Siem de Jong helpt PSV aan laat gelijkspel in Arena: 1-1

18 december 2016
-
-

In een hele matige topper heeft PSV met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ajax. Siem de Jong bracht een heel moeizaam spelend PSV tien minuten voor tijd de gelijkmaker. PSV kwam pas in het laatste deel aan voetballen toe.

PSV kwam in de eerste helft nauwelijks aan voetballen toe. Ajax had de controle over de wedstrijd en kreeg een paar behoorlijke kansen. Jeroen Zoet keepte echter een uitstekende wedstrijd en wist enkele malen uitstekend handelend op te treden. Aan de andere kant was er een beste kans voor Luuk de Jong. Uit een voorzet van Davy Propper sprong hij net te vroeg waardoor hij geen richting en kracht mee kon geven aan de kopbal.

PSV bleef in de eerste helft vooral fysiek overeind. Dat gebeurde onder leiding van Hector Moreno en met name Andres Guardado die op het scherp van de snede speelde. Hij blesseerde daarbij ongewild zowel Dolberg en El Ghazi vroeg in de wedstrijd.

Vlak na rust kwam Ajax dan toch op voorsprong. Het was Davy Klaassen die na een pass van Younes verwoestend uithaalde in de verre bovenhoek en Zoet kansloos liet. Nadat Cocu na een uur Siem de Jong inbracht voor de moegestreden Guardado kwam er meer aanvalslust in de ploeg. In de loop van de tweede helft kwam er veel meer geloof in de ploeg dat er in de Arena wel wat te halen viel. Het leverde kansen op voor onder meer de gebroeders De Jong. Het was Siem de Jong die tien minuten voor het einde dan eindelijk de betere fase van PSV bekroonde. Hij liep uitstekend weg bij Klaassen op een prachtige pass van Pereiro en schoof hem vervolgens zuiver binnen. PSV bleef daarna bovenliggend. Mogelijkheden waren er echter voor beide ploegen om het uit te spelen voor de winnende. Die zou uiteindelijk uitblijven.

[video] Spectaculaire omhaal Luuk de Jong

Hamstringblessure Moreno lijkt mee te vallen

Hector Moreno moest in de tweede helft met een blessure gewisseld worden. De centrale verdediger raakte geblesseerd aan zijn hamstring. Het kostte Phillip Cocu uiteindelijk zijn kans om aanvallend nog te wisselen. Zojuist werd bij Fox Sports gemeld dat uit de eerste diagnose zou blijken dat de blessure meevalt.

Cocu: 'we gaan pas voetballen als we achterkomen'

Phillip Cocu was na afloop bij Fox Sports tevreden over de manier waarop de ploeg zich terugknokte. De eerste helft was volgens de PSV coach echter ondermaats. 'We gaan pas voetballen als we achterkomen. Dat is iets wat we echt moeten verbeteren. Je moet wel durf en lef hebben om tegen Ajax te spelen. Je ziet dat zodra je het wel doet, zij de ballen achterin weg gaan schieten. Zoals wij in de eerste helft een half uur deden, veel te lang natuurlijk. Uiteindelijk knokken we ons goed terug in de wedstrijd en maken we de verdiende gelijkmaker.'

Cocu blij met inbreng Guardado: 'zo moet je elk duel op het scherp van de snede spelen'

Phillip Cocu gaf bij Fox Sports aan heel blij te zijn met de inbreng van Andres Guardado. 'Natuurlijk is hij nog niet in super doen. Maar als je kijkt hoe hij gewerkt heeft en zich heeft weggecijferd... Hij gaf een goed signaal. Zo moet je elke wedstrijd op het scherp van de snede spelen.'

Siem de Jong was uiteindelijk de vervanger van de Mexicaan. Het was juist de invaller die voor de gelijkmaker zorgde in de Arena. 'Siem viel uitstekend in en maakte een belangrijke goal, daar zijn we blij mee.'

