Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV Forum » Buitenlandse competities » Nieuwe Champions League plannen der kleine landen

Deze normale topic is open en bestaat uit 4 pagina's: 1 2 3 4

Door de jaren heen is alles over de "CL en de poen" al gezegd en geschreven.

Naast de echte clubsupporters (jullie weten wel, diegenen die een SCC hebben en op de meeste onmogelijke tijden naar het stadion mogen komen), is er een hele grote groep mensen wereldwijd die weldegelijk zitten te wachten op 7x Bayern-Real in één seizoen. De allergrootste club verworden steeds meer immense marking instrumenten waar amper nog atmosfeer hangt. Hierbij neem ik altijd FC Barcelona als grootste voorbeeld; daar wordt niet meer gejuicht om een goal, daar filmen ze een doelpunt om daarna snel een selfie te maken met een blij weglopende Messi (voorbeeldje he). En dan is er nog een groep fanatieke groundhoppers, die gruwelen van Modern Football en verlangen naar vervlogen tijden, pisbakken, fish-and-chips en ouwe meuk!

Zelf zit ik niet te wachten op Bayern-Real en heb ik juist genoten van de sfeer op de tribune van Rode Ster.

A M F

 

+1/-0

Een echte voetballiefhebber die oud genoeg is om voetbal te hebben mogen kijken voór het Bosman arrest en het neo liberale CL gedrocht in de jaren 90, zal zich inderdaad beter vermaken bij een wedstrijd in League One of de Dritte Bundesliga dan bij die onbetaalbare , van voetbalsfeer ontdane tripjes naar "overhypte" clubs als Barcelona etcetera.

En @Bas Arnhem; er is volgens mij wel een competitieopzet te bedenken die in Europa eerlijk en aantrekkelijk zou zijn, namelijk die van de EC I, II en III die tot en met eind jaren 80 zeer succesvol bleek.
Daarna wonnen de hebzucht en de dollartekens in de ogen van de UEFA bazen het van alle andere aspecten van het voetbal.
Waarna de lol er snel af was behalve voor een paar superrijke "grote jongens". Waar ook Nederland niet meer bijhoort.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 29 augustus 2019, 16:13:42.

 

+1/-0

VHTLsaw, "vroeger" was het inderdaad onvoorspelbaarder, maar dat kwam niet door de competitie-opzet van allemaal knock-out wedstrijden. Dat kwam doordat iedereen van iedereen kon winnen. En als een team 3 goede spelers moest laten gaan, kon het het jaar erna opeens veel minder zijn.

Kijk naar de Nederlandse beker. Hoe vaak zien we daar nou een daverende verrassing? Daar komt ook incidenteel eens een keer een amateurclub door naar de kwartfinale, maar de winnaar is meestal een topclub en anders in ieder geval een goeie subtopper.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

BasArnhem schreef op 30 augustus 2019 om 14:37:

VHTLsaw, "vroeger" was het inderdaad onvoorspelbaarder, maar dat kwam niet door de competitie-opzet van allemaal knock-out wedstrijden. Dat kwam doordat iedereen van iedereen kon winnen. En als een team 3 goede spelers moest laten gaan, kon het het jaar erna opeens veel minder zijn.

Kijk naar de Nederlandse beker. Hoe vaak zien we daar nou een daverende verrassing? Daar komt ook incidenteel eens een keer een amateurclub door naar de kwartfinale, maar de winnaar is meestal een topclub en anders in ieder geval een goeie subtopper.Dat klopt slechts deels, Bas Arnhem.

Want in een knock out systeem wordt alles beslist in 2 duels en zijn er geen "berekenende" wedstrijden als in een groep met 6 duels. Waar bovendien soms al na 4 dagen alles beslist is en dus twee speeldagen om de kat z'n k*t wordt gespeeld.

Pas toen het geld het sportieve element overtroefde verdween de spanning en de "gelijkwaardigheid" van de deelnemers.

