PSV verliest topper en koppositie: 0-2

20 maart 2016
-
-

De belangrijkste week van het seizoen is op een deceptie uitgelopen. Na het gelijkspel tegen Heerenveen en de uitschakeling tegen Atletico Madrid won Ajax de topper in Eindhoven met 0-2. Het zicht op de landstitel is door de nederlaag opeens enorm geslonken.

Ajax begon een stuk scherper aan de wedstrijd. Het elftal van Frank de Boer begon zoals het had aangekondigd en zat er in de beginfase bovenop. Dat leverde direct succes op. Binnen twee minuten stonden de Amsterdammers op voorsprong. Met een voorzet waarop Jetro Willems patent had stelde Joel Veltman Arek Milik in staat de 0-1 binnen te koppen achter Jeroen Zoet. Het centrumduo Bruma en Moreno stond daarbij naar elkaar te wijzen.

Het duurde ongeveer een kwartier voordat PSV de wedstrijd onder controle kreeg. Vanaf dat moment was PSV eigenlijk heer en meester in de wedstrijd. PSV voerde de druk op en kreeg mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Kuipers wuifde een penalty weg nadat Bazoer Guardado naar de grond had gewerkt. PSV verzuimde te scoren en zag Ajax via Milik op het einde van de eerste helft zelfs een uitgelezen mogelijkheid krijgen voor de 0-2. Jeroen oet zat er een-op-een echter weer goed bij.

Na rust was het een andere wedstrijd. De Boer had met wat aanpassingen ervoor gezorgd dat PSV er minder door kon komen. PSV slaagde er steeds minder in om gevaarlijk te worden. Of het daardoor was of dat de batterij leeg raakte door de 120 in Madrid zal de vraag blijven. Maar PSV ging er steeds minder in geloven. Een kwartier voor tijd werd het duel beslist. Het was El Ghazi die voorin vrij kwam en de 0-2 kon binnenschieten. PSV probeerde het daarna nog wel, maar had niet meer het vermogen en de kracht om nog echt iets te forceren.

Zuur einde aan scorende reeks van 54 duels

Zondagmiddag kwam er een einde aan de unieke reeks van 54 duels in de eredivisie waarin PSV achtereenvolgens wist te scoren. Zuur genoeg kwam het einde aan de reeks in de cruciale wedstrijd in de strijd om de landstitel.

Locadia loopt enkelblessure op

Jurgen Locadia viel in de tweede helft uit met een enkelblessure. Na een kopduel ging hij bij het neerkomen door een enkel. De ernst van de blessure is nog onduidelijk. De blessure betekent een extra tegenvaller voor Jurgen Locadia die juist was geselecteerd voor het Nederlands elftal.

Kuipers: 'vonden het te licht voor penalty, Guardado kwam goed weg'

Scheidsrechter Bjorn Kuipers lichtte na afloop bij Fox Sports zijn beslissingen in de topper toe. De leidsman gaf aan dat zijn arbitrale kwartet na overleg besloten had dat ze de overtreding van Bazoer op Guardado te licht vonden om een penalty te geven. De scheidsrechter keurde daarnaast een doelpunt voor buitenspel af. 'Er was even de vraag wie de bal raakte toen de bal van richting werd veranderd. Omdat De Jong de bal raakte was de bal buitenspel. Daar ging wat tijd overheen omdat mijn assistent vroeg wie de bal raakte.'

Kuipers gaf verder aan dat Andres Guardado goed weg kwam. Bij een uitval van Ajax maakte Guardado een overtreding die in de ogen van Kuipers geel waard was, dat zou zijn tweede zijn. Kuipers besloot echter voordeel te geven en niet te fluiten voor de overtreding. Een paar meter in dezelfde aanval had Willems een forse tackle op Van der Hoorn. 'Geel met een rood randje,' aldus Kuipers.

Propper en Locadia beiden naar ziekenhuis voor onderzoek

Davy Propper en Jurgen Locadia zijn inmiddels beiden naar het ziekenhuis vertrokken voor onderzoek. Propper zal een foto van zijn voet laten maken, Locadia kampt met een enkelblessure. Het is de vraag of de komende interlands voor hen in gevaar komen.

Cocu: 'Wilden wel, maar niet ons maximale niveau gehaald'

'De hele snelle goal van Ajax bracht direct het verschil,' zo analyseerde Phillip Cocu na afloop bij Fox Sports. 'Het was dramatisch verdedigd, de manier waarop we stonden. Ik moet zeggen dat we het daarna wel goed hebben opgepakt. We hebben het initiatief gepakt. We creëerden een paar kansen en daar moet je er dan één van maken. In de tweede helft was het een ander beeld. Toen wilden we wel, maar was het veel rommeliger. Balverlies en linies die verder uit elkaar stonden. We hebben ons maximale niveau niet gehaald. We konden onze wil niet meer opleggen en geen kansen creëren. Een van de weinige mogelijkheden die zij kregen benutten ze. 0-2 is dan een tik. Het was toen op. Het is eigenlijk voor het eerst met deze ploeg dat we de laatste tien minuten geen geloof meer hadden. De batterij zat niet zo vol meer.'

'De spelers gaan nu weg, dertien spelers vertrekken met interlandverplichtingen. Bij terugkomst hebben we nog een blok van zes wedstrijden. We zullen proberen het maximale uit die zes wedstrijden te halen en zullen moeten afwachten wat Ajax doet.'

Bekijk het video-interview op de website van Fox Sports.

PSV BHS: Fotoverslag PSV - ajaxBoer zoekt bier: PSV - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 3-1 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.71. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.