Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenRuime nederlaag voor PSV in Barcelona door prachttreffers


Tijdstip
18 september 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
-


Ruime nederlaag voor PSV in Barcelona door prachttreffers

De eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League heeft voor PSV een ruime nederlaag opgeleverd. Ondanks dat de ploeg van Mark van Bommel zelf ook voldoende kansen kreeg, ging het uiteindelijk met 4-0 onderuit. Lionel Messi maakte drie treffers. Tien minuten voor tijd kreeg Samuel Umtiti zijn tweede gele kaart, waardoor de Spanjaarden nog met tien man verder moesten.

PSV begon in de vertrouwde opstelling en had zelf de eerste grote kansen. Gastón Pereiro en Steven Bergwijn waren dicht bij een doelpunt, maar zij krijgen de bal niet op doel. Ook Barcelona kreeg kansen om tot scoren te komen, maar PSV leek probleemloos overeind te blijven.

Dat veranderde na een half uur spelen toen Barcelona opnieuw snel ten aanval trok en Nick Viergever aan de noodrem moest trekken door Ousmane Dembélé onderuit te halen. De vrije trap die daarop volgde werd schitterend door Lionel Messi in de kruising van het doel gekruld.

Beide ploegen kregen daarna mogelijkheden om een doelpunt te maken, maar gescoord werd er niet meer voor rust.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Barcelona was de betere ploeg op het veld, maar PSV kreeg zelf ook meer dan voldoende mogelijkheden om tot scoren te komen. Hirving Lozano was een paar keer dicht bij, terwijl ook Steven Bergwijn en Angeliño met schoten in de buurt van het doel kwamen.

Een kwartier voor tijd volgende de beslissing toen Ousmane Dembélé knap wegdraaide tussen Jorrit Hendrix en Lozano in. De Fransman krulde de bal vervolgens schitterend in de verre hoek en liet Jeroen Zoet kansloos.

Terwijl de fans van Barcelona nauwelijks klaar waren met juichen viel ook de 3-0 toen Messi goed vrij liep en een schitterende bal van Ivan Rakitic promoveerde tot doelpunt.

Met nog tien minuten te gaan kwam Barcelona met tien man te staan toen Samuel Umtiti met al geel op zak een hard blok zette tegenover Lozano en daarvoor zijn tweede kaart kreeg. PSV zette nogmaals aan met de hoop om tot scoren te komen. Lozano wist ook een doelpunt te maken, maar zijn treffer werd wegens buitenspel terecht afgekeurd.

Barcelona kwam nog wel tot scoren door Messi, die zijn derde treffer maakte. Het zorgde er voor dat PSV ondanks dat het voldoende kansen kreeg uiteindelijk toch nog een ruime nederlaag leed.


[video] Steven Bergwijn: 'Voor jullie is het misschien mooi, maar voor ons is het klote'


Luuk de Jong: 'Uiteindelijk is het zeker een terechte uitslag'

In gesprek met Veronica gaf Luuk de Jong aan dat PSV terecht met 4-0 onderuit ging. "Uiteindelijk wel. Je weet gewoon dat het hier moeilijk gaat worden. We hadden er wel geloof in om iets neer te kunnen zetten. Ik denk ook dat we met vlagen in de omschakeling ook heel gevaarlijk zijn geweest", aldus de aanvoerder. "In de eerste helft een paar kansen en dan kom je met 1-0 achter door de kwaliteit die ze hebben. Dan weet je dat het heel moeilijk gaat worden, maar dan nog zijn er met 1-0 voldoende mogelijkheden."

De Jong ging verder: "Bij die 2-0 ook. We moeten soms eerder de overtreding maken. Als zij met de rug naar de goal staan zijn ze zo gevaarlijk. Ze hebben zo veel kwaliteit en dan wordt het 2-0. Je hoopt dan iets meer druk vooruit te zetten, maar dan maken ze het af."

In de slotfase ging het echter mis bij PSV. "Aan het eind ligt het ook een beetje aan ons zelf dat ze uitlopen naar 4-0, daar moeten we het meer compact houden. Maar in de eerste helft en begin tweede helft heb je er zeker nog geloof in dat je een doelpunt kan maken. Maar uiteindelijk is het zeker een terechte uitslag", gaf hij aan.


[video] Jeroen Zoet: 'We moeten slimmer en volwassener zijn'


Jorrit Hendrix: '4-0 is wel even slikken ja'

Jorrit Hendrix gaf in gesprek met Veronica aan dat de uitslag in Barcelona uiteindelijk wel hard aan kwam. "4-0 is wel even slikken ja. We hebben het lang vol gehouden en toch wat mogelijkheden gecreëerd. Uiteindelijk vallen er nog drie goals en dat is balen", aldus de middenvelder. "Met Manchester United werd ook al gezegd dat het een zware groep was, maar Barcelona is op dit moment gewoon een top ploeg en een stapje hoger dan de ploegen die we toen tegen kwamen."

