Zwaarbevochten zege PSV in Leeuwarden: 1-2

24 januari 2015
-
-

PSV heeft zaterdagavond een zwaarbevochten zege behaald uit bij Cambuur. Na een hele matige start wist PSV uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind te trekken. PSV was met doelpunten van Wijnaldum en Memphis heel effectief.

PSV kreeg al in de eerste minuut een mooie kans om op voorsprong te komen. Memphis kwam op een lage inzet voor de goal inglijden, maar kwam net tekort. In het vervolg had PSV het een minuut of twintig heel moeilijk met Cambuur. De Friezen hadden een groot overwicht en kregen twee unieke kansen voor de goal om de bal binnen te schuiven. PSV mocht de handen dichtknijpen met de 0-0 halverwege de eerste helft. Daarna kreeg PSV meer controle en was de wedstrijd meer in balans. PSV gaf niets meer weg en loerde zelf op de kansen. Dat leidde nog voor rust tot de 0-1. Jetro Willems gaf vanaf rechts (!) de bal voor, waaruit Georginio Wijnaldum kon binnenkoppen.

Na rust gaf PSV nauwelijks meer iets weg. Groots speelde PSV niet, maar de ploeg stond organisatorisch goed en het leek wachten op de 0-2. Die zou er ook komen. Memphis kwam goed voor de keeper en kon een voorzet met een rare stuiter goed over de keeper heenkoppen voor de 0-2. De wedstrijd leek daarmee beslist. In de 92ste minuut kon Cambuur via een vrije trap van De Ridder nog iets terugdoen. het leek daardoor nog spannend te worden. PSV speelde daarna de resterende drie minuten echter professioneel uit en kon daardoor de drie punten mee naar huis nemen.

Zevende geel Willems levert tegenwoordig geen schorsing op

Jetro Willems kreeg zijn zevende gele kaart van het seizoen tegen Cambuur. De back van PSV sprong bij een tackle in het strafschopgebied op om zichzelf te beschermen en kreeg daarvoor een kaart voor een schwalbe. De zevende gele kaart leidt vanaf dit seizoen niet meer tot een schorsing. Schorsingen zijn er nu na de vijfde, tiende en elke volgende gele kaart.

Wijnaldum: 'we moeten slimmer gaan voetballen'

Georginio Wijnaldum was na afloop tevreden over de drie punten en het verlengen van de zegereeks. Dat de zege in de slotfase nog in gevaar kwam, zat hem wel dwars, zo liet hij weten voor de camera van Fox Sports. 'We hebben het vandaag heel moeilijk gehad. Als je kampioen wilt worden, moet je deze wedstrijden ook winnen. En dat blijven we doen. Na de 0-2 kregen we het makkelijker. Dan moet je het beter uitspelen. Dat hebben we slordig gedaan. Dat moeten we echt slimmer uitspelen. Nu krijg je het toch weer moeilijk aan het eind.'

'Het lukte ons niet om druk te zetten vandaag,' aldus de aanvoerder. 'Eerst probeerden we dat via de zijkant, daarna vanuit het midden. Dat lukte niet en dan krijgen ze een man meer op het middenveld. Dan word je naar achteren gedwongen.' Op de openingsfase na gaf PSV uiteindelijk nauwelijks kansen weg. 'Het is altijd goed als je wedstrijden achter elkaar blijft winnen. We kunnen nu morgen lekker naar Ajax - Feyenoord gaan kijken. We staan nu zeven punten los op Ajax en vijftien op Feyenoord. Dat is lekker. Ik hoop natuurlijk dat Feyenoord wint.'

Willems: 'de kracht van het kampioen willen worden'

Jetro Willems tekende tegen Cambuur bij 0-1 alweer voor zijn achtste assist van het seizoen en dat vanaf de rechterkant. Hij staat daarmee bovenaan op de assistranglijst, samen met Davy Klaassen. 'Ik gaf hem gewoon voor in de hoop dat iemand er tegenaan loopt. Als je hem hard geeft, kan hij er ook in als de tegenstander hem aanraakt.'

De linksback kreeg zijn zevende gele kaart van het seizoen voor een schwalbe. 'Zeven al? Maar die van vandaag was niet terecht. Als ik blijf staan, dan liggen mijn enkels eraf. Ik zag hem aankomen en hij raakt me nog heel licht. De scheidsrechter gaf aan dat er niets aan de hand was. Ik zei al dat de beelden het wel uit zouden wijzen. Ik verwacht nu nog wel een reactie van hem,' zo gaf een lachende Willems aan.

Cambuur had meer balbezit tegen PSV. Het was al voor de negende keer dit seizoen dat de tegenstander meer balbezit had, maar dat PSV met de punten naar huis ging. 'Dat is de kracht van het kampioen willen worden. In het begin zette Cambuur vol druk. Daarna konden ze het niet meer belopen. Wij hadden wel de extra kracht. In de tweede helft konden we erover heen. Jammer dat we uiteindelijk de nul niet kunnen houden en onnodig nog een bal weggeven,' zo stelde Willems.

Hoofdblessure De Jong lijkt mee te vallen: 'aantal hechtingen'

De hoofdblessure van Luuk de Jong lijkt mee te vallen, zo liet Phillip Cocu weten voor de camera van Fox Sports. 'Dit incident is kenmerkend voor hem. El duel gaat hij met zoveel energie aan. Luuk is daarin echt een voorbeeld voor het elftal. Hij heeft een aantal hechtingen in zijn hoofd, dus hij zal even moeten herstellen. Maar hij liep in de kleedkamer alweer te lachen, dus dat zal wel goedkomen.'

Opstelling SC Cambuur Leeuwarden

Nienhuis, Pereira, Reijnen, Mac Intosh, Bijker, El Makrini ('63 Barto), Bakker, Van de Streek, Narsingh, Ogbeche, Bytyqi ('59 De Ridder)

Boer zoekt bier: Cambuur - PSV

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.17. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.