Kon? schiet PSV naar overwinning

10 september 2005
-
-

Debutant Arouna Kon? besliste de wedstrijd voor PSV thuis tegen Fc Utrecht. PSV won met 1-0 door een doelpunt van de gehuurde Ivoriaan. Kon? scoorde na 49 minuten na een blunder van de keeper van FC Utrecht. Later in de tweede helft verzuimde hij door zwak inschieten een penalty te verzilveren. Daarna had Kon? vanaf eigen helft een schitternde solo, waar hij kinderlijk eenvousig twee mensen uitspeelt, richting doel sprint en uiteindelijk zo moe was dat er niet meer uitkwam dan een zacht rollertje in de handen van keeper Grandel. In de slotfase ging doelman Gomes een aantal keer in de fout, waardoor het tot het eind spannend bleef.

In blessuretijd ging de keeper van FC Utrecht mee naar voren. Met de keeper achter zich, alleen Dwight Tiendalli nog voor zich, Farfan en Beasley naast zich ging Kon? op het lege Utrecht doel af. De Ivoriaan had echter geen oog had voor zijn medeaanvallers. De huurling ging voor eigen glorie en schoot precies tegen de enige mee terug gekomen verdediger aan. Het kwam de matchwinnaar op een hels fluitconcert van het Eindhovense publiek te staan.

Lees het verslag van minuut tot minuut via de link hieronder naar het scorebord.

Braziliaan Alex valt geblesseerd uit

De Braziliaanse verdediger Alex is in de tweede helft tegen FC Utrecht geblesseerd uitgevallen. Zo'n tien minuten voor tijd moest hij met de brancard van het veld. Over de ernst van de blessure is nog niets bekend. Een blessure van Alex zou met het oog op de Champions League zeer slecht uitkomen nu Bouma en Lee net zijn vertrokken.

Kon?, Reiziger en Ball maken hun debuut in de basis

Guus Hiddink liet tegen FC Utrecht zowel Kon?, Reiziger als Ball debuteren. Met name voor de laatste was dat niet echt verwacht. De gedachte was dat Ball niet zou spelen omdat hij tegen FC Schalke'04 ook niet speelgerechtigd is.

Kon? denkt nog wat te individueel

Arouna Kon? was zowel matchwinnaar als slemiel van de avond. Het begon allemaal bij de penalty die na hands van Marc-Antoine Fortun? gegeven werd. Timmy Simons, die bij Club Brugge en het nationale elftal van Belgie sporadisch mist vanaf 11 meter, is na het vertrek van Mark van Bommel de vaste penaltynemer bij PSV. Kon? die al gescoord had vroeg tot twee keer aan de Belg of hij hem niet mocht nemen. Na de tweede keer gaf Simons de bal aan de Ivoriaan. Kon? legde de bal op de stip en schoot na een korte aanloop slap in. In blessuretijd liet hij tot woede van het Eindhovense publiek zijn individuele belang wederom preveleren boven het teambelang.

"In bepaalde situaties denkt hij nog wat te individueel. Hij is vanuit het verleden ook wel gewend om zo te spelen. Maar al met al is zijn debuut wel ok?. Als hij wat meer oog krijgt voor zijn omgeving en als zijn vertrouwen nog wat groeit, komt het wel goed. Met zijn dreiging is hij in ieder geval een extra wapen in ons elftal", aldus Guus Hiddink.

PSV nu derde op de ranglijst

Na de zaterdagduels staat PSV nu op een derde plaats op de ranglijst. AZ en RKC Waalwijk bleven ongeslagen, AZ won zelfs met 7-0 van RBC. Ook Ajax wist te winnen. Feyenoord volgt morgen met een thuisduel tegen NEC.

Hiddink: opnieuw beginnen met opbouw; uitslag klein uitgevallen

Volgens Guus Hiddink is het voor PSV weer opnieuw beginnen met de bouw van het elftal nadat PSV Lee en Bouma verloor. 'De uitslag is acceptabel, al is het ook duidelijk wat er allemaal te verbeteren valt. De eerste helft was acceptabel, daarna werd het minder.'