De 2-0 volgde na een duel waar Hendrix zelf onder meer bij betrokken was. "Dembélé stond tussen mij en Chucky in. We wilden hem tussen ons in houden, maar dan draait hij weg. Dat is gewoon een kwaliteit. Maar als ik het nog een keer over zou doen, zou ik misschien een overtreding maken of hem neerhalen", zo gaf hij aan.

PSV had volgens Hendrix zelf ook moeten scoren. "We hebben zeker wel mogelijkheden gehad. In de eerste helft komen we er een paar keer gevaarlijk uit. In de tweede helft ook nog bij een 1-0 stand", zei hij daarover. "Als je die momenten krijgt, moet je er sowieso één benutten om een resultaat te halen. Dat deden we niet, dus dan moet je gewoon je meerdere erkennen in Barcelona."

De middenvelder kreeg nog de vraag of de 4-0 nederlaag tegen Barcelona nog zal doorwerken tegen Ajax. "Het zal moeten blijken, maar ik denk dat we als ploeg sterk genoeg zijn om ons daar over heen te zetten en zondag weer alles te geven. Ook op de manier zoals we willen spelen. Daar heb ik wel vertrouwen in", aldus Hendrix.


[video] Luuk de Jong: 'Het is zonde dat we onszelf niet belonen'


Mark van Bommel: 'Details bepalen deze wedstrijd'

Na de nederlaag tegen Barcelona gaf Mark van Bommel aan dat het verlies uiteindelijk een terechte uitslag was. "Wij zijn op weg naar, we zijn nog niet waar we willen zijn. Details bepalen deze wedstrijd. Bij de eerste goal is een detail waar de vrije trap uit komt. Bij de tweede goals is ook een detail. Dat is nu net waarom zij Barcelona zijn en wij PSV", aldus Van Bommel. "Wij zijn op weg daar naar toe. Wij zijn een jonge ploeg en hebben gewoon tijd nodig. Dan kan het niet zo zijn dat we dan direct mee spelen, maar ik heb wel hele aardige dingen gezien van onze kant."

Van Bommel gaf ook meer uitleg welke details uiteindelijk de beslissing gaven. "De defensieve discipline. We moeten dat dicht lopen. Dembélé moet je niet recht naar de goal laten lopen, maar hij moet kappen of terug naar zijn eigen doel spelen", zo gaf hij aan. "Nu laat je hem midden door spelen. Dan kun je twijfelen of het een vrije trap is of niet, maar ze komen daar en dan kom je in de situatie dat de scheidsrechter een vrije trap kan geven."

PSV kwam in Barcelona echter niet slecht voor de dag. "Het was ook zeker niet slecht. Ik was van te voren ook echt overtuigd van de kansen. Het kwam ook redelijk uit. Niet vaak, maar als we er dan uit komen moet je ook lef hebben en jezelf zijn. Dat je dan voetbalt en aan de contrakant ligt dan vaak de ruimte", zei hij daarover. "Steven had daar een aardige draaibal. Nu wil ik niet zeggen dat we daar op voorsprong verdienden te komen, maar dat zijn wel momenten waar je ze pijn kan doen. We zijn niet zo ver dat we hier even komen voetballen en tot 28 kansen komen."


[video] Gemengde gevoelens bij PSV'ers


Pablo Rosario: '4-0 is te veel, als je kijkt naar het verloop van de wedstrijd'

In gesprek met De Telegraaf kon Pablo Rosario zich niet helemaal vinden in de eindstand. "4-0 is te veel, als je kijkt naar het verloop van de wedstrijd", zo gaf hij aan. "Maar het is ook de kwaliteit van een team als Barcelona. Ze hebben een kansje nodig, en die gaat erin. Bij ons niet. Dat is het verschil op dit niveau. We zijn als team op weg naar iets moois. Dit was een goede les voor ons."

De middenvelder verzuimde na een half uur spelen om een professionele overtreding te maken, waardoor Nick Viergever aan de noodrem moest trekken aan de rand van het strafschopgebied. Het gevolg was een vrije trap, die door Lionel Messi fantastisch werd binnen geschoten. "Dat is natuurlijk kwaliteit van hem, maar die 1-0 mag eigenlijk nooit vallen", aldus Rosario. "Ik vond het geen overtreding van Nick. Nu denk ik: had ik toch maar geel gepakt, maar ik deed het toen niet omdat ik wist dat er nog een uur te spelen was."


