Toon Gerbrands: 'Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand'
21 september 2019 09:39 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots
Toon Gerbrands hoopt nog altijd op flinke hervormingen van de Eredivisie. Dat geeft de algemeen directeur van PSV aan in uitgebreid gesprek met De Telegraaf. Gerbrands hoopt de discussie weer op gang te kunnen helpen. "Ik wil een aanzet tot discussie geven. Laten we dit seizoen een stip aan de horizon zetten, plannen bedenken en dan twee of drie jaar over de invoering doen", aldus Gerbrands.
De algemeen directeur hoopt op dezelfde beslissystematiek die door de UEFA met succes wordt gehanteert. "Zo kun je een nieuw model onderweg nog aanpassen. Overval je clubs met een Eredivisie met zestien clubs, dan krijg je geen 5/6e meerderheid. Geef je clubs twee of drie jaar de tijd, dan kunnen ze zich beleidsmatig instellen om aan te haken", zo geeft hij aan. "En beginnen ze intussen te hervormen. Zie de ontwikkeling bij het overstappen van kunstgras naar natuurgras. Veel clubs stappen al sneller over dan verwacht."
Hoe Gerbrands het voor ogen ziet is duidelijk. "Een Eredivisie met zestien clubs, met eventueel een kampioens- en degradatiecompetitie, zodat je flexibel kan meebewegen met de internationale voetbalkalender", zegt hij daarover. "PSV, maar ook Ajax, AZ en Feyenoord willen meedenken met een herverdeling van de nationale televisiegelden, als daar tegenover staat dat wij ons verdienmodel in stand kunnen houden met internationaal televisiegeld en transferopbrengsten."
Als het aan de algemeen directeur ligt begint de Eredivisie ook pas later op moment als clubs voorrondes in Europa moeten spelen. "Spelen ze geen voorrondes, dan start je eerder. Met zestien clubs in de Eredivisie – en daarmee dertig speelrondes - krijg je daarvoor extra ruimte in de speeldagenkalender", aldus Gerbrands. " Zo voorkom je ook een gebroken competitie, nu alleen de wedstrijden van de Europese deelnemers zijn verplaatst."
Ook ziet Gerbrands graag hervormingen van de KNVB Beker. "Ik begrijp de charme van het spelen tegen amateurclubs, maar het voegt niets toe aan het opleiden van topspelers", legt hij uit. "Vijftig tot 55 wedstrijden per jaar onder zoveel mogelijk weerstand zijn nodig om topspelers te ontwikkelen. Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand."
Clubs die actief zijn in Europa zouden volgens Gerbrands zelfs pas na de winterstop moeten instromen in de beker. "Speel in de eindfase, vanaf de laatste acht of laatste zestien in het bekertoernooi, uit- en thuiswedstrijden", zegt hij daarover. "Een goede bekerwinnaar betekent meer kans op succes in Europa, meer punten in Europa, meer deelnemers in Europa, meer geld uit de Europese ruif en dus meer geld voor de Eredivisie."