Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV ook te sterk voor AZ en als koploper de winter in


Tijdstip
22 december 2018
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV ook te sterk voor AZ en als koploper de winter in

PSV heeft 2018 afgesloten met een zege tegen AZ. In het Philips Stadion werd met 3-1 gewonnen. Steven Bergwijn maakte voor rust de gelijkmaker nadat AZ al snel op voorsprong kwam. Vlak na rust zorgde Michal Sadilek voor de voorsprong en via een strafschop maakte Hirving Lozano de 3-1.

Mark van Bommel koos om Gastón Pereiro weer in de basis te zetten, omdat Pablo Rosario vanwege een schorsing ontbrak. PSV begon echter uitermate zwak aan de wedstrijd en kwam na een kwartier spelen ook op achterstand. Érick Gutiérrez verspeelde op het middenveld knullig de bal, waardoor Mats Seuntjes diep werd gestuurd. Jorrit Hendrix kreeg hem niet ingehaald, terwijl Nicolas Isimat-Mirin alleen maar achteruit liep. De aanvaller van AZ schoot van afstand dan ook op doel toen hij daarvoor de ruimte kreeg en zorgde zo voor de 0-1.

PSV kon daar aanvallend helemaal niets tegenover zetten. Het verloor vrijwel alle duels op het middenveld en het tempo lag ook veel te laag. Het zorgde al snel voor fluitconcerten in het stadion, terwijl AZ nog een paar goede kansen kreeg om de score verder uit te breiden.

Van Bommel besloot daarom om binnen het half uur al te wisselen. Pereiro werd naar de kant gehaald en vervangen door Michal Sadilek. De jonge middenvelder bracht direct veel strijd op het middenveld en PSV ging vrijwel direct beter lopen. Vlak voor rust viel de 1-1, al was dat direct de eerste grote kans van de wedstrijd. Bizot kon een schot van Hirving Lozano nog keren, maar de rebound van Steven Bergwijn ging wel in het doel.

Vrijwel direct na rust volgde de voorsprong voor PSV. Adam Maher verspeelde op het middenveld te bal, waardoor via Bergwijn een counter opgezet kon worden. Luuk de Jong werd vervolgens diep gestuurd en hij gaf uiteindelijk laag voor in het strafschopgebied. Sadilek zorgde met een hak achter zijn standbeen voor de 2-1.

Beide ploegen kregen vervolgens kansen. De beste was voor Guus Til van AZ, maar de aanvoerder van de Alkmaarders schoot hard tegen de lat. Calvin Stengs, die de pass gaf op Til, stond echter wel buitenspel, dus indien de middenvelder wel gescoord had, zou deze waarschijnlijk zijn afgekeurd. Aan de kant van PSV kregen Bergwijn en Angeliño goede mogelijkheden, maar hun schoten konden door Bizot worden gekeerd.

Met een kleine tien minuten te spelen leek het duel beslist te worden toen Ron Vlaar Denzel Dumfries haakte en scheidsrechter Pol van Boekel floot voor een penalty. Lozano ging achter de bal staan en nadat ook de VAR van mening was dat de strafschop terecht was, schoot de Mexicaan de 3-1 binnen.

AZ werd vervolgens nogmaals gevaarlijk met een kopbal van Johnsen op de lat, terwijl voormalig PSV'er Gudmundsson de rebound uit kansrijke positie hard naast het doel schoot. De overwinning voor PSV kwam verder niet meer in gevaar, waardoor de ploeg met 16 van de 17 gewonnen wedstrijden als winterkampioen de Kerst gaat vieren.


Luuk de Jong: 'De wissel van Sadilek was een beetje nodig'

In gesprek met Fox Sports gaf Luuk de Jong aan dat de eerste helft tegen AZ niet goed was. "AZ zette het zo neer dat we de oplossing niet konden vinden. We moeten daar geduldig blijven. AZ wilde niet vooruit en wij wachtten wat ze wilden doen, maar zij deden ook niks", aldus De Jong. "Wij wisten het ook niet echt, omdat zij het heel compact en klein maakten. We konden de ruimtes niet vinden. We waren ook heel slordig daardoor en durfden niet het spel te spelen."

