Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV vergeet zichzelf te belonen en is ook uitgeschakeld voor Europa League


Tijdstip
28 november 2018
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
Veronica


PSV vergeet zichzelf te belonen en is ook uitgeschakeld voor Europa League

PSV heeft de laatste thuiswedstrijd in de groepsfase van de Champions League verloren. Ondanks dat de ploeg een hoop goede kansen kreeg, werd het 1-2 voor Barcelona. Luuk de Jong maakte de enige PSV treffer.

PSV begon nog uitstekend aan de uitwedstrijd. Binnen een paar minuten kon doelman Ter Stegen met moeite een vrije trap van Gastón Pereiro uit het doel houden en wist hij een schot van Luuk de Jong ook net te stoppen. Binnen het kwartier had bovendien Pereiro de paal geraakt en kreeg ook Pablo Rosario een goede mogelijkheid.

Barcelona kwam steeds iets beter in de wedstrijd en begon ook aan te drukken. Lionel Messi probeerde het een paar keer vanaf de rand van het zestienmeter gebied, maar zijn schoten konden door Jeroen Zoet eenvoudig gestopt worden. De beste kansen voor Barca kwamen via hoekschoppen, waarbij eerst Pablo Rosario en daarna Angelino op de lijn redding wist te brengen.

De ploeg van Mark van Bommel leek te moeten overleven om ongeschonden de rust te halen, omdat Barcelona steeds meer overwicht over de wedstrijd kreeg. In de laatste minuut werd PSV via een vrije trap echter gevaarlijk, maar een kopbal van Luuk de Jong ging op de lat, terwijl Denzel Dumfries de rebound op de paal schoot.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Barcelona had de bal, maar via de tegenstoot werd PSV meerdere keren opnieuw gevaarlijk. Na een uur spelen lag de bal opeens achter Jeroen Zoet in het net. Lionel Messi had de bal, leek onmogelijk op doel te kunnen schieten, maar wist op schitterende wijze de 0-1 te maken.

Tien minuten later viel de definitieve beslissing toen een vrije trap van Messi door Gérard Pique werd verlengd en in het doel belandde.

PSV bleef wel aandringen. Een schot van Bergwijn ging net naast het doel, terwijl Lozano de beste mogelijkheid kreeg. De Mexicaan kwam een op een met Ter Stegen, maar de Duitse keeper wist wederom zijn doel schoon te houden.

De volkomen terechte aansluitingstreffer zou wel alsnog vallen toen Luuk de Jong zijn vierde Europese treffer van dit seizoen binnen kopte. PSV probeerde nog alles op alles te zetten om de gelijkmaker te forceren, kwam meerdere keren gevaarlijk in de buurt van het doel, maar gescoord werd er niet meer. Door de nederlaag is PSV ook uitgeschakeld voor de Europa League. Omdat Tottenham Hotspur won van Internazionale had PSV een overwinning tegen Barcelona nodig gehad om nog een kansje te maken.


Luuk de Jong: 'We hebben denk ik wel een hele sterke pot neergezet'

Luuk de Jong baalde in gesprek met Veroninca hoe de wedstrijd was verlopen. "We hebben tien, misschien wel vijftien kansen gehad. Het is zonde dat je jezelf in de eerste helft niet beloond en op voorsprong komt", aldus De Jong. "Barca heeft de eerste helft ook wel kansen gehad. Het was zeker een hele aantrekkelijke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer. Het ging op en neer. Zij hebben de kwaliteit dat ze altijd wel scoren, maar we hebben denk ik wel een hele sterke pot neergezet."

PSV speelde tegen Barcelona anders dan normaal, met De Jong iets meer terug getrokken. "We wilden iets compacter met Steven en Chucky voorop met veel snelheid. Dat we veel mensen in het centrum hadden. Ik die bij balbezit gewoon aansluit en spits ben", zo gaf hij aan. "Maar verdedigend stond ik met vier man op het middenveld op een lijn en dat ging wel aardig voor mijn gevoel. Als Bergwijn en Lozano de bal in de hoeken krijgen, dan kan ik en Gastón Pereiro aansluiten en zo in de zestien komen. Dat pakte goed uit vandaag. Voetballend kwamen we er heel goed uit en op de juiste momenten konden we druk zetten. Het was een heel lekkere wedstrijd, maar zonde dat je je vandaag niet beloond."


Nick Viergever: 'Enorm balen en jammer'

In gesprek met Veronica kreeg Nick Viergever de vraag of hem iets te verwijten viel bij de 0-1 van Messi. "Ik moet het nog terug zien die goal, maar hij heeft denk ik zes schietkansen gehad rond de zestien. Met zijn kwaliteiten gaat er eentje in", zo gaf hij aan. "Een actie van Dembele en Messi kapt naar binnen. Hij schiet snel in de korte hoek eigenlijk en dat is enorm balen."

Viergever ging verder: "Ik denk dat we vandaag een goede wedstrijd gespeeld hebben als team zijnde. Zelf moet je de kansen benutten die je krijgt en dat hebben we niet goed gedaan. Pech is ook een grote factor. Chucky komt een keer een op een. 99 van de 100 keer schiet hij die binnen en vandaag niet. Dat is een beetje de hele poulefase al dat we die kansjes niet afmaken. In de eerste helft al die kopbal van Luuk die net niet goed valt en op het einde bij 1-2 kregen we nog een balletje die er net tussen in valt. Dan hebben we net dat geluk niet. Enorm balen en jammer."

PSV was wel beducht op de aanval van Barcelona. "Natuurlijk, maar we hadden wel een goed strijdplan. Goed vastzetten. Maar je weet dat als je ze een half metertje teveel geeft en ze draaien open, dan moet je allemaal terug. Dan hebben ze de kwaliteiten om een actie te maken en de juiste bal te geven", aldus Viergever. "Ik denk dat we dat wel goed gedaan hebben. Goed gestreden met zijn allen. Dat je wat kansjes weggeeft tegen zo'n ploeg is logisch, maar we hebben vandaag ook goede dingen laten zien aan onze kant. Dat het wel heel vaak goed stond en aan de bal op de juiste momenten naar voren gespeeld. Enorm balen dat we hebben verloren, maar toch een beetje trots hoe we gespeeld hebben."


[video] Geen beloning voor goed spel


Steven Bergwijn: 'Als we Barca hadden kunnen verslaan, had dat vandaag gekund'

In de kleedkamer was besproken dat iedereen trots kon zijn, zo gaf Steven Bergwijn aan in gesprek met Veronica. "Als we Barca hadden kunnen verslaan, had dat vandaag gekund. We hebben best veel kansen gehad, maar als je ze niet maakt, maakt het andere team ze en dat is vandaag het verhaal", aldus de aanvaller.

De tactiek waar voor gekozen was, pakte goed uit. "We wilden dat Barca om ons heen ging spelen en niet door het midden. Ik denk dat dat aardig is gelukt", zo gaf hij aan. "Natuurlijk lukt het ze een of twee keer. Ze hebben gewoon heel veel kwaliteit. Maar ik denk dat het aardig is gelukt."

De 0-1 was wel een klein tikje voor de ploeg. "Dan heb je toch wel een gevoel van 'shit, weer een tegengoal'. En dan nog 0-2", zei hij daarover. "Dan kopt Luuk hem er in. We proberen dan nog 2-2 te maken, maar het mocht niet baten vandaag."

Bergwijn baalde wel dat PSV nu helemaal uitgeschakeld is voor Europees voetbal na de winter. "Je wil sowieso doorgaan in Europa. We wisten dat het een lastige poule ging worden, maar we wilden sowieso voor Europa League gaan en dat kan nu niet doen", aldus de vleugelaanvaller.


[video] Zoet: 'Dit speelt nog wel even door vannacht'


Mark van Bommel: 'Als je zo veel kansen creëert, verdien je meer'

Mark van Bommel kreeg in gesprek met Veronica de opmerking dat je niet altijd krijgt wat je verdiend. "Dat is nu voetbal. Dat je niet altijd krijgt wat je verdiend", aldus de trainer van PSV. "Soms zit je aan de goede kant en vandaag zit je aan de verkeerde kant."

Van Bommel was vooral 'zwaar teleurgesteld' over het resultaat. "Dat is misschien wel het mooiste. Dat je na de wedstrijd, na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter, dat iedereen gaat staan en klappen. Dat zegt denk ik wel genoeg over de prestaties van de jongens", zo gaf hij aan. "Hoe ze het vandaag gedaan en ingevuld hebben. Alles gegeven met een idee en een speelwijze. Als je dan zo veel kansen creëert tegen een ploeg als Barcelona verdien je meer."

De trainer van PSV kreeg de vraag of de speelwijze van vandaag ook voor herhaling vatbaar was. "Wij spelen altijd vanuit ons eigen spel. Alleen vandaag doen we iets anders met dezelfde poppetjes", zei hij daarover. "Maar dat is onze houvast. Dat we weten van elkaar wat we doen. Met een doeltrappen vastzetten, dat je daar vastigheid hebt en vertrouwen hebt in elkaar. Dat zag er heel goed uit."

Ook werd Van Bommel gevraagd wat zijn conclusie was na de Europese trip van PSV. "We zijn nog niet klaar. We hebben nog een wedstrijd in Milaan. Maar als je dit mee telt. Als je ziet hoe we tegen BATE gespeeld hebben in die twee voorrondes en hoe we nu staan", aldus Van Bommel. "Je komt drie keer op voorsprong tegen Inter en Tottenham. Nu tegen Barcelona op de manier hoe je speelt. Dan heb je hele grote stappen gezet. Je kan je gewoon meten met deze ploegen. Dat is het mooie er aan, dat je mee kan. Dat is de bevestiging dat we goed bezig zijn. Het mindere is dat je maar één punt haalt en uit Europa ligt."

Luuk de Jong speelde wederom een uitstekende wedstrijd. Van Bommel kreeg de vraag of zijn spits een Europese topclub aan kan. "Hij is al het hele seizoen goed. Dat heb ik al van begin af aan gezegd. Ik ben ook hartstikke blij dat die jongens verlengd hebben. Jeroen Zoet, Steven Bergwijn en Luuk de Jong", zo gaf hij aan. "Luuk is een spits, maar hij kan meerdere dingen. Hij is zo belangrijk voor het elftal. Daar ben ik gewoon hartstikke blij mee dat ik hem in het team heb. Een betere club kan hij zeker aan, maar van mij mag hij nog wel even blijven."


[video] 'Fans stonden als 12e man achter ons, dat zegt wat'


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Messi ('61)
Goal
0-2 Piqué ('70)
Goal
1-2 Luuk de Jong ('82)
Scheidsrechter
Kralovec (Tsj)
Toeschouwers
34.600 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Jorrit Hendrix ('25)
Kaart
PSV: Érick Gutiérrez ('83)
Kaart
PSV: Luuk de Jong ('83)
Kaart
FC Barcelona: Alba ('86)
Kaart
FC Barcelona: Piqué ('90)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'71 Érick Gutiérrez voor Jorrit Hendrix
'71 Donyell Malen voor Gastón Pereiro
'79 Maximiliano Romero voor Steven Bergwijn


Opstelling FC Barcelona

CoutinhoMessiDembele


RakiticBusquetsVidal


AlbaLengletPiquéSemedo


Ter Stegen

Wissels:

'70 Malcom voor Coutinho
'80 Suarez voor Dembele


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-2 (0-0)
 7 1-2 (0-0)
 7 1-2 (0-0)
 6 1-2 (1-1)
 6 1-2 (1-1)
 6 1-2 (1-1)
 6 1-2 (1-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
10  5 0-2 (0-0)
11  5 1-2 (0-1)
12  5 1-2 (0-1)
13  5 1-2 (0-1)
14  5 0-2 (0-0)
15  5 1-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.58. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Luuk de Jong (63 -> 5,0)
2. Angeliño (28 -> 4,0)
3. Gastón Pereiro (20 -> 3,0)
4. Daniel Schwaab (14 -> 2,0)
5. Hirving Lozano (8 -> 1,0)
6. Pablo Rosario (4 -> 0,0)
6. Denzel Dumfries (4 -> 0,0)
8. Jeroen Zoet (3 -> 0,0)
8. Nick Viergever (3 -> 0,0)
10. Jorrit Hendrix (2 -> 0,0)
11. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
12. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
12. Aziz Behich (0 -> 0,0)
12. Santiago Arias (0 -> 0,0)
12. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
12. Eloy Room (0 -> 0,0)
12. Sam Lammers (0 -> 0,0)
12. Dante Rigo (0 -> 0,0)
12. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
12. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
12. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
12. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
12. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
12. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
12. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
12. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
12. Donyell Malen (0 -> 0,0)
12. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
12. Armando Obispo (0 -> 0,0)
12. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
12. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
12. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
12. Jordan Teze (0 -> 0,0)
12. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
12. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
12. Dirk Abels (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.