PSV knokkend ten onder; 2-1 in Arena

8 februari 2004
-
-

PSV is er niet in geslaag een goed resultaat mee te nemen uit de Arena. na een enerverende en goede wedstrijd trok Ajax uiteindelijk met 2-1 aan het langste eind. Vennegoor of Hesselink had bij een 0-1 voorsprong een uitgelezen kans voor open doel om de wedstrijd te beslissen. Hij verzuimde te scoren en schoof de bal op de paal, waarna de wedstrijd kantelde. Ajax liep vervolgens in tien minuten naar 2-1 uit. PSV herpakte zich wel en nam de wedstrijd weer in handen. Tot de gelijkmaker kwam het echter niet meer.

PSV begon goed aan de wedstrijd en had de eerste helft eigenlijk volledig onder controle. Het gaf zelf niets weg tot aan de laatste minuut. Toen behandelde invaller Addo op de rechtsbackplaats een diepe bal veel te gemakkelijk. Hij liet hem van zijn borst stuiten en gaf Sikora vrije doortocht op Waterreus. Die trad bekwaam op. Daarvoor liet PSV Ajax af en toe voetballen op het middenveld, maar kwam het niet in de problemen. Naarmate de eerste helft vorderde nam PSV steeds meer iniatief. Dat leidde eerst tot een kans voor Robben, die na een Ajax Stekelenburg op zijn weg vond. In de 42ste minuut was het raak. Vennegoor of Hesselink stond bij een vrije trap in de dekking, maar kopte de bal achterover in de verre hoek, 0-1.

Diezelfde Vennegoor of Hesselink had vlak na rust de wedstrijd kunnen en moeten beslissen. Op een paar meter voor de goal kreeg hij geheel vrijstaand de kans van Lucius om de bal binnen te schuiven, Stekelenburg stond daarbij op het verkeerde been. Vennegoor schoof de bal echter op de paal. Dat zou enen fatale misser blijken.

De wedstrijd kantelde vervolgens. Ajax kreeg de geest door de misser en pakte voor 10 minuten de controle van de wedstrijd over. Dat leidde eerst tot een goal van Sneijder. Vogel pakte de vrijgekomen Sneijder niet aan en liet hem schieten van ruim buiten het strafschopgebied. Dat liet de kleine Amsterdammer zich geen twee keer zeggen en hij draaide hem schitterend in de goal. Ajax ging vervolgens op jacht voor de tweede. Die kwam er voor invaller Mitea.

PSV herpakte zich vervolgens goed. het zou nog diverse kansen krijgen op de gelijkmaker. Logischerwijs moest het voor dat slotoffensief ook achterin meer ruimte weggeven. Zo kreeg ook Ajax de kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. Onder andere de lat stond dat in de weg.

De ploeg had meer verdiend dan een 2-1 nederlaag. Een groot deel van de wedstrijd had het het spel in handen. De ploeg toonde over vee weerstand te beschikken en had nauwelijks zwakke plekken. Addo had het als vervanger van Colin bij vlagen moeilijk. lee daarentegen speelde De Ridder uit de wedstrijd. Voorin liet Kezman zien nog niet op topniveau te zijn na zijn blessure. Verder speelde de ploeg heel homogeen en mag het tevreden zijn over de manier waarop het PSV vertegenwoordigde. Helaas leverde dat vandaag geen positief resultaat op.

Kampioensaspiraties in de ijskast na nederlaag

Het einde van de ongeslagen reeks in Amsterdam betekent ook direct dat de kampioensaspiraties voorlopig in de ijskast kunnen. De ploeg heeft nu zes verliespunten meer dan de Amsterdammers. Gezien de laatste jaren en het feit dat Ajax zich volledig kan richten op de competitie na de uitschakeling voor Champions League en Amstel Cup, zal de ploeg naar verwachting niet al teveel punten meer verliezen. De achterstand van zes punten is dan ook fors te noemen.

Hiddink: nederlaag zuur, trots op ploeg

Guus Hiddink sprak na afloop over een zure nederlaag. "We hebben vrijwel de gehele eerste helft gedomineerd. Daarna moeten we op 0-2 komen en dan is de wedstrijd over. In 10 goede minuten komt Ajax dan op 2-1. Na die 10 minuten hebben we de druk kunnen houden. Jammer dat we het niet afgemaakt. het is zuur om zo te verliezen. Maar ik ben trots op de ploeg zoals ze nu gespeeld hebben."

Vennegoor: ik raakte de bal niet goed

Jan Vennegoor of Hesselink was na afloop zeer teleurgesteld over de nederlaag. Zijn goal in de eerste helft kon hem niet opbeuren. "In de eerste helft waren er weinig kansen. Ik kreeg een goede voorzet van Mark en kon hem net aanraken" aldus Vennegoor over zijn eerste goal. "Maar het gaat om dat tweede geval. Ik krijg net na rust de kans op 0-2. Ik schampte de bal maar half, raak hem niet goed en dan komt hij op de paal. Daarna is alles anders dan in de eerste helft" aldus een bedompte Vennegoor of Hesselink die zich realiseerde wat een gevolgen zijn misser voor het kampioenschap kan hebben.

Ajax: Van der Vaart

Ronald Waterreus, Jurgen Colin ('35 Eric Addo), Kevin Hofland, Wilfred Bouma, Young-pyo Lee, Theo Lucius, Mark van Bommel, Johann Vogel, Arjen Robben, Jan Vennegoor of H., Mateja Kezman

Stekelenburg, De Jong, Heitinga, Escud?, O'Brien ('52 Van der Vaart), Sneijder, Gal?sek, Maxwell, De Ridder ('74 Grygera), Anastasiou, Sikora ('54 Mitea)

PSVWorld: Ajax - PSVAFS: Foto's Ajax-PSVAFA: Foto's Ajax-PSV
Vroomshoop on Tour: Foto`s @j@x-PSVPSV on Tour: PSV ON TOURDe Mortel On Tour: !$#%#!@%~ (deel 2)
Acht on Tour: Foto's AJAXJFTS: Foto's Ajax-PSVPSV Zuipsite: Ajax - PSV
West Kaos: Ajax-PSV fotoverslagPSVmovies.tk: Goal Vennegoor of Hesselink

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.