PSV START MET RUIME 2-5 ZEGE

14 augustus 2004
-
-

PSV heeft in het eerste competitieduel direct de (voorlopige) koppositie gepakt van de eredivisie. Na een 2-1 achterstand bij rust drukte PSV door en won het uiteindelijk met een toch nog ruime 2-5 zege. Vennegoor of Hesselink scoorde driemaal. De andere doelpunten kwamen op naam van invaller Sibon en eredivisie debutant Beasley.

PSV had een overzicht in de eerste helft maar kon voorin te weinig kansen creeren. Een beperkt RBC deed aardig mee en benutte voorin vrij optimaal de kansen. Daarmee kwam het verrassend op een 2-1 voorsprong. Achterin ging PSV te vaak in de fout.

Duidelijk was dat op het moment dat PSV doordrukte het weinig problemen hoefde te verwachten van RBC. Met de aanval van de eerste helft bleek dat moeilijk. Daardoor haalde Hiddink Alex in de rust uit het veld en bracht hij Sibon als extra aanvaller naast Vennegoor of Hesselink.

PSV kon daardoor veel beter pressie spelen en de bal vast houden. Op de counter kreeg RBC nog enkele mogelijkheden door slordig optreden. Aanvallend werd PSV sterker en liep het vervolgens met drie doelpunten over RBC heen.

Een terechte overwinning die door het slappe verdedigen in de eerste helft nog heel moeilijk tot stand kwam. Maar duidelijk was wel dat RBC een te beperkte ploeg was om PSV echt van puntverlies af te kunnen houden. RBC lijkt aan kracht te hebben ingeboet en zal waarschijnlijk in de onderste regionen mee gaan draaien.

Aan het resultaat zal voor PSV nog weinig af te lezen zijn. Belangrijk is dat de ploeg ruim heeft gewonnen en dan zal zeker een behoorlijek steun in de rug zijn in het groeiproces dat de ploeg de komende weken zal moeten ondergaan.

Bekijk hieronder het scorebord voor een verslag van minuut tot minuut van de gebeurtenissen in de wedstrijd.

Vennegoor of Hesselink de grote man met drie goals

Jan Vennegoor of Hesselink was de grote man zaterdagavond in Roosendaal. Hij kreeg de voorkeur boven Sibon als diepste spits en wist drie goals te scoren, de eerste, derde en vierde van PSV. Daarmee prijkt hij direct bovenaan de Nederlandse topscorerslijst. De aanvaller bejubelde iedere treffer uitgelaten. De Tukker wil dolgraag de nieuwe aanvalsleider van PSV worden. Zo heeft hij in zijn vakantie hard doorgetraind en is daarom superfit en een paar kilo lichter teruggekeerd op de Herdgang. Hiddink heeft aangeven bij plaatsing voor de CL nog een spits te zoeken die er meer dan 20 inlegt.

Deze spits lijkt echter al Eindhoven met rugnummer 9 te spelen. Als Vennegoor met dit tempo doorgaat met scoren moet de Dillenindex weer van stal gehaald worden. Overigens scoorde de Tukker in zijn eerste seizoen bij PSV al 22 competitiedoelpunten. De spits gaf aan dat hem al het gepraat over een nieuwe spits wel wat deed, maar dat hij zich toch vooral wil richten op zijn eigen spel. En dat lukte vanavond naar behoren. "Je weet dat van je verwacht wordt dat je doelpunten maakt. Nu is de situatie anders. We spelen ook anders, misschien is dat een positieve draai voor mezelf."

PSV-publiek sluit Beasly in haar armen

Nog voordat de wedstrijd begonnen was, kreeg DaMarcus Beasley een staande ovatie vanuit het compleet uitverkochte bezoekersvak in Roosendaal. Na zijn eerste doelpunt voor PSV werd dat nog eens dunnetjes overgedaan. De vorige wedstrijd kreeg de donkere linksbuiten nog racistische spreekkoren naar zijn hoofd geslingerd van Joegoslavische 'supporters'.

Debuut Jefferson Farfan

Jefferson Farfan maakte vanavond zijn debuut voor PSV. De jonge aanvaller uit Peru mocht in de 77ste minuut Beasley vervangen. Hij nam de positie op de linkerflank over. De wedstrijd was met 2-5 toen echter al gespeeld.

