Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd PSV-FC Emmen


Tijdstip
20 oktober 2018
Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV op halve kracht veel te sterk voor FC Emmen

PSV heeft zonder groots te spelen opnieuw een ruime overwinning weten te boeken in de Eredivisie. De ploeg van Mark van Bommel was veel te sterk voor FC Emmen en was met 6-0 nog erg genadig. Voor rust zorgden Gastón Pereiro en Luuk de Jong met allebei twee doelpunten voor de 4-0 voorsprong. Na rust kwamen Érick Gutiérrez en Hirving Lozano ook tot scoren.

PSV begon aanvankelijk niet goed aan de wedstrijd. FC Emmen kon de eerste minuten eenvoudig overeind blijven en kwam er zelfs een paar keer gevaarlijk uit, al was PSV via Nick Viergever ook dicht bij een voorsprong nadat een corner door Luuk de Jong verlengd werd.

Alles veranderde toen na ruim tien minuten een opstootje volgde bij de cornervlag van PSV tussen Denzel Dumfries en FC Emmen-aanvoerder Anco Jansen. Beide spelers moesten zich bij scheidsrechter Bas Nijhuis melden. Nadat ze vermanend waren toegesproken gaf Jansen opnieuw een duw aan Dumfries waardoor hij een gele kaart kreeg en dit voor PSV aanleiding leek om het tempo hard op te schroeven. Nog geen minuut later kwam de ploeg er razendsnel uit en maakt Gastón Pereiro de 1-0.

PSV kwam daarna goed weg dat het niet met tien man kwam te staan, nadat Jorrit Hendrix in korte tijd twee keer veel te hard in kwam op een speler van Emmen. Bij de eerste overtreding kreeg hij nog een gele kaart, maar anderhalve minuut later werd hij gespaard door Nijhuis. Niet veel later leek de definitieve beslissing te volgen toen Luuk de Jong een afgemeten voorzet van Hirving Lozano in het doel kopte en voor de 2-0 zorgde.

Na ruim een half uur spelen werd Steven Bergwijn onderuit gehaald in het strafschopgebied. Het leek op een overduidelijke penalty, maar tot verrassing van iedereen liet Nijhuis gewoon doorspelen en ook de VAR greep niet in. Hoe langer de eerste helft duurde, hoe groter het verschil in kwaliteit tussen PSV en FC Emmen duidelijk werd. De ploeg van Mark van Bommel zorgde voor eenrichtingsverkeer, terwijl de defensie van Emmen fout na fout maakte. De Jong zorgde vanuit een corner voor de 3-0, terwijl hij door twee man gedekt werd en de bal binnen kopte bij de eerste paal, waar ook nog een verdediger van Emmen stond.

Vlak voor rust volgde ook de tweede treffer van Pereiro, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor Denzel Dumfries. De rechtsback ging er vanaf eigen helft vandoor met de bal en was veel te snel voor de spelers van Emmen. Hij leek aanvankelijk de bal te verspelen, maar kreeg de bal weer terug van Steven Bergwijn. De voorzet van Dumfries kon vervolgens door de volledig vrijstaande Pereiro bij de tweede paal eenvoudig worden binnen getikt.

In de tweede helft ging het tempo er bij PSV, waarbij Érick Gutiérrez in de ploeg was gekomen voor Jorrit Hendrix, hard omlaag. De ploeg bleef echter wel op zoek gaan naar meer treffers, waarbij vooral Lozano en Angelino erg gretig leken om voor meer doelpunten te zorgen. Nadat de Spanjaard met een schot voorlangs in de buurt van een doelpunt kwam, werd tot verbazing van iedereen Nijhuis opeens naar de zijkant geroepen voor een vermeende rode kaart. Waar niemand een idee leek te hebben wat er aan de hand was, besloot Nijhuis na het zien van de beelden tot een gele kaart voor Pablo Rosario, die met zijn noppen op de enkel van zijn tegenstander had gestaan.

