Transparent
Inloggen
Sluiten

Belgische clubs unaniem voor komst van BeNeLiga

16 maart 2021 19:28 - Pro League
Foto: Pro Shots

Belgische clubs unaniem voor komst van BeNeLiga; image source: Pro Shots

De Belgische Pro League heeft in een statement naar buiten gebracht dat alle clubs in België achter de komst van een BeNeLiga staan. "Deze toekomstambitie is gestoeld op respect voor de sportieve aspiraties voor de topclubs en de behoefte aan economische stabiliteit voor de overige professionele clubs", zo luidt de verklaring. "Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de BeNeLiga alle kansen te geven. Het management van de Pro League zal vanaf nu hierin een actieve rol opnemen."

Sinds 2019 zijn clubs in België en Nederland met elkaar in gesprek over de mogelijke opzet van een gezamenlijke voetbalcompetitie. Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat die competitie potentieel waarde verhogend zou zijn en het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal er sportief én financieel baat bij zou hebben. Zo zouden de totale inkomsten stijgen naar 1,3 miljard euro. Dat is nu ongeveer 1 miljard euro.

Meer op Pro League
Tags

beneliga unaniem belgie miljard aspiraties deloitte draagvlak nederland potentieel realisatie statement toekomstambitie verhogend voetbalcompetitie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Laat maar komen die competitie. Mooie wedstrijden financieel een stuk aantrekkelijker . Dan kun je je echt meten meer topwedstrijden en hopelijk een scherpe selectie !
+3/-2

 
3 jaar geleden
Meer topwedstrijden lijkt me nou niet echt iets waar we op dit moment op zitten te wachten ;) Er moet toch een constructie denkbaar zijn waarbij die Europese plekken niet komen te vervallen. Bijvoorbeeld door ze samen te voegen in die nieuwe competitie. Nog een ander voordeel wat ik hieronder nog niet gelezen heb: we zullen dan ook vaker te maken krijgen met Belgische scheidsrechters en VAR. Lijkt me niet verkeerd aangezien de VAR ons niet bepaald gunstig gezind is dit seizoen.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Juist wel meer top wedstrijden. Niks halve bak wedstrijden spelen met uitzondering van sommige wedstrijden. Haalt het niveau omhoog. Nieuwe uitdaging
+2/-0

 
3 jaar geleden
Was een grapje omdat we dit seizoen nog geen topwedstrijd hebben gewonnen... :)
+1/-0

3 jaar geleden
Wat had Mijnheer Harry dit toch al goed gezien he en wat werd hij toendertijd uitgelachen door de Pinokkio's.
+8/-0

 
3 jaar geleden
Dat is al jaaaaren zo niet willen inzien dat de brains uit de slimste regio komen! Erkennen ze niet in de Randstad 🤐
+3/-0

 
3 jaar geleden
Jullie zijn gewoon slecht in het verkopen van ideeën 😜. Regel 1 uit de Randstad: Erken nooit dat een ander beter is.
+3/-0

 
3 jaar geleden
Vandaar ook de slimste regio haha.
+2/-0

3 jaar geleden
Hou toch op met die onzin. Ik zit in ieder geval helemaal niet te wachten op Oostende of Beerschot. Daarnaast zullen de plekken van Nederland en België voor Europees voetbal niet samengevoegd worden, waardoor het behalen van een CL-ticket of überhaupt Europees voetbal veel lastiger wordt.
+3/-3

 
3 jaar geleden
Het word eerder club Brugge, Anderlecht standard Luik, Antwerpen oa.. Lijkt me niet verkeerd lijk me zo
+6/-1

 
3 jaar geleden
Concurrentie heet dat, daar worden alle clubs op termijn beter van, zeker PSV.
Ik weet niet of je de afgelopen jaren hebt gekeken naar de EL wedstrijden van PSV, maar als je zo speelt heb je er ook weinig te zoeken, en is echt succes halen in Europa helemaal uitgesloten.
Met meer concurrentie zal het inderdaad moeilijker worden om te kwalificeren, maar dan maak je vervolgens wel meer kans. Er zullen bij een interessantere competitie ook meer talenten of gewoon kwaliteitsspelers van boven de 23 hier willen spelen.
Perfect! En we liggen als Eindhoven lekker centraal om uitwedstrijden te bezoeken ;)
+3/-0

3 jaar geleden
Altijd grappig om te zien hoe erg de meningen over de eventuele BeneLiga verschillen. Waar de ene persoon het wel ziet zitten zijn andere mensen heel duidelijk tegen. Ik vind het zelf ook wel lastig om te bepalen of ik het nou wel of niet een goed idee vind. Toch als ik alle punten afweeg denk ik dat de BeneLiga voor PSV geen gek idee is. Je komt te spelen in een aantrekkelijkere competitie, wat betekent dat je betere spelers kan aantrekken, wat ook weer betekent dat je internationaal een grotere rol kan spelen. Bovendien ligt Eindhoven geografisch natuurlijk perfect. PSV heeft al een best grote status in Belgie en hier kan natuurlijk goed gebruik van worden gemaakt. Toch vind ik het verlies van enkele europese tickets wel een ontzettend groot minpunt. Ik denk dat het dan ook een beetje de afweging is tussen het korte en lange termijn denken. Op korte termijn lever je in, op lange termijn kan je er meer uithalen. Zo denk ik erover, laat dan toch maar komen dus!
+4/-1

3 jaar geleden
Had PSV in de vorm van Gerbrands geen bedenkingen? Staat me iets van bij.
+2/-0

 
Ja. PSV is tegen als het aantal Europese tickets omlaag zal gaan.
+2/-0

3 jaar geleden
Geweldig, een nieuw commercieel gedrocht. Daar zat ik echt op te wachten.
+3/-1

3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik ben ook bepaald geen voorstander van samenvoegen. Als traditionalist hecht ik nogal aan onze Ere- & 1e divisie.

Daarnaast wordt het dan voor mij een stuk moeilijker om uitwedstrijden te bezoeken. En verder kom ik gewoon graag bij clubs als De Graafschap, Heerenveen & Sparta om er maar een paar te noemen.

Waarom men, hierboven, het nodig vindt om Ajax er weer bij te betrekken en/of een sneer aan de Randstad uit te delen, is mij volstrekt onduidelijk. Volgens mij redt die akelige club het ook zonder BNL prima. En in de Randstad wonen ook anders genoeg PSV-supporters. Wonderlijk.
+3/-1

 
3 jaar geleden
Laat ik het anders stellen dan de Randstad mensen. De mensen in boven de rivieren die niks met Psv hebben ons uitlachen als er door Harry van Raay een verdomd goed plan op tafel probeerde te brengen. Die mensen bedoel ik met "Randstad" mensen. Of voel je je aangevallen? Was.niet de bedoeling anders.
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Ik voel mij niet aangevallen. Het frappeert mij slechts. PSV is gewoon een Nederlandse topclub. Tuurlijk is PSV Eindhoven én Brabant, maar de club is zoveel meer. Geen provincialisme. Groot denken. Groot zijn.

Bedoel ik overigens niet specifiek aan jouw adres hoor. Ik kom het hier wel vaker tegen: dat afzetten tegen de Randstad.

Overigens is Amsterdam een prachtige stad, helemaal sedert Ajax tot buiten haar stadsgrenzen is vertrokken. Maar dat terzijde.
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Wat hij bedoelt is dat er ook vele supporters van PSV in het "gehate" westen wonen.
Overigens hebben de doorsnee supporters van Feyenoord best respect voor PSV; iig veel meer dan voor die vreselijke schreeuw lelijkerd van die zaalvoetbalhal.
Dat geldt trouwens voor heel veel fanatieke supporters van andere clubs, die vaak allemaal een graf hekel hebben aan die club, die zo opzichtig gepromoot wordt door de media.
Die laatste opmerking is geen provincial gedrag, maar puur keiharde feiten. De media macht en aandacht moet je echter wel verdienen en daar schort het nogal aan in Eindhoven de laatste jaren: weer tijd voor n coupe!
+2/-0

 
3 jaar geleden
Kijk en dat is nou precies wat ik (óók) bedoel! Over media-aandacht. Constant wordt er afgegeven op media als ESPN & VI. Maar positieve kritiek moet je natuurlijk wel eerst verdienen. Momenteel ontberen wij met name de gunfactor. En dan heb ik het niet over het medelijden dat soms heerst m.b.t. Feyenoord, want dat moet je nou ook niet ambiëren als club.

PSV bakt er al een aantal jaar helemaal niks van, behoudens die 3-4 jaar zo halverwege-eind jaren (19)'10 - toen waren de kritieken ook overwegend positief en kreeg juist Ajax bakken ellende over zich heen! - en dan komen wij ook nog eens buiten het veld in, opspraak is wellicht een te groot woord. Maar neem alleen al het transferbeleid dat onder John de Jong ronduit beschamend is. Als wij volgend seizoen beter gaan presteren én kampioen worden, zal ons weer lof toegezwaaid worden en zal Ajax weer overladen worden met negatieve commentaren. Momenteel is daar weinig aanleiding toe, qua voetbal dan.

En ja, als het woord Randstad eens vervangen zou kunnen worden door louter de club Ajax zou dat hier al een hoop schelen. Nergens anders wordt Ajax meer gehaat dan in Den Haag, Utrecht & Rotterdam! Dat bleek maar weer eens op 8 mei 2016. De reden dat ik Feyenoord niet zo zeer haat als de meeste PSV-supporters is dan ook omdat PSV & Feyenoord wat dat betreft in hetzelfde schuitje zitten: gemeenschappelijke vijand.

En dan terug naar het eigenlijke onderwerp. Ik denk niet dat BNL een adequate oplossing zal zijn. Het grote geld zal toch met name gegenereerd worden in de grote voetballanden. Ik snap wel dat België unaniem voor is, omdat Nederland de Zuiderburen alweer aardig voorbij is gegaan (wellicht m.u.v. Club Brugge). Ik persoonlijk sta er iig niet om te springen, maar dat heb ik hierboven al toegelicht.
+1/-1

 
3 jaar geleden
Als Amsterdammer herken ik dit wel. Het gaat hier nooit over de provincie of onder de rivieren. Ajacieden zijn vooral vol van zichzelf zonder naar de andere te kijken. Zit veel arrogantie en zelfoverschatting bij maar ook mooie dingen zoals bravoure en durf.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Met het idee ansich is niets mis, indien PSV daardoor meer weerstand krijgt en clubs als Club Brugge, Gent, Anderlecht, Standard en Gent best attractief.

Vraag is of de Europese tickets dan in de verdrukking komen; het zou idioot zijn als er ingeleverd moet worden; die mln die je dan misloopt wegen natuurlijk niet op tegen de evt extra geld die samenvoeging zou kunnen opleveren.

Ook de vraag stellen aan supporters zou volgens mij belangrijk moeten zijn; indien die het niet zien zitten en afhaken dan kun je je afvragen wat de meerwaarde dan nog is...
+1/-0

 
3 jaar geleden
Qua verdeling van tickets is het toch amateuristisch gedacht dat je 10! Europese tickets mag verdelen! Ik vind het niet meer dan logisch dat de tickets ook 5 a 6 blijven/worden.

Persoonlijk zie ik eigenlijk qua Nederlandse clubs er maar 1 voordeel uit halen en dat is PSV. Ligt "ineens" centraal, is al redelijk populair over de grens dus zou dit moment naast hogere tv inkomsten ook commercieel een hoge(re) groei kunnen betekenen. Wellicht nog betere en makkelijkere keuze voor Belgische talenten.

Het enige (voor mij dan) minpunt; ik heb 0,0 binding met de Belgische clubs.
+1/-0

3 jaar geleden
Absolute voorstander, onder voorwaarden dat espn ophoepelt met hun trieste commentaar

En er een onafhankelijke sportzender komt, die niet samenwerkt met de hoofdsponsor van een club

Te starten met een objectieve media en niet die enge 020 kliek. Wellicht dat de corrupte referee zo ook wordt ingedampt.

Alleen maar winst voor psv
+2/-0

3 jaar geleden
Gaan lange bus reizen worden....
+1/-0

3 jaar geleden
Zo zouden de totale inkomsten stijgen naar 1,3 miljard euro. Dat is nu ongeveer 1 miljard euro.

Komt automatisch de vraag op met hoeveel dan de kosten voor de clubs gaan stijgen.
Meer reiskosten. Hogere salarissen door bredere selecties en zwaardere competitie en wat voor lijken er nog meer in de kast blijken te zitten. Tegenvallers die doorgaans pas duidelijk worden nadat een groot project is opgestart...
+1/-1

3 jaar geleden
Ik zou het fantastisch vinden als er een Beneliga komt. Wie zit er nu te wachten op die potjes tegen FC Emmen, VVV Venlo en RKC Waalwijk? Een competitie van hoger niveau, waar je niet op 60% een overwinning kunt halen, spannendere wedstrijden, waarin meer wordt gevraagd van de spelers. Dat is beter voor hun ontwikkeling en ook voor de aantrekkingskracht.

De keerzijde is natuurlijk wel dat de clubs die buiten de boot vallen, geen topwedstrijden meer spelen. Vroeger was het voor mij als Sittards jongetje toch altijd een hoogtepunt als PSV, Ajax of Feyenoord op bezoek kwam. Maar goed, aangezien het niveauverschil zo groot is, is de lol er voor die clubs in die wedstrijden misschien inmiddels ook wel een beetje af.
+3/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Aan de andere kant geeft het ook weer een nieuw mooi doel voor de kleinere clubs toch? Om bij het voorbeeld van Fortuna Sittard te blijven, die staan momenteel tiende dus zouden in de nieuwe vorm gewoon kans maken op promotie naar de BeneLiga. Ik begrijp dat dit heel lastig is voor veel kleine clubs, maar een incidenteel goed seizoen (zoals willem 2 vorig jaar) kan meer gaan opleveren dan alleen de play-offs voor europa league (wat nu het ultieme doel is voor een groot deel van de eredivisie).
+1/-0

 
3 jaar geleden
Het klinkt allemaal prachtig: topwedstrijden tegen Anderlecht, Brugge en Standaard ipv potjes tegen Emmen en Fortuna. Alleen zal er ook in de Beneliga al snel weer een nieuwe natuurlijke hiërarchie gaan ontstaan. En zullen een paar clubs jaarlijks om de titel gaan spelen en de rest zal dienen als opvulling. Dan wordt Racing Genk al snel het nieuwe Emmen en Standaard het nieuwe Fortuna. Gezien ons huidige niveau zie ik ons in een Beneliga niet snel meedoen om de hoofdprijs. En persoonlijk speel ik liever om de titel in Nederland dan om de vijfde plek in de Beneliga. Daarnaast is die 300 miljoen extra (zo’n 15 miljoen per club) nou niet bepaald de gamechanger waarmee Nederland em Belgie het gat met de Europese top even gaan dichten. Om nog maar te zwijgen over het kwijtraken van Europese plaatsen bij een gezamenlijke competitie. Tot slot mis je de charme van historisch gegroeide rivaliteit en derby’s die je in de Nederlandse competitie hebt en zullen de uitvakken er niet voller op worden. Kortom, veel minnen en weinig plussen. Wat mij betreft niet aan beginnen.
+2/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake basarnhem berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo frankrijk gakpo gerets izecson klompje koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje psveldhoven ronaldopsv santos schouten sepp teze tillman veerman weghorst xavi