Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV op Mexicaanse avond veel te sterk voor Excelsior


Tijdstip
7 december 2018
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV op Mexicaanse avond veel te sterk voor Excelsior

PSV heeft een uitstekend signaal afgegeven na de nederlaag tegen Feyenoord. Excelsior werd met 6-0 van de mat gespeeld en daarmee was de ploeg van Mark van Bommel vrij genadig. Luuk de Jong opende de score, waarna twee eigen goals van Excelsior volgden. In de slotfase scoorden Donyell Malen, Steven Bergwijn en opnieuw De Jong.

Uitgerekend op de Mexicaanse avond mocht Érick Gutiérrez zijn basisdebuut in de Eredivisie maken. Met de Mexicaan op tien trok de ploeg direct ten strijde en was het jagen op de openingstreffer. Dat duurde uiteindelijk nog ruim een kwartier, maar toen veroverde Angelino de bal na een slechte pass van doelman Stevens. De Spanjaard stoomde op aan de linkerkant en gaf de bal hard voor, waarna Luuk de Jong eenvoudig de bal kon binnen tikken.

Twee minuten later leek Hirving Lozano de ideale mogelijkheid te krijgen om de score te verdubbelen toen hij een duw kreeg in het strafschopgebied en hij zelf klaar ging staan voor de penalty. Merkwaardig genoeg greep de VAR in en werd de beslissing terug gedraaid, terwijl op de beelden duidelijk te zien was dat de Mexicaan geduwd werd.

PSV bleef jagen op de tweede treffer. Denzel Dumfries schoot op de paal, terwijl Pablo Rosario de rebound op de buitenkant van de kruising schoot. Uiteindelijk zou met nog ruim tien minuten te gaan voor de rust de volkomen verdiende 2-0 wel volgen. Een vrije trap van Lozano werd door Robin van der Meer, die een kwartier eerder nog ontsnapte na zijn duw tegen de Mexicaan, verlengd en in eigen doel gewerkt.

Na rust bleef PSV vol jagen op meer doelpunten en na een paar minuten werd het daarmee wederom geholpen van Excelsior. Lozano gaf de bal op De Jong, waarna de aanvoerder van PSV de bal breed wilde geven op de inkomende Steven Bergwijn. De bal werd echter op vrij bizarre wijze binnen gelopen door Jurgen Mattheij, waardoor het tweede eigen doelpunt van de wedstrijd een feit was.

Ook na de 3-0 ging PSV vol door in de jacht op doelpunten. Excelsior kon daar helemaal niets tegenover zetten. De Rotterdammers zouden zelfs in de gehele wedstrijd tot geen enkel schot komen. Excelsior had wel het geluk dat met name Lozano het vizier niet op scherp had, waardoor het lange tijd de schade vrij beperkt wist te houden.

In de slotfase ging het echter nog hard met de doelpunten. Eerst werd invaller Donyell Malen door Gutiérrez diep gestuurd met een schitterende steekbal. Op volle snelheid ging Malen voorbij de ingevallen doelman Damen en wist vervolgens de mooiste treffer van de avond te maken.

Gutiérrez zou in de laatste minuut van de officiële speeltijd nogmaals een assist bij mogen schrijven toen hij de bal mee gaf aan Bergwijn. De aanvaller haalde vervolgens hard uit in de korte hoek en wist daarmee de keeper te kloppen.

Gedaan was het nog niet in het Philips Stadion, omdat in de blessuretijd De Jong zijn tweede doelpunt van de avond wist te maken na een assist van Malen. Een 6-0 overwinning was uiteindelijk het resultaat al had het als het iets zorgvuldiger was geweest voor het doel zelfs de dubbele cijfers in kunnen gaan.


Luuk de Jong: 'Het is gewoon belangrijk dat we deze wedstrijd met ruime cijfers winnen'

In gesprek met Fox Sports kreeg Luuk de Jong de opmerking dat de wedstrijd tegen Excelsior ideaal was om zijn doelpuntengemiddelde op te krikken. "Ik had er misschien nog wel een paar meer bij kunnen maken, maar het is fijn dat ik er twee maak", aldus De Jong. "Het is gewoon belangrijk dat we deze wedstrijd met ruime cijfers winnen. In de eerste helft hadden we er meer dan twee moeten maken en een nog grotere uitslag moeten maken, maar uiteindelijk hebben we het goed uitgespeeld."

Het duel tegen Excelsior werd nooit een wedstrijd. "Je merkte het ook aan Excelsior, vanaf begin af aan al. Ze wisten niet hoe ze onze rechterkant moesten verdedigen. We kwamen er de hele tijd door en we konden steeds de ruimtes tussen het middenveld en de laatste lijn vinden", zo gaf hij aan. "Dan weet je dat het gevaarlijk gaat worden bij ons. Dat was voor ons heel lekker en dan was er vandaag weinig tegenstand."

De aanvoerder van PSV kreeg ook de vraag of de Eredivisie nog wel leuk is als je zo weinig tegenstand krijgt. "Het is nog steeds een fantastische competitie", zei hij daarover. "Uiteindelijk heeft Excelsior ook een plan en daar moet je iets tegenover zetten. Dan moet je er nog steeds doorheen blijven spelen en dat blijven doen. Dat deden we goed vandaag."

De Jong ging verder: "Natuurlijk zijn dit de makkelijkere wedstrijden, maar we hebben ook vaak genoeg gezien dat je je daar op kunt verslikken en dat moet niet gebeuren. Maar dit seizoen zijn we samen met Ajax en Feyenoord heel sterk vergeleken met de rest, maar dat is ook te wijten aan onszelf hoe we spelen."


[video] Denzel Dumfries: 'Volgende keer houden we een Surinamedag'


Mark van Bommel: 'De uitslag had nog hoger moeten uitvallen'

Mark van Bommel had ondanks de ruime overwinning wat kritische punten na afloop. "We hebben heel gedisciplineerd gespeeld. Dat is denk ik heel belangrijk. Daardoor creëer je zoveel kansen. Als je de uitslag ziet, denk je dat het een grote uitslag is. Maar hij had nog hoger moeten uitvallen", aldus Mark van Bommel in gesprek met Fox Sports. "Het is een pluspunt dat je zoveel kansen creëert. Dat je zo dominant bent en de bal steeds terug hebt. Dat je op één helft speelt. Volgens mij heeft Jeroen geen bal op doel gehad. Dat is hoe wij willen spelen."

De trainer van PSV stond tijdens de wedstrijd regelmatig fel te coachen. "De manier van voetbal willen we zo goed mogelijk uitvoeren en dat moet je dan geconcentreerd doen. Als dat niet zo is, moet je de jongens bij de les houden. Dat doen ze onderling al, maar af en toe probeer je daar een beetje te helpen", zo gaf hij aan.

Van Bommel liet Gutiérrez zijn basisdebuut in de Eredivisie maken en dat stemde tot tevredenheid. "Hij deed het heel goed. Ik denk niet dat veel mensen hem verwacht hadden op tien", zo gaf hij aan. "Op trainingen de laatste weken/maanden heb ik gezien dat hij een speler is die in één beweging kan doordraaien, wat Sneijder ook heeft. Het spel kan versnellen met de juiste snelheid op het juiste been in de juiste richting. Hij is zo'n speler."


[video] 'Dankbaar voor deze avond'


Érick Gutiérrez: 'De mozaïek die de fans maakten van de Mexicaanse vlag vond ik heel mooi'

Érick Gutiérrez gaf in gesprek met Fox Sports aan blij te zijn dat hij uitgerekend op de Mexicaanse avond zijn competitiedebuut in de basis mocht maken. "De fans waren geweldig. De mozaïek die ze maakten van de Mexicaanse vlag vond ik heel mooi", aldus de middenvelder. "Toen ik hier kwam wist ik dat het team in het voorseizoen al begonnen was met een project en ik moest profiteren van de minuten die ik kreeg. Nu zat ik dan bij de eerste elf en heb alles gedaan wat ik kon. Ik heb veel gelopen en geprobeerd om de bal te vragen. Het ging goed, maar ik weet dat ik nog beter kan."

De middenvelder kreeg de opmerking dat hij nu niet meer terug hoeft naar de bank. "Ik moet heel goed mijn best blijven doen op de training. Ik moet nog steeds dingen verbeteren. Ik moet hard blijven werken, omdat ik niet graag op de bank wil zitten", zo gaf hij aan. "Ik wil het hier goed doen. Ik ben blij hoe ik hier ontvangen ben en hoe mijn ploeggenoten gereageerd hebben. Ik voel me hier thuis en moet alles geven wat ik in me heb."

Gutiérrez werd gevraagd op welke positie hij het beste tot zijn recht komt. "Ik ben meer een acht, maar ik kan ook op tien spelen", zei hij daarop. "Vandaag speelde ik op tien. Dat vind ik ook leuk, maar dat vind ik wel lastiger omdat de bal dan meer van achteruit komt en daar moet ik nog meer aan wennen. Mijn beste positie is als acht."

De middenvelder kreeg ook de vraag of hij Lozano moest opbeuren, omdat hij boos leek nadat hij gewisseld werd. "Ik ken hem al langer. Hij wil nooit gewisseld worden. Hij wil altijd spelen en scoren. Hij wil niets missen", aldus Guti. "Misschien dacht hij dat hij meer doelpunten had kunnen maken of meer in het veld had kunnen doen. Ik denk niet dat hij boos op iemand is. Hij is een geweldige speler die altijd beter wil worden en nooit gewisseld wil worden."


[video] Samenvatting | PSV - Excelsior


Karakteristieken

Uitslag: 6-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Luuk de Jong ('17)
Goal
2-0 Eigen doelpunt Van der Meer ('34)
Goal
3-0 Eigen doelpunt Mattheij ('52)
Goal
4-0 Donyell Malen ('80)
Goal
5-0 Steven Bergwijn ('89)
Goal
6-0 Luuk de Jong ('90)
Scheidsrechter
Manschot
Toeschouwers
33.100 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Excelsior: Bruins ('54)
Kaart
PSV: Trent Sainsbury ('60)
Kaart
Excelsior: Van der Meer ('64)
Kaart
Excelsior: El Hamdaoui ('67)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixÉrick GutiérrezPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverTrent SainsburyDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'71 Donyell Malen voor Hirving Lozano
'78 Michal Sadílek voor Jorrit Hendrix


Opstelling Excelsior

OmarssonEl HamdaouiMahmudov


KoolwijkMessaoudBruins


Van der MeerMatthysMattheijFortes


Stevens

Wissels:

'35 Burnet voor Omarsson
'46 Damen voor Stevens
'71 Haspolat voor Koolwijk


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 6-0 (2-0)
 7 6-0 (2-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (3-0)
 6 6-0 (3-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 5-0 (2-0)
10  5 4-0 (2-0)
11  5 4-0 (2-0)
12  5 5-0 (2-0)
13  5 4-0 (2-0)
14  5 4-0 (2-0)
15  5 3-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.11. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Érick Gutiérrez (57 -> 5,0)
2. Luuk de Jong (40 -> 4,0)
3. Angeliño (26 -> 3,0)
4. Steven Bergwijn (23 -> 2,0)
5. Donyell Malen (7 -> 1,0)
6. Pablo Rosario (5 -> 0,0)
7. Nick Viergever (3 -> 0,0)
7. Denzel Dumfries (3 -> 0,0)
7. Michal Sadílek (3 -> 0,0)
10. Trent Sainsbury (1 -> 0,0)
11. Jeroen Zoet (0 -> 0,0)
11. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
11. Aziz Behich (0 -> 0,0)
11. Daniel Schwaab (0 -> 0,0)
11. Gastón Pereiro (0 -> 0,0)
11. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
11. Hirving Lozano (0 -> 0,0)
11. Eloy Room (0 -> 0,0)
11. Dante Rigo (0 -> 0,0)
11. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
11. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
11. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
11. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
11. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
11. Armando Obispo (0 -> 0,0)
11. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
11. Jordan Teze (0 -> 0,0)
11. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
11. Dirk Abels (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.