Overwinning PSV in de kelder van de Champions League

21 oktober 2003
-
Champions League
-

PSV heeft eindelijk weer eens een uitduel in de Champions League weten te winnen. In een helematige wedstrijd bleef PSV met 0-1 aan de goede kant van de score. Juist invaller Lucius, die vanwege zijn dynamiek de voorkeur kreeg boven van der Schaaf, werd de matchwinnaar van PSV 10 minuten voor rust. Bloemen mogen er naar scheidsrechter Irvine, die PSV op de juiste momenten hielp. Waar hij Hofland merkwaardig genoeg spaarde voor zijn tweede gele kaart, stuurde hij wel een Griek weg die de doorgebroken Kezman neerhaalde. Daarmee wordt de continue pech van de Champions League een paar jaar geleden langer maar zeker vereffend.

Het was dinsdagavond kwalitatief een zeer matige wedstrijd in Athene. Waar Deportivo la Coruna en Monaco een paar maatjes te groot bleken, daar zijn ploegen als AEK Athene nog wel te pakken. Opnieuw was PSV te onzeker en onstabiel. Een PSV in goede doen had de Grieken weg moeten spelen. Nu moest het vrezen voor het opportunisme van de Grieken.

Na 37 minuten kwam PSV op voorsprong. Lucius lette goed op toen de Grieken in het centrum slecht uitverdedigden. Hij onderschepte de bal en schoot direct op de goal. Zijn eerste inzet werd nog gestopt door de keeper. In de rebound volleerde hij de bal wel af in de touwen, 0-1.

Naarmate zij in de tweede helft meer moesten gaan aanvallen, kreeg PSV voorin de ruimte. Daarmee hielp ook de rode kaart van Amponsah die de doorgebroken Kezman neerhaalde. Daarvoor weigerde de scheids nog tot tweemaal toe om Hofland van het veld te sturen. Met de snelheid van Kezman, Rommedahl en Robben kreeg het de mooiste kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. Met name Robben en Kezman verzuimden dat een aantal keer.

Voor Kezman wordt de Champions League steeds meer een obsessie. Dinsdagavond miste hij oog in oog met de Griekse keeper niet te missen kansen. Dit keer werd dat uiteindelijk niet afgestraft wegens de zwakte van de tegenstander.

PSV heeft daardoor nu weer een goed uitzicht op de derde plaats in de poule en daarmee kwalificatie voor de UEFA Cup.

PSV heeft strijd om derde plaats weer in eigen hand

Na de overwinning op de directe concurrent AEK Athene heeft PSV de strijd om de derde plaats en daarmee UEFA Cup voetbal weer in eigen hand. PSV staat nu op drie punten uit drie duels, twee punten meer dan AEK Athene. Bij winst in het thuisduel tegen de Grieken over twee weken lijkt de ploeg al zo goed als zeker van de derde plaats.

Het duel tussen Deportivo la Coruna en Monaco eindigde in een 1-0 overwinning van Deportivo la Coruna. Tristan scoorde vijf minuten voor tijd.

Stand in de poule

1. Deportivo 3 7
2. Monaco 3 6
3. PSV 3 3
4. AEK 3 1

Kezman: blij met de drie punten

Ondanks dat hij het verschil opnieuw niet kon maken voor PSV in de Champions League was Mateja Kezman toch heel blij met de overwinning. "Dit was een echt belangrijke wedstrijd voor ons. We moesten de drie punten halen. Ik ben hier heel blij mee. Nu zijn we terug in de race. Thuis moeten we nu onze kansen pakken. Dan kunnen we misschien ook nog hopen op de tweede plaats" zo durfde Kezman voorzichtig weer omhoog te kijken. Die kans lijkt overigens miniem. PSV zal daarvoor uit in Monaco moeten winnen en minimaal gelijkspelen thuis tegen Deportivo la Coruna, afhankelijk van de andere duels is winst dan ook noodzakelijk.

Eindelijk weer uitzege voor PSV

Na vijf Europese wedstrijden zonder overwinning wist PSV eindelijk weer eens een uitwedstrijd te winnen in Europa (vorig seizoen speelde PSV uit alle duels gelijk). De laatste overwinning in een uitwedstrijd dateert van 28 februari 2002, uit bij Leeds United. De laatste uitzege in de Champions League dateert van 2000, uit bij Dinamo Kiev. Na Newcastle United, HJK Helsinki en Dinamo Kiev is de zege tegen AEK Athene PSV?s vierde uitoverwinning in acht Champions League deelnames.

Lucius: al blij dat ik er in stond

Matchwinnaar Theo Lucius kon zijn geluk niet op. "Ik was al blij dat ik er in stond. En een goal is dan helemaal super lekker. Maar in de kleedkamer zitten nog 20 anderen die super blij zijn. Het is sowieso leuk om te beginnen in deze entourage. En dan vervolgens het stadion nog stil krijgen. "Het spel was in de eerste helft niet echt goed. We durfden niet echt te voetballen, al hebben we weinig weggegeven. Na de goal konden we wel voetballen en hadden we minstens drie goals moeten maken. Maar gelukkig hebben we met 0-1 gewonnen. Nu moeten we het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Elk duel proberen te winnen en als dat niet lukt gelijkspelen. Dan zien we op het einde wel waar we uitkomen."

Hiddink: winst was cruciaal voor aansluiting en voor aanzien

Guus Hiddink sprak na afloop over een cruciale overwinning, zowel voor de aansluiting in de poule als voor het aanzien van PSV in Europa, en dat is ook niet onbelangrijk. "In de eerste helft hebben we ons teveel laten terugdringen. Geen uitgespeelde kans weggegeven, maar de dreiging was er wel. Het doelpunt van Lucius kwam dan ook op een uitstekend moment. Lucius buitte die mogelijkheid goed uit. Dat kan hij, het veld oversteken en er dan snel bij zijn. Daarna hebben we het beter gespeeld. Alleen is de score veel te laag uitgevallen. We zijn zeer nonchalant met de mogelijkheden omgesprongen. Kleine details die ons in de eerste twee wedstrijden in het nadeel speelden, deden dat nu in ons voordeel"

Hiddink wilde niet veel horen over de zwakte van de tegenstander. Dat is typisch Nederlands. Na een overwinning moet er gesproken worden over hoe zwak de tegenstander is. Je moet niet alles over-relativere. Deportivo la Coruna speelde hier gelijk, wij komen karig weg met 0-1. Daar moet je blij mee zijn. Als we winnen zijn we tevreden." aldus Hiddink.

PSVmovies.tk: Download hier de goal van LuciusPSVWorld: AEK Athene - PSV

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 12 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.