Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd PSV-Ajax


Tijdstip
23 september 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


PSV in eigen huis wederom veel te sterk voor Ajax

Net zoals afgelopen seizoen heeft PSV in eigen huis Ajax volkomen kansloos gelaten. De ploeg van Mark van Bommel was met 3-0 veel te sterk. Door doelpunten van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Hirving Lozano was voor rust de eindstand al bereikt.

In een kolkend Philips Stadion ging PSV vol goede moed van start. Aanvankelijk waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar, al vielen er nog geen kansen te noteren. Ajax had weliswaar vaker de bal, maar wist geen moment voorbij de defensie van PSV te komen.

Na een kwartier spelen claimde PSV voor een penalty toen Hirving Lozano in zijn rug werd geduwd door Frenkie de Jong. Danny Makkelie vond het echter niets en ook de VAR greep niet in.

In de 21e minuut kwam PSV op voorsprong toen Jorrit Hendrix de bal veroverde en de bal naar voren schoot. Via Luuk de Jong kwam bij de bal bij Steven Bergwijn, die op het doel afstormde, maar André Onana op zijn weg vond. De rebound kwam echter voor de voeten van Gastón Pereiro en de doelman van Ajax verkeek zich volledig op de inzet van de Uruguayaan.

Een paar minuten later profiteerde PSV opnieuw van een enorme fout van Onana toen hij de bal veel te slap wegwerkte en deze op het hoofd van Jorrit Hendrix kwam. De kopbal kwam voor de voeten van Luuk de Jong, die volledig werd vrij gelaten door de defensie van Ajax en vervolgens simpel kon binnen tikken.

PSV was vervolgens heer en meester op het veld en kon eenvoudig op jacht gaan naar meer treffers. Angeliño was met een schot al dicht bij en na 35 minuten spelen volgde de volkomen terechte 3-0. Opnieuw schoot Bergwijn op doel, maar kon Onana redden. De rebound kwam weer bij Bergwijn terecht en hij gaf breed op Lozano, die vervolgens simpel kon binnen tikken.

Na rust liet PSV de teugels wat vieren, waardoor Ajax wat vaker de ruimte had om aan te kunnen vallen. De Amsterdammers wisten echter totaal niet om te gaan met de ruimtes waardoor PSV probleemloos overeind bleef.

Na een uur spelen volgde een curieus moment toen doelman Onana een overduidelijk elleboogstoot uitdeelde aan Luuk de Jong. In plaats van dat de gefrustreerde doelman met rood van het veld werd gestuurd en PSV een strafschop kreeg, gaf scheidsrechter Makkelie een gele kaart aan Luuk de Jong. Ook de VAR greep niet in, terwijl de beelden overduidelijk waren.

Met nog een kwartier te spelen werd Ajax voor het eerst echt gevaarlijk, maar Denzel Dumfries wist in de scrimmage tot twee maal toe de bal van de lijn te halen. PSV probeerde nog een paar keer aan te zetten en kreeg nog enkele kansjes, maar gescoord werd er niet meer. De vreugde na afloop was echter groot toen Makkelie voor het einde van de wedstrijd floot.


[video] Nick Viergever: 'Luuk de Jong wint elk duel, maakt niet uit tegen wie'


Luuk de Jong: 'We wisten van begin af aan hoe we ze aan moesten pakken'

Luuk de Jong was het op Fox Sports eens met de opmerking dat PSV een masterclass gegeven had tegen Ajax. "We wisten van begin af aan hoe we ze aan moesten pakken. Dan is het heerlijk als je direct in de eerste helft je kansen afmaakt. Dan beloon je jezelf voor de energie die je in de wedstrijd legt", aldus de aanvoerder. "We wisten dat ze hoog druk wilden gaan zetten, waardoor wij iets directer gingen spelen en van daar de tweede bal wilden pakken. Met de snelle jongens om mij heen en met Pereiro ook kunnen wij dan heel gevaarlijk worden."

Gevraagd werd of hij van te voren had gedacht dat PSV zo'n makkelijke wedstrijd zou krijgen. "Iedereen weet dat Ajax goed kan voetballen en dat lieten ze tijdens de wedstrijd ook wel een paar keer zien. Vandaag waren wij heel gedisciplineerd en werken wij keihard met elkaar. Dan kun je tot hele mooie dingen komen samen", zo gaf hij aan. "Voor de wedstrijd hebben we nog even de kampioenswedstrijd van vorig jaar terug gekeken. Dat motiveert alleen maar extra om nog zo'n wedstrijd op de mat te leggen. Dan is het alleen maar lekker dat we dat dan ook doen."