Ondanks dat PSV meerdere keren dicht bij een doelpunt kwam, leek het duel af te stevenen op een 4-0 overwinning. Dat veranderde echter toen Donyell Malen in de ploeg gebracht werd en zoals al vaker zorgde de aanvaller voor nieuw elan. Het tempo werd hard opgeschroefd en een paar minuten later volgde al de 5-0. Een kopbal van Daniel Schwaab kon door doelman Scherpen worden gekeerd, terwijl tot twee keer toe de rebound van Pereiro door de defensie van Emmen geblokt kon worden. Emmen had echter geen antwoord toen de bal voor de voeten van Gutiérrez kwam en de Mexicaan alweer zorgde voor zijn derde treffer van dit seizoen.

Vlak voor tijd volgde ook nog de 6-0 toen Malen vanaf eigen helft een solo inzette en meerdere tackles van spelers van FC Emmen wist te ontwijken. Hij gaf de bal aan Lozano en de Mexicaan krulde de bal vervolgens in de verre hoek. PSV behield daarmee nog altijd de maximale score en wist ook de negende wedstrijd dit seizoen in de Eredivisie winnend af te sluiten.


Clubrecord voor Mark van Bommel na winst tegen Emmen

Door de ruime overwinning tegen FC Emmen heeft Mark van Bommel een clubrecord verbroken. Van Bommel is de eerste trainer van PSV in de clubhistorie die zijn eerste negen wedstrijden als trainer in de competitie wist te winnen. Eric Gerets was de vorige recordhouder. Hij won in 1999 zijn eerste acht wedstrijden als trainer, waarna een gelijkspel tegen FC Twente volgde.

Volgende week kan Van Bommel zijn reeks verder uitbreiden als PSV op bezoek gaat in Groningen.


Luuk de Jong: 'We zeiden tegen elkaar dat we niet moesten stoppen en door moesten gaan'

In gesprek met Fox Sports kreeg Luuk de Jong de opmerking dat PSV maar bleef jagen op meer doelpunten. "Dat zeiden we ook tegen elkaar. Dat we niet moesten stoppen en door moesten gaan. Je ziet het aan Lozano, die had nog niet gescoord. Die blijft dan zoeken naar de goals", aldus de aanvoerder van PSV. "En ook de rest van de aanvallers willen allemaal scoren. Dan is het lekker dat Guti er in komt en hij ook een goaltje mee pikt. Dat is vooral lekker voor hem natuurlijk."

De Jong kreeg ook de opmerking dat het een parodie op een wedstrijd was. "We begonnen niet eens zo heel goed, maar uit het niets maak je die 1-0. Dat geeft natuurlijk een lekker gevoel", zo gaf hij aan. "Dat is ook een kwaliteit. Ook al zit je niet lekker in de wedstrijd om dan nog die goals te maken. Daarna lopen we uit naar 4-0 voor rust, dat is gewoon heerlijk natuurlijk."

Voor de aanvaller was het alweer zijn zevende en achtste goal van het seizoen. "Ze zoeken mij ook. Een paar goede ballen ook van Lozano. Een voorzet en een corner. Dat vind ik alleen maar heerlijk natuurlijk", zei hij daarover.


[video] 'We zitten lekker in ons vel'


Bas Nijhuis: 'Ik heb absoluut geen spijt over de beslissingen die ik genomen heb'

Scheidsrechter Bas Nijhuis ging in gesprek met Fox Sports in op enkele discutabele beslissingen tijdens de wedstrijd. Zo gaf hij Jorrit Hendrix geen tweede kaart. "Bij een tweede gele kaart moet het ook een overtreding zijn voor een tweede gele kaart. Je ziet dat Hendrix in kwam. Natuurlijk maakt hij een overtreding, hij gaat voor het been langs van de tegenstander. Ik kan me voorstellen dat mensen denken dat hij gestrekt in komt. Maar hij raakt hem niet vol en gaat er voor langs", aldus Nijhuis. "Natuurlijk een overtreding, maar absoluut geen tweede gele kaart. Ik kan me voorstellen dat hier een eerste gele kaart voor gegeven wordt, maar mijn voorkeur gaat hier uit naar geen gele kaart."

PSV leek in de eerste helft ook recht te hebben op een strafschop, maar daar ging Nijhuis niet in mee. "Het is echt op het topje van de schoen van Bergwijn. Ik vond het echt zo licht. Dan ga je als een zwaan neer en dat vond ik geen strafschop", zo gaf hij aan. "Daarna heb ik contact met de videoscheids. Hij overruled mij als het echt een fout is, maar hij steunt mij in deze beslissing. Hij vond het ook geen honderd procent strafschop."

In de tweede helft werd Nijhuis naar de zijkant geroepen na een vermeende overtreding van Pablo Rosario. "De videoscheids roept mij alleen als hij het echt een rode kaart vindt. Ik was echt verbaasd, want de wedstrijd ging door. Ik hoorde in mijn oor dat ik naar de zijkant moest om een situatie te gaan bekijken waarin de videoscheidsrechter een rode kaart had gezien", zei hij daarover. "Ik loop naar de zijlijn. Ik was echt verbaasd. Ik loop langs Mark van Bommel, die ook verbaasd was, zoals iedereen in het veld. Ik zie eerst de beelden een paar keer op slomo en daarna op volle snelheid. Dan zie ik dat hij te laat is en met zijn noppen omlaag de enkel van de tegenstander raakt. Ik vind dat geel. Dat geef ik in het veld ook aan."

De scheidsrechter had daarmee een ander oordeel dan de videoscheidsrechter. "De VAR vindt het rood. Hij roept mij natuurlijk niet voor niets, dat is ook prima. De ene vindt het rood, we hebben wel eens vaker discussies met de scheidsrechters. Ik geef duidelijk aan dat ik zie dat de noppen omlaag zijn en de enkel wordt geraakt. Ik vind het een gele kaart", aldus Nijhuis. "Dan is het aan mij om een beslissing te nemen. Luuk de Jong vroeg ook aan mij in het veld waarom ik dan geel geef, omdat je alleen kan worden geroepen voor een rode kaart. Wij moeten de juiste beslissing alleen wel afmaken. Als ik word geroepen voor een rode kaart en ik vind het geen rood maar geel, dan toon ik een gele kaart. Ik heb absoluut geen spijt over de beslissingen die ik genomen heb."


Steven Bergwijn: 'Ik vond het raar dat Nijhuis niet naar de beelden ging kijken'

Steven Bergwijn gaf na de winst tegen FC Emmen aan dat hij de hele wedstrijd gedreven was om doelpunten te maken. "We hebben het er sowieso over dat we altijd door moeten gaan. Het maakt niet uit hoeveel het staat. Voor mezelf is het al eventjes geleden dat ik heb gescoord, dus ik ben ook op zoek", aldus de aanvaller in gesprek met Fox Sports. "Uiteindelijk een 6-0 overwinning, dat is prima."

De aanvaller was verbaasd dat hij in de eerste helft geen strafschop kreeg. "Hij haakt mij gewoon, anders kan ik gewoon doorlopen. Ik vond het raar dat hij niet naar de beelden ging kijken, maar dat is zijn keuze", zo gaf hij aan. Hij krabbelde wel enigszins terug toen hij de beelden zag. "Hij haakt me wel, maar ik moet zeggen dat het een beetje makkelijk was. Maar hij had sowieso moeten kijken en moeten beslissen, dat heeft hij nu niet gedaan."


Mark van Bommel: 'Het mooiste van de avond vond ik de sliding van Angelino bij 6-0'

In gesprek met Fox Sports gaf Mark van Bommel aan tevreden te zijn met de uitslag. "Je wint drie punten, zes goals, je krijgt er geen tegen en dat na een week waarin iedereen weg is over de hele wedstrijd. Van Korea naar Koeweit en van Mexico naar de Maagdeneilanden. Dan win je met 6-0, maar het kan beter", aldus de trainer van PSV. "Het veldspel kan beter. We maken wel fantastische goals. Met name de eerste goal vanuit een omschakelmoment. Wij scoren veel goals uit de opbouw, maar dit was een omschakelmoment. Het ziet er gewoon goed uit als je de dingen uitvoert zoals wij dat kunnen."

PSV bleef maar op zoek naar meer treffers. "Het is mooi dat je maar het gas blijft indrukken. Ook al speel je woensdag tegen Tottenham, dan blijf je toch op zoek naar de vijfde, zesde en zelfs zevende of eventueel achtste goal. Het lukt natuurlijk niet altijd dat je acht goals maakt, maar de complimenten naar het team dat ze dit blijven doen."