Volgens Hiddink was de uitslag te klein uitgevallen. 'Maar de punten zijn goed. Ondanks de veranderingen was het redelijk tot acceptabel vooral in de eerste helft. De ploeg was alleen niet beslissend in de afronding. 'Na de 1-0 vind ik dat je het moet afmaken. omdat dat niet gebeurt wordt het soms nog wat panierig.'

De PSV coach kon zich niet al te druk maken over Kone die enkele kansen liet liggen mede omdat hij te zelfzuchtig was. 'Hij is gewend om zo te spelen. Als hij meer leert te kijken dat geeft dat alleen maar voordeel.'

Hiddink was te spreken over het optreden van reiziger en Ball. ' Ze hebben hun taak gedaan. daar kan ik tevreden over zijn. het is niet makkelijk voor hen, ze zijn pas 2 a 3 dagen hier.'

In de catacomben met? Arouna Kon?

(Gepost door Ralf M.M. Stulti?ns)

Na afloop van het ? door een overdosis hemelvocht vergalde ? tegenvallende thuisaffiche tegen de Domstedelingen (1-0), klamp ik mij vast aan het soepel vallende jasje van Arouna Kon?, de huurling van Roda JC. Met een gekoeld blikje sportdrank aan de lippen, staat de 21-jarige Ivoriaan mij met frisse tegenzin te woord.

Na een onopvallend begin, ontpopte Kon? zich ? lopende het duel ? meer en meer als de beweeglijke speler die we kennen van zijn glansperiode in Kerkrade: sterk in de fysieke duels en balvast. Als het middenveld en de voorhoede van PSV binnenkort op een hoger niveau gaan acteren, krijgt de exoot vast en zeker meer kansen dan hedenavond. En hopelijk zal de nieuwe aanwinst dan ook meer oog krijgen voor zijn medespelers op de graszoden. Met een doelpunt, een uiterst zwak geschoten penalty ?n een ego?stische actie ? enkele minuten voor het eindsignaal ? onderscheidde de scherpschutter zich in ieder geval als de ?Man of the Match?. Tegen wil en dank? dat wel.

Je speelde vanavond een opmerkelijke wedstrijd. Je scoorde, miste een penalty en kreeg aan het eind van de wedstrijd een fluitconcert over je heen toen je de bal in open positie niet afspeelde aan je collega?s.
?Ik ben in ieder geval blij dat ik gescoord heb in mijn eerste thuiswedstrijd voor PSV maar die penalty heb ik gewoon slecht ingeschoten.?

En als PSV een volgende keer weer een penalty toegewezen krijgt?
?Ik wil hem dan best gewoon nemen. Het is alleen erg jammer dat ik vanavond miste.?

Tenslotte het moment waar iedereen het vanavond over heeft. Vlak voor tijd krijg jij de bal toegespeeld en stormen jij en twee medespelers op doelman Grandel van FC Utrecht af. Je besloot z?lf te schieten maar in plaats van de bal breed te leggen op een medespeler?
?Ik schoot die bal slecht in maar ik dacht werkelijk dat Beasley buitenspel stond. Het had uiteraard gewoon 2-0 moeten zijn.?

Het oordeel van uw PSV Netwerk-scribent? Ik denk dat Kon? absoluut een aanwinst voor PSV kan zijn maar dan zal de aanvaller in ieder geval meer in dienst van het elftal dienen te spelen. Als hij dan zelf ook nog eens met listige steekpassjes gaat strooien, zullen zijn collegae hem nog vaak genoeg trakteren op bruikbare lederen vijfjes. Een prognose? Ik denk dat Kon? dit seizoen 23 treffers aan laat tekenen in de Eredivisie.

Heurelho Silva Gomes

'61 Jefferson Farfan voor Jan Vennegoor of H.