De Jong was blij dat hij tijdens de wedstrijd tegenover Frenkie de Jong en Daley Blind stond. "Ik vind dat heerlijk natuurlijk. Die duels winnen en dan de ballen neerleggen voor de spelers om mij heen", zei hij daarover. "Ik hoopte alleen op iets meer voorzetten vanaf de zijkant, want dan kan ik ook gevaarlijk worden. In deze rol weet ik dat ik ook heel belangrijk kan zijn voor het team, dus dat doe ik ook graag."


[video] Pablo Rosario: 'Het plan is gewoon heel duidelijk'


Nick Viergever: 'Het is een hele mooie overwinning natuurlijk in een belangrijke wedstrijd'

In gesprek met Fox Sports gaf Nick Viergever aan erg blij te zijn met de winst tegen Ajax. "Het is een hele mooie overwinning natuurlijk in een belangrijke wedstrijd. We hebben een hecht team gezien. We straalden in alles uit dat we de punten wilden pakken en dat hebben we vandaag ook verdiend gedaan", aldus de verdediger. "Je weet dat Ajax wil voetballen. Dan moet je niet continue kris-kras door elkaar gaan lopen. Je moet als team blijven verdedigen, wat onze afspraken altijd zijn. Dat hebben we heel goed gedaan. Veel duels gewonnen en van daaruit het gevaar met onze snelheid voorin. Ajax had het daar heel moeilijk mee."

Viergever kreeg de vraag of de opstelling achterin bij Ajax PSV juist in de kaart speelde. "Het ligt er aan hoe we het defensief doen. Het plan was voor iedereen duidelijk. Iedereen deed dat ook negentig minuten lang volgen. Dan zie je dat je echt als een team kan spelen", zo gaf hij aan. "Zij proberen er dan door heen te spelen, maar dan win je die duels. Met de snelheid voorin sta je dan een-op-een. En dan Luuk die een aanspeelpunt is en bijna elk duel won. Dat is een wapen van ons team en dat hebben we vandaag gezien."

De verdediger ging het duel niet met rancune in om het Ajax toch maar te laten zien. "Nee, daar ben ik totaal niet mee bezig geweest. Gewoon je eigen spel spelen en laten zien wat je voor PSV waard bent en waarom ze mij gehaald hebben", zei hij daarover. "Gewoon in het teamproces presteren. Meer dan je best kun je niet doen. Zo sta ik er altijd in en zo heb ik dat bij al mijn clubs gedaan. En nu dus bij PSV."


[video] Bergwijn niet onder de indruk van Ajax: 'Na die goal was het niks meer'


Mark van Bommel: 'We hebben naar onze wapens gespeeld'

Mark van Bommel was na de winst tegen Ajax erg blij met het spel van zijn ploeg. "We hebben naar onze wapens gespeeld. In de tweede helft hebben we op karakter en op werklust de overwinning binnen gehaald", aldus Van Bommel. "We hebben er alles aan gedaan. De reis naar Barcelona heeft ook veel kracht gekost. We wilden graag voetballen, maar Ajax zette ons flink onder druk. Je hebt dan altijd de mogelijkheid om de bal op Luuk te spelen. Met de snelheid en die wapens en het middenveld wat dan door blijft voetballen in plaats van de bal naar voren te peren, dat is dan mooi om te zien."

De trainer van PSV kreeg de vraag of de opstelling van Ajax juist voor PSV heel goed uitpakte. "Wij hebben Luuk daar staan. Dus als je onder druk komt of je zit even moeilijk, kun je altijd Luuk bereiken. Hij verdeelde het spel met zijn hoofd", zo gaf hij aan. "Dat is een kwaliteit en Luuk is zo belangrijk voor ons. Dat heeft nu iedereen gezien, terwijl ik dat al zes weken geleden zei."

De ploeg van PSV stond uitstekend tegen Ajax. "Het hele elftal weet van elkaar wat ze doen. Dat is mooi om te zien. Als het team functioneert kan het individu uitblinken. Dan springen er een aantal jongens bovenuit. Maar eigenlijk haalde iedereen een heel hoog niveau in werklust en in balbezit", zei hij daarover. "Drie goals, mooie goals. Ik kan tevreden zijn. We hebben alleen een scrimmage voor het doel gehad een kwartier voor tijd. Voor de rest hadden we het goed onder controle."


[video] 'Het was genieten vandaag'


Steven Bergwijn: 'Als je wint en dan het publiek er achter, mooier kan niet'

Steven Bergwijn kreeg op Fox Sports de vraag of hij tijdens de wedstrijd genoten had. "Natuurlijk. Als je wint en dan het publiek er achter, mooier kan niet", aldus de aanvaller. "Vanaf het begin zetten we al een beetje druk. Zij werden een beetje gevaarlijk, maar na de goal hebben ze geen echte kans meer gehad."

