Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV pakt eerste punt in Champions League na gelijkspel tegen Tottenham


Tijdstip
24 oktober 2018
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
Veronica


PSV pakt eerste punt in Champions League na gelijkspel tegen Tottenham

PSV heeft haar eerste punt in de groepsfase van de Champions League te pakken. In eigen huis werd tegen Tottenham Hotspur met 2-2 gelijk gespeeld. Ondanks dat Hirving Lozano PSV nog op voorsprong zette, leek PSV lange tijd kansloos voor een punt. Nadat doelman Hugo Lloris vlak voor tijd een rode kaart kreeg, zette PSV toch nog aan en viel de 2-2 via Luuk de Jong.

Noodgedwongen moest PSV in de basisopstelling een wijziging doorvoeren. Steven Bergwijn bleek te veel last te hebben van een enkelblessure, waardoor Donyell Malen in de basis mocht beginnen. PSV had aanvankelijk niets in te brengen tegen Tottenham Hotspur. De Engelsen waren de baas in het veld en PSV werd aan alle kanten voorbij getikt. Met het nodige kunst en vliegwerk wist PSV het doel schoon te houden.

Het was dan ook eigenlijk uit het niets dat de bal opeens aan de andere kant in het doel lag. Hirving Lozano zette op zijn kenmerkende stijl druk op Toby Alderweireld en wist de bal van de Belg te veroveren. De inzet van Lozano ging vervolgens via het been van diezelfde Alderweireld over Hugo Lloris in het doel, wat zorgde voor een orkaan aan geluid in het Philips Stadion van vreugde.

Voor Tottenham was de treffer van Lozano aanleiding om het tempo nog harder op te schroeven en binnen een paar minuten leek het al via Davison Sánchez op gelijke hoogte te komen. PSV ontsnapte daar echter, omdat de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel van Harry Kane. De spits nam echter geen actief deel aan het spel. De gelijkmaker viel een paar minuten later alsnog toen Lucas Moura vrij stond in het strafschopgebied en de bal via Viergever in het doel kon schieten.

Het scheelde vervolgens niet veel of PSV ging alsnog met een voorsprong de rust in, maar een schot van Gastón Pereiro ging via het been van Sanchez tegen de lat in plaats van in het doel.

Vrij snel na rust volgde de achterstand van PSV toen Christian Eriksen een uitstekende voorzet gaf op Kane en de spits onbedreigd kon binnen koppen. PSV had vervolgens helemaal niets in te brengen op het spel van Tottenham en het leek dan ook wachten op meer tegentreffers. Via onder meer een schot op de lat van Erik Llamela waren de Spurs dicht bij een nieuwe goal.

De enige PSV'er die voor gevaar leek te kunnen zorgen was doelpuntenmaker Lozano en hij werd tien minuten voor tijd plotseling diep gestuurd. De Mexicaan werd vervolgens hard onderuit gehaald door doelman Lloris en de Fransman moest met een directe rode kaart vertrekken. Het zorgde er direct voor dat PSV weer vol druk ging zetten en ook het publiek vol achter de ploeg ging staan. Een vrije trap van Luuk de Jong kon nog net door invaller Michel Vorm gekeerd worden, maar vlak voor tijd volgde alsnog de gelijkmaker. Pablo Rosario wilde van afstand uithalen, maar raakte de bal verkeerd. Zijn schot kon door De Jong echter van richting worden veranderd, waardoor de bal toch in het doel viel.

In blessuretijd probeerden beide ploegen aan te zetten om tot de overwinning te komen. Kane leek gevaarlijk te worden, maar kon de bal in het strafschopgebied van PSV niet onder controle krijgen, terwijl Lozano aan de andere kant net te veel tijd nodig had om gevaarlijk te worden.


Kies nu jouw Man van de Wedstrijd!

Wie vond jij tegen Tottenham Hotspur de beste PSV'er? Ga naar Man van de Wedstrijd en breng ook jouw stem uit!


Luuk de Jong: 'Ik denk wel dat dit een klein wonder is'

In gesprek met Veronica was Luuk de Jong het eens dat het een klein wonder was dat PSV een punt overhield aan de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. "Ik denk het wel. We hadden het gewoon heel moeilijk vandaag", aldus De Jong. "Ik denk dat Tottenham een van de betere voetballende ploegen is, ook in Engeland. We wisten vooraf dat we het moeilijk zouden krijgen."

De aanvoerder vond zelf dat PSV ook niet haar beste wedstrijd speelde. "We waren zelf ook te afwachtend. In de opbouw durfden we niet te voetballen en speelden we te snel de lange bal. We moeten gewoon ons spel durven spelen", zo gaf hij aan. "Dat moeten we verbeteren. Dan mag het wel eens mis gaan, maar je moet het blijven proberen. Nu speel je de hele tijd de lange bal en loop je er zelf achter aan. Dat is gewoon heel zwaar."

De Jong besefte goed dat PSV was ontsnapt in eigen huis. "Zij hebben ook gewoon een heel goed team. Dan kom je 1-0 voor door een goeie goal van Lozano, wel tegen de verhouding in. En dan maken zij 1-1 en na rust de 1-2. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Gelukkig pakken zij een rode kaart en valt die 2-2", zei hij daarover. "Op moment als je 1-2 achter staat, zit je al te twijfelen of je vol druk moet zetten toen ze nog met elf stonden. Zij stonden zo goed te voetballen achterin en dan is het moeilijk daar druk op te zetten. Dan wacht je een beetje af, maar op een gegeven moment gingen we wel."


[video] 'Kunnen leven met een punt'


Jeroen Zoet: 'Ik denk dat we blij moeten zijn met een punt'

In gesprek met Fox Sports gaf Jeroen Zoet aan blij te zijn dat PSV nog een punt uit het vuur had gesleept. "Uiteindelijk een moment waarop zij met een man minder staan en wij vanuit een spelhervatting gevaarlijk kunnen worden. Luuk is attent en tikt die bal binnen", aldus de doelman. "We hebben daarna een punt gekoesterd en er met z'n allen voor gevochten en er alles voor gegeven. De vorige wedstrijden was het elke niet, nu hebben we een punt gehaald. Ik denk dat we daar blij mee moeten zijn."

Zoet vond het nog te vroeg voor complimenten. "Als je kijkt naar de stand hebben we maar één punt. Maar het is goed dat je vanuit een achterstand nog gelijk komt. Dat voelt toch fijner als dat je vanuit een 2-1 voorsprong gelijk komt", zo gaf hij aan. "Met het punt zijn we blij, maar we hebben nog helemaal niets."

PSV had het ook lange tijd heel lastig met de Engelsen. "Je weet gewoon dat Tottenham een geweldig elftal is. Dat hebben ze vandaag ook weer bewezen. Het is een team dat al een aantal jaar samen speelt, een geoliede machine. Des te knapper dat we nog een punt gehaald hebben", zei hij daarover.


[video] 'We doen nog mee'


Denzel Dumfries: 'Uiteindelijk hebben we een punt er uit gesleept, dat is echt kwaliteit'

Denzel Dumfries was het in gesprek met Fox Sports eens dat Tottenham Hotspur de betere ploeg was in Eindhoven. "Als je de wedstrijd kijkt, hadden zij het betere van het spel en ook de grootste kansen. Maar ik denk dat wij veerkracht getoond hebben vandaag en niet hebben opgegeven. We zijn door blijven gaan", aldus Dumfries. "Ondanks dat het niet onze beste wedstrijd was, hebben we veerkracht getoond en dat is wel knap."

In de tweede helft werd PSV op sommige momenten van het kastje naar de muur gestuurd. "Dat is natuurlijk wel lastig dat je dan veerkracht toont. Dat je gefocust blijft en je ding blijft doen. Dan moet je als mannen hard blijven werken en dat hebben wij gedaan", zo gaf hij aan. "We hebben niet opgegeven, ondanks dat zij het betere van het spel hadden. We hebben natuurlijk al Inter en Barcelona gehad, maar ik denk dat verschil vandaag groter was dan tegen hun. We hadden niet onze beste dag, maar we hebben wel gestreden."

De wedstrijd tegen Tottenham was voor PSV een wedstrijd waarin ze het moesten doen. "Het was duidelijk dat we vandaag moesten. Als je naar de stand kijkt wist je dat we vandaag moesten winnen of in ieder geval niet mochten verliezen. Het was een lastige wedstrijd vandaag, maar een compliment naar de ploeg dat we zo door bleven gaan. Ondanks alles zijn we door blijven gaan en zijn we gas blijven geven. Uiteindelijk hebben we een punt er uit gesleept, dat is echt kwaliteit."


