Philips Stadion
Europa League
RTL 7

PSV  opent groepsfase met winst tegen Sporting; image source: Pro Shots

PSV is de groepsfase van de Europa League uitstekend begonnen. In eigen huis werd Sporting Lissabon met 3-2 verslagen. Donyell Malen en Timo Baumgartl scoorden, terwijl de Portugezen ook een eigen doelpunt maakten.

PSV begon nog moeizaam aan het duel. Sporting Lissabon was vooral in balbezit, maar wist nauwelijks gevaarlijk te worden. De eerste kans voor PSV volgde pas na 20 minuten, maar dat leverde wel direct een doelpunt op. Via een fantastische bal van Mohamed Ihattaren werd Donyell Malen weggestuurd. De spits kapte vervolgens zijn tegenstander uit, zag zijn schot van richting veranderd worden waardoor de bal binnenkant paal in het doel belandde.

Enkele minuten later was het opnieuw raak en opnieuw was er een hoofdrol voor Ihattaren. Met een uitstekende pass stuurde de jonge middenvelder Bruma weg. De Portugees gaf voor en zag zijn bal via Sporting-verdediger Coates in het doel belanden. PSV was na die twee treffers duidelijk de baas op het veld en leek zonder problemen de rust te halen. Vijf minuten voor rust gaf Jorrit Hendrix echter totaal onnodig een strafschop weg. Aanvoerder Bruno Fernandes benutte dat buitenkansje optimaal.

Het hoogtepunt van de wedstrijd volgde in de 43ste minuut. Via een spandoek en een applaus van het volledige stadion ontving de woensdag overleden Fernando Ricksen een schitterend eerbetoon wat voor tranen zorgde bij Mark van Bommel.

Vrij snel na rust wist PSV de marge weer naar twee te vergroten. Ihattaren leek de bal niet goed te raken toen hij een hoekschop nam, maar omdat Nick Viergever de bal mistte kwam deze voor de voeten van Timo Baumgartl. De Duitser haalde direct uit en schoot daarmee de 3-1 in het net. Voor het publiek in het Philips Stadion leek het wachten op meer Eindhovense treffers, omdat Sporting niets meer in te brengen had.

Het duel kantelde echter toen uitblinker Ihattaren halverwege gewisseld werd. Sporting leek weer vertrouwen te krijgen in een goed resultaat en trok steeds vaker ten aanval. Jeroen Zoet kreeg het ene na het andere schot te verwerken, maar had in de slotfase geen antwoord op een schot van invaller Mendes. PSV kwam in de resterende minuten echter geen moment meer in gevaar, waardoor het duel met een 3-2 zege werd afgesloten.

[video] Highlights | PSV - Sporting Lissabon

Jorrit Hendrix: 'Ik moet daar gewoon blijven staan'

In gesprek met RTL was Jorrit Hendrix gematigd tevreden met de overwinning tegen Sporting. "We hebben het onszelf op sommige momenten moeilijk gemaakt", aldus Hendrix. "Zij scoren net voor rust 2-1 en dan ga je met een ander gevoel de kleedkamer in. Dan scoor je net zoals tegen Vitesse snel na rust en kom je op een marge van twee. We gaan daarna te naief en te frivool voetballen. We hadden veel te vaak balverlies en dan moet je er steeds achteraan."

Hendrix ging verder: "Zij voelen dat ook. Ze scoren een goede goal en kregen daarvoor ook een paar mogelijkheden. Op krachtlust en strijd hebben we op het laatst de overwinning binnen gehaald."

De middenvelder gaf vlak voor rust een strafschop weg waaruit de aansluitingstreffer viel. "Ik zag hem uit mijn rug lopen. Ik deed een uiterste poging om de bal te spelen", zo gaf hij aan. "Ik heb hem voor mijn gevoel helemaal niet geraakt. Ik moet daar gewoon blijven staan. Timo stond ook nog in mijn rug."

[video] Ihattaren: 'Lekker om eerste wedstrijd te winnen'

Mark van Bommel: 'Ik ben hartstikke blij dat we die wedstrijd gewonnen hebben'

Mark van Bommel kon in gesprek met RTL 7 met een tevreden gevoel terugkijken op de wedstrijd tegen Sporting. "We begonnen heel nerveus, heel matig. Maar in één keer sta je met 2-0 voor, twee hele goede goals. Je hebt het heft in handen en krijgt dan een onnodige penalty tegen", aldus Van Bommel. "In de tweede helft kom je met 3-1 voor en je speelt dan heel erg goed voetbal. Je moet dan wachten op de 4-1, maar op het laatst krijg je het moeilijk. Ik ben hartstikke blij dat we die wedstrijd gewonnen hebben."

PSV kreeg het aan het einde van de wedstrijd nog wel lastig toen Sporting wist te scoren. "Ik vind het wel fijn en goed om te zien dat ze op het laatst nog wat tijd winnen door goede aanvallen te plaatsen", zo gaf hij aan. "Daar ontregel je de tegenstander mee, zodat hun slotoffensief weg is."

Het mooiste moment van de wedstrijd was volgens Van Bommel het eerbetoon aan Fernando Ricksen in de 43ste minuut. "Ik had het niet verwacht. Ik had echt kippenvel", zei hij daarover. "Het was mooi om te zien. Dit is een heel trouw en een heel goed publiek, die dit soort dingen oppikt."

Mohamed Ihattaren jongste speler ooit met twee assists in Europa League wedstrijd

Mohamed Ihattaren: 'Ik ben blij dat ik belangrijk kon zijn voor het team'

Mohamed Ihattaren had een top gevoel over gehouden aan de wedstrijd tegen Sporting. Dat gaf hij aan in gesprek met RTL 7. "We hebben drie punten in eigen huis gehouden. Dat is het belangrijkste", aldus Ihattaren. "Ik ben blij met mijn debuut in de groepsfase en ik ben blij dat ik belangrijk kon zijn voor het team."

De middenvelder wilde niet te lang stil blijven staan bij zijn wedstrijd. "De focus moet nu weer op zondag. Het gevoel neem ik mee", zo gaf hij aan. "Ik krijg het vertrouwen van de trainer en doe er alles aan om dat terug te betalen op het veld. Het gaat lekker. Ik moet gewoon zo doorgaan. Meer kan ik niet doen."

Ihattaren hoopt heel snel samen met Ibrahim Afellay op het veld te staan. "Hij is ook weer op de terugweg. Ik kijk er zeker naar uit", zei hij daarover.

Nick Viergever: 'Dit soort wedstrijden zijn belangrijk voor onze talentvolle groep'

In gesprek met Nu Sport geeft Nick Viergever aan dat de status van de Europa League de afgelopen jaren is toegenomen. "Het is gewoon een heel leuk toernooi", aldus Viergever. "Je ziet dat het publiek het serieus neemt en het is leuk om dit soort wedstrijden te spelen. Het is veel beter dan trainen in ieder geval."

Waar PSV vijf jaar geleden nog in een halfvol stadion de wedstrijden moest afwerken, zat het tegen Sporting goed vol. "We speelden tegen een goede tegenstander en het stadion zat helemaal vol", geeft Viergever aan. "Dit soort wedstrijden zijn belangrijk voor onze talentvolle groep. We hebben veel jonge spelers die kunnen leren in deze competitie."

Viergever merkt zelf ook dat er in de Europa League veel veranderd is. "Zes of zeven jaar geleden bij AZ speelden we in de Europa League vaak tegen clubs uit het Oostblok. Het toernooi is sindsdien wel veranderd, nu hebben we wel aansprekende tegenstanders", zegt hij daarover. "Zeker als je wat verder komt, is dit een heel leuk toernooi. Met AZ heb ik een paar keer de kwartfinales gehaald en met Ajax stonden we zelfs in de finale."

'90 Camacho voor Wendel

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.14. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

4 jaar geleden (gewijzigd)
Nu moet PSV laten zien dat ze de lijn van goed voetbal doortrekken.
De eerste weken was er weinig samenhang in het team, en kon Basel veel te gemakkelijk scoren.
De laatste weken houdt Zoet weer ballen tegen, is de verdediging weer ok, en begeginnen de aanvallers in vorm te komen, en elkaar goed te vinden. Ihattaren staat nu op 10, en Bergwijn weer op de flanken dus ik ben benieuwd hoe het tegen Sporting gaat. Goede generale voor de wedstrijd tegen Ajax !
+4/-1

Tegen een sporting wordt het fysiek voor Ihataren wel andere koek denk ik, vooral op 10, ik denk dat Mitro daar een oplossing voor kan zijn met Ihattaren mee op middenveld, mijn gevoel dan.
+3/-1

4 jaar geleden
Ik ben het met Wouter eens. Stijgende lijn dus ik zou geen spelers wisselen nu ze net een beetje beginnen te draaien. En tijdens de wedstrijd hebben wel dan verschrikkelijk veel opties om omzettingen te doen, bijvoorbeeld met Mitroglu. Laat Ihattaren maar zien dat hij het voor het echie ook kan :).
+2/-0

Ik vind dit ook een goede test-case voor Ihattaren. Met Hendrix en Rosario er achter kan je dat wel gaan uitproberen. Hij is de speler die het best een verdediging open kan breken met een actie. Misschien leert hij dingen die hij tegen Ajax kan gaan gebruiken.
Mitroglu is geweldig om in te brengen. PSV heeft nu echt veel kwaliteit om in te brengen om iets om te zetten. Veel beter dan Jan-Mei-2019.
+2/-1

Souza Faria 11 (geschorst)
Testcase ? Mootje deed wat hij wilde. Wat een geweldenaar is het zeg. Toen hij eraf ging, werd het stroperig bij PSV. Maar goed van Bommel ff rustig met Mootje wan5 zondag ajax en woensdag fcg.
+2/-0

Meteen vanaf het begin scherpte achterin. Tegen Vitesse konden we ook snel op 0-1 achter staan. Ze speelde het slecht uit en Zoet redden uitstekend.
Thuisvoordeel en een goede sfeer kunnen deze pot doen winnen!
+3/-0

Er vol op.klappen en laten zien dat.er niks te halen valt hier. Geen afwachtend bang voetbal spelen.
+3/-0

Lekker hoor, beginnen met 3 punten.
+3/-1

En al die critici, lees azijnzeikers, hebben weer een zware avond gezien het optreden van Jeroen . Top doelman.
+3/-1

Zoet heeft inderdaad zijn oude niveau weer terug.
Maar we moeten wel eerlijk zijn door te zeggen dat hij het laatste half jaar zwak keepte, en in de vCL ook nog niet goed was.
Maar goed dat hij weer op niveau is.
Ik vond Hendrix trouwens ook best aardig stofzuigen.
+2/-2

Idd , Jeroen heeft heel zwakke momenten gehad . Zo ook over wat u aanhaalt over Jorrit. Ik heb eerder geroepen dat hij dezelfde kwaliteiten heeft als stofzuiger Willy v d Kerkhof. Jorrit is ook weggezakt . De laatste wedstrijden zie ik hem ook opbloeien , laten we het hopen .
+1/-0

Jeroen ging niet vrijuit bij 3-2 en Jorrit was verantwoordelijk voor 2-1.
+2/-2

Geen een keeper had die bal gehad, was gewoon heel goed ingeschoten.
+2/-1

Heerlijke wedstrijd gezien waarin we onze sterke punten optimaal benut hebben tegen een sterke ploeg. Vooral weer eens echt voetbalplezier gezien. Met Malen, Ihattaren, Bergwijn en Bruma heeft PSV inmiddels toch ook een bedrag dat de 200 miljoen moet naderen op het veld rondlopen. Rosario en Hendriks kwamen vandaag gewoon echt te kort. Ben erg benieuwd wat er nog kan gaan gebeuren als we wat meer voetballend vermogen op het middenveld erbij krijgen. Er zijn nog aardig wat middenvelders geblesseerd, dus daar zit zeker nog verbetering. Al met al een uitstekende start en hele belangrijke punten voor het overwinteren. Trots op PSV vandaag!!!
+3/-0

Zo'n sterke pot was het nu ook weer niet. PSV wist 5 kansen te creeren waarvan er 3 ingingen. Voor Sporting telde ik 9 goede kansen met 2 keer raak. Natuurlijk is goed afronden ook een kwaliteit maar ze kwamen geregeld gemakkelijk er doorheen.
Middenveld zwak (Rosario). En dan 5 corners die gewoon werden verprutst..Zorgelijk
+3/-6

Ach ja , ik heb nog geen ene ploeg zorgeloos zien spelen , wat is dan zorgelijk? Wel heb ik gezien dat vele beslissingen van de arbitrage onjuist waren , dat noem ik zorgelijk.
+4/-1

Europees de eerste thuiswedstrijd winnen is cruciaal en dus gewoon goed. Kan van alles beter maar de perfecte wedstrijd zie je bijna nooit. Uitslag is wel perfect. En een andere commentator als Leo Driessen is ook fijn. Koen was neutraal tot positief over PSV en dat is vaak anders geweest
+5/-0

Mee eens. PSV is een team in opbouw en zo moet je het ook beoordelen.
Er is duidelijk een stijgende lijn te zien, en er koms steeds meer samenhang in het elftal. Eerste wedstrijd winnen is dus prima.
+4/-0

Aardig Europees potje voetbal.
+4/-1

Vond dat Sporting wel erg veel de bal had. Tweede helft werden ze bij vlagen wel weg getikt door onze aanvallers.
+3/-1

snap niet wat van bommel in Rosario ziet! bijna hele wedstrijd niet gezien! en waarom een van de beste spelers er af halen en proberen alles dicht te spijkeren!! verdomme mark het liep bijna nog fout af door die stomme wissels van jou!1