Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV blameert zich in Emmen en geeft zege weg


Tijdstip
20 januari 2019
Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV blameert zich in Emmen en geeft zege weg

PSV is in de tweede seizoenshelft direct in de eerste wedstrijd in de fout gegaan. De ploeg van Mark van Bommel speelde met 2-2 gelijk op bezoek in Emmen. Via Luuk de Jong en Angelino was PSV op een 0-2 voorsprong gekomen, maar in blessuretijd wist Emmen op gelijke hoogte te komen.

Meteen vanaf de aftrap bleek dat het verschil in kwaliteit tussen beide ploegen enorm was. PSV domineerde vanaf het begin en het leek wachten op de voorsprong. Die volgde al na een kwartier toen na een uitstekende aanval Luuk de Jong via de binnenkant van de paal de 0-1 binnen kopte. Een paar minuten later kreeg PSV de uitgelezen kans om de score bovendien te verdubbelen na wederom een uitstekende aanval, maar Denzel Dumfries schoot de bal over.

Naar mate de eerste helft verstreek werd de ploeg steeds slordiger, waardoor FC Emmen een paar keer gevaarlijk er uit kon komen. De thuisploeg wist echter niet tot grote kansen te komen.

Ook na rust bleef het spel van PSV enorm slordig, maar het leek wel al snel op 0-2 te komen toen doelman Scherpen weggleed bij een vrije trap en de bal tegen een van zijn eigen verdedigers aantikte, zodat een eigen doelpunt het gevolg was. Dumfries stond op dat moment buitenspel en volgens de VAR was dat hinderlijk, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

Een paar minuten later schoot Pablo Rosario de bal in het doel. Wederom werd de treffer na tussenkomst van de VAR afgekeurd, omdat de bal via de hand van Érick Gutiérrez van richting werd veranderd en daarom in het doel ging.

Het spel werd steeds slordiger, maar na 71 minuten kwam uiteindelijk toch de 0-2 op het scorebord toen Angelino mee naar voren kwam en de Spanjaard de bal snoeihard in de het doel schoot. Voor de linksback was het zijn eerste doelpunt in het shirt van PSV.

De overwinning leek daarbij binnen te zijn voor PSV, maar tien minuten voor tijd viel vanuit het niets opeens de 1-2 toen invaller Pedersen opeens alleen voor Jeroen Zoet kwam en op knappe wijze voor de aansluitingstreffer zorgde.

Bij FC Emmen kwam het geloof in het resultaat weer terug, waardoor PSV verder werd teruggedrongen. Via Donyell Malen kreeg PSV aanvankelijk nog de grootste kans op een doelpunt, maar in blessuretijd kreeg Emmen toch nog een corner waarbij de meer dan twee meter lange doelman Scherpen ook mee naar voren ging. Die hoekschop kon nog worden weggewerkt, maar werd vanaf de middenlijn opnieuw ingebracht. Waarbij iedereen leek te letten op de lange Scherpen, schoot de bal door en kwam op het hoofd van Pedersen. Hij zorgde met een kopbal voor de 2-2 en bezorgde PSV daarmee een valse start van de tweede seizoenshelft.


Luuk de Jong: 'Als je 0-2 voorkomt, moet het klaar zijn'

Direct na de wedstrijd werd Luuk de Jong op Fox Sports gevraagd of hij een verklaring had waarom het bij PSV nog mis ging. "Je weet dat het enige dat zij doen is opportunisch spelen. De lange bal en hopen dat hij goed valt. Als je 0-2 voorkomt, moet het klaar zijn", aldus De Jong. "Dan scoren ze uit het niets, maken ze een goede goal. Dan weet je dat het nog een keer alles of niets gaat worden voor hun. Dat is wat ze de hele wedstrijd deden. Dan valt hij voor hun nog een keer goed."

De aanvoerder van PSV ging verder: "In de eerste helft ook. Dan ben je veel sterker en veel dominanter. Je krijgt een paar honderd procent kansen. Als je dan 0-2 of 0-3 maakt, is het klaar en dat hebben we nagelaten. Alsnog maak je in de tweede helft 0-2, maar als je het niet over de streep trekt, verdien je het ook niet om te winnen."