Jorrit Hendrix: 'Voor mijn idee zijn zelfs de ballenjongens erop getraind'

Jorrit Hendrix moest in gesprek met het Eindhoven Dagblad erkennen dat Barcelona simpelweg te sterk voor PSV was. "Zij zijn zo snel aan de bal, in de omschakeling ligt de ruimte. Dat is hun manier van spelen. Voor mijn idee zijn zelfs de ballenjongens erop getraind dat ze die ballen zo snel mogelijk het veld in gooien", aldus de middenvelder.

Ook Hendrix had echter het gevoel dat er meer in had gezeten voor PSV. "Tegen zo'n ploeg heb je ook geluk nodig. We stonden goed, hielden het lang vol", zo gaf hij aan. "Op een gegeven moment worden de ruimtes groter en scoren zij gelijk een paar keer. Dat is ook een kwaliteit."

De middenvelder vocht ook veel duels uit met Lionel Messi en veroverde ook weer de nodige ballen. "Het zijn goede spelers waar je tegen speelt. Je kan wel kort zitten, maar ook weer niet te kort", zegt hij daarover. "Dan gaan ze je voorbij. Je moet druk houden, ze proberen terug te dringen."


Denzel Dumfries: 'Deze nederlaag doet niets met ons vertrouwen'

In gesprek met De Telegraaf gaf Denzel Dumfries aan niet bang te zijn dat de nederlaag tegen Barcelona gaat doorwerken in de competitie als zondag Ajax op het programma staat. "Deze nederlaag doet niets met ons vertrouwen", aldus Dumfries. "Volgens mij speelden we tegen Barcelona in de Champions League, en tegen Ajax in de Eredivisie. Dat is een heel andere wedstrijd. Het resultaat van onze wedstrijd in Camp Nou staat daar los van."

Dumfries had tegen Barcelona Ousmane Dembélé als directe tegenstander. "Hij is zo bewegelijk. En dan heeft Barça ook nog al die lopende spelers. Toch denk ik dat we met z’n allen goed hebben verdedigd. Dat we aardig konden meekomen", zo gaf hij aan. "Het waren alleen net die kleine momentjes die de doorslag gaven, terwijl we zelf in de omschakeling toch gevaarlijk waren. Je moet in dit soort wedstrijden alleen zorgen dat je continu scherp blijft. Dat is het enige dat we onszelf kunnen verwijten. Op dat niveau moet het beter."


Karakteristieken

Uitslag: 4-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Messi ('32)
Goal
2-0 Dembélé ('75)
Goal
3-0 Messi ('77)
Goal
4-0 Messi ('88)
Scheidsrechter
Sidiropoulos (Gri)
Toeschouwers
73.462 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Nick Viergever ('30)
Kaart
FC Barcelona: Umtiti ('56)
Kaart
PSV: Luuk de Jong ('57)
Kaart
FC Barcelona: Umtiti ('79)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'66 Nicolas Isimat-Mirin voor Nick Viergever
'78 Donyell Malen voor Steven Bergwijn
'82 Érick Gutiérrez voor Pablo Rosario


Opstelling FC Barcelona

DembéléSuárezMessi


CoutinhoBusquetsRakitic


AlbaUmtitiPiquéSergi Roberto


Ter Stegen

Wissels:

'81 Lenglet voor Coutinho
'83 Arthur voor Dembélé
'85 Vidal voor Coutinho


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (3-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
 6 4-0 (2-0)
10  6 4-0 (2-0)
11  6 4-0 (2-0)
12  6 4-0 (2-0)
13  6 4-0 (2-0)
14  6 4-0 (2-0)
15  6 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.20. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Angeliño (53 -> 5,0)
2. Pablo Rosario (19 -> 4,0)
3. Steven Bergwijn (17 -> 3,0)
4. Jorrit Hendrix (11 -> 2,0)
5. Gastón Pereiro (9 -> 0,5)
5. Hirving Lozano (9 -> 0,5)
7. Luuk de Jong (7 -> 0,0)
8. Daniel Schwaab (6 -> 0,0)
9. Jeroen Zoet (4 -> 0,0)
10. Niemand (3 -> 0,0)
10. Nick Viergever (3 -> 0,0)
12. Denzel Dumfries (2 -> 0,0)
13. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
13. Aziz Behich (0 -> 0,0)
13. Santiago Arias (0 -> 0,0)
13. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
13. Eloy Room (0 -> 0,0)
13. Sam Lammers (0 -> 0,0)
13. Dante Rigo (0 -> 0,0)
13. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
13. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
13. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
13. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
13. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
13. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
13. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
13. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
13. Donyell Malen (0 -> 0,0)
13. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
13. Armando Obispo (0 -> 0,0)
13. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
13. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
13. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
13. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
13. Jordan Teze (0 -> 0,0)
13. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.