Transparent
Inloggen
Sluiten

Toon Gerbrands: 'Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand'

21 september 2019 09:39 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

Toon Gerbrands: "Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand"; image source: Pro Shots

Toon Gerbrands hoopt nog altijd op flinke hervormingen van de Eredivisie. Dat geeft de algemeen directeur van PSV aan in uitgebreid gesprek met De Telegraaf. Gerbrands hoopt de discussie weer op gang te kunnen helpen. "Ik wil een aanzet tot discussie geven. Laten we dit seizoen een stip aan de horizon zetten, plannen bedenken en dan twee of drie jaar over de invoering doen", aldus Gerbrands.

De algemeen directeur hoopt op dezelfde beslissystematiek die door de UEFA met succes wordt gehanteert. "Zo kun je een nieuw model onderweg nog aanpassen. Overval je clubs met een Eredivisie met zestien clubs, dan krijg je geen 5/6e meerderheid. Geef je clubs twee of drie jaar de tijd, dan kunnen ze zich beleidsmatig instellen om aan te haken", zo geeft hij aan. "En beginnen ze intussen te hervormen. Zie de ontwikkeling bij het overstappen van kunstgras naar natuurgras. Veel clubs stappen al sneller over dan verwacht."

Hoe Gerbrands het voor ogen ziet is duidelijk. "Een Eredivisie met zestien clubs, met eventueel een kampioens- en degradatiecompetitie, zodat je flexibel kan meebewegen met de internationale voetbalkalender", zegt hij daarover. "PSV, maar ook Ajax, AZ en Feyenoord willen meedenken met een herverdeling van de nationale televisiegelden, als daar tegenover staat dat wij ons verdienmodel in stand kunnen houden met internationaal televisiegeld en transferopbrengsten."

Als het aan de algemeen directeur ligt begint de Eredivisie ook pas later op moment als clubs voorrondes in Europa moeten spelen. "Spelen ze geen voorrondes, dan start je eerder. Met zestien clubs in de Eredivisie – en daarmee dertig speelrondes - krijg je daarvoor extra ruimte in de speeldagenkalender", aldus Gerbrands. " Zo voorkom je ook een gebroken competitie, nu alleen de wedstrijden van de Europese deelnemers zijn verplaatst."

Ook ziet Gerbrands graag hervormingen van de KNVB Beker. "Ik begrijp de charme van het spelen tegen amateurclubs, maar het voegt niets toe aan het opleiden van topspelers", legt hij uit. "Vijftig tot 55 wedstrijden per jaar onder zoveel mogelijk weerstand zijn nodig om topspelers te ontwikkelen. Zestien clubs in de competitie verhoogt de weerstand."

Clubs die actief zijn in Europa zouden volgens Gerbrands zelfs pas na de winterstop moeten instromen in de beker. "Speel in de eindfase, vanaf de laatste acht of laatste zestien in het bekertoernooi, uit- en thuiswedstrijden", zegt hij daarover. "Een goede bekerwinnaar betekent meer kans op succes in Europa, meer punten in Europa, meer deelnemers in Europa, meer geld uit de Europese ruif en dus meer geld voor de Eredivisie."




Tags

gerbrands eredivisie feyenoord knvb telegraaf televisiegeld uefa

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden (gewijzigd)
Interessante ideeën. Een minder druk speelschema is goed en geeft meer ruimte en tijd voor Europese wedstrijden. Laten we wel wezen, daar liggen voor Nederlandse clubs meer toekomstmogelijkheden. Zonder het belang van de eigen competitie weg te gooien.

Ook wat betreft de bekercompetitie aardig idee om met uit- en thuis te spelen. Voor NL'se clubs, laat maar zien dat je op de Europese manier resultaten kunt boeken.

Mijn aanvulling: nu zie je dat clubs als PSV tussendoor oefenwedstrijden gaan spelen (=zonder druk) voor de spelers die weinig aan spelen toekomen. Hoe ga je dit oplossen? In plaats van oefenwedstrijden juist wedstrijden met weerstand creëren? Misschien een onderlinge competitie met 'b'-teams in combinatie met de Belgen.
+4/-1

VHTLsaw (geschorst)
4 jaar geleden
Waarom altijd die hervormingen als iets goed gaat? Een kampioenspoule is wel het laatste waar Nederland op wacht.En met dubbele bekerwedstrijden verdwijnt de charme van de uitschakeling van een grote club door een kleine. De plannen draaien dus om meer geld en niet om meer voetbalplezier bij de kijker.
+5/-1

 
4 jaar geleden
Mee eens.
Kampioenspoule geeft grotere kansen voor Feyenoord, en bv AZ.

En de beker wordt bij 2 wedstrijden heel anders omdat kleine ploegen minder kunnen stunten.
Waarom meer bekerwedstrijden ? PSV richt zich nu al vooral op de ED en EL/CL.
+2/-1

 
4 jaar geleden
2beker wedstrijden betekent dat je bij " mindere " tegenstander wel meer kan rouleren en zo ook wedstrijdritme opdoen! En nee niet zoals tegen RKC!!!
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Zo'n kampioenspoule vind ik ook niks! Op papier leuke wedstrijden maar wie onder PSV en Ajax/ Feyenoord gelooft in een titel? Gewonnen punten blijven staan en doelsaldo op 0?
Weet iemand dat?
+2/-0

4 jaar geleden
Dit is de tigste x dat men de NL Eredivisie wil hervormen.
Het komt er op neer, dat het aantal clubs wordt teruggebracht van 18 naar 16.
Oftewel; de eerste divisie moet het met 22 clubs doen.
Niet uitvoerbaar dus.
+2/-0

 
4 jaar geleden
Word de 1e divisie ook sterker door en leuker.
+1/-0

4 jaar geleden
Niks mis met Eredivisie. Prima format dat al decennialang, zolang ik het mij kan heugen, uitstekend functioneert. Na 34 wedstrijden is de kampioen bekend en dat geldt tevens voor 2/3 van de degradanten. Lekker laten zoals het is. Maar voel je vrij om er een boek over te schrijven.
+1/-4

 
4 jaar geleden
Niks mis met de eredivisie ? Nee , als café voetbal de voorkeur heeft niet nee. En dan zullen we het maar niet hebben over die plastic bodem .
+4/-0

4 jaar geleden
Beste Toon hier in Nederland is alles een probleem als het om vernieuwen/ verbeteren gaat! Zie kunstgras probleem! Persoonlijk vind ik het prima of een BeNE liga.Maar ja de kleinere club(hebben ook supporters) zullen dit géén interessant verhaal vinden. Eerst maar Nederland kunstgras vrij maken dan het andere! Hoop dit nog mee te mogen maken in mn leven hahaha
+1/-0

4 jaar geleden
Kleine clubs zijn bang om er uit te gaan dus die stemmen altijd tegen met alles...
+4/-0

4 jaar geleden
a la Belgie. Daar kijkt geen hond naar die competitie. Totaal niet interessant
+1/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.839 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kroes madueke malaise manolev nederland oogt overmars praag psvrijnwoude rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage