Transparent
Inloggen
Sluiten

AD: Natrappen Martinez tegen Zahavi was geen rood volgens FIFA regels

AD: Natrappen Martinez tegen Zahavi was geen rood volgens FIFA regels; image source: Pro Shots

Het Algemeen Dagblad duikt vandaag in de regels omtrent natrappen op het voetbalveld. Dit naar aanleiding van de uiterst onbevredigende situatie afgelopen zondag, toen Ajacied Martínez op het been van PSV'er Zahavi ging staan. De spits van PSV kreeg bij die situatie een gele kaart voor het wegtrappen van de bal en de speler van Ajax werd niet bestraft. Ook de VAR greep niet in, terwijl de meeste kijkers toch echt dachten aan een rode kaart. Ook oud-arbiter Mario van der Ende zegt vandaag in het AD: "Dit hoort niet op een voetbalveld thuis".

De KNVB reageerde bij woorde van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond met de opmerking dat de regel is dat de overtreding van Martinez slechts geel zou moeten zijn, omdat de overtreding niet met kracht was. Alleen als de verdediger echt gestampt had was het rood geweest, volgens de spelregels van de FIFA. De slappe regel is volgens het Algemeen Dagblad ook in Zeist onderwerp van discussie, omdat het gevaarlijke en ongewenste situaties oplevert. De bond wil echter niet ingaan tegen de internationale regels. Als Makkelie de overtreding van Martinez had gezien en rood had gegeven, dan had de VAR moeten ingrijpen.

Meer op Natrappen mag weer, tenzij... Ook KNVB worstelt met nieuwe en dubieuze spel
Tags

martinez fifa natrappen zahavi var duikt egmond ende gevaarlijke knvb makkelie onbevredigende ongewenste oplevert scheidsrechtersbaas spelregels wegtrappen zeist

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Dus je mag natrappen achter de rug van de scheidsrechter zolang je maar niet te hard trapt. Onbegrijpelijk hoe ze zich in allerlei bochten wringen om Ajax maar niet te benadelen.
+10/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Je mag inderdaad doelbewust nu op iemand zijn kuitbeen gaan staan, als je er maar niet op stampt. Dus bij iedere speler van de tegenstander die zich aan gaat stellen hoop ik vanaf nu dat een speler gewoon even met 2 benen op zijn knie gaat staan. Kijken hoe lang ze vol blijven houden dat het met kracht moet.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Ja en spelers van PSV worden letterlijk al geschorst als ze boos kijken naar een ruitje in de spelerstunnel.

Als ALLE spelers op DEZELFDE manier worden beoordeeld, vind ik echt alles best. Maar DAT gebeurt dus niet in dit land. Schandalig, ergerlijk al weet je het op voorhand....ik kan er niet aan wennen!
+2/-0

 
2 maanden geleden
Dat ruitje was wel met kracht hoor, da was geen aaitje van Pieters. Overigens ook een bezopen actie, maar als je er zo aan terug denkt had hij wel het vuur dat we al enkele jaren missen bij ons op het veld. Toivonnen begon ook nooit te slap, die ging gewoon gelijk boven op Clasie staan, heel Feyenoord binnen 30 seconden ontregeld. John moet maar weer eens een klootzak binnen halen bij ons, al zal die met de VAR niet veel aan spelen toe gaan komen. Enkel in een shirt met 1 rode streep mag alles.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Dus jij denkt dat de internationale voetbalbond deze regel heeft opgestepd (wat overigens op z'n minst al een halfjaar geleden gebeurd is) om Ajax niet te benadelen? Dat moet dan wel een heel groot complot zijn.
Het is natuurlijk belachelijk dat deze actie van Martinez geen rode kaart is, maar om nou te doen alsof alles wordt gedaan om Ajax een handje te helpen gaat weer wat ver
+5/-1

 
2 maanden geleden
Je weet heel goed dat jou eerste regels overbodig zijn, de rest klopt best en het is een feit dat Ajax bij ieder mogelijke "Beetje"twijfel het voordeel wordt toebedeeld, dus niet zo schijnheilig doen, trouwens Feije geniet ook vaak van zulke voordelen.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Het gaat meer om de manier waarop deze geïnterpreteerd wordt natuurlijk. Zaken zo draaien dat dit soort acties geen rood zijn is te gek voor woorden. Of ben je van mening dat dit maar normaal moet zijn op de voetbalvelden? Hier is gewoon sprake van ernstig gemeen spel met de intentie om de tegenstander te bezeren. Het gebeurt niet eens in een duel, maar gewoon bij een speler die op de grond ligt. Als dit geen buitensporig gedrag is, waar eindigt het dan? Dit geeft elke voetballer, ook bij de amateurs nu een vrijbrief om op de tegenstander te gaan staan als deze op de grond ligt en met geel weg te komen. Gaat gelukkig niet gebeuren, want bij andere wedstrijden zal dit wel gewoon rood zijn. Maar toch, de KNVB bevind zich op zeer glad ijs.
+1/-0

2 maanden geleden
Dus een kopstoot zonder kracht is ook geen rood meer?
+4/-0

 
2 maanden geleden
Off topic: Unnerstall vertrekt naar Twente!! Dom dom dom psv. Nu heb je na volgend jaar helemaal niks als Mvogo ook weer terug gaat! Lekker bezig ! Woe volgt hem op? Piet velthuizen?🙄
+1/-0

2 maanden geleden
Edson Alvarez kreeg juist door toedoen van de VAR in het begin van het seizoen rood tegen Vitesse, voor een situatie die mijns inziens onschuldiger was dan afgelopen zondag. Ik kan me niet voorstellen dat er tussen speelronde 3 en speelronde 24 nieuwe FIFA-regels van kracht zijn geworden.

Daarbij is "kracht" een relatief begrip. Een aai over de bol is geen klap tegen het hoofd. Maar bij de beelden van afgelopen zaterdag kun je de uitleg dat Martinez zijn voet "met kracht" op het been van Zahavi zette niet als onwaar betitelen.
+3/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
,,Een speler maakt zich schuldig aan een gewelddadige handeling als hij buitensporige inzet of geweld gebruikt of probeert te gebruiken ten opzichte van een tegenstander, zonder dat dit in strijd om de bal is.” Je moet jezelf toch wel in heel erg veel rare bochten wringen om dit zo te draaien dat het "slechts" geel zou zijn. Bewust op het been van je tegenstander gaan staan tijdens een dood spelmoment is toch best wel buitensporig geweld. Het heeft namelijk enkel tot doel om je tegenstander te bezeren. Tenminste ik geloof niet dat hij de intentie had om grassprietjes van het been van Zahavi te vegen. De verklaring van de KNVB, dat dit "normaal" gedrag is wat slechts met geel bestraft dient te worden gaat er bij mij echt niet in. Dit moeten we niet willen op de voetbalvelden en op basis van deze regel was rood ook gewoon op zijn plaats geweest.
+8/-0

 
2 maanden geleden
Het is gewoon weer overduidelijk dat ze de regels dusdanig wringen en draaien, zodat er een wenselijk uitkomst is. Het gebeurt al voor de 3e of 4e keer dit seizoen bij die Zuid-Amerikaanse spelers van Ajax.

Daarnaast is het lezen van een wettekst (zo zijn de regels opgeschreven) blijkbaar heel lastig voor de mensen in Zeist en verschuilen ze zich achter iets dat gezegd is door de IFAB. Ik ga ervan uit dat ze een kopie van deze uitspraak ook even openbaar maken op hun website ter onderbouwing van hetgeen ze zeggen.
+3/-0

2 maanden geleden
Hoe meer hulpmiddelen de arbitrage tot haar beschikking heeft, des te groter de puinhoop wordt. Onnavolgbaar. Onverdedigbaar. Ongeloofwaardig.
+4/-0

 
2 maanden geleden
En om terug te kijken gaan ze de beelden vertraagd bekijken ... Vraag me dan af hoe je dan goed de intentie en hardheid van de natrap kan beoordelen
+1/-0

2 maanden geleden
Da's duidelijk. voortaan zachtjes natrappen op scheenbeen staan enz.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Behalve bij Tadic. Is wel een kaartje en/of schorsinkje waard. ;-)
+4/-0

 
2 maanden geleden
Dubbele beenbreuk op zn minst! 😜
+4/-0

 
2 maanden geleden
En liefst ook nog een klein kruisbandje meenemen....
+1/-0

2 maanden geleden
Fucking , ongelooflijk wat een berichtgeving de hele dag hier op netwerk. De ene naar de andere teleurstelling. Als PSV nu eens ook ff het tegenovergestelde doet van wat ze normaal doen. Vanaf heden gvd eigen rechter spelen , geen excuus meer , en alles wat ook maar ruikt aan corruptie , zelf ook doen.

Helemaal klaar mee
+2/-0

2 maanden geleden
En de voordeelregel bij het penaltymoment voor de overtreding van Schuurs op Dumfries, is zeker ook goed toegepast?

En de overtreding van Haller op Viergever voor de handsbal, was zeker ook geen overtreding?
+4/-1

 
2 maanden geleden
En het natrappen van gotze bij alvarez?
+1/-3

 
2 maanden geleden
Het meest storende aan dit geheel was het aggressief benaderen van die drie ajacied tegen zahavi toen die op de grond lag. Heilige mannen als blind en klaassen gingen toch even gauw wijzen op dat meneertje zahavi niet zo een jankerd moest zijn. Vervolgens gaan ze wel iedere keer volle bak naar de scheids als Tadic als een stervende zwaan ten onder gaat
+6/-1

 
2 maanden geleden
Daley zelf ook weleens ter aarde zien storten. Bleef liggen. Misselijk ventje, aartje naar vaartje.
+4/-2

 
2 maanden geleden
Sorry deze reactie gaat me wel echt te ver. Het is me de laatste dagen duidelijk geworden dat bij veel van onze supporters de haat jegens ajax groter is dan onze liefde voor psv. Diep triest. Iemand belachelijk maken met een zeer ernstige aandoening. Sorry hoor maar dat wens je niemand toe. Onze aanvoerder blijft elke wedstrijd minuten lang liggen. En dumpries doet het bewust om te faken. Afgelopen zondag weer een zwaar hoofd/nek letsel faken. Je zou als zijn moeder zijnde maar voor de tv zitten.
+2/-4

 
2 maanden geleden
Ik geloof dat jij op de verkeerde fanpagina zit, knaapje.
+4/-1

 
2 maanden geleden
Nee dat zit ik niet. Sorry dat ik andere mensen geen beenbreuken of hartafwijkingen gun. Misschien ben ik niet meer van deze tijd.
+2/-3

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Ligt dat aan mijn bijdrage of eerder aan de wijze waarop jij deze interpreteert?

En ik was het enigszins met jou eens rond die bekerwedstrijd, maar dat neemt niet weg dat ik constant partij moet kiezen voor Ajax t.o.v. PSV.

Gezien jouw nickname twijfel ik niet aan jouw voorkeur voor PSV, maar jouw postgedrag zet wel aan het denken.

Tot slot is mijn haat jegens Ajax momenteel/tegenwoordig idd groter dan mijn liefde voor PSV. Dat heeft zo zijn, obvious, redenen. En als jij dat triest vindt, dan is dat voor jouw rekening. Ik ken mijn loyaliteit. Jij ook de jouwe?
+5/-1

 
2 maanden geleden
Ja die ken ik heel goed. Maar er worden hier wel degelijk beenbreuken gewenst en ook jouw post over blind wan je doelt gewoon op zijn hartafwijking vind ik persoonlijk walgelijk. Maar goed misschien zat jij ook op de tribune te schreeuwen nouri worden. Zegt meer over jou als persoon dan over mijn loyaliteit
+1/-3

 
2 maanden geleden
Jij komt aan met Nouri. Jij noemt de hartafwijking van Blind. Allemaal voor jouw rekening. Jij mag interpreteren tot jij een ons weegt, maar jij gaat mij geen woorden in mijn toetsenbord leggen!

Uiteraard heb ik mijn mening over van alles en nog wat, maar ik eerbiedig ook de regels van dit forum.
+3/-1

 
reactie verwijderd

 
2 maanden geleden
Ik kan nu repliceren dat jijzelf een man moet zijn en terug moet gaan naar jouw eigen forum, maar dat laat ik achterwege. Ik sta daarboven. En nu ben ik klaar met jou en deze oeverloze, eenzijdige, zuigwedstrijd... baby!
+3/-1

2 maanden geleden
Wanneer b.v. Götze, dezelfde smerige overtreding als Martinez zou hebben begaan, was hij er gegarandeerd met rood afgegaan. Hij speelt per slot van rekening niet bij Ajax.
+6/-0

2 maanden geleden
Ik heb maar één vraag: waarom was de overtreding geen VAR-moment waard???? Makkelie zag het niet, moet de VAR niet op z'n minst hem hier attent op maken, tis aan Makkelie om dan te oordelen of het geel of rood is. Maar..... niets van dat allen.
+3/-0

 
2 maanden geleden
Als de VAR van mening is dat er geen sprake is van kracht, mag hij de scheidsrechter niet naar het scherm roepen.

De grote vraag is alleen of de spelregel voorschrijft dat er kracht moet zijn. Dat is wat ze beweren, maar wat ik niet teruglees in de regel zelf. Dit zou namelijk alleen gelden bij het slaan van een persoon. Als de kracht verwaarloosbaar is, is er geen sprake van ‘violent conduct’.

Voor wat betreft ‘violent conduct’ moet er ‘excessive force or brutality when not challenging the ball’ gepleegd worden tegen iemand ongeacht of er daadwerkelijk contact is. Doelbewust op iemand been gaan staan lijkt mij daar toch wel onder te vallen, dus je moet van het veld gestuurd worden.

Misschien maar eens even een mail sturen naar het IFAB hoe het nu zit met deze regel en hoe zij de situatie beoordelen. Ik gok dat ik geen antwoord krijg, maar wellicht toch het proberen waard.
+1/-0

 
2 maanden geleden
De VAR had dus moeten ingrijpen, het is dus 'blijkbaar' een overtreding met gele kaart.. maar Makkelie werd er niet op gewezen. Vraag blijft dus overeind, waarom deed de VAR niets??
+1/-0

 
2 maanden geleden
De var mag alleen ingrijpen bij directe rode kaarten en niet voor een gele.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Maar je maakt mij niet wijs dat de VAR-mannen binnen een aantal seconden de conclusie kunnen trekken of er 'zachtjes' of 'hard' nagetrapt wordt, heel bewust overigens. Maar het lijkt me geen toeval als ze het al konden zien, het 'zacht' was.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Maar dan nog kan er alleen rood of geen kaart gegeven worden.
Alleen de regel dat je hard moet natrappen bestaat niet en is belachelijk dat ze het zo interpreteren.

Je moet wel iemand hard voor zijn bakkes meppen voordat je rood krijgt. Een klein tikje/aaitje in het gezicht is geen directe rode kaart.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Martinez trapt idd. 100% bewust op de enkel van Zahavi, hij draait zich er nog speciaal voor om. Dat is dus gewoon rood, maakt geen zak uit of het 'hard' of 'zacht' is, wâ ne quatsch, wie bepaalt daarvoor de grens dan of is het onder 100 Newton 'zacht' en daarboven 'hard'. Geef als VAR dan gewoon toe dat je fout zat, zucht!
+2/-0

 
2 maanden geleden
Het is idd toch van de zotte dat hij zelfs terugloopt om deze idiote daad te ondernemen, de heren van de knvb hebben echt alle schaamtegevoel aan de wilgen gehangen, trieste zielige figuren.
+2/-0

2 maanden geleden
Onsportiviteit viert hoogtij..
Wanneer gaan we het eens hebben over “normaal gedrag”?
Op straat ga je toch ook niet zomaar ellebogen uitdelen, mensen van achteren onderuit trappen etc?
Dit heeft allemaal niets meer met voetbal te maken.. ook daar slaat de norm vervaging toe.. 🤢
+2/-0

 
2 maanden geleden
Misschien moet PSV de volgende keer tegen Ajax gewoon stoppen met voetballen en een signaal geven aan de vooringenomen bende daar in Zeist dat we het niet meer pikken. Dan verlies je wellicht reglementair met 3-0 of 0-3 maar die lui krijgen toch altijd minstens een penalty bij een gezocht moment zoals dit of ze keuren een doelpunt af terwijl de arm in een natuurlijke houding en ze verzinnen ter plaatse een regel om het te verantwoorden. Zo geef je wel een signaal af. Dat gaat de hele wereld over. Je moet dat moment natuurlijk wel heel goed kiezen.
+1/-1

2 maanden geleden
De reactie van uit zeist slaat nergens op.
Ze hebben het over fifa regels maar de knvb heeft de fifa regels met een aanvulling met eigen spelregels.
Hierin staat dat buitensporige inzet gestraft moet worden met een directe Rode kaart.
Maar dat zijn ze nu even vergeten.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Die aanvulling is waarschijnlijk specifiek per club opgesteld, wat voor club A geld geldt niet automatisch voor die andere club A en de rest.
+1/-0

2 maanden geleden
Ik denk dat deze spelregel helemaal verkeerd wordt geinterpreteerd.Deze regel is bedoeld voor spelers die in duel zijn waarbij er al of niet opzettelijk op een lichaamsdeel wordt gestaan.Dan zijn er gradaties in hoe hard dat gebeurd.Naar iemand toelopen en op zijn voet/been gaan staan is ernstig onsportief gedrag en altijd een rode kaart.Bij de KNVB hebben ze na de wedstrijd van PSV tegen Ajax even met de regels gegoocheld.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Helemaal mee eens. Die Amsterdamse schoppen hebben niks met voetbal te maken.
+2/-0

2 maanden geleden
Dit is de tweede wedstrijd op rij dat die jongens van Ajax aan rood ontsnappen.
En de derde smerige overtreding op rij.
En let wel: geen onhandige overtreding, zoals je bij Sparta ziet. Nee, bewust een smerige overtreding die niets met voetbal te maken heeft. En waarschijnlijk vooraf is afgesproken, want het gaat hier om een patroon.
Daar mag meneer van Egmond wel iets over zeggen. Maar die legt liever een boete op aan een trainer die zijn mond open doet.
Over trainers gesproken: wat een heilig boontje is die Ten Hag zeg. Hij doet alsof hij niks met dit wangedrag te maken heeft.
+2/-0

2 maanden geleden
Wat een butregel. Zoiets hoort gewoon niet op het voetbalveld thuis.
+1/-0

2 maanden geleden
als het andersom was geweest had Zahavi rood gehad en was het een vieze overtreding geweest . stelletje ajax lovers
+1/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

aisatti arsenal barcelona belastingvoordeel chelsea dumfries eigenaren eredivisie feyenoord floristhfc geografisch geografische gewone godenzoon historie ihataren ihattaren kloof liverpool madrid malen martinez milan nba rasmussen rensch shevchenko uefa var willy