Kijk naar de lijst van kampioenen in de diverse landen voor en na 1990. Of naar de Europa Cupwinnaars voor en na beginjaren 90.
Talloze clubs zijn nu bij voorbaat kansloos ooit nog kampioen in hun land of CL winnaar in Europa te worden.

Want de kleine, super rijke elite wil niet delen maar nog rijker worden. Dat is de kern van het probleem volgens mij.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

VHTLsaw schreef op 30 augustus 2019 om 15:56:

Want de kleine, super rijke elite wil niet delen maar nog rijker worden. Dat is de kern van het probleem volgens mij.Die is toepasbaar op meer onderwerpen.

 

+1/-0

Ohjee, Tijn Nul in da house. De man die iedereen hier niet uit kan staan, maar toch nog even het belerende jongetje wil uithangen.

 

+1/-2

open/sluit de onderstaande quote:

tijn0 schreef op 30 augustus 2019 om 18:51:

open/sluit de onderstaande quote:

VHTLsaw schreef op 30 augustus 2019 om 15:56:

Want de kleine, super rijke elite wil niet delen maar nog rijker worden. Dat is de kern van het probleem volgens mij.Die is toepasbaar op meer onderwerpen.Klopt.
Daar waar (veel) geld in omloop is komt het slechtste in menig mens naar boven. ;)

Daarom zal de situatie niet meer verbeteren. Terugdraaien naar het oude systeem doet de UEFA niet, dus is de EL voor veel supporters eigenlijk aantrekkelijker om naar te kijken.

Je bent niet bij voorbaat kansloos voor de eindzege wat in de CL voor het gros van de ingeschrevenen wel geldt.

 

+1/-0

Interessant interview met een sporteconoom:

' Voetbal is big business die gedijt bij kapitaalsaccumulatie en geen boodschap heeft aan democratie - fans die zich in het bestuur als een politieke partij gedragen. En het werkt, want behalve uitzonderingen voelen de fans zich niet minder dan vroeger met hun club verbonden.’

' De docent aan de universiteit van Michigan in de VS - gisteren in Rotterdam voor een colloquium - vat jarenlang onderzoek samen in één simpele tip voor clubeigenaars met ambitie: ‘Gooi met geld. Slim management, een goeie scouting of een sterke jeugdopleiding zijn bijzaak. Op topniveau is het money talks.’

https://www.tijd.be/dossier/krant/Sporteconoom-1-weg-naar-de-top-gooi-met-geld/9857756link

Niet om vrolijk van te worden dit.

Fans zijn bijzaak; zij vinden immers alles wel best.
En belangrijker: ze zullen niet mopperen als er een of andere Rus of Chinees met miljoenen gaat zwaaien om de club vooruit te helpen.

En eerlijk is eerlijk: ik ook niet.

Dat zeg ik: een poreuze cirkel!

edit:

De Europese voetbalbond UEFA heeft de maximumprijs ingesteld voor uitkaartjes in de Champions League en de Europa League. Een uitsupporter in de Champions League betaalt maximaal 70 euro, in de Europa League ligt de prijs op 45 euro.

Met een maximumbedrag wil de Europese voetbalbond uitschieters voorkomen. Barcelona vroeg vorig seizoen bijvoorbeeld 119 euro voor het uitvak tijdens de wedstrijd tegen Liverpool, wat ertoe leidde dat ook Liverpool de prijs van de uitkaartjes verhoogde.

"Fans zijn het levensbloed van het spel en diegenen die hun teams volgen naar uitwedstrijden moeten hun kaartjes voor een redelijke prijs kunnen kopen, met in het achterhoofd de reiskosten die ze al moeten maken", aldus de Europese voetbalbond.

Dat zeg ik.

De UEFA is onze beste vriend, en hoeder van het hart van het spelletje.

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 30 augustus 2019, 20:59:58.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Thoresen KONING schreef op 30 augustus 2019 om 19:23:

Ohjee, Tijn Nul in da house. De man die iedereen hier niet uit kan staan, maar toch nog even het belerende jongetje wil uithangen.Jongetje? Ik ben geen 12 meer, inmiddels al zeker 15, vriend!

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Thoresen KONING schreef op 30 augustus 2019 om 19:23:

Ohjee, Tijn Nul in da house. De man die iedereen hier niet uit kan staan, maar toch nog even het belerende jongetje wil uithangen.Welkom terug TK!!
Wel apart dat dit je zo ongeveer je eerste post een maand is. Ik vraag me af welke nu belerender is.

 

+1/-0

Belgisch enthousiasme over BeNeLiga: 'Kan gamechanger zijn'
18.14 uur
64

Belgisch enthousiasme over BeNeLiga: 'Kan gamechanger zijn'
© Pro Shots
Vanuit België klinken er meer en meer positieve geluiden over een mogelijke BeneLiga. Racing Genk-voorzitter Peter Croonen lijkt het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische competitie in ieder geval helemaal te zien zitten. In gesprek met Belga toont hij zich enthousiast.

'Er zal alleen iets beslist worden als de studie van Deloitte uitwijst dat een BeNeLiga interessant genoeg is', begint Croonen nog voorzichtig. 'En dan nog komt die beslissing niet ons toe. Wij doen een voorstel, de Pro League en de Eredivisie hakken de knoop door. We vinden dat we de intellectuele eerlijkheid moeten hebben om deze piste grondig te onderzoeken.'

Toch denkt de Genk-voorzitter dat landen als Nederland en België simpelweg iets móéten ondernemen om niet dieper weg te zakken. 'Sinds 2012-13 wordt de kloof met de big five elk jaar uitgediept. België en Nederland behoren tot de middenmoot, maar de vrees bestaat dat die op termijn zal verdwijnen en dat het voetballandschap zal verworden tot de kleintjes versus de groten. Ons specifiek Belgisch en Nederlands model is erop gericht om een goede opleidingsomgeving te zijn voor de grote competities. Dat vereist dat onze budgetten mee moeten evolueren met de grote competities om ons opleidingsmodel te handhaven.'

Aanbevolen: Voorzitter Club Brugge weet het zeker: 'BeNeliga komt er binnen drie jaar'
'Helaas zijn er weinig potentiële gamechangers. Een BeNeLiga kan dat wel zijn. Plots creëer je een markt van 28 miljoen mensen, in plaats van 11 en 17 miljoen. Dat potentieel moet je minstens onderzoeken. Op lange termijn bestaat er een correlatie tussen beschikbare middelen en sportieve resultaten. Die trendlijn kan je trekken als je de competities met elkaar vergelijkt. Met grotere budgetten, wat theoretisch mogelijk is in die markt van 28 miljoen, kan op lange termijn de kloof met de big five deels gedicht worden. De ambitie van een grensoverschrijdende competitie moet zijn om de zesde Europese liga te worden.'

Volgens Croonen staan België en Nederland niet alleen in de plannen. Ook diverse andere kleine competities in Europa overwegen volgens hem samen te gaan met de competitie uit het buurland. In Nederland en België zijn de eerste onderzoeken inmiddels gedaan en worden ook de nationale bonden betrokken bij de plannen. 'Als we deze piste niet grondig onderzoeken, gaan we daar over tien jaar misschien spijt van krijgen. De evidente emotionele weerstanden die er zijn, mogen geen excuus vormen. Dat is ook de bedoeling van deze oefening. Als je er nu over discussieert, is het een louter emotioneel debat. Deze studie moet nagaan of er voldoende sterke argumenten zijn om de emotionele weerstanden te overbruggen.'

' Met grotere budgetten, wat theoretisch mogelijk is in die markt van 28 miljoen, kan op lange termijn de kloof met de big five deels gedicht worden.'


' Namens Nederland waren Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht betrokken bij de besprekingen. De Belgen hadden Club Brugge, Standard Luik, RC Genk, AA Gent en Anderlecht afgevaardigd. SC Heerenveen-directeur Cees Roozemond sprak zich onlangs uit tegen de BeNeliga.'

Ik ben meer geneigd om naar, zeg eens, Vitesse tegen Club Brugge te kijken, dan Vitesse tegen Emmen.
Ik zou ook bereid zijn om te betalen voor de kijkrechten van een dergelijke competitie.

Zeg het maar.
Wat vinden jullie?

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 26 oktober 2019, 20:13:13.

 

+1/-0

Krijgt van Raaij toch weer gelijk.

Laat die competitie maar komen.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Valentijn Driessen heeft in zijn column in De Telegraaf duidelijk gemaakt dat een BeNeLiga alleen voor de Belgische clubs voordelen op zou leveren. Daarnaast ziet hij dat het niet alleen draait om de acht of negen teams die daadwerkelijk in de gecombineerde competitie zouden gaan spelen, maar ook om de overblijvers.

'En ja hoor, daar zijn we weer. Is het niet volgend jaar, dan uiterlijk over drie jaar dat de BeNeLiga van start gaat. Eens in de zoveel jaar komt dit discussiethema voorbij in het Nederlands en Belgisch topvoetbal. Vooral onze zuiderburen hebben er altijd de mond vol van en denken zo met hun topclubs aansluiting te krijgen op sportief, financieel en commercieel gebied met de topvijf van de competities in Europa', begint Driessen in De Telegraaf.

Driessen verwacht dat een BeNeLiga meer problemen op gaat leveren dan voordelen en ziet twee grote clubs die hiervan de dupe zouden worden. 'Wie bij zo’n competitie het sentiment niet meeneemt en zich louter richt op zakelijke afwegingen, maakt een misrekening. Het draait niet alleen om die acht of negen Nederlandse en Belgische clubs, die mogen deelnemen, maar tevens om de overblijvers. Twee voorname slachtoffers volgens de huidige ranglijst in beide landen zijn Feyenoord en Anderlecht.'

'De Nederlandse clubs en de Eredivisie hebben zo’n rijke historie, zijn zulke sterke merken dat zij België helemaal niet nodig hebben om te groeien. Begrijpelijk dat de Belgen op die bagagedrager willen zitten, maar zij zullen alleen maar tot last zijn bij de ontwikkeling van de Nederlandse topclubs en de Eredivisie. Het Nederlands topvoetbal is op alle fronten veel verder dan het Belgische', sluit Driessen af.Snap deze opmerking van Driessen to-taal niet. Het Nederlands voetbal zit sinds een jaartje of twee weer in de lift, zowel Oranje alsmede in clubverband, en opeens hebben we de Belgen niet nodig. Alleen gaan we het gat met de grote clubs niet overbruggen, dus wat mij betreft is de BeNe-liga meer dan welkom. Zelfs met een BeNe-liga staat de binnenlandse afzetmarkt nog in 't niet bij de grote competities:

Duitsland 82 miljoen
Frankrijk 65 miljoen
VK 61 miljoen
Italie 60 miljoen
Spanje 45 miljoen
Belgie/Nederland 28 miljoen

Ik begrijp dat er een paar lastige knopen moeten worden doorgehakt: welke clubs komen er bij en hoe maak je de verdeling, wat doe je met de overblijvers en hoe verdeel je de Europese plekken? Driessen haalt Anderlecht en Feyenoord aan, maar uiteraard moet er enigszins rekening worden gehouden met historie. Je kan 't niet maken om bijv. een Anderlecht buiten te sluiten puur omdat ze nu twee absolute rampseizoenen kennen. Ik zou inzetten op een competitie met 16 clubs, verdeling 9 vs. 7 in het voordeel van NL. Liefste zelfs 10 vs. 6, maar kan me voorstellen dat onze zuiderburen dat niet slikken. Dan ga je dus imo voor de volgende clubs:

PSV, Ajax, Feyenoord, AZ, Utrecht en Twente lijken me logische opties. De overige drie worden lastig, zo staan Groningen en Sparta bijv. erg hoog op de eeuwige ranglijst. Ik zou echter opteren voor Vitesse, Groningen en Heerenveen/Willem II.

Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, AA Gent en Standard Liege zijn logische keuzes voor Belgie. De overige twee zijn ook weer erg lastig. Charleroi lijkt een goede keuze, ook om de Wallonie VS. Vlaanderen verdeling nog enigszins in balans te houden. Nummer 7. is echt onmogelijk om te kiezen, wellicht KV Mechelen of Royal Antwerp?

Zodra deze problemen zijn opgelost dan heb je toch gewoon een prachtige competitie? Behalve dat ik liever kijk naar Club Brugge - Feyenoord dan bijv. Feyenoord tegen VVV is het voor spelers toch ook 10 x aantrekkelijk. Emmen/Fortuna/RKC-uit of lekker richting Club, Standard of Anderlecht trekken? Ik zou 't wel weten.

 

+1/-0

Ik zou het op 12 clubs houden met een verdeling van 6/6. Na een gewone competitie is er een beneliga kampioen. Die krijgt een boel eer, een beker en een smak geld. . 22 wedstrijden.
Daaronder is er een landelijke competitie van ook 12 clubs per land. De beste 3 daarvan en de top 5 per land van de beneliga doen nog een competitie van 8 clubs voor de kampioen van Nederland (Belgie) en de UEFA / CL cup plaatsen. Dat zijn nog eens 14 wedstrijden. De overige 9 clubs + de nummer 6 per land van de beneliga spelen ook een competitie De winnaar ervan promoveert en de laatste 3 degraderen naar de eerste divisie.

Op die manier houd je gewoon de UEFA punten enzo makkelijk apart van de rest.
Misschien dat je op basis van de rangschikking van de beneliga wat bonuspunten kunt uitdelen naar de reguliere korte competitie zodat de beneliga ook sportief voor iedereen interessant blijft.

 

+1/-0

Ben bang dat een beneliga ook problemen kan opleveren in de vorm van supportersrellen. Dus ik zou meteen voorstellen geen uit-supporters net als bij Ajax en Feyenoord onderling. Dat levert meteen meer televisiekijkers op en dat is positief voor de televiegelden :)

Gelukkig is niet alleen rivaliteit. PSV en Charleroi, Ajax en Anderlecht, houden er vriendschapsbanden op na.

 

+1/-0

Ik zou het opzetten als een extra bekertournooi. Dat lijkt me een prima start om te kijken of er iets van te maken is. Dus zoals ze in Engeland 3 bekers hebben in NL naar 16 teams terug gaan. In de winterstop gaat de top 8 van NL en de top 8 van Belgie samen in een pot en wordt er geloot. Bij een rustigere kalender na de winter moet er ruimte zijn voor 4 speeldagen, zeker als je 2 compeitiewedstrijden minder hebt (-2 team = 2x 15 ipv 2x 17 = 2 minder voor en 2 minder na winterstop).

Het enige wat ontbreekt is een prijs voor die Lage landen cup. Hoe maak je het aantrekkelijk zodat niet met het 2e team aangetreden wordt om spelers rust te geven. Een gezamelijk ticket voor EL zou al wonderen doen maar dat lijkt me niet realiseerbaar.

 

+1/-0

Dat zijn dus allemaal problemen die mijn idee hierboven oplost. De Belgische competitie in zijn huidige vorm heeft geen enkele ruimte voor nog meer wedstrijden.

 

+1/-0

https://www.nu.nl/277273/video/zo-moet-de-beneliga-eruit-komen-te-zien.htmllink

Met de virtuele eindstand, op basis van begrotingen:

forumillustratie

Dit bericht is voor het laatst gewijzigd op 11 november 2019, 19:57:06.

 

+1/-0

Slaat helemaal nergens op dit plan. Je verliest op deze manier een stuk of 5 europese plaatsen...

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 4 pagina's: 1 2 3 4

PSV Forum » Buitenlandse competities » Nieuwe Champions League plannen der kleine landen