[video] Rosario: 'We kregen na rust geen grip meer op ze'


[video] Hendrix: 'We mogen onze handen dichtknijpen met een gelijkspel'


Mark van Bommel: 'Je moet blij zijn dat je tegen tien man komt en een gelijkspel eruit haalt'

In gesprek met Veronica gaf Mark van Bommel aan blij te zijn dat zijn ploeg nog een punt wist te halen. "Ja, als je het wedstrijdverloop ziet. In het begin hadden wij het moeilijk met hun rechtsback die hoog stond en het middenveld dat zich terug liet zakken. Maar dat hadden we na tien minuten onder controle. We komen dan op 1-0, dat is een kwaliteit van Chucky", aldus Van Bommel. "Maar dan krijg je vlak voor rust de 1-1 tegen, een beetje net zoals tegen Inter. En na rust weer. Dan moet je blij zijn dat je tegen tien man komt en een gelijkspel eruit haalt. Maar Tottenham is echt een goede ploeg hoor."

Van Bommel was het niet eens met de opmerking dat zijn ploeg de strijd op het middenveld verloor. "Nee, niet zo zeer. Zij halen daar een middenvelder weg en Lucas naar binnen toe. Het leek wel of we daar niet goed aan de bal kwamen, we kwamen niet aan voetballen en zij konden daar beter mee omgaan", zo gaf hij aan. "Die tweede ballen vielen precies bij Tottenham in de voeten. Dat geluk moet je een klein beetje hebben. Dat moet je voelen en daarop anticiperen. Maar we moeten achteraf gewoon blij zijn met een gelijkspel."

De trainer van PSV had wel altijd het gevoel gehouden dat PSV nog in de wedstrijd zag. "Ja. Het klinkt gek, maar je moet zo lang mogelijk die 1-2 verdedigen. Dat je zo lang mogelijk in de wedstrijd blijft", zei hij daarover. "Dan zie je dat een klein moment de wedstrijd een klein beetje kantelt. Een rode kaart, je maakt de 2-2 en dan heb je ook weer geluk dat Kane die bal niet maakt. Dan speel je ping-pong en gaat het van links naar rechts en moet je blij zijn met een punt."

Van Bommel was ook verbaasd toen hij bij de treffer van Davinson Sánchez zag dat hij werd afgekeurd. "Ik dacht ook dat het een normaal doelpunt was", aldus de trainer van PSV. "Ik zag in één keer die vlag omhoog gaan. Maar waar is de VAR als je hem nodig hebt?"


Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Hirving Lozano ('29)
Goal
1-1 Lucas ('39)
Goal
1-2 Kane ('54)
Goal
2-2 Luuk de Jong ('87)
Scheidsrechter
Vincic (Slo)
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Tottenham Hotspur: Dembele ('20)
Kaart
PSV: Angeliño ('59)
Kaart
Tottenham Hotspur: Lloris ('79)
Kaart
PSV: Denzel Dumfries ('90)
Kaart
PSV: Pablo Rosario ('90)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'83 Cody Gakpo voor Gastón Pereiro


Opstelling Tottenham Hotspur

SonKaneLucas


DierEriksenDembele


DaviesSanchezAlderweireldTrippier


Lloris

Wissels:

'64 Lamela voor Lucas
'74 Winks voor Dembele
'81 Vorm voor Son


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 9 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
 7 2-2 (1-1)
10  5 2-2 (0-1)
11  4 1-1 (1-1)
12  3 1-2 (1-1)
13  3 1-1 (0-0)
14  3 2-1 (1-1)
15  3 1-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.23. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Hirving Lozano (150 -> 5,0)
2. Jeroen Zoet (100 -> 4,0)
3. Luuk de Jong (65 -> 3,0)
4. Daniel Schwaab (38 -> 2,0)
5. Denzel Dumfries (17 -> 1,0)
6. Gastón Pereiro (5 -> 0,0)
7. Angeliño (4 -> 0,0)
8. Pablo Rosario (2 -> 0,0)
9. Jorrit Hendrix (1 -> 0,0)
9. Érick Gutiérrez (1 -> 0,0)
11. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
11. Aziz Behich (0 -> 0,0)
11. Santiago Arias (0 -> 0,0)
11. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
11. Eloy Room (0 -> 0,0)
11. Sam Lammers (0 -> 0,0)
11. Dante Rigo (0 -> 0,0)
11. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
11. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
11. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
11. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
11. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
11. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
11. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
11. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
11. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
11. Donyell Malen (0 -> 0,0)
11. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
11. Armando Obispo (0 -> 0,0)
11. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
11. Nick Viergever (0 -> 0,0)
11. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
11. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
11. Jordan Teze (0 -> 0,0)
11. Matthias Verreth (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.