Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd PSV-sc Heerenveen


Tijdstip
24 november 2018
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ook sc Heerenveen geen partij voor PSV, wereldgoal Luuk de Jong

PSV heeft ook de dertiende competitiewedstrijd van dit seizoen winnend af weten te sluiten. In eigen huis werd sc Heerenveen met 3-0 verslagen. Hirving Lozano opende voor rust de score, terwijl na rust Luuk de Jong scoorde na een spectaculaire omhaal en Lozano zijn tweede treffer maakte. Morten Thorsby kreeg in de eerste helft een rode kaart.

PSV kreeg al vrij snel in de wedstrijd een goede mogelijkheid om te scoren, maar een schot van Luuk de Jong ging net voorlangs het doel. De openingstreffer zou echter wel al na elf minuten volgen toen Steven Bergwijn aan de rechterkant op kwam en een harde en lage voorzet gaf. Die kon door Hirving Lozano eenvoudig bij de tweede paal worden ingetikt.

De ploeg van Mark van Bommel ging op jacht naar meer doelpunten, maar daarvoor lag het tempo te laag. Gastón Pereiro was wel dicht bij een goal, maar zijn inzet kwam op de binnenkant van de paal.

sc Heerenveen kon er aanvallend helemaal niets tegenover zetten en kreeg na 37 minuten spelen ook nog een rode kaart. Morten Thorsby haalde de doorgebroken Hirving Lozano neer. Scheidsrechter Pol van Boekel liet aanvankelijk doorspelen, omdat de bal gespeeld werd, maar na tussenkomst van de VAR werd ruim vier minuten na de overtreding alsnog de terechte rode kaart gegeven.

Aanvankelijk ging PSV niet beter voetballen door de overalsituatie op het veld. Het was zelfs Heerenveen dat voor rust nog een enorme kans kreeg. Jeroen Zoet tastte mis bij een hoge voorzet maar De Jong kon op de doellijn nog net redding brengen.

Na rust kwam PSV veel beter voor de dag en leek het van plan om al snel het duel te beslissen. Met name de constant opkomende Angeliño had het op de linkerflank flink op zijn heupen in de beginfase van de tweede helft.

Al snel volgde het absolute hoogtepunt van de avond. PSV werd opnieuw gevaarlijk via een uitstekende aanval en de bal kwam uiteindelijk bij Lozano op de rechterflank. De Mexicaan gaf voor en via een spectaculaire omhaal zorgde De Jong voor een schitterende 2-0.

De Friezen leken het na die treffer opgegeven hebben, waarna PSV probleemloos op jacht kon naar meer doelpunten. Na 66 minuten spelen was het opnieuw raak na een uitstekende steekpass van Bergwijn op De Jong. In plaats van zelf op doel te schieten besloot de aanvoerder om de bal opzij te spelen naar Lozano, waardoor de Mexicaan zijn tweede treffer kon maken.

PSV kreeg daarna nog een paar goede mogelijkheden. Bergwijn schoot echter op de paal en een paar seconden later werd zijn inzet door doelman Hahn gekeerd. De Jong wist wel te scoren, maar zijn treffer werd vanwege hands afgekeurd. Zelf was hij het niet eens met die beslissing, maar uit de herhaling bleek dat Van Boekel het juist gezien had. De ploeg kwam niet meer tot verdere kansen, waardoor een 3-0 overwinning het resultaat was.


Luuk de Jong: 'Messi zal wel bang worden als hij dit zo ziet'

Na de wedstrijd tegen sc Heerenveen kreeg Luuk de Jong bij Fox Sports de opmerking dat hij een specialist begint te worden in het maken van omhaals. "Ik zag hem komen en dacht dat ik niet meer kon koppen, dus dan moet ik maar proberen hem achter me te pakken. Het was zeker zo bewust en hij valt heerlijk binnen zo", aldus De Jong. "Je merkt ook dat je hem goed raakt en ik wilde hem diagonaal spelen. Dan voel je dat hij van je voet af gaat. Dan weet je dat hij ongeveer die kant op gaat en kijk je om en zie je dat hij tegen de touwen in gaat, heerlijk."

De aanvoerder van PSV had de goal zelf nog niet terug gezien, maar genoot toen hij de goal zag. "Hier ga ik nog wel een kopietje van maken en bewaren voor thuis", zo gaf hij aan.

Het was zeker niet voor het eerst dat De Jong via een omhaal scoorde. Vorig seizoen deed hij dat tegen FC Utrecht ook al. "Die tegen Utrecht was ook best lastig, want ik moest nog terug stappen. Half met een man in de rug was dat best een lastige bal", zei hij daarover. "Deze valt ook heerlijk binnen zo diagonaal. Ik heb er vroeger veel op geoefend en je ziet nu dat dat zijn vruchten afwerpt."

De Jong kreeg gekscherend de opmerking dat hij gewoon een fijngebaarde technicus is. "Ik vind het heerlijk om zulke ballen te krijgen. Hopelijk kan ik er nog meer zo maken. Messi zal wel bang worden als hij dit zo ziet", zo gaf hij lachend aan.


Steven Bergwijn: 'Ik vond die goal ook geweldig'

Steven Bergwijn gaf in gesprek met Fox Sports aan dat hij ook genoten had van de goal van Luuk de Jong. "Ik vond hem geweldig", aldus de aanvaller. "Ik was heel blij met de 2-0 die hij maakt, dat was goed voor het team. Dan kijk je hem ook even terug op het scherm. Hij probeert het vaak op de training en hij kan het goed."

Bergwijn had zelf een belangrijk aandeel in de 1-0. "Er zag veel ruimte daar, dus met mijn snelheid tikte ik hem er gewoon langs. Ik ging er langs en een voorzetje", zo gaf hij aan. "We trainen daar vaak op die lage voorzet. Als je hem gewoon hard speelt, wordt hij of aangeraakt door een speler van Heerenveen of zoals nu door Lozano."


Mark van Bommel: 'Luuk de Jong is gewoon op en top teamspeler'

Ook Mark van Bommel had genoten van de goal van Luuk de Jong. Dat was op beeld ook duidelijk te zien bij Fox Sports. "Ik zag het al op het scherm, dat ik mijn handen op mijn hoofd hield. Op zo'n moment, het was een mooie aanval en als die bal dan komt, is er maar één manier waarop die bal er in kan. Als Luuk het dan doet en hij gaat er in, dat is gewoon mooi. Dat is genieten", aldus Van Bommel. "Het is misschien wel mooier dat je aan het publiek hoort dat hij heel erg mooi is."

Van Bommel is dan ook lovend over wat De Jong brengt bij PSV. "Ik heb het al eerder geprobeerd uit te leggen. Luuk is ontzettend belangrijk voor het elftal. Hij kan in de spits spelen. Hij kan een bal vast houden. Je kan hem door de lucht aan spelen", zo gaf hij aan. "Hij heeft gewoon een hele functionele techniek. Het ziet er niet altijd even mooi uit."

De trainer van PSV ging verder: "Het is ook een echte teamspeler. Die nog tachtig meter terug sprint om een bal voor de achterlijn weg te schieten. Dat is zijn karakter. Dat is ook heel erg goed voor de ploeg. Het mooie is dan eigenlijk nog dat hij die bal op Chucky neerlegt. Hij is onze topscorer. Kan volgens mij zijn veertiende maken, maar legt de bal dan breed op Chucky. Dat is dan mooi dat hij dan niet zelfzuchtig is. Van de andere kant kun je zeggen dat een echte topscorer die bal moet maken, maar Luuk is gewoon op en top teamspeler. Daarom heb ik hem aan het begin van het seizoen ook meerdere complimenten geven, omdat wij dat ook gewoon zien."

Van Bommel was ook redelijk tevreden over het spel van zijn gehele ploeg. "Na de rode kaart waren we slordig. Tot aan de rust was het niet goed, maar na de rust was het goed met heel snelle passes, dat je de bal laat lopen en de tegenstander kapot speelt", zei hij daarover. "De eerste vijf minuten na rust vond ik heel erg goed. Dat waren misschien wel de beste vijf minuten. Dan maak je de 2-0 en na de derde goal is het jammer met die bal van Steven op de paal en de goal van Luuk die wordt afgekeurd. Dat zijn dan net die momenten dat je nog een keer kan gaan. Als je 4-0 maakt, wordt het misschien ook nog wel 5-0. Maar je moet gewoon tevreden zijn als je zo van Heerenveen wint."


[video] 'Dit was de perfecte omhaal'


Luuk de Jong: 'Hoe hoger, hoe mooier vind ik bij een omhaal'

In gesprek met De Telegraaf gaf Luuk de Jong aan dat de omhaal tegen sc Heerenveen direct de mooiste goal was die hij ooit had gemaakt. "Ik heb met FC Twente tegen FC Utrecht eens gescoord uit een mooie solo. Die was ook wel aardig. En vorig seizoen heb ik natuurlijk tegen FC Utrecht ook met een omhaal gescoord", aldus De Jong. "Ook een moeilijke bal, maar die was iets lager. Deze pak ik hoog uit de lucht. Hoe hoger, hoe mooier vind ik bij een omhaal."

Een jaar geleden was de aanvaller niet eens zeker van een basisplek, maar knokte hij zichzelf weer helemaal terug. "Elke speler heeft ups en downs in zijn carrière. Het is maar hoe sterk je daarvan terugkomt. Ik ben blijven knokken en ervoor blijven gaan", zo gaf hij aan. De Jong verlengde afgelopen zomer zelfs zijn contract ondanks interesse vanuit onder andere Mexico. "k ben blij dat ik dat heb gedaan. Het was een moeilijke situatie. Maar John de Jong en Mark van Bommel hebben veel vertrouwen in me uitgesproken en dat was fijn."

De Jong is met twaalf goals nu topscorer van de Eredivisie. Vorig seizoen had hij na dertien speelrondes pas één treffer gemaakt. "Het heeft er wel een beetje mee te maken, dat je lekker in je vel zit. Dan vliegen dit soort ballen erin", zei hij daarover. "Ik heb ook periodes gehad, dat het net allemaal buitenkant paal is. Dat is ook voetbal. Maar ook al speel je niet lekker, toch kun je altijd je taken voor het team uitvoeren. Daar kun je altijd op terugvallen."