De Jong wilde de omstandigheden van het veld niet als excuus gebruiken. "Daar hebben zij ook last van. Dat mag niks betekenen. Je staat 0-2 voor. Dan is er niks aan de hand en moet je winnen, klaar. Nu moet je het jezelf heel erg aanrekenen", zo gaf hij aan. "Elk puntverlies is duur. Dat weten we. Nu zullen we er flink van balen en zullen we er over gaan praten. Dan moeten we weer door volgende week."


Denzel Dumfries: 'Dit keer viel de bal niet goed en scoren zij'

Denzel Dumfries werd op Fox Sports gevraagd of hij kon verklaren waarom PSV gelijkspeelde tegen Emmen. "Tot aan de 0-2 hadden we alles onder controle. Zij maken daarna een goede goal en op het laatst weet je dat het scrimmage gaat worden en die bal ergens gaat vallen. Dan hoop je dat die bal bij jou valt, maar dit keer viel hij niet goed en scoren zij", aldus Dumfries. "Ik miste zelf een grote kans. In de eerste helft hadden we het al op slot moeten gooien en dat hadden we ook in de tweede helft moeten doen. Dit keer zat de VAR ook niet mee, dat is jammer."

De rechtsback verweet het puntverlies niet aan een gebrek aan scherpte. "Tot aan 0-2 waren we gewoon scherp en hadden we de wedstrijd onder controle", zo gaf hij aan. "Zij maken de 1-2 op een voor hun gunstig moment en dan weet je dat je in de laatste minuten moet gaan vechten. Ongelukkig valt hij precies daar en kopt hij hem binnen."

Het vertrouwen bij PSV is er ondanks het puntverlies nog wel volop. "Nu zitten we verslagen in de kleedkamer, maar de titelstrijd gaat gewoon verder. We kijken met opgeheven hoofd verder naar alle wedstrijden", zei hij daarover. "Daarin gaan we vol gas geven. Nu is het zuur, maar we gaan vol gas geven om het recht te trekken."


[video] Kater bij Daniel Schwaab na gelijkspel PSV: ‘Dit gaat ons niet nog een keer gebeuren’


Mark van Bommel: 'Dit is onnodig. Je hebt de wedstrijd totaal onder controle'

In gesprek met Fox Sports was Mark van Bommel niet te spreken over hoe PSV de zege in Emmen weg gaf. "Dit is onnodig. Je hebt de wedstrijd totaal onder controle. Je moet eerder afstand nemen. Wij zijn daar zelf schuld. Na de 1-2 werden de afstanden alleen maar groter", aldus Van Bommel. "We hadden de wedstrijd op slot moeten gooien. Als je met 0-3 voorkomt, was het afgelopen."

De trainer van PSV was over een groot deel van de wedstrijd wel tevreden. "We hadden hartstikke goed gespeeld tot aan de 1-2. Daarna werden de ruimtes groter en kun je geen druk meer op de bal zetten. Dat kunnen we onszelf verwijten. Maar we hadden al ver van te voren afstand moeten nemen", zo gaf hij aan.

Gevraagd werd aan Van Bommel of het pure pech was dat PSV nog gelijkspeelde. "Als je de wedstrijd ziet, denk je dat PSV deze wedstrijd dik gaat winnen. Normaal gesproken is dat ook zo, maar nu kregen we twee goals tegen waar wij niet goed verdedigen", zei hij daarover. "Bij de eerste goal zag ik niet goed wat er gebeurde, maar bij de tweede is het gewoon alles of niets. De keeper er bij en dan valt hij verkeerd."


[video] Nick Viergever over euforie bij Ajax: 'Zij verwachten dit niet'


PSV blijft mede dankzij huurling Sam Lammers aan kop

Ondanks het gelijke spel in Emmen blijft PSV aan kop van de Eredivisie. Ajax kwam in eigen huis tegen sc Heerenveen niet verder dan een 4-4 gelijkspel. Sam Lammers, door PSV verhuurd aan de Friezen, was de grote man met twee treffers en een assist. De 4-4 van sc Heerenveen viel in blessuretijd.

Ajax ontsnapte bovendien, omdat sc Heerenveen recht leek te hebben op een strafschop en ook de VAR die mening had. Scheidsrechter Gözübüyük gaf de penalty echter niet toen hij de beelden zag. Vlak na de 4-4 kreeg Heerenveen bovendien dé kans op 4-5 toen Zeneli alleen door kon op het doel van Ajax, maar Lamprou wist redding te brengen.