[video] Scorende Siem de Jong: 'Natuurlijk is het apart'

Luuk de Jong: 'heerlijk dat Siem hem maakt'

Luuk de Jong gaf na afloop bij Fox Sports aan blij te zijn dat uitgerekend zijn broer in de Arena de gelijkmaker maakte. 'Heerlijk dat Siem het uiteindelijk doet. Ik kreeg zelf een paar kansen, maar helaas ging de bal er bij mij niet in. Dan valt Siem in en maakt hij hem wel. Daar hadden we het vooraf al over gehad. Juichte hij niet? Hij was gewoon blij en wilde ook scoren tegen Ajax. Hij gaf al aan ter plekke wel te zien wat hij zou doen.'

De aanvaller gaf aan uiteindelijk tevreden te zijn met het gelijkspel. 'De eerste helft was zeker voor Ajax, in de tweede helft ging het spel een beetje op en en neer. Jeroen Zoet redde ons een paar keer, maar we kregen zelf ook kansen. Gelukkig valt hij dan toch nog voor ons. Het was een mooie pass van Pereiro bij het doelpunt van Siem.'

'Acht punten achterstand is inderdaad een gat. Maar het is nog lang niet gedaan. Natuurlijk hadden we hier vandaag liever gewonnen, maar uiteindelijk moeten we blij zijn met een gelijkspel. We moeten nu zelf in ieder geval winnen van Feyenoord en hopen op meer puntenverlies van Feyenoord. Zij zullen echt niet alles winnen. Wij gaan na de winterstop vol in de achtervolging.'

[video] Zoet houdt dubbel gevoel over aan topper

Maandag onderzoek blessures Willems, Moreno en Siem de Jong

Jetro Willems, Hector Moreno en Siem de Jong kwamen niet ongeschonden uit de topper tegen Ajax. Phillip Cocu gaf aan dat hun blessures maandag verder onderzocht worden. Jetro Willems heeft opnieuw last van zijn hoofd gekregen. Eerder gaf Fox Sports al aan dat de hamstringblessure van Moreno mee lijkt te vallen.

Verder heeft ook Siem de Jong letsel opgelopen. De middenvelder kreeg weer last van zijn lies. Hij gaf na afloop aan dat het niet goed voelde.

[video] Luuk de Jong teleurgesteld en opgelucht tegelijk

PSV heeft inhaalrace voor de boeg: acht punten achterstand op Feyenoord, drie op Ajax

PSV wacht voor de tweede seizoenshelft een enorme inhaalrace wil het nog gaan meestrijden om de titel. Na het zevende (!) gelijkspel in zeventien wedstrijden is de achterstand op koploper Feyenoord gegroeid naar acht punten. In de eerste seizoenshelft verloor Feyenoord slechts negen punten. De achterstand op Ajax bedraagt drie punten. PSV heeft het daarmee zelf niet meer in de hand. De ploeg zal zelf heel weinig meer punten mogen laten liggen en hopen op foutjes van de concurrentie.

Ranglijst:
1. Feyenoord 17 42 (+35)
2. Ajax 17 37 (+22)
3. PSV 17 34 (+17)
4. Heerenveen 17 29 (+12)

PSV 'de beste' van 2016; ploeg voor het eerst in historie in kalenderjaar ongeslagen in uitduels

Het gelijkspel tegen Ajax biedt PSV weinig perspectief voor de titelstrijd. Het bracht de club echter wel twee statistische feitjes. Door het gelijkspel is PSV als beste geëindigd van het kalenderjaar 2016. Over het hele jaar heeft PSV twee punten meer behaald dan Ajax. Feyenoord volgt op behoorlijke afstand.

Voor het eerst in de historie is PSV bovendien een heel kalenderjaar in uitduels in de eredivisie ongeslagen gebleven. Slechts drie keer eerder wist een ploeg uit ongeslagen te blijven. Sc Enschede één keer (1956) en Ajax (1992 en 1995) gingen PSV daarin voor.

'84 De Ligt voor Cerny

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 26 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 1-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.87. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.