Bergwijn kon zich wel vinden in de opmerking dat de opstelling van Ajax PSV juist in de kaart speelde. "Ja, eigenlijk wel. Er lag heel veel ruimte achter hun verdediging", zo gaf hij aan. "We hadden van te voren al besproken dat daar onze kansen zouden liggen. Dat hebben we goed gedaan."

De aanvaller gaf aan te genieten van deze wedstrijden. "PSV - Ajax is gewoon een topper. Je merkt het aan alles. Als je hier binnen komt in het stadion met het publiek. Dat brengt iets extra's", zei hij daarover. "Dit zijn de leukste wedstrijden, al is er meer gezonde spanning. Zodra het fluitje gaat, heb ik nergens last meer van."


Jorrit Hendrix: 'Ik hoorde al uitspraken dat zij na deze speelronde bovenaan zouden staan'

Een uitspraak van Lasse Schöne woensdag zette de selectie van PSV op scherp. De quote van de middenvelder van Ajax hing dan ook geprint in de kleedkamer. "Ik hoorde al uitspraken dat zij na deze speelronde bovenaan zouden staan, maar dat is wel anders gelopen", aldus Jorrit Hendrix in gesprek met De Telegraaf. "Dit geeft natuurlijk een heerlijk gevoel. We zijn nog niet waar we willen en kunnen zijn, maar zo’n overwinning op Ajax geeft natuurlijk wel vertrouwen."

Samen met Pablo Rosario had Hendrix het middenveld helemaal onder controle. "Met name in de eerste helft hebben we Ajax afgetroefd. We hebben ze onder druk gezet en niet in hun spel laten komen", zo gaf hij aan. "Na rust weet je dat ze gaan komen, zij willen er natuurlijk niet met 3-0 of meer afgaan. We hebben ons ook in die tweede helft goed staande gehouden."


Luuk de Jong: 'Het is natuurlijk fijner en makkelijker als de tegenstanders relatief klein zijn'

In gesprek met De Telegraaf was Luuk de Jong lovend over het spel van PSV tegen Ajax. "We hebben onze kwaliteiten optimaal benut. We wisten dat we Ajax aan moesten pakken. Natuurlijk, zij wilden ons ook onder druk zetten. Dan kan je wel eindeloos gaan breien achterin, maar wat heeft dat voor zin?", aldus de aanvoerder van PSV. "Door de bal directer richting mij te spelen, met die snelle jongens om mij heen, waren wij heel gevaarlijk. Ik weet niet of het veel had uitgemaakt als De Ligt wel had gespeeld. Maar ja, het is natuurlijk fijner en makkelijker om te doen als de tegenstanders relatief klein zijn…"

De ambiance in het stadion was bijna gelijkwaardig als die tijdens de kampioenswedstrijd in april. "Dat gevoel hadden wij ook. Voor de wedstrijd hebben we de hoogtepunten van die wedstrijd nog bekeken. Dat gaf een extra stimulans", zo gaf hij aan. "We wisten dat we Ajax moesten overpoweren. Ik moet echt een compliment geven aan het hele team. Ook de nieuwe jongens zijn hier vanaf het begin af aan mee bezig geweest. Het belangrijkste is dat wij als team heel gedisciplineerd spelen. Je moet een ploeg als Ajax geen ruimte geven. Ze niet aan voetballen toe laten komen. Met name in de eerste helft lukte dat geweldig."

Ook verdedigend liet De Jong zich regelmatig zien. "Het klopt dat ik een spits ben, maar ik ben ook een teamspeler. Iedereen weet waar mijn kwaliteiten liggen en ik weet ook wat voor jongens ik om me heen heb lopen", zei hij daarover. "Ik ben niet te beroerd om verdedigend mijn taken uit te voeren. Zo zit ik in elkaar. Als voetballer, en als mens. Ik zal er altijd zijn voor het team."


Ben Wijnstekers: 'Denzel Dumfries ging voorop in de strijd en dat was typerend voor PSV'

Rapporteur Ben Wijnstekers van De Telegraaf was na de wedstrijd tegen Ajax vol lof over Denzel Dumfries. "Dumfries ging voorop in de strijd en dat was typerend voor PSV. Hij was ongelooflijk agressief in de duels, beet zich vast in zijn tegenstander en bleef maar opkomen. Hij heeft een enorme conditie en was heel irritant voor Ajax. Zo’n speler is heerlijk om in je ploeg te hebben", aldus de voormalig Feyenoorder. "Hij is vaak ook de eerste die verhaal gaat halen als er bijvoorbeeld een opstootje is. Dat doe je meestal om de boel scherp te houden; voor jezelf, maar ook voor de rest van de ploeg. Die gretigheid om ten koste van alles te willen winnen, straalt hij uit."