Mark van Bommel: 'Een extra verdediger brengen doen we nooit'

In gesprek met De Telegraaf werd Mark van Bommel gevraagd of PSV Nicolas Isimat-Mirin niet te makkelijk had laten gaan. De Fransman had in de slotfase goed gebruikt kunnen worden om de voorsprong te verdedigen, maar hier was de trainer van PSV het niet mee eens. "Een extra verdediger brengen doen we nooit", aldus Van Bommel. "We gaan de laatste tien minuten niet opeens wat anders doen. Dan kan je echt niet meer zoveel beïnvloeden. Het is ook niet zo dat wij zwaar onder druk stonden."


Daniel Schwaab: 'Het is nu gebeurd, maar het gaat ons niet nog eens gebeuren'

Daniel Schwaab kon in gesprek met het Eindhovens Dagblad moeilijk aangeven waar het bij PSV mis ging. "We hadden de wedstrijd onder controle, we moeten misschien alleen iets vroeger een derde goal maken", aldus Schwaab.

De Duitser was wel direct strijdvaardig. "Het is nu gebeurd, maar het gaat ons niet nog eens gebeuren", zo gaf hij aan. Het vizier van de verdediger ging ook al meteen naar de thuiswedstrijd van volgende week tegen FC Groningen. "Dan moeten we laten zien dat we sterk zijn als team en drie punten pakken."


Luuk de Jong: 'Achteraf hadden wij ook verder uit kunnen lopen'

Ondanks dat hij al bezig is aan zijn vijfde seizoen bij PSV, had Luuk de Jong nog nooit zo'n bizarre busrit terug naar huis gehad als na het duel in Emmen. "We waren ongeveer bij Arnhem toen de 4-4 viel in de ArenA", aldus De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Wat je dan denkt? Ja, van alles. Vooral ongeloof hoe alles loopt op zo'n eerste zondag na de winterstop. Maar je baalt ook meteen van de kans die je zelf hebt laten liggen. Ik bedoel: achteraf hadden wij ook verder uit kunnen lopen en vier punten op Ajax voor kunnen staan."


Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Luuk de Jong ('15)
Goal
0-2 Angeliño ('71)
Goal
1-2 Pedersen ('80)
Goal
2-2 Pedersen ('90)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
8.301 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Érick Gutiérrez ('67)
Kaart
FC Emmen: Cavlan ('68)
Kaart
PSV: Denzel Dumfries ('85)
Kaart
PSV: Donyell Malen ('88)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixÉrick GutiérrezPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'70 Donyell Malen voor Érick Gutiérrez
'87 Gastón Pereiro voor Hirving Lozano


Opstelling FC Emmen

De LeeuwArias


JansenChaconBijlBannink


CavlanBakkerVeendorpKlok


Scherpen

Wissels:

'78 Pedersen voor De Leeuw
'78 Marinus voor Bannink
'87 Neidhart voor Chacon


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 0-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 1-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 3 0-2 (0-1)
 2 0-3 (0-1)
 2 0-3 (0-1)
10  2 1-3 (0-1)
11  2 0-3 (0-1)
12  2 0-3 (0-1)
13  2 1-3 (0-1)
14  2 1-3 (0-1)
15  2 0-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.05. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Angeliño (27 -> 5,0)
2. Luuk de Jong (25 -> 4,0)
3. Denzel Dumfries (11 -> 3,0)
4. Jorrit Hendrix (8 -> 2,0)
5. Niemand (7 -> 1,0)
6. Pablo Rosario (6 -> 0,0)
7. Steven Bergwijn (4 -> 0,0)
7. Érick Gutiérrez (4 -> 0,0)
9. Aziz Behich (3 -> 0,0)
10. Gastón Pereiro (2 -> 0,0)
10. Eloy Room (2 -> 0,0)
12. Daniel Schwaab (1 -> 0,0)
12. Dante Rigo (1 -> 0,0)
14. Jeroen Zoet (0 -> 0,0)
14. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
14. Hirving Lozano (0 -> 0,0)
14. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
14. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
14. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
14. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
14. Donyell Malen (0 -> 0,0)
14. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
14. Armando Obispo (0 -> 0,0)
14. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
14. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
14. Nick Viergever (0 -> 0,0)
14. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
14. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
14. Jordan Teze (0 -> 0,0)
14. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
14. Dirk Abels (0 -> 0,0)
14. Mike van de Meulenhof (0 -> 0,0)
14. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Links naar externe voorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.