De Jong ging verder: "We gingen op een gegeven moment meer lange ballen op mij spelen, om het veld zo uit elkaar te trekken. Daardoor meer ruimtes of de tweede bal daaronder pakken. Gelukkig viel die 1-1 ook uiteindelijk. Een beetje uit het niets, maar dat hadden we wel nodig."

Mark van Bommel greep binnen het half uur al in door Gastón Pereiro naar de kant te halen en Michal Sadilek te brengen. "De trainer maakt die keuze, maar het was een beetje nodig. We hadden veel voetballend vermogen, maar hadden ook strijd nodig", zo gaf hij aan. "Dat ontbrak een beetje en Sadilek is een jongen die dat altijd brengt. Geweldig ook voor hem dat hij die 2-1 maakt."

In de tweede helft kwam PSV anders voor de dag. "Toen ging het ook beter. Het is lekker dat je die 2-1 maakt. Want van daaruit moet AZ komen en komt er ook meer ruimte. Van daaruit konden we beter voetballen."


Michal Sadilek: 'Het is mooi om zo te scoren, heerlijk'

Michal Sadilek was blij met zijn doelpunt en de overwinning van PSV. "Een heerlijke avond. De eerste helft was het moeizaam voor ons. Het was heel slordig en tempo was heel laag", aldus Sadilek in gesprek met Fox Sports. "We wisten dat AZ voetballend een hele goede ploeg was, dus we moesten in de tweede helft in de omschakeling meer druk zetten en dat hebben we goed gedaan."

Binnen het half uur kwam de middenvelder al binnen de lijnen. "Ik moest warm lopen en drie minuten later al omkleden. Ik moest gewoon mijn ding doen. Goed in de duels komen en de bal veroveren. Een goede pass geven en winnen", zo gaf hij aan.

Direct na rust zorgde hij voor de voorsprong van PSV. "Het was een omschakelmoment met Chucky op links. Luuk of Stevie stond voor me. Toen dacht ik 'kom maar'. Ik wist dat ik voor de man moest komen en ik maakte hem bewust met de hak. Mooi goaltje toch?", zei hij daarover. "Dit is mijn tweede wedstrijd in de Eredivisie en het is mooi om dan zo te scoren. Heerlijk."


Mark van Bommel: 'Dit was de moeilijkste wedstrijd van de eerste seizoenshelft'

Mark van Bommel was in gesprek met Fox Sports complimenteus over tegenstander AZ. "Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Ik denk de moeilijkste van de eerste seizoenshelft. AZ had het tactisch gewoon heel goed voor elkaar. We moesten daar op reageren. Dat dat dan na een half uur is... Soms moet dat", aldus Van Bommel. "AZ deed het heel erg goed en slim. Daar hadden we moeite mee. Ze komen op 0-1 en dan probeer je vanaf de kant een paar dingen te bespreken en te veranderen. Achteraf pakt dat goed uit. Dat je net voor rust de 1-1 maakt."

De wissel binnen dertig minuten zorgde dat het bij PSV beter ging draaien. "We zijn iets anders gaan voetballen. Een beetje geswitched. Guti een plek naar voren en Sadilek daar achter erbij. Daardoor kregen we meer grip op de wedstrijd", zo gaf hij aan. "Het is niet leuk als je na een half uur al wordt gewisseld, maar iedereen begrijpt het dat het in functie is van het team. Ze zien ook hoe het dan verder gaat. Maar voor Gastón is het heel erg rot dat je na een half uur er uitgehaald wordt."

Van Bommel was het eens met de opmerking dat het eerste half uur de slechtste minuten waren onder zijn leiding. "Dit was dan ook een hele moeilijke wedstrijd. Dan moet je geluk hebben dat je net voor rust op 1-1 komt en na rust op 2-1. Je moet vechten en dat hoort er ook bij", zei hij daarover. "Als het voetballend niet loopt, moet je vechten en dat hebben we gedaan. Dat hebben we het afgelopen half jaar gedaan. Als je 16 van de 17 wedstrijden wint, heb je het uitstekend gedaan."


[video] 'Prima afsluiting van mooi jaar'


Nicolas Isimat-Mirin: 'Lang geleden dat ik gespeeld heb, dus voor mij een mooi moment'

In gesprek met Fox Sports gaf Nicolas Isimat-Mirin aan blij te zijn dat hij weer mocht spelen. "Het voelde goed. Het was lang geleden dat ik gespeeld heb, dus voor mij was het een mooi moment", aldus Isimat. "Ik ben wel een beetje moe. Het was een zware wedstrijd tegen een goede ploeg. Het was een moeilijke wedstrijd en ik ben blij dat we gewonnen hebben."