PSV wint weer eens een openingsduel

PSV heeft de laatste jaren de grootste problemen om de eerste competitiewedstrijd van het seizoen in winst om te zetten. Zo ook tegen RBC waar PSV tot twee keer toe op achterstand kwam maar er alsnog gewonnen werd. In Leeuwarden (2), Doetinchem (3), Groningen (2) en Kerkrade (2) werden er wel punten gemorst. Drie van de vier keer moesten de Eindhovenaren zelfs een achterstand weg werken. Opvallend is wel dat PSV voor de vijfde keer achter elkaar op verplaatsing moest beginnen. Statistisch gezien speel je om het jaar in eigen stadion. Feyenoord startte de laatste zes jaar in de eigen Kuip en Ajax speelde de laatste tien jaar slechts twee keer niet in eigen stadion.

Eerste wedstrijd in het seizoen van PSV in de afgelopen 15 jaar:
14-8-2004 RBC Roosendaal - PSV 2-5 (2-1)
15-8-2003 Roda JC - PSV 2-2 (2-1)
17-8-2002 Excelsior - PSV 0-2 (0-2)
18-8-2001 FC Groningen - PSV 2-2 (1-0)
19-8-2000 De Graafschap - PSV 2-0 (0-0)
14-8-1999 PSV - MVV 4-1 (2-1)
22-8-1998 Cambuur Leeuwarden - PSV 1-1 (0-1)
20-8-1997 PSV - RKC Waalwijk 5-1 (1-0)
22-8-1996 NEC - PSV 1-4 (1-2)
18-8-1995 Fortuna Sittard - PSV 1-3 (1-1)
28-8-1994 Vitesse ? PSV 2-4 (1-3)
15-8-1993 FC Groningen - PSV 1-2 (0-0)
15-8-1992 PSV - Roda JC 2-0 (0-0)
18-8-1991 PSV ? FC Utrecht 2-1 (0-1)
28-8-1990 PSV ? FC Utrecht 5-0 (2-0)

Hiddink: ergenis over eerste helft; tweede helft prima

Guus Hiddink noemde de eerste helft een zeer slechte vertoning van PSV. Hij had zich geergerd aan het spel en het nonchalance. Dat was er in de tweede helft uit. Door Alex te wisselen voor Sibon, kwam er meer pressie naar voren. "Het is prima als we zoveel scoren" Guus Hiddink was te spreken over de manier waarop Vennegoor of Hesselink zich de laatste weken presenteert. "Jan is goed teruggekomen in de voorbereiding. Hij is afgeslankt en goed getraind. Hij maakt nu waar wat hij in zijn kop heeft. En dan kunnen we altijd Sibon erbij zetten. Daarnaast gaat Farfan, die in de slotfase inviel, zich steeds beter aanpassen.

Van Basten en Van het Schip in Roosendaal

Bondscoach Marco van Basten en zijn voetbalvriend John van het Schip zaten zaterdagavond op de tribune bij RBC Roosendaal - PSV. Het tweetal zag PSV-aanvoerder Mark van Bommel ouderwets bikkelen op het middenveld en zag dat oranje-aanvoerder Phillip Cocu ook een prima centraal duo kan vormen met Wilfred Bouma. Met zijn drie doelpunten heeft spits Jan Vennegoor of Hesselink zich duidelijk in de kijker gespeeld. PSV haalde Jan Vennegoor of Hesselink naar Eindhoven toen hij al international was. Van Gaal verkoos destijds in het begin van de WK-kwalificatie al de Tukker boven Pierre van Hooijdonk in de selectie. De 30-jarige Andr? Ooijer en de 27-jarige De Jong zouden ook graag weer opgeroepen worden. Ooijer speelde 13 interlands en de Jong zat ??n keer bij de selectie.

'81 Farouk voor Hertog

PSV.nl: Fotoverslag RBC-PSVPSV Zuipsite: Foto's RBC - PSVDe Mortel On Tour: Vennegoor of Hesselink en de Coen Dillen Index
Vroomshoop on Tour: Foto`s RBC-PSVPSV on Tour: RBC - PSVPFU: Wedstrijdfoto's van RBC - PSV
RBCRoosendaal.nl: Foto's RBC Roosendaal- PSVPSVmovies.tk: Goals RBC-PSV

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.