John de Wolf: 'Ik vind De Jong het perfecte voorbeeld van het huidige PSV'

De Telegraaf-rapporteur John de Wolf was na de wedstrijd tegen sc Heerenveen vol lof over Luuk de Jong. "Wat een goal. Hij gooit er echt zijn hele ziel en zaligheid in. En geeft zoveel power aan de bal. Echt fantastisch om naar te kijken", aldus De Wolf in De Telegraaf. "Ik heb hem het hoogste cijfer gegeven: een 8. Niet alleen om die goal, maar ook om zijn geweldige wedstrijdinstelling."

Voor De Wolf was een moment in de eerste helft kenmerkend voor de mentaliteit van De Jong. "Op een gegeven moment zie ik hem gewoon de rechtsbackpositie overnemen, omdat Dumfries daar vanuit een omschakelmoment even weg was. Wat een bereidheid om te werken voor het team en om alles te geven", zo gaf hij aan. "Ik vind De Jong het perfecte voorbeeld van het huidige PSV. Een team dat heel sterk is, omdat iedereen zijn ding doet en daar bovenop is er ruimte voor extra’s."

Ook Angeliño maakte veel indruk. "Angelino is een absolute aanwinst voor PSV. Verdedigend is hij prima, hij staat bijna altijd goed. Maar wat vooral opvalt, is hoeveel hij aanvallend creëert", zei hij daarover. "Hij heeft longen als een paard, blijft maar naar voren gaan en heeft een schitterende voorzet. Angelino wil echt bij elke aanval betrokken zijn. Dat is mooi om te zien."

De aanvallende backs zijn volgens De Wolf dan ook een belangrijk wapen van PSV. "Denzel Dumfries speelde ditmaal wat minder opvallend, niet zo dwingend als normaal. Dat kan een keer. Hij heeft ook al heel wat achter de rug de afgelopen maanden en ook weer met Oranje tegen Frankrijk een zware wedstrijd gespeeld. Het is geweldig hoe hij zich heeft ontwikkeld", aldus de voormalig international. "Ik heb met Denzel gewerkt bij Jong Sparta en later als assistent meegemaakt hoe hij bij het eerste van Sparta kwam. Dat is vier jaar geleden en als je dan ziet wat hij in de tussentijd heeft bereikt, dan is dat heel knap. Je kon toen niet voorspellen, dat hij dit zou bereiken."

De Wolf ging verder: "Maar Denzel viel wel op met zijn kopkracht, sprongkracht en snelheid. Ik heb hem leren kennen als een heel bevlogen jongen, die de absolute drang en passie had om zichzelf te verbeteren. Het is bewonderenswaardig hoe hij dat heeft gedaan."


[video] Samenvatting | PSV - sc Heerenveen


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Hirving Lozano ('11)
Goal
2-0 Luuk de Jong ('52)
Goal
3-0 Hirving Lozano ('66)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
34.100 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
sc Heerenveen: Bulthuis ('26)
Kaart
sc Heerenveen: Thorsby ('37)
Kaart
sc Heerenveen: Lammers ('42)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'74 Aziz Behich voor Denzel Dumfries
'75 Érick Gutiérrez voor Hirving Lozano
'79 Donyell Malen voor Steven Bergwijn


Opstelling sc Heerenveen

ZeneliLammersVan Bergen


ThorsbyVlapRienstra


PierieBulthuisHoeghFloranus


Hahn

Wissels:

'77 Rojas voor Van Bergen
'87 Van Amersfoort voor Zeneli


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 26 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
 7 3-0 (1-0)
10  7 3-0 (1-0)
11  7 3-0 (1-0)
12  7 3-0 (1-0)
13  7 3-0 (1-0)
14  7 3-0 (1-0)
15  7 3-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.25. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Luuk de Jong (109 -> 5,0)
2. Angeliño (49 -> 4,0)
3. Hirving Lozano (41 -> 3,0)
4. Daniel Schwaab (7 -> 1,5)
4. Steven Bergwijn (7 -> 1,5)
6. Gastón Pereiro (4 -> 0,0)
7. Jorrit Hendrix (3 -> 0,0)
7. Pablo Rosario (3 -> 0,0)
9. Jeroen Zoet (2 -> 0,0)
9. Maximiliano Romero (2 -> 0,0)
11. Denzel Dumfries (1 -> 0,0)
12. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
12. Aziz Behich (0 -> 0,0)
12. Santiago Arias (0 -> 0,0)
12. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
12. Eloy Room (0 -> 0,0)
12. Sam Lammers (0 -> 0,0)
12. Dante Rigo (0 -> 0,0)
12. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
12. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
12. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
12. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
12. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
12. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
12. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
12. Donyell Malen (0 -> 0,0)
12. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
12. Armando Obispo (0 -> 0,0)
12. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
12. Nick Viergever (0 -> 0,0)
12. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
12. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
12. Jordan Teze (0 -> 0,0)
12. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
12. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
12. Dirk Abels (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingen