Transparent
Inloggen
Sluiten

'Champions League vanaf 2024 volledig op de schop, meer wedstrijden en groepsfase verdwijnt'

16 februari 2021 07:31 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

"Champions League vanaf 2024 volledig op de schop, meer wedstrijden en groepsfase verdwijnt"; image source: Pro Shots

Vanaf 2024 zal de opzet van de Champions League flink op de schop gaan. Het Algemeen Dagblad weet te melden dat de UEFA mogelijk deze maand nog de plannen wil gaan presenteren. Vast staat wel al dat het deelnemersveld uitgebreid zal gaan worden naar 36 teams in plaats van 32 die het nu is en de groepsfase zal gaan verdwijnen. Hiervoor komt één ranglijst in de plaats voor alle deelnemende ploegen.

Tussen september en januari spelen ploegen tien wedstrijden in een zogeheten Swiss format. Via loting krijgt het tien tegenstanders toegewezen en worden er vijf thuis- en vijf uitwedstrijden gespeeld. Rekening wordt hiermee gehouden met het niveau van de teams om kansloze nederlagen te verminderen en loting minder belangrijk te maken. Uiteindelijk wordt een ranglijst opgemaakt. De beste acht teams kwalificeren zich rechtstreeks voor de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 strijden in een knock-out fase om de overige tickets.

In totaal zullen er veel meer wedstrijden worden gespeeld. Waar er nu nog 125 wedstrijden in een seizoen worden gespeeld zal dit vanaf 2024 225 wedstrijden worden en ook de Europa League en Conference League zullen ditzelfde format gaan krijgen. Bovendien zullen er na de groepsfase geen doorstromingen meer volgen naar de andere toernooien. Nu gaat de nummer 3 uit de groepsfase van de Champions League nog naar de Europa League.

De omzet van de Champions League zal na de hervorming stijgen van 3 naar 5 miljard euro, zodat deelnemers per deelname 70 tot 90 miljoen euro kunnen krijgen. Nu is dat nog 40 miljoen euro. Wel wordt er nog gesproken over de verdeling van de tickets en welke landen de vier extra tickets krijgt. De Telegraaf meldt echter dat zoals het er nu uitziet alleen de kampioen van Nederland in aanmerking komt voor een plek in het hoofdtoernooi. De nationale competities zijn tegen de plannen van de UEFA, omdat er wordt gevreesd dat er ook in het weekend Europees gespeeld zal moeten worden. Onder druk van de topclubs uit de grote Europese landen gaat het systeem echter volledig op de schop.




Tags

format uefa conference deelnemersveld ditzelfde doorstromingen gevreesd hervorming hoofdtoernooi miljard nederland swiss telegraaf verdeling verminderen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Dromen over dat PSV eindelijk weer eens mee gaat strijden. Wat een ellende voor ons allen PSV fans de afgelopen jaren.
+2/-1

3 jaar geleden
Doe mij maar weer gewoon de ouderwetse Europa Cup1.
Landskampioenen, weg met nr 2 - 3 - 4 - 5 voor de “grote landen”, weg met beschermende statussen. Gewoon old-skool lotingen zonder verwarmde balletjes. Dan maken de kleine ploegen op een goede dag ook nog eens een kansje. Ook in dit systeem kun je de kwartfinale vooraf al met potlood invullen..
+6/-0

3 jaar geleden
Dit systeem trekt helemaal op niks, en gun elk land een kans. Nu gaat het niet meer om kansen maar om de rijke clubs nog rijker te maken, en kunnen kleine clubs uit andere landen het wel vergeten om ver te komen.

CL: 1ste en 2de van elk land.
EL: 3de 4de en 5de + beker winnaar.

Niet de rijke club landen de hele top 4 a 6 en dan van kleine competities kwalificatie rondes en al, hou het zoals het nu is en laat de top 3 per groep fase door gaan in cl en de top 2 bij de EL.

Op dit systeem en al die grote landen zoveel clubs is absurd, zo kunnen andere competities helemaal niet groeien en gaan daar spelers snel weg of spelers gaan er niet meer heen.

En anders CL voor Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse en Engelse clubs en de rest van de landen de EL, en dar EL en CL een gelijk bedrag krijgen voor deelname. En een 30 miljoen is meer dan voldoende dan bizarre bedragen die hierboven worden genoemd. Een speler inkomsten moet ook een halt toegeroepen worden. Maximaal per jaar 10 miljoen met sposordeals erbij, en een maximum aan spelers per team en dat een maxmum aan teams is en niet dat ze dan het eerste hebben en dan jong 1 2 3 4 5 om zo nog veel spelers te hebben.
+4/-0

Dit maakt kleine competities kapot. Stel dat in Nederland, Belgie, griekenland, oosterrijk of Portugal, een club drie jaar de zilvervloot binnenhaalt uit de nieuwe champions leageau. Die krijgen een financiele voorsprong die niet meer kan worden ingehaald.
+4/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Belachelijk voorstel van de UEFA om de grote clubs in Europa tevreden proberen te stellen. Maar het zat er helaas aan te komen omdat de grote clubs al langer dreigen hun eigen exclusieve Europese competitie (European Super League) op te starten. Schijnbaar waren de vorige voorstellen nog slechter (voor de kleinere landen/clubs).

- Schijnbaar kun je je als club kwalificeren o.b.v. de UEFA-clubcoëfficientenlijst zelfs als je je via het reguliere competetieseizoen niet hebt kunnen kwalificeren. (Chelsea op plek 10 geëindigd in de Premier League? Geen probleem, toch kwalificatie)
- Weer 4 extra wedstrijden erbij in een al druk jaarprogramma (meer zelfs voor teams op nr. 9 t/m 24 die play offs moeten spelen om de laatste 16 te bereiken)
- De voorwaarden van de loting (wie speelt tegen wie) zal voor clubs als PSV weer erg belangrijk worden om enige kans te maken. Nu in de CL zijn de grote clubs met de pot 1 t/m 4 altijd in het voordeel, ik verwacht straks niets anders ondanks te toezeggingen.
- Verdeling van de inkomsten moet nog besproken worden, maar je kunt al raden waar dat naar toe gaat.

Jammer dat de UEFA hun eigen competities zo verpest heeft door jarenlang de grote clubs in het voordeel hebben laten zijn bij met name lotingen. Mede daardoor de ongelijkheid tussen de top en sub-top steeds groter geworden en nu worden ze exact door die clubs onder druk gezet om dit soort veranderingen door te voeren. Dit gaat niet meer over sport, maar om geld.
+3/-0

3 jaar geleden
En in het kielzog van meer wedstrijden komen er mogelijk nog meer leuterprogramma's over voetbal op de TV? Er zijn nu al dagen dat ik helemaal geen TV meer kijk wegens een gebrek aan kwaliteit...
+1/-0

 
3 jaar geleden
Gewoon alleen maar wedstrijden kijken. Er is genoeg aanbod. Ik kijk nooit interviews, voorbeschouwingen, praatprogramma's of nabeschouwingen. Dat scheelt flink ergernis aan ingestudeerde riedeltjes en gebrek aan kennis bij "deskundigen".
+2/-0

3 jaar geleden
Gaat de verkeerde kant op ,rijker worden nog rijker en er is dan niets meer aan en 3 maal per week ook teveel ...
+3/-0

3 jaar geleden
Wat heb je aan al die extra wedstrijden als je op voorhand al kunt invullen wie er in de kwartfinales staan? Behalve geld voegt het niet veel toe. Daarnaast stoppen met die belachelijke voordelen en elk land evenveel tickets geven. Iedereen is lid van dezelfde club dus gelijke rechten en kansen zou ik zeggen. Ook stoppen met de geplaatste status, het levert enkel maar wedstrijden op voor de statistieken en voorkomt dat er eens een club kan verassen door ver te komen en daar ook de financiële vruchten van te plukken. Ook moet men uitkijken dat een deelname van een club in kleinere landen niet in 1x een onoverburgbaar voordeel oplevert ten opzichte van de concurrentie in het eigen land, anders is na het verwoesten van de Eurpese toernooien ook een aantal nationale competities de nek om gedraaid. Wat mij betreft zou het om voetbal en eerlijke kansen moeten gaan. Voor Toon wel prettig nu kan ie zich structureel op de top 36 gaan richten. Over drie jaar moeten we erbij zitten.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Wat is er eerlijk aan elk land even veel tickets geven? Dat 80 miljoen duitsers net zo veel europese tickets mogen verdelen als 0,5 miljoen Luxemburgers?
+2/-1

 
3 jaar geleden
Dat ieder land dezelfde kansen heeft i.p.v. de nummers 1 t/m 4 van de grootste landen automatisch geplaats en een flinke zak geld. Dan gewoon alle nummers 4 kwalificeren en voorrondes tot je er 32 over hebt. Eerste voorronde CL Barcelona - Bayern of zo, dat is pas een wedstrijd die echt ergens over gaat. Elke ronde wel een paar interessante duels er tussen en ook kansen voor de mindere goden om wat verder te komen. Wordt de zak geld ook gelijk wat eerlijker verdeeld.
+1/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Tsja, probleem is dat wedstrijden tussen de nr 4 van Albania en Noorwegen (Laci vs. Djurgarden) gewoon wat minder aansprekend zijn om naar te kijken dan de nr 4 van Engeland en Italie (Chelsea vs Juventus). En dan kun je claimen dat het eerlijk is dat zo een dorp in Albania ook een keer CL krijgt te zien, maar ik denk dat de Miljoenen mensen in Londen of Turijn en omstreken een ander beeld van eerlijk hebben. Dit idee van elk land hetzelfde aantal plekken geven hebben veel Nederlanders volgens mij enkel maar omdat ze dan denken dat Nederland er beter uit komt. Dat betwijfel ik. Ik vind dit idee van de UEFA overigens ook niks hoor. Ik zie liever een aantal regionale competities (Benelux, Scandinavie etc). Waaruit de winnaars dan doorschuiven naar een Europese Champions League tegen de topploegen van andere gebieden. De verschillen in geld komen voort vanuit de verschillen in de landelijke competities. De Champions leaugue is juist de enige mogelijkheid voor kleinere landen om daar een beetje bij aan te blijven haken.
+1/-0

3 jaar geleden
Het wordt steeds meer een incestueus feestje die CL. Elk jaar dezelfde teams, dezelfde wedstrijden. Ze gaan er vanuit dat het meer geld oplevert. Geld moet vanTV rechten vandaan komen. Dus van kijkers. Het enige dat ik kan hopen is dat kijkers zich hiervan massaal af gaan keren. ( in princioe is het alleen nog interessant voor de achterbannen gvan de topclubs maar het potentieel aan kijkers waar ze vanuit gaan is natuurlijk veel groter. Dus allemaal kappen met kijken als dit de toekomst wordt.
Oke, niet erg realistisch maar voor mij gaat dat wel gelden want ik trek het nu al niet meer, de zoveelste Bayern-Chelsea, Liverpool Barca etc. Mij zijn ze al kwijt.
+2/-0

3 jaar geleden
Wat snak ik toch terug naar die fijne seventies & eighties. Europacup I louter voor de landskampioenen, Europacup II voor de bekerwinnaars en de Uefacup voor de hoogst geplaatsten in de diverse competities. Plus uiteraard (eventueel) de winnaars van het vorige seizoen. Overigens had ik er dan geen enkel probleem mee dat de toplanden dan naar ratio meer clubs hadden in Uefacup. Uiteraard had je na de opdelingen van de voormalige Sovjet Unie & Joegoslavië - en niet te vergeten Tsjechoslowakije! - en nog enkele nieuw erkende kleinere landen meer gegadigden. Maar dat had je kunnen oplossen met benodigde voorrondes. Helaas gepasseerd station, komt nooit weer.

Tuurlijk vond ik de CL in het begin wel spannend. I.p.v. de traditionele snelle uitschakeling door een Duitse club kwam je nu opeens in groep terecht met 3 aantrekkelijke tegenstanders en gegarandeerd 6 wedstrijden. Die lol was er al na enkele jaren volledig vanaf.

Vreselijk al die nieuwe plannen. Tenzij Chelsea dé Cup weer eens wint.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Man, man, man nou, ik haak echt af. Mijn interesse in het voetbal wordt minder en minder.

Hoe krijgen ze dit in godsnaam zo verzonnen. Het heeft helemaal NIETS meer met enige vorm van een competitie te maken, maar met het feit dat de grote clubs meer potjes mogen (lees de kas) en MOETEN (lees de spelers) spelen!

Die Conference League, waar het gros van de Nederlandse teams toe veroordeeld zal zijn, is het afvoerputje. Kun je lekker spelen tegen de Albanese nummer 3 of de Litouwse nummer 2.

Geld maakt het voetbal niet kapot, dat heeft het al gedaan....
+2/-0

3 jaar geleden
Voetbal is de grootste amusementsindustrie in de wereld. Alles draait om geld en kijkcijfers. Ik haak steeds meer af bij de CL. Steeds dezelfde clubs die ver komen in de CL. De UEFA had niet toe moeten geven aan de rijke clubs in Europa.Als die clubs zich afscheiden en een eigen competitie beginnen dan is dat maar zo. Nu worden deze clubs binnen de Uefa steeds rijker. De Uefa zou er voor alle clubs moeten zijn.
+3/-0

3 jaar geleden
Gewoon de kampioenen van elk land tegen elkaar laten strijden, niks andere teams. En anders noem het geen Champions League maar Elite League. Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat geld de hoofdfactor moet zijn. Verdeel het eerlijk over de deelnemers en maak er een mooie pot van.
+2/-0

nieuws-redacteur 3 jaar geleden
Ik denk dat ze nu te ver gaan en zichzelf om zeep helpen. De Uefa. Nu kijken kleinere landen ook naar de CL en dat zal dan minder worden.

Waarom willen grotere clubs meer geld trouwens? Waarom voer je geen maximum salaris in voor een speler? En een maximum transferbedrag. Dan blijven de grote clubs nog steeds de grote clubs maar gaat de waanzin misschien wat weg.

Als clubs meer geld krijgen gaan ze alleen maar spelers NOG meer betalen. Wat heeft dat voor zin? Dan gaat iemand van 15 miljoen naar 20 miljoen per jaar.

Wat een flauwekul zeg.
+1/-0

3 jaar geleden
Nog meer wedstrijden. Nog vollere agenda's.
Spelers zakken door hoeven en publiek haakt af.
De voetballerij prijst zichzelf uit de markt.
+2/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.842 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke malaise manolev nederland praag psvrijnwoude renners rvc santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie utrecht vip wedstrijdrapportage