PSV wint met 2-3 bij Excelsior na bizarre slotfase

5 maart 2011
-
-

Na een bizarre slotfase heeft PSV met 2-3 gewonnen van Excelsior. In de 90ste minuut leek PSV tegen puntenverlies aan te lopen na een penalty voor aangeschoten hands. Drie minuten in blessuretijd kreeg Koevermans in een kansloze positie nog een makkelijke penalty mee na een actie van de keeper en kon Dzsudzsak het duel alsnog beslissen.

Tegen Excelsior had PSV het meeste balbezit. Dat leverde in de eerste helft een aantal kansen op. Toch kon PSV niet doordrukken. Bij een aanval van Excelsior, waarbij aan PSV kant werkelijk alles misging, profiteerde Fernandez van slecht uitkomen van Isaksson. Hij bracht zijn ploeg op de 1-0.

Na rust kantelde PSV in twee minuten tijd de wedstrijd. In de 50ste minuut lepelde Jeremain Lens een voorzet onbedoeld in de verre hoek. Nog geen twee minuten later speelde Hutchinson met een weergaloze actie zichzelf vrij en schoot vervolgens in de verre hoek. PSV zette niet volop door voor de 1-3. Dat leek PSV in de slotfase duur te staan, toen Makkelie wel heel makkelijk floot bij aangeschoten hands van Marcelo. De Graaf benutte de penalty. PSV leek tegen heel duur puntenverlies aan te lopen. Drie minuten in blessuretijd liet Koevermans zich echter slim door de goede maar onervaren keeper haken in een bijna kansloze positie. Dzsudzsak was vervolgens stoïcijns vanaf de strafschopstip en haalde de punten binnen voor PSV.

Ranglijst: voorsprong blijft drie punten op FC Twente

Aan de kop van de ranglijst is er niets veranderd. Net als PSV wist ook FC Twente zijn duel te winnen. De voorsprong van PSV blijft daardoor drie punten. Ajax speelt zondag tegen AZ.

Rutten: zo'n slotfase maak je niet vaak mee

Fred Rutten was na afloop blij dat PSV alsnog wist te winnen, zo liet hij weten voor de camera van Eredivisie Live. 'Dit was een slotfase die je niet zo heel vaak meemaakt. Ik ben heel tevreden dat we de drie punten meenemen. Dit is een hele lastige wedstrijd. Dat klinkt vreemd bij Excelsior-PSV, maar gezien de omstandigheden is dat zo.'

'Tijdens de wedstrijd kon ik het niet beoordelen, maar op basis van beelden heb ik mijn twijfels over de penalty voor Excelsior. Bij Koevermans dacht ik voor zover ik het kon beoordelen direct dat het een strafschop was.'

'Er was niet zoveel verschil tussen de eerste en de tweede helft. Alleen scoren we in de tweede helft wel. We kregen de kansen in de eerste helft. Als je dan gewoon scoort, is er niets aan de hand. Nu kom je achter door een fout, terwijl zij verder nauwelijks kansen krijgen. Ik had niet het gevoel in de rust dat we veel anders moesten gaan doen. Ik heb alleen Danny ingebracht voor Marcus. We kwamen zo vaak door via de zijkant en kregen veel corners en vrije trappen. Dan is Danny wel een wapen. Hij is dara iets sterker in.'

Hutchinson dolblij met zege

Atiba Hutchinson was na afloop dolblij met de zege van PSV. 'Het was een spannende wedstrijd, gelukkig wonnen. Dit zijn hele belangrijke punten voor ons. Ik ben heel blij. In de 90ste minuut leek het mis te gaan, maar bleven doorstrijden tot het einde. Gelukkig viel hij nog' aldus de middenvelder, bij Eredivsie Live gekozen tot Man of the Match.

'We hadden een te laag baltempo in de eerste helft. In de tweede helft konden we het baltempo opschroeven. Vervolgens vielen er al snel twee doelpunten. Gelukkig kon ik daar aan bijdragen. Ik probeer zowel verdedigend als aanvallend hard te werken. Ik doe mijn best en het gaat gelukkig steeds beter.'

Lens: goal niet zo bedoeld, maar hij zat er wel mooi in

Jeremain Lens zette PSV in de tweede helft op 1-1 via een bal die vanaf de zijkant in de verre hoek vloog. 'Dat was met geluk' aldus Lens voor de camera van Eredivisie Live. 'Het was niet zo bedoeld, maar hij zat er wel mooi in. We komen hier goed weg na de penalties. Beide penalties had de scheidsrechter niet hoeven geven, maar dan hadden we ook gewonnen.'

'In de eerste helft speelden we volgens mij best aardig en creëerden we kansen. Alleen kwamen zij gelukkig op voorsprong. In de tweede helft kwamen we feller uit de kleedkamer. We hadden na de 1-2 alleen het duel eerder moeten beslissen.'

[video] Pastoor: "Absoluut geen penalty voor PSV"

[video] Lens: "Was een voorzet met geluk"

PSV: Erik Pieters ('83)

Andreas Isaksson, Stanislav Manolev, Marcelo, Wilfred Bouma, Erik Pieters, Atiba Hutchinson, Otman Bakkal, Orlando Engelaar, Jeremain Lens, Marcus Berg ('46 Danny Koevermans), Balázs Dzsudzsák

Opstelling Excelsior

Pellatz, Bovenberg, Nieveld, Ramsteijn, Roorda, Clasie ('69 de Graaf), Koolwijk, Nelom, Lagouireh ('56 Wattamaleo), Bergkamp, Fernandez

PSV on Tour: Excelsior - PSVPSV Zuipsite: Foto's Excelsior - PSV

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.