Van Bommel kreeg de vraag waar het gaat eindigen met negen overwinningen en een gemiddelde van vier doelpunten per wedstrijd. "Dit kun je niet volhouden. Dan eindig je op 102 punten en weet ik hoeveel goals", zegt hij daarover. "Maar het mooiste van de avond vond ik bij een 6-0 stand. Er wordt een voorzet gegeven door Emmen vanaf onze rechterkant en Angelino maakt zo'n sliding. Ten koste van alles geen tegengoal tegen krijgen. Ook al sta je met 6-0 voor in de 89e minuut, die bal mag er niet in."

De trainer van PSV werd ook gevraagd naar het clubrecord wat hij verbroken heeft. "Het zijn leuke records, maar ja", zo reageerde hij. "Het is een mooi begin. Als je van te voren zegt dat je begint bij PSV en negen keer op rij wint, dan tekenen we daarvoor. Ik ben er ook hartstikke blij mee."


Kies nu jouw Man van de Wedstrijd!

Wie vond jij tegen FC Emmen de beste PSV'er? Ga naar Man van de Wedstrijd en breng ook jouw stem uit!


[video] Bergwijn over aanvallend FC Emmen: 'We begonnen slap'


[video] Samenvatting | | PSV - FC Emmen


Karakteristieken

Uitslag: 6-0 (4-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Gastón Pereiro ('12)
Goal
2-0 Luuk de Jong ('29)
Goal
3-0 Luuk de Jong ('36)
Goal
4-0 Gastón Pereiro ('42)
Goal
5-0 Érick Gutiérrez ('79)
Goal
6-0 Hirving Lozano ('88)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
34.200 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Emmen: Jansen ('12)
Kaart
FC Emmen: Cavlan ('16)
Kaart
PSV: Jorrit Hendrix ('20)
Kaart
PSV: Gastón Pereiro ('27)
Kaart
PSV: Pablo Rosario ('52)
Kaart
FC Emmen: Klok ('63)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'46 Érick Gutiérrez voor Jorrit Hendrix
'57 Aziz Behich voor Denzel Dumfries
'77 Donyell Malen voor Steven Bergwijn


Opstelling FC Emmen

JansenArias


ChaconBen MoussaBijlBannink


CavlanBakkerVeendorpKlok


Scherpen

Wissels:

'63 Slagveer voor Jansen
'71 De Vos voor Ben Moussa
'88 Suliman voor Arias


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 6-0 (4-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (2-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (2-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (2-0)
10  6 6-0 (3-0)
11  6 6-0 (3-0)
12  6 6-0 (3-0)
13  6 6-0 (1-0)
14  6 6-0 (2-0)
15  6 6-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.57. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Luuk de Jong (129 -> 5,0)
2. Gastón Pereiro (99 -> 4,0)
3. Angeliño (85 -> 3,0)
4. Hirving Lozano (53 -> 2,0)
5. Denzel Dumfries (24 -> 1,0)
6. Steven Bergwijn (16 -> 0,0)
7. Donyell Malen (14 -> 0,0)
8. Daniel Schwaab (5 -> 0,0)
8. Jorrit Hendrix (5 -> 0,0)
10. Jeroen Zoet (3 -> 0,0)
11. Pablo Rosario (2 -> 0,0)
11. Érick Gutiérrez (2 -> 0,0)
13. Nick Viergever (1 -> 0,0)
14. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
14. Aziz Behich (0 -> 0,0)
14. Santiago Arias (0 -> 0,0)
14. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
14. Eloy Room (0 -> 0,0)
14. Sam Lammers (0 -> 0,0)
14. Dante Rigo (0 -> 0,0)
14. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
14. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
14. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
14. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
14. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
14. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
14. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
14. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
14. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
14. Armando Obispo (0 -> 0,0)
14. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
14. Niemand (0 -> 0,0)
14. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
14. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
14. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
14. Jordan Teze (0 -> 0,0)
14. Matthias Verreth (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingen