PSV wint ook uit bij Excelsior: 1-3

24 september 2016
-
-

PSV heeft de zegereeks in uitduels verder uitgebreid met een meer dan verdiende 1-3 zege uit bij Excelsior. PSV speelde een heel behoorlijke wedstrijd, maar verzuimde alleen het duel al vroegtijdig te beslissen.

Excelsior probeerde in de beginfase te verrassen. PSV had daardoor even moeite om de controle over de wedstrijd te verkrijgen. Toen dat was gebeurd was de ploeg van Phillip Cocu veel te sterk voor de gastheren. PSV kreeg kansen op de openingstreffer via onder meer Pereiro en Pröpper. Het was vervolgens Narsingh die na een mooie een-twee in het strafschopgebied op technisch uitstekende wijze voor de openingstreffer zorgde.

Tegen de verhouding in kwam Excelsior langszij. Jetro Willems tikte de bal voor Vermeulen weg, maar nam ook zijn man mee. Scheidsrechter Makkelie zag er een strafschop in. Luigi Bruins liet PSV zien hoe zo'n penalty wel te benutten. PSV bleef vervolgens aandringen op meer treffers. De mogelijkheden kwamen er ook wel, maar het duurde tot aan de tweede helft in blessuretijd van de eerste helft voordat de ploeg ook de verdiende voorsprong kreeg. Het was Luuk de Jong die nu wel raak kon koppen. De spits had daarvoor de paal nog geraakt met een mooie bal via zijn hak achter zijn standbeen langs.

Na rust was er een periode dat PSV de teugels liet vieren. Het bracht het geloof terug bij Excelsior waardoor het spannend bleef.Naarmate de tweede helft vorderde kreeg PSV de controle weer terug en liep het uiteindelijk verdiend naar 1-3 uit. Eerrst was het Herctor Moreno die nog de paal trof, alvorens PSV de derde wel zou maken. Het was de inzet van Davy Pröpper die via Faik in het doel verdween. De PSV'er zou het doelpunt echter op zijn naam krijgen.

Makkelijk gegeven penalty voor Excelsior

Excelsior kwam in de eerste helft langszij bij PSV door een makkelijk gegeven penalty. Jetro Willems speelde de bal, maar raakte ook de man en moest er vervolgens aan geloven. Luigi Bruins had vervolgens geen probleem met het buitenkansje.

Nieuw eredivisierecord voor PSV met 13e uitzege op rij

Met de zege uit bij Excelsior heeft PSV een nieuw eredivisierecord neergezet. De ploeg van Phillip Cocu wist dertien keer op rij in uitduels in de eredivisie te winnen. Het oude record stond ook al op naam van PSV dat in de tijd van Guus Hiddink tot 12 uitzeges op rij wist te komen.

De club maakte in elk van zijn laatste 13 uitwedstrijden in de Eredivisie minstens twee goals en ook dat is een nieuw eredivisierecord. Daarnaast scoorde PSV in elk van zijn laatste 34 uitduels in de Eredivisie minimaal één keer, een clubrecord.

Luuk en Siem voor het eerst samen in PSV shirt

Siem de Jong maakte tegen Excelsior zijn eredivisiedebuut voor PSV. Zes minuten voor het einde mocht hij Andres Guardado vervangen en zijn eerste minuten voor PSV in de eredivisie maken. Daarmee was de hereniging van de broers De Jong op het veld een feit. Eerder hadden ze alleen een half uur samengespeeld bij Oranjes en vroeger in de C-tjes.

Bijna was er ook de eerste onvervalste De Jong goal. Luuk legde hem uitstekend terug op Siem, maar doelman Muyters kon de inzet stoppen.

Cocu over spreekkoren: 'schaam me over gedrag van PSV fans'

Al na een minuut of vijf in het duel tussen Excelsior en PSV legde scheidsrechter Danny Makkelie het spel al stil. Dat gebeurde na aanhoudende negatieve spreekkoren in de eerste minuten vanuit het uitvak aan zijn adres. Na meerdere aanmaningen van de omroeper, Phillip Cocu en uiteindelijk ook aanvoerder Luuk de Jong stopten de spreekkoren. De spreekkoren verwezen vooral naar de cruciale penalty die de scheidsrechter eind vorig seizoen aan Ajax gaf.

[Update] Na afloop keurde Phillip Cocu het gedrag van de PSV fans in felle bewoordingen. 'Ik schaam me ervoor dat onze fans zich zo gedragen,' zo liet hij weten tegenover de NOS.

Cocu: 'prima overwinning voor PSV'

Phillip Cocu sprak na afloop over een prima overwinning voor zijn ploeg. 'Ik ben redelijk tevreden over de wedstrijd van onze kant,' zo gaf hij aan bij Fox Sports. 'We hebben 70 minuten goed gespeeld. Een kwartier hebben we het lastiger gehad. Toen werden we slordig. Maar ook in die fase hebben we weinig weggegeven. We hadden er alleen zeker twee meer moeten maken. Gezien de kansen kunnen we meer rendement halen. Maar 1-3 is uiteindelijk een prima overwinning voor PSV.'

Opstelling Excelsior

Muyers, Karami, Mattheij, Drost, Kuipers, Bruins, Vermeulen ('79 Hadouir), Koolwijk, Fredy, Hasselbaink ('58 Pantic), Ondaan ('58 Faik)

15  6 1-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.62. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.