Wel ziet Wijnstekers nog voldoende verbeterpunten voor Dumfries. "Hij is soms te opvliegerig en door zijn enthousiasme maakt hij af en toe onnodige overtredingen. Daar moet hij iets slimmer in worden. En qua opkomen zou hij misschien ook wat meer kunnen doseren", zo geeft hij aan. "In zijn beginfase bij Feyenoord bleef Rick Karsdorp ook maar gaan. Op een gegeven moment stellen tegenstanders zich daarop in en vinden ze er een antwoord op. Dumfries zal moeten leren om zijn momenten te kiezen. Maar dat zijn peanuts. Als hij zich zo blijft doorontwikkelen, is hij een goede kandidaat om in de toekomst de rechtsback van het Nederlands elftal te worden."

Het hoogste cijfer gaf de rapporteur aan Pablo Rosario. De middenvelder werd door zijn uitstekende wedstrijd tegen Ajax beloond met een 8. "PSV won de meeste duels, maar veroverde ook bijna elke tweede bal. Dat was grotendeels de verdienste van het middenveld met Rosario en Jorrit Hendrix", zegt hij daarover. "Ik vind het knap dat zo’n jonge gozer overeind blijft in zo’n topwedstrijd. Hij stond telkens op de goede plek en speelde echt in dienst van zijn ploeggenoten. Onopvallend, maar heel waardevol."


Mark van Bommel: 'Heft elftal is verder dan gedacht'

Mark van Bommel moest in gesprek met De Telegraaf erkennen dat zijn team al meer progressie heeft geboekt dan hij zelf gedacht had. "We zijn nog op weg, maar het elftal is verder dan gedacht", aldus de trainer van PSV. "We hebben naar onze wapens gespeeld. Met de lengte van Luuk de Jong voorin en de snelle jongens, maakten we gewoon goede goals. In de tweede helft hebben we de zege als team over de streep getrokken. Op karakter en wilskracht."

Van Bommel is ook blij met de komst van Érick Gutiérrez, die wederom als invaller in de ploeg kwam. "Met Guti hebben we er een kwaliteitsspeler bijgekregen. De concurrentie is verscherpt. Het elftal loopt goed en dan komen ook de individuele kwaliteiten bovendrijven", zo geeft hij aan. "Dat we vasthouden aan onze speelwijze, waarin we altijd nuances kunnen aanbrengen, biedt houvast."


[video] Samenvatting | PSV - Ajax


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Gastón Pereiro ('21)
Goal
2-0 Luuk de Jong ('24)
Goal
3-0 Hirving Lozano ('35)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Tadic ('19)
Kaart
PSV: Hirving Lozano ('20)
Kaart
PSV: Gastón Pereiro ('27)
Kaart
PSV: Luuk de Jong ('62)
Kaart
Ajax: Ziyech ('77)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'70 Érick Gutiérrez voor Gastón Pereiro
'79 Donyell Malen voor Steven Bergwijn
'87 Bart Ramselaar voor Hirving Lozano


Opstelling Ajax

TadicHuntelaarZiyech


SchöneNeresEiting


TagliaficoBlindDe JongMazraoui


Onana

Wissels:

'46 Dolberg voor Huntelaar
'46 Van de Beek voor Schöne
'83 Gravenberch voor Neres


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 6 3-0 (1-0)
 5 3-0 (0-0)
 4 3-2 (1-0)
 4 4-0 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
10  4 3-1 (1-0)
11  4 3-2 (1-0)
12  4 3-1 (1-0)
13  4 3-1 (1-0)
14  4 3-1 (1-0)
15  4 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.35. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Luuk de Jong (97 -> 5,0)
2. Jorrit Hendrix (37 -> 4,0)
3. Pablo Rosario (28 -> 3,0)
4. Denzel Dumfries (25 -> 2,0)
5. Angeliño (10 -> 1,0)
6. Daniel Schwaab (8 -> 0,0)
6. Steven Bergwijn (8 -> 0,0)
8. Gastón Pereiro (3 -> 0,0)
8. Hirving Lozano (3 -> 0,0)
10. Jeroen Zoet (2 -> 0,0)
11. Nick Viergever (1 -> 0,0)
12. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
12. Aziz Behich (0 -> 0,0)
12. Santiago Arias (0 -> 0,0)
12. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
12. Eloy Room (0 -> 0,0)
12. Sam Lammers (0 -> 0,0)
12. Dante Rigo (0 -> 0,0)
12. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
12. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
12. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
12. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
12. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
12. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
12. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
12. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
12. Donyell Malen (0 -> 0,0)
12. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
12. Armando Obispo (0 -> 0,0)
12. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
12. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
12. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
12. Jordan Teze (0 -> 0,0)
12. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
12. Matthias Verreth (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen