Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenADO Den Haag - PSV (0-2) gestaakt na spreekkoren


Tijdstip
16 oktober 2004
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


ADO Den Haag - PSV (0-2) gestaakt na spreekkoren

PSV kon niet met de drie punten uit Den Haag terugkeren. Dat was niet te wijten aan een tegenvallende uitslag, maar aan de Haagse aanhang die Temmink deed besluiten het duel voortijdig te staken.

Voor die tijd had PSV eigenlijk een makkelijke avond. De Eindhovense ploeg had vooral aanvallend een zeer matige avond. Toch kwam de overwinning geen moment in gevaar. Direct na de aftrap werd de wedstrijd eigenlijk al beslist. Vonlanthen onderschepte een slechte verdedigende actie goed en kon via een merkwaardig stuiterende bal ietwat gelukkig de 0-1 binnenschieten binnen de 41 seconden van de aftrap.

Heel veel kansen creerde PSV zich niet tegen Den Haag. PSV liet zich vaak zakken om ADO Den Haag te forceren om naar voren te komen in de hoop dat daardoor ruimte zou ontstaan. Echt veel uitgespeelde kansen leverde dat echter niet op.

Aan de andere kant zou ADO Den Haag voor rust nog twee kansen creeren. Na rust was dat helemaal over met de kansen van de thuisploeg. PSV liep na tien minuten in de tweede helft uit naar de zeker lijkende 0-2. het was opnieuw Vonlanthen die de 0-2 binnenschoot. Hij had later ook nog de derde op zijn schoenen, hij schoot echter te laag waardoor de vallende keeper hem nog kon pakken.

Meer als 0-2 kon het niet worden omdat het duel 10 minuten voor tijd zou worden afgefloten door Temmink.

Wat er nu met de resterende speeltijd en of de drie punten gaat gebeuren, zal nog afgewacht moeten worden.


Temmink staakt duel na spreekkoren

Scheidsrechter Ren? Temmink heeft het duel tussen ADO Den Haag en PSV voortijdig be?indigd na continue beledigende spreekkoren van de Haagse fans. De spreekkoren waren in eerste instantie tegen PSV en haar spelers gericht. Later scholden ze ook de scheidsrechter uit. Ondanks waarschuwingen van de stadionspeaker voor en tijdens de wedstrijd bleven Haagse supporters kwetsende teksten zingen. "Temmink is de hoer van PSV", klonk regelmatig door het stadion. Ook waren er spreekhoren te horen met een ziekte erin waar heel veel mensen aan dood gaan en waar de nabestaanden heel veel leed aan hebben. De arbiter staakte het duel na "Hamas Hamas, Temmink aan het gas". Direct nadat alle spelers in de kleedkamer waren, verliet een groot deel van de Haagse aanhang de tribune in de hoop op een treffen met PSV supporters.


PSV fan gewond na bekogeling bussen

Drie bussen met PSV-supporters op weg naar het Zuiderpark in Den Haag zijn daar zaterdagavond door Hagenezen met stenen bekogeld. De ruiten zijn vernield en een passagier raakte gewond door glasscherven. Met veel vernielde ruiten zijn de bussen doorgereden naar het voetbalstadion. De gewonde PSV-fan is overgebracht naar Ziekenhuis Leyenburg. De Eindhovenaren zijn de wedstrijd gewoon om 19.30 uur begonnen.

De 150 PSV supporters uit de met stenen bekogelde bussen zijn na afloop van de wedstrijd in drie stadsbussen teruggekeerd naar Eindhoven. De drie bussen van de supportersvereniging waren dusdanig vernield dat ze niet meer terug konden. De overige 7 bussen, met daarin ook de gewond geraakte PSV supporter, zijn ook teruggekeerd naar Eindhoven. Om te bekomen van de schrik werden er op de terugweg gratis blikjes Bavaria uitgedeeld.


Vonlanthen beslist wedstrijd met 2 goals

Johan Vonlanthen beloonde het vertrouwen van Hiddink in de vorm van zijn basisplaats door beide goals van PSV binnen te schieten. Binnen 41 seconden van de aftrap lag zijn eerste doelpunt al in het doel. Kort in de tweede helft verdubbelde de Zwitserse Colombiaan van PSV de score en liet hij zien dat er bij PSV nog rekening met hem gehouden dient te worden.


Van Bommel houdt zich rustig

Mark van Bommel speelde tegen ADO Den Haag zijn 300ste competitiewedstrijd in het betaald voetbal. Ondanks de spreekkoren die in eerste instantie tegen de middenvelder gericht waren, hield van Bommel zich opvallend rustig. In de 74-ste minuut werd de Limburger vervangen door reserveaanvoerder Phillip Cocu, die meteen en voor het eerst de band mocht dragen. Mark van Bommel zal daarom tegen Ajax niet geschorst zijn vanwege zijn 4e gele kaart.


Betuur betaald voetbal bepaalt gevolgen

KNVB directeur Kesler heeft in een eerste reactie laten weten dat de zaak naar de aanklager gaat en dat hij gaat uitzoeken of ADO Den Haag verwijtbaar handelen kan worden ten laste gelegd. Voor de gevolgen voor de uitslag zijn er 3 mogelijkheden:
1) 0-2 wordt gewoon de eindstand
2) de laatste 10 minuten dienen te worden uitgespeeld.
3) het duel moet in zijn geheel worden overgespeeld

Daarover beslist uiteindelijk het bestuur betaald voetbal. Kesler liet al doorschemeren dat optie 3 in dit geval zeer onwaarschijnlijk is.

Daarnaast zal het onderzoek naar verwijtbaar handelen moeten uitwijzen of en zo ja welke straf ADO Den Haag zou moeten krijgen. Daarvoor zijn een tal van straffen mogelijk van boetes tot puntenaftrek.


PSV Pool voor dit duel vervallen

De PSV Netwerk Pool voor de wedstrijd ADO Den Haag-PSV is komen te vervallen. De wedstrijd werd tien minuten voor tijd gestaakt en de beslissing van de KNVB over uit- of overspelen is vooralsnog onduidelijk. Gezien het feit dat we in onze regelementen niet voorzien in stakingen, is het het meest zuiver om de Pool in zijn geheel te laten vervallen. De Pool voor Rosenborg-PSV is inmiddels gestart, evenals de Man of the Match-verkiezing voor ADO-PSV.


Spreekkoren PSV tellen ook mee

Op een persconferentie na afloop van de wedstrijd belegd door de scheidsrechter i.p.v. beide trainers zei Ren? Temmink dat hij na een afkoelingsperiode van een kwartier wel weer verder wilde gaan maar dat Deetman besloten had het duel definitief te staken. "Ik vind het logisch dat de lokale overheid een groot signaal wilde afgeven. Als je geen lef hebt en je niet durft in te grijpen, dan maak je het jezelf allemaal nog moeilijker. Voetbal is een prachtig spel. Zoveel mensen genieten ervan. Maar zo gaat dit mooie spel wel kapot. Zonder het overleg voor de wedstrijd had ik het duel al eerder onderbroken. Nu heb ik uiteindelijk tot de 80ste minuut gewacht", aldus Temmink.

"Al voor de wedstrijd zijn we bijeengekomen", lichtte Temmink toe. "De KNVB en de clubs zijn onlangs samen een protocol overeengekomen. In overleg met de lokale overheid, politie en veiligheidsmensen van beide clubs besloten we de nieuwe regels iets ruimer te hanteren. Dus niet meteen staken maar eerst nog iets met muziek en oproepen van de stadionspeaker proberen. Uiteindelijk hebben ze niet geprobeerd om de spreekkoren met muziek te overstemmen. De stadionspeaker heeft wel gewaarschuwd. Ook dat hielp niet". Temmink zei verder dat hij in het rapport alles gaat rapporteren en ook het gedrag van PSV-supporters mee zal nemen. Voornamelijk in de eerste helft zouden ook de PSV-fans kwetsende zaken hebben geroepen.

Klik hier voor de 'hoogtepunten' van de persconferentie van Temmink


Er was ook een veiligheidsprobleem

Het duel blijkt definitief gestaakt te zijn op eis van de Haagse burgemeester Deetman. Daaraan lagen niet alleen de kwetsende en discriminerende spreekkoren van ADO-fans aan het adres van arbiter Temmink aan ten grondslag. Er waren ook problemen met de openbare orde en veiligheid. Volgens Deetman, die door de Haagse politiecommandant op de hoogte werd gehouden van de gebeurtenissen in het Zuiderpark, liepen ook de bestuursleden en de sponsors van ADO gevaar. Verschillende ADO Den Haag fans keerden zich niet alleen tegen de bezoekende supporters uit Eindhoven maar ook tegen de inrichting van de bestuurskamer van ADO Den Haag.

"De supporters van ADO waren evident uit op rellen. Dat bleek al voor de wedstrijd uit de bekogeling van de bussen met PSV-supporters. Tijdens de wedstrijd waren vele fans op weg naar andere vakken op de Zuid- en Oosttribune. Dergelijke supportersbewegingen kunnen we niet tolereren in het stadion. Er waren lieden bezig om de deuren naar de offici?le ruimten van de club te forceren. Toen ik dat hoorde, was het voor mij einde oefening", aldus burgemeester Deetman.


Swerts snapt niets van stilleggen

Gill Swerts heeft tegenover Dito TV verklaard tijdens de wedstrijd niet iets vernomen te hebben van spreekkoren. "Tuurlijk hoor je de supporters wel zingen maar zeker niet zo dat ze de wedstrijd moesten stilleggen. Natuurlijk weer is het bij Den Haag, het is allemaal negatief nieuws voor deze club en dat is alleen maar jammer". De verslaggever vond dat Den Haag na de buitenspelgoal uit elkaar donderde. "Ik denk dat dat ook ??n van de reden is waarom de spreekkoren tot stand kwamen. De 2-0 was gewoon zwaar buitenspel, de scheidsrechter had een paar betwistbare acties daardoor begonnen de supporters irritatie op te wekken", aldus de niet zo goed Nederlands pratende Belg.


PSV.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Johann Vonlanthen ('1)
Goal
0-2 Johann Vonlanthen ('53)

Opmerkelijk: Duel na 80 minuten gestaakt wegens spreekkoren

Scheidsrechter
Temmink
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
ADO Den Haag: El-Akchaoui ('69)

Opstelling PSV

Johann VonlanthenJan Vennegoor of H.Theo Lucius


John de JongJohann VogelMark van Bommel


Young-pyo LeeWilfred Bouma AlexMichael Lamey


Heurelho Silva Gomes

Wissels:

'74 Phillip Cocu voor Mark van Bommel


Opstelling ADO Den Haag

PolakPlatvoetVan der Gun


StroeveVan der LeegteSwerts


SaavredaEl-AkchaouiGrujicSaeijs


De Vries

Wissels:

'46 Den Ouden voor Platvoet


Foto's van de wedstrijd

Vroomshoop on Tour: Foto`s boefjes-PSV Acht on Tour: Avondje stenen koppen !!!! PSV Zuipsite: Foto's Den Haag - PSV (ook vanaf Den Haag-vak)
PSV on Tour: Den Haag - PSVDe Mortel On Tour: Woorden zijn overbodig !!!   

Links naar externe nabeschouwingen


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.93. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Johann Vonlanthen (816 -> 5,0)
2. Mark van Bommel (254 -> 4,0)
3. Alex (241 -> 3,0)
4. Heurelho Silva Gomes (65 -> 1,5)
4. Theo Lucius (65 -> 1,5)
6. Michael Lamey (41 -> 0,0)
7. Young-pyo Lee (38 -> 0,0)
8. Wilfred Bouma (35 -> 0,0)
9. Jan Vennegoor of H. (26 -> 0,0)
10. Phillip Cocu (22 -> 0,0)
10. John de Jong (22 -> 0,0)
12. Johann Vogel (18 -> 0,0)
13. Niemand (9 -> 0,0)
13. Jefferson Farfan (9 -> 0,0)
15. Ji-sung Park (5 -> 0,0)
16. Edwin Zoetebier (3 -> 0,0)
17. Andr? Ooijer (2 -> 0,0)
17. Ibrahim Afellay (2 -> 0,0)
19. Sepp de Roover (1 -> 0,0)
20. Nathan Coe (0 -> 0,0)
20. DaMarcus Beasley (0 -> 0,0)
20. Lasse Qvist (0 -> 0,0)
20. Jasar Takak (0 -> 0,0)
20. Gerald Sibon (0 -> 0,0)
20. Kasper Bogelund (0 -> 0,0)
20. Remco van der Schaaf (0 -> 0,0)
20. Leandro do Bonfim (0 -> 0,0)
20. Jordi Hoogstrate (0 -> 0,0)
20. Jurgen Colin (0 -> 0,0)
20. Michael Jacobsen (0 -> 0,0)
20. Eric Addo (0 -> 0,0)
20. Otman Bakkel (0 -> 0,0)
20. Jan Wuytens (0 -> 0,0)
20. Arvid Smit (0 -> 0,0)
20. Adil Ramzi (0 -> 0,0)
20. Csaba Feh?r (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Forums

  • Discussieer mee over deze wedstrijd op de Forums

  • Links naar externe voorbeschouwingen    Wat vind jij van de wedstrijd?

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.