Transparent
Inloggen
Sluiten

Toon Gerbrands: 'We zijn toen ontsnapt aan een ramp. Er hadden echt doden kunnen vallen'

1 november 2018 11:17 - Omroep Brabant

In gesprek met Omroep Brabant gaf algemeen directeur Toon Gerbrands aan geen mening te hebben over de forse strafeisen die de daders van de rookpotten tegen Ajax in april 2017 deze week te horen kregen. "Ik kijk naar ons systeem. Wij hebben een rechtssysteem in Nederland, die is onafhankelijk. Die weegt alles af, bekijkt hoe het in elkaar steekt en die legt een eis neer", aldus Gerbrands. "Zelfs als mensen wat zou kunnen vrij worden gesproken, dan leg ik me daar bij neer. Daar hebben we een rechtssysteem voor. En als ze een zware eis neerleggen en dat wordt uitgesproken, is dat ook een feit."

Volgens Gerbrands was de situatie in het stadion toen wel levensgevaarlijk. "Ik heb toen met deskundigen gesproken. Ik heb toen gezegd dat we aan een ramp zijn ontsnapt", zo gaf hij aan. "Als je de verhalen hoort van de mensen die daar boven zaten die nog traumatische ervaringen hebben en wilden springen, daar hadden echt doden kunnen vallen. Dat justitie het zwaar oppakt ben ik het mee eens."

PSV heeft zelf ook harde straffen uitgesproken. "De twee hoofddaders komen nooit meer het stadion in bij ons. De anderen hebben het maximale stadionverbod gekregen en zijn voorlopig ook niet meer welkom bij ons", zei hij daarover. "Je kan een hoop dingen doen, ik snap sommige dingen ook nog wel een beetje, maar er zijn grenzen en die zijn hier zwaar overschreden."

De club heeft sinds die tijd de veiligheidseisen wel aangescherpt. Zo worden supporters die in de tweede helft weer terug het stadion in willen opnieuw gefouilleerd. "Dat klopt. Als er dingen gebeuren, ga je dingen aan lopen scherpen", aldus de algemeen directeur. "Maar in alle redelijkheid, ze legden die dingen neer in de vrouwentoiletten, waar we geen camera's mogen zeten. We hebben het geevalueerd en we konden niet veel meer doen behalve alle plafondplaten dicht plakken. Maar dan bedenken ze wel weer iets anders. Wij gaan het maximale doen voor de veiligheid van onze mensen, maar dit was wel een heel bizar verhaal."

Meer op Omroep Brabant




Tags

gerbrands ontsnapt ramp rechtssysteem bizar deskundigen geevalueerd gefouilleerd hoofddaders justitie legden nederland oppakt plafondplaten plakken redelijkheid rookpotten scherpen stadionverbod strafeisen traumatische veiligheidseisen vrouwentoiletten weegt zeten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden (gewijzigd)
Ik kan me herinneren dat er op de forums veel discussies waren na dit incident, en dat een schrikbarend hoog aantal mensen dit gewoon een leuke sfeeractie vond en de reacties allemaal wat overtrokken... Daar heb ik mij zeer aan geïrriteerd. Iedereen moet inzien dat je NOOIT het leven van andere supporters in gevaar mag brengen door middel van een sfeeractie. De schuldigen hadden van tevoren de mogelijke gevolgen van hun acties moeten begrijpen. Hier is echt een grens overschreden!
Om dit besef bij iedereen te laten doordringen en een voorbeeld te stellen, hoop ik dat de daders streng gestraft worden.
+8/-3

5 jaar geleden
Eens met de zware straffen. Het had anders kunnen lopen. Bij ons op U bleef iedereen heel kalm. Het was doodstil maar ook snel weer voorbij.
+4/-3

5 jaar geleden
Klopt helemaal Toon! Ons rechtssysteem heeft gesproken en hopelijk nooit meer deze dwaze acties in ons stadion. Een ander punt Toon, hopelijk dat je dit leest, is de nieuwe stoeltjes in het stadion(ik zit zelf op Vak D, Zuid) bij de oude stoeltjes kon men gewoon blijven zitten en de mensen die te laat kwamen voor of tijdens de rust konden gewoon voor langs lopen. Nu echter is de ruimte kleiner geworden en moeten alle mensen gaan staan in die rij om ze voorlangs te laten. Een groot drama, ik kom als voetballiefhebber en heb door deze ergernis al vele mooie momenten gemist en het gebeurd op alle mogelijke momenten de mensen gaan wat eerder weg voor rust om het toilet te bezoeken om vanwege de zeer lange wachttijden nog een consumptie te kunnen krijgen wat ook al niet soepel verloopt met de pasjes en wat via de munten veel sneller verliep. Dit moest ik even kwijt voordat ik me zaterdag weer opnieuw zit te ergeren en vele met mij.
+4/-4

 
5 jaar geleden
Ons rechtssysteem heeft nog helemaal niet gesproken en hij leest dit zeker niet.
+3/-1

5 jaar geleden
Buitenproportionele strafeis voor kwajongensactie, vroeger bestond er nog zoiets als kattenkwaad. De betutteling slaat toe in Nederland, in diverse facetten & gradaties. Trieste zaak.
+8/-11

 
5 jaar geleden
Voor misbruik mag je 40 uur schoffelen en als je 2 mensen met je bezopen kop dood rijdt krijg je ook een taakstraf in dit land en een rookpot 8 maanden cel, ze hebben zich wss niet gerealiseerd dat dit uit de hand kon lopen maar ik vind het wel heel zwaar allemaal...
+7/-5

 
reactie verwijderd

5 jaar geleden
Mooi hoe de reacties zover uit elkaar kunnen liggen. Ik sluit mij aan bij het kamp 'overdreven geneuzel'.

Uiteraard, het is uit de hand gelopen (ik denk enigszins tot verrassing van de bedenkers zelf) en tijdelijke stadionverboden zijn misschien op zijn plaats.

Ik kan begrijpen dat mensen in paniek zijn geweest en daar wellicht een traumatisch gevolg van hebben (exposure therapie jongens, komt goed!). Zeker voor de kinderen was het zwaar.

Maar celstraffen, mogelijke ramp en/of doden? Hou op zeg, beetje crowdmovement misschien. Het waren rookbommetjes joh...
+6/-11

 
5 jaar geleden (gewijzigd)
Enigszins tot verrassing. Ze hebben er gewoon TWEE afgestoken. Na de eerste mocht al duidelijk zijn dat het uit de hand liep. Ik zat op SS en kon geen twee rijen ver kijken. Ik ben blij dat die mensen nooit meer welkom zijn.
+7/-0

 
5 jaar geleden
Rookbommetjes? Dit waren niet zomaar rookbommetjes van 't Snabbeltje hoor..
+4/-0

 
5 jaar geleden
Onvoorstelbaar dat dit wordt afgedaan als onschuldig kattenkwaad. Bij ons op Noord (aan de andere kant) dachten we dat de tribune in de fik stond, zeker toen we mensen die er dichterbij stonden zagen wegrennen. Er ontstond echt paniek in ons vak - ik heb mensen bijna van de trap zien vallen en een man van in de 90 werd onwel van pure angst. Ik vraag me nog altijd af hoe het met hem is afgelopen. Totaal geschifte actie van mensen die vinden dat ze met niemand rekening hoeven te houden omdat zij het nu eenmaal leuk vinden. Prima deze straffen dus.
+6/-0

5 jaar geleden
Toon Gerbrands staat weer vooraan om het af te keuren. Die gasten hadden beter voor rode rook kunnen kiezen, dan was de actie beter geslaagd en was er minder/geen paniek geweest. De straffen zijn gigantisch overdreven.
+3/-11

5 jaar geleden
Ze kwamen van het vrouwentoilet en het waren rookPOTTEN ?? Ben benieuwd wat de LHTB-club hiervan vindt ;)
+2/-0



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev nederland praag psvrijnwoude renners romario rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage