Transparent
Inloggen
Sluiten

[Update] Hugo de Jonge: 'Niet verstandig om nu te experimenteren met meer publiek in de stadions'

11 september 2020 14:59 - NOS.nl
Foto: Pro Shots

[Update] Hugo de Jonge: "Niet verstandig om nu te experimenteren met meer publiek in de stadions"; image source: Pro Shots

Vanaf oktober zal in Nederland geëxperimenteerd gaan worden met meer toeschouwers in de stadions. Dat gaf interim-directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV donderdagavond aan bij Langs de Lijn en Omstreken. Het kabinet zou bovendien achter het experiment staan. "We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions. We gaan kijken wat er kan", aldus De Jong. "Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."

Voor het betaald voetbal is het noodzakelijk dat er snel meer toeschouwers in de stadions mogen zijn. "We zijn tot de conclusie gekomen dat je het nieuwe normaal niet lang kan volhouden. Vroeg of laat, natuurlijk gefaseerd, moeten we terug naar het oude normaal. Of het nu topsport is of cultuur, dit soort sectoren blijven dan niet overeind", zo gaf hij aan. "Je moet terug naar volle stadions, volle podia en volle concertzalen. Anders valt of het cultuur of het betaald voetbal om. Als je een jaar zonder publiek speelt en er komt geen enkele vorm van steun, is er over een jaar geen betaald voetbal in Nederland. Hoe sneller je met meer publiek kan spelen, hoe minder afhankelijk we zijn van Haagse steun."

Als vanaf januari de stadions weer volledig gevuld mogen zijn, zal de sector het volgens De Jong gaan redden. "Hebben we na januari nog steeds met beperkt publiek zal een heel aanzienlijk aantal clubs gebruik moeten maken van het loket in Den Haag", zei hij daarover.

Update 11-09 14:59: In een reactie aan de NOS laat minister Hugo de Jonge weten niet achter de uitspraken van Jan de Jong te staan om vanaf oktober te gaan experimenteren met meer publiek. "Wij hebben goede afspraken met de KNVB. Dit is niet de situatie om af te wijken van de lijn. Dat moeten we niet doen", aldus De Jonge.

De Jonge voegde daar aan toe dat er later wellicht wel mogelijkheden komen om meer publiek toe te laten. "Maar dat moet wel verantwoord zijn, het moet stap voor stap en het moet ook een gezamenlijk besluit zijn", zo gaf hij aan.

Volgens de minister is ook de KNVB niet voor het doen van experimenten met meer toeschouwers in oktober.

Meer op NOS.nl


Tags

jong toeschouwers eredivisie knvb minister nederland concertzalen experiment experimenten gefaseerd haagse kabinet loket mondkapje nos omstreken podia sectoren vakken voegde volhouden wijken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 weken geleden (gewijzigd)
Tja, moord en brand.... Misschien moet cultuur en het betaalde voetbal maar eens omlazeren. En dan ik heel Europa graag. Kunnen we over een paar jaar, als het 'oude normaal' weer heerst een herstart maken met dan wat normale bedragen en salarissen voor de hoofd- en bijrolspelers. En zijn nu ineens (het gebrek aan) betalende toeschouwers in het stadion de oorzaak dat het allemaal om zal vallen? Betalende toeschouwers waar 0,0 naar wordt geluisterd? Die inmiddels op de meest onmogelijke tijden maar naar het stadion toe moeten komen. Die elk jaar te maken hebben gekregen met een hogere toegangsprijs tegen een gelijk blijvende service. Ik meende altijd dat de sponsoren en televisiezenders belangrijker waren, want daar laten ze in de voetbalwereld al jaaaaren hun oren naar hangen. Hypocriet geleuter dus allemaal van deze kletskous. Meneer de interim-directeur. Als het echt heel erg belangrijk was allemaal had de directeur dit toch wereldkundig moeten maken? Maar die zit natuurlijk ergens zijn geld te tellen, en nog eens en nog eens...
+13/-0

 
2 weken geleden (gewijzigd)
Dat lijkt me ook een interessant gebeuren maar helaas niet echt reëel, want er is teveel macht en geld mee gemoeid om hoe dan ook door te gaan.
Ik denk nog wel eens aan mijn oude vader, die begin jaren 70 zei: het voetbal gaat nog eens ten onder aan die geld zucht...

Zelf ben ik teveel liefhebber en gek van PSV om deze krankzinnig en verslindende voetbal wereldje vaarwel te zeggen, maar soms neig ik er wel naar.
Het zou goed zijn als clubs als Barca, City en Paris om zouden vallen.
Het enige wat je daadwerkelijk kan doen is, regulieren zoals in de de VS gebeurd met grote sporten, want eerlijk is het allang niet meer. Echter ook daar zijn ze bij de FIFA en UEFA veel te laf voor.

Ondertussen moet PSV gewoon heel slim zijn, iets wat we altijd hebben gedaan en ons veel succes heeft gebracht. Als je dan n bietje geluk hebt, kun je zo maar n jaar de elite verrassen.
Ja dat kan nog steeds, ookal zal het n incident zijn en op langere termijn moet je zorgen dat je niet verder afglijd...
+4/-0

2 weken geleden
Ik kom niet maar betaal wel (drie halve liters daar gelaten). Volgens mij geldt dat voor veel supporters. Dus zo'n vaart zal het allemaal niet lopen. Daarbij komt dat de recettes slechts een klein deel van de opbrengsten vormen.
+2/-0

2 weken geleden
Een stap in de goede richting zullen we maar zeggen. De IC's en ziekenhuizen zijn al maanden zo goed als leeg wat corona betreft, om nog maar te zwijgen over het aantal doden. Ondanks massale protesten door het hele land waar iedereen op elkaars lip staat. Maar wel krampachtig vast blijven houden aan niet werkende mondkapjes..
+3/-1

 
2 weken geleden
Heeft misschien te maken met de zomer? Verkoudheid en griep steekt ook weer de kop op in de herfst.
+1/-0

 
reactie verwijderd

2 weken geleden (gewijzigd)
Wat ik vreemd vind, bij ons mogen er 6.500 in, om voldoende afstand te hebben, maar ik las dat er bij Twente 8.000 in mogen???

Hoe moet ik dat zien? Want hun stadion heeft aanzienlijk minder plaatsen dan wij: nl 30.200 tegen PSV 35.700!!!

Iemand enig idee, want dat is wel vreemd, toch?
+1/-0

 
2 weken geleden
Psv heeft dit gedaan omdat dit het eerlijks was om te doen ,26.000 scc houder door 4 te delen.Daarna zien ze wel weer veder met nog andere thuis wedstrijden te gaan...Ook een stop op verkoop van scc gedaan hier om...
+1/-0

 
2 weken geleden (gewijzigd)
Ja dat weet ik, maar dat is toch niet handig ivm omzet en support voor ons PSV???

Ik weet dat er meedere supporters zijn die niet komen tot we weer met zijn allen mogen komen; dus daar liggen toch kansen om meer mensen te bedienen en zo ook nog meer omzet - en dit is belangrijkste - met oog op de support...!
+1/-0

 
2 weken geleden
Misschien zitten bij PSV de stoeltjes dichter op elkaar, of neemt Twente het gewoon niet zo nauw met de 1,5m regels? Wie weet, ik heb voorlopig weinig zin om naar het stadion te gaan met al die maatregelen en restricties.
+1/-0

 
2 weken geleden
Dat heeft te maken met de opzet, constructie en rijen indeling van het stadion, bij de een valt dat gunstig uit qua capaciteit bij de ander minder goed.... Twente heeft op dit moment qua toeschouwers geloof ik recht op meeste aantal toeschouwers, ondanks dat het idd niet grootste stadion is..... is puur qua afstand((1.5 meter) dat dit stadion dan qua bezetting er gunstig af komt
+1/-0

2 weken geleden (gewijzigd)
Bedankt voor uw stem op Hugo De Jonge.
+6/-2

 
2 weken geleden (gewijzigd)
🤣🤣🤣

Van mij niet iig, die vind zichzelf heel interessant met zijn slangen boots...

Komt mij ook gluiperig over, dat past wel bij die boots😁
+4/-1

 
reactie verwijderd

2 weken geleden
Nee, experimenteren met volle vliegtuigen is natuurlijk wel verstandig...
+2/-1

2 weken geleden
beste medesupporters,
Het mag bij jullie toch ook duidelijk zijn, wie betaald, bepaalt en dat is Fox eredivisie en dan breng ik het even terug naar alleen NL. Onze eredivionisten Moesten in augustus spelen van Fox, met of zonder Corona, anders zouden ze klauwen vol geld mislopen. Uitdaging aan jullie, zitten wij te wachten op een zender met uitsluitend voetbal en vergis je niet er komt nog veel meer aan, vrouwenvoetbal bijvoorbeeld. Mijn conclusie het is tegenwoordig leuker om naar jong U18 te kijken of echt amateurvoetbal, Een paar voetbalwedstrijden per jaar gewoon bij de NOS en de rest in het stadion is eigenlijk, veel en veel leuker
+1/-0


PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.987 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

angelino baumgartl boscagli bruma dest dumfries emmen feyenoord gakpo guardado hendrix ihattaren madueke malen mauro mertens moreno mvogo romero rosario sadilek schiet sir strootman teze tinus unnerstall viergever wijnaldum zahavi