Voor de Fransman waren het pas zijn eerste minuten in de competitie dit seizoen. "We moeten niet kijken naar het verleden. Vorig seizoen speelde ik alles, maar nu is het anders", zo gaf hij aan. "Ik probeer het team overal te helpen. Complimenten voor de technische staf. Zij gaven me een goed gevoel voor deze wedstrijd."

Isimat vond het niet lastig om na zo lang opeens weer te moeten spelen. "Nee, dat zit allemaal in je hoofd. Je moet gewoon volledig geconcentreerd zijn en in het begin niet te veel risico te nemen", zei hij daarover. "Je moet vertrouwen hebben. Ik heb goede ploeggenoten en een goede technische staf die me voor de wedstrijd geholpen hebben."


Mark van Bommel: 'Het publiek moet wel achter ons blijven staan'

In gesprek met de NOS was Mark van Bommel niet te spreken over een deel van het publiek in het stadion. "We zorgen voor veel spektakel thuis. Dan kan het een keer niet lopen zoals we willen. Dan moet het publiek wel achter ons blijven staan zoals ze dat de hele tijd gedaan hebben", aldus de trainer van PSV. "Daar ben ik wel een beetje teleurgesteld in dat ze zo reageren, terwijl we ze keihard nodig hebben."


[video] Samenvatting | PSV -AZ


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Seuntjens ('16)
Goal
1-1 Steven Bergwijn ('40)
Goal
2-1 Michal Sadílek ('47)
Goal
3-1 Hirving Lozano ('84)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
34.300 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
AZ: Svensson ('26)
Kaart
PSV: Jorrit Hendrix ('35)
Kaart
AZ: Ouwejan ('58)
Kaart
AZ: Koopmeiners ('62)
Kaart
AZ: Idrissi ('64)
Kaart
PSV: Hirving Lozano ('66)
Kaart
PSV: Michal Sadílek ('70)
Kaart
AZ: Vlaar ('76)
Kaart
PSV: Steven Bergwijn ('90)


Opstelling AZ

IdrissiSeuntjensStengs


MaherTilMidtsjo


OuwejanKoopmeinersVlaarSvensson


Bizot

Wissels:

'78 Wijndal voor Ouwejan
'78 Johnsen voor Svensson
'85 Gudmundsson voor Stengs


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-1 (1-1)
 7 3-1 (1-1)
 7 3-1 (1-1)
 7 3-1 (1-1)
 7 3-1 (1-1)
 6 3-1 (0-0)
 5 2-1 (1-1)
 5 3-1 (1-0)
 5 3-1 (1-0)
10  5 3-1 (2-0)
11  5 3-1 (2-0)
12  5 3-1 (1-0)
13  5 3-1 (1-0)
14  5 3-1 (2-0)
15  5 3-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.13. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Michal Sadílek (64 -> 5,0)
2. Steven Bergwijn (39 -> 4,0)
3. Hirving Lozano (16 -> 3,0)
4. Angeliño (13 -> 2,0)
5. Nick Viergever (11 -> 1,0)
6. Jorrit Hendrix (9 -> 0,0)
7. Luuk de Jong (8 -> 0,0)
8. Nicolas Isimat-Mirin (2 -> 0,0)
8. Niemand (2 -> 0,0)
10. Jeroen Zoet (1 -> 0,0)
10. Gastón Pereiro (1 -> 0,0)
10. Denzel Dumfries (1 -> 0,0)
13. Aziz Behich (0 -> 0,0)
13. Daniel Schwaab (0 -> 0,0)
13. Eloy Room (0 -> 0,0)
13. Dante Rigo (0 -> 0,0)
13. Pablo Rosario (0 -> 0,0)
13. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
13. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
13. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
13. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
13. Donyell Malen (0 -> 0,0)
13. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
13. Armando Obispo (0 -> 0,0)
13. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
13. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
13. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
13. Jordan Teze (0 -> 0,0)
13. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
13. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
13. Dirk Abels (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.