Transparent
Inloggen
Sluiten

'Clubs willen verder als NL League en daarmee KNVB buitenspel zetten'

29 juni 2021 11:38 - VI.nl
Foto: Pro Shots

"Clubs willen verder als NL League en daarmee KNVB buitenspel zetten"; image source: Pro Shots

Voetbal International meldt dat de clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie afstand hebben genomen van de KNVB en verder willen als de NL League. In de nieuwe opzet zal de KNVB minder te vertellen krijgen over de competitie en gaan clubs zelf het competitieschema bepalen, net zoals de licenties. Bovendien zal de verdeling van het televisiegeld voortaan gaan via een ranglijst die over alle 34 profclubs gaat.

Van die 34 profclubs in Nederland zijn uiteindelijk 30 clubs akkoord gegaan met de plannen. Omdat een ruime meerderheid is bereikt betekent dit dat de plannen ook daadwerkelijk worden doorgezet. De NL League zal uiteindelijk gaan bestaan uit vijf competities. Naast de Eredivisie en Eerste Divisie zal dit ook gelden voor de Eredivisie Vrouwen, de E-Divisie en de Rocket League E-Divisie. In de Eredivisie zullen tot 2025 geen grote wijzigingen worden doorgevoerd in het competitieschema, terwijl de speeldagenkalender optimaal wordt ingericht voor de clubs die actief zijn in Europa. De clubs krijgen bovendien het recht om een wedstrijd te verplaatsen. Ook zullen wedstrijden nog meer verspreid gaan worden.

In de Eerste Divisie wordt onderzocht om de competitie nog verder uit te breiden tot maximaal 24 ploegen. De Jong-teams zullen daarbij behouden blijven. Degradatie zal daarbij niet mogelijk zijn. Ook wordt de mogelijkheid verkend om andere Jong-teams toe te voegen, eventueel uit het buitenland. Chris Woerts meldde eerder deze week bij Veronica Inside dat er plannen zijn om Jong Indonesië toe te voegen aan de competitie zodat er een markt aangeboord kan worden met 270 miljoen potentiële tv-kijkers.

In de nieuwe opzet zou een einde komen aan de opzet dat 5/6de van de clubs akkoord moeten zijn bij wijzigingen in de competitie. De meeste beslissingen zullen worden genomen door een nog op te richten One Tier Board met vier onafhankelijke leden. Dit zal één lid zijn namens de vier topclubs, één van de middenmoot van de Eredivisie, één van de clubs onderin en één van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. De verwachting zou zijn dat er honderd miljoen euro aan extra inkomsten zouden komen. Ajax en Feyenoord zijn vooralsnog tegen de plannen, maar gezien de ruime meerderheid worden de plannen wel doorgezet.




Tags

eredivisie knvb jong competitieschema doorgezet aangeboord degradatie feyenoord indonesie licenties middenmoot nederland potentiele rocket televisiegeld tier verdeling verkend veronica woerts

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Prima dat de luie KNVB onder druk wordt gezet en gedeeltelijk buiten spel staat in deze: het stikt daar van de ambtenaren en baantjes zoekers en maakt alles behalve een professionele indruk met een heldere visie en goed beleid.

Verder nog te weinig info nu...
+6/-1

 
2 jaar geleden
Een goed verhaal in de VI. Als Ajax en Feyenoord dwars blijven liggen dan hoiudt het op. Ik denk niet van der Sar en Geelen de schoffering van gisteren (weigeren van sprektijd) over hun kant laten gaan. Juridisch is er volgens VI geen enkele mogelijkheid om in de Europese en sponsor pot te graaien. Tel daarbij op dat Feyenoord en Ajax de TV kijkers hebben op grote afstand gevolgd door PSV en je weet dat dit bijna niet gaat gebeuren. Het TV contract verloopt over 3 plus jaar. Die gaan dan ook de eigen rechten verkopen. Misschien dat onze Toon een tegeltje kan maken waarin hij aangeeft wat het schofferen van Feyenoord en Ajax voor positiefs brengt.
+2/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ja laten we vooral doorgaan met die valse bescheidenheid: NOT

PSV is allang Feyenoord gepasseerd in bijna alle opzichten, alleen in direct achterland en historisch aanhang staan we nog achter hen, voor de rest, dwz kampioenschappen, titels, aanzien in buitenland, vernieuwing, innovatie, stadion faciliteiten, uitstraling, aantrekkelijkheid voor spelers, begroting, spelersgroep, leveren internationals aan oranje enz zijn we veel beter en verder met PSV...

Daarnaast: VI heeft meeste lezers in westen, dus moeten die de aanhang van A en F pleasen !
Laten we daar korte metten mee maken en ons daar niets van aantrekken; onze eigen koers bepalen, dat heeft ons PSV sinds de jaren 70 veel succes gebracht, iets waar we best wat meer trots op mogen zijn!
En niet alleen trots, maar ook belang en consequenties aan koppelen graag!
+1/-0

2 jaar geleden
Kan dit enkel maar toe juichen, hoe minder KNVB hoe eerlijker het competitieverloop. Kijk alleen maar naar de VAR op het EK, irritant dat het soms lang duurt, maar eerlijk en juiste beslissingen. Vergelijk dat eens met de eredivsie, waar spelers onder het oog van de VAR mogen natrappen zonder consequenties en hele competities beslist worden door subjectiviteit. Ik snap wel waarom 1 van die 4 clubs tegen is haha, scheelt ze 8 punten per jaar. Voor PSV is dit gewoon geweldig nieuws. Wedstrijd verplaatsen als het nodig is ook niet meer exclusief voor 1 club en een planning afgestemd op Europees voetbal. Verademing.
+7/-0

 
2 jaar geleden
Je kan de VAR nog het beste eens vergelijken met de VAR bij het hockey. Je mag als club heel specifiek een vraag stellen. Bijv. De Jong werd vastgehouden in de 16 meter, kunnen jullie dit controleren? VAR en scheidsrechter hebben vervolgens een open communicatie zichtbaar op TV te horen. Vervolgens bekijkt de VAR de beelden terwijl de tijd stil staat en hoeft alleen maar te zeggen of dat er inderdaad werd vastgehouden. Niks geen scheidsrechter die vervolgens in het stadion on boegeroep van losgeslagen reljochies naar een scherm hoeft te kijken, nee de VAR is bepalend en hoeft alleen maar te constateren of iets feitelijk zichtbaar is wat volgens de regels niet mag. Ook geen oordeel vellen over hoe hard hij/zij dan werd vastgehouden, gewoon handjes thuis in de zestien.

Maar goed dit wordt allemaal veel meer door de FIFA bepaald. Alleen het vriendjesgehalte in Zeist met Van Egmond, Wiedemeijer en dat soort flutscheidsrechters zal je dan ook moeten tegen zien te houden. Het is niet alsof er nu ineens 50 nieuwe scheidsrechters uit een hoed worden getoverd met Roelof Luinge aan het roer.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Volgens mij moet je jouw oplossing niet willen. Je verandert dan het hele spelletje. Voetbal is immers een, hoe cliché ook, contactsport. Vaak reglementair, maar soms buitensporig. De scheidsrechter is er om te beoordelen of het contact binnen de regels past.
+1/-0

 
reactie verwijderd

2 jaar geleden
Laat Feyenoord en Ajax trouwens maar mooi 32 keer per jaar tegen elkaar spelen! Dat is toch volgens de Ajax media en KNVB de enige topwedstrijd van Nederland, dus dan kunnen ze mooi met z'n allen als gesloten clubje verder...
+5/-0

 
2 jaar geleden
Laat die twee clubs onderling een competitie spelen,voor Pampus.😎
+3/-0

 
2 jaar geleden
En dan nooit meer zo'n kampioenswedstrijd tegen die neuzen spelen en dan na 3-0 een leeg uitvak? 😜
+2/-0

 
2 jaar geleden
Dat dan weer wel,natuurlijk.🤣
+2/-0

2 jaar geleden
Fantastisch nieuws,dat zijn ontwikkelingen die ik van harte toejuich.
Dusdanige instituten hebben imo zoveel macht gekregen,dat je al snel de indruk van een stoperige incompetente en corrupte organisatie krijgt.
De toestanden met alleen al de invoering van de Var,spreken boekdelen.
+6/-0

Maan (geschorst)
2 jaar geleden
Grappig dat Ajax tegen is.. als de knvb wegvalt dan valt heel de bodem onder Ajax uit. Alle reddingsboeien en zogenaamde zelf verzonnen regeltjes om Ajax de voorkeur te geven verdwijnen dan. Hahaha logisch dat ze daar tegen zijn. Des te mooier als het allemaal doorgaat.
+10/-1

2 jaar geleden (gewijzigd)
Heel mooi initiatief. Eindelijk van die stinkbond af.

Hopelijk worden de wedstrijden vanaf nu dan ook met buitenlandse scheidsrechters begeleid. Dat zou het eerlijke verloop van de competitie ten goede komen.
+5/-0

2 jaar geleden
Haha ajax... 'we gaan niet rustig toekijken hoe ze ons geld afpakken'.
Jullie eeuwige, irritante voorkeursbehandeling zal vanaf dan een stuk minder zijn. Eindelijk !
+4/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Dat de KNVB wordt aangepakt is natuurlijk wel goed. Ajax bond.
+4/-0

2 jaar geleden
Ik ben hier wel een voorstander van. Volgens mij willen de clubs gezamenlijk rijker worden om meer toekomstbestendiger te worden.
Ik begrijp dat Ajax tegen is want die willen natuurlijk alleen maar zelf groeien en de rest op grotere afstand zetten. Ik noem dat hijgerigheid. Het is toch hartstikke goed dat de clubs in Nederland naar een hoger plan willen.
+2/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Van de ajaxsite: Bij Ajax zou het gevoel heersen dat AZ en PSV vooral bezig zijn met het verzwakken van Ajax in plaats van het versterken van de Eredivisie.

Wat een stel zeg. Als de zeven vette jaren voorbij zijn piepen ze weer anders.
Feit dat 30 van de 34 clubs dit steunen moet de knvb wel iets zeggen. Denk niet dat ze het door hebben.
+4/-0

 
2 jaar geleden (gewijzigd)
Ik begrijp wel dat Ajax en Feyenoord niet van de KNVB af willen:
Ajax kreeg vorig seizoen gratis al het CL geld, met teruggaaf van een fooitje en Feyenoord kreeg voor nop het EL groepsfase ticket.
Beiden worden op geen enkele wijze een strobreed in de weg gelegd door de KNVB dus je zou wel gek zijn als je daar vanaf zou willen.

Zo begrijp ik ook dat PSV, AZ en Fc Utrecht die telkens nul op het rekest kregen in Zeist, hier voorstander van zijn.
+2/-0

reactie verwijderd

2 jaar geleden
Prima nieuws ,clubs moeten veder en hebben Niets aan dat zooitje van de KNVB...
+1/-0

2 jaar geleden
Ik zal wel een punt missen. Maar met de superleague stond iedereen op zijn achterste poten, omdat er een gesloten competitie zou ontstaan buiten de bonden om. Dit verhaal is toch eigenlijk hetzelfde?
Jong Indonesie toevoegen aan de competitie? Als een komiek dit zou zeggen, zou iedereen hard lachen.
Waarom zou je voor dit plan kunnen zijn en niet voor een superleague? Ik juich een onafhankelijke organisator van harte toe. En ja, ik geloof dat het af en toe amateuristisch gaat bij de KNVB, maar niet dat ze Ajax voor zouden willen trekken. Zoals met corona, zouden de clubs zelf gaan bepalen of de competitie afgemaakt gaat worden of niet? Die kijken allemaal zelf of ze nog kunnen winnen of verliezen. Als een groep bewezen heeft alleen voor zichzelf te gaan, dan zijn het de clubs. Ajax, PSV en de rest ook.
+4/-0

 
2 jaar geleden
Mee eens! KNVB is n onpartijdig orgaan, nu krijg je n stelletje bij elkaar die allemaal aan zichzelf zullen denken, dat wordt nog n 'elkaar de tent uitvechten' scenario. Bewaar-post.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Ik was een voorstander van de superleague,juist om de macht te breken van een log instituut als de Uefa,of in dit geval de Knvb.
En ik geloof ook niet dat ze in een ajax-pyama slapen,maar dat ze in de huidige verticale pyramide-structuur,er wel een belang bij hebben,dat de grootste en dus financieel machtigste het voor de wind gaat.(hoe groter de winst van ajax,hoe meer er naar Zeist vloeit)

Naar het nieuwe model,zou er meer verdeling komen en verloopt alles democratischer.
Eigenbelang zal altijd blijven,maar de inspraak zal meer verdeeld worden.(meeste stemmen gelden).
+1/-0

2 jaar geleden
Ik zal het wel als enige anders zien, maar in dit bericht lees ik vooral dat met name de eerste divisieclubs lekker met elkaar aan het dromen zijn geweest. Andermaal geen degradatie (topsport? maar wel fijn budgeteren natuurlijk als je niet kunt degraderen), uitbreiding naar 24 (gewoon gezellig met zoveel mogelijk en dan is Feyenoord ook weer tevreden), Jong Indonesie (koekkoek), 100 miljoen (van die 'potentiële' 270 miljoen kijkers zeker).

Dan die board die sneller beslissingen kan nemen. Wie behoort tot de middenmoot, wie behoort tot onderste clubs etc. Wisselt dat elk jaar dan? En alsof de topclubs in Nederland op een lijn zitten. Bovendien dus drie uit de eredivisie en een uit de eerste divisie.

En zelf onderling beslissen over een het toekennen van een licentie is ook een waardeloos idee. Dat is bij uitstek de rol van een onafhankelijke partij. Zie je het al voor je: De board bestaat op dat moment uit vertegenwoordigers van heerenveen, ajax, cambuur en sparte en besluit ADO Den Haag geen licentie toe te kennen. Dat wordt gezellig.

Als dit bericht een voorbode is van dit nieuwe verbond dan lijkt het er vooral op dat er geen harde beslissingen worden genomen.


De beste weg is niet de snelste weg. (en kom maar op met de minnen, maar liever nuttige argumenten die niet over VAR etc Ajaxbril gaan en wel iets toevoegen:))
+3/-1

2 jaar geleden
Wel jammer dat de voetbalpiramide hiermee wordt afgesloten, ik zou toch heel graag promotie / degradatie zien in de keukenkampioendivisie.

Ik heb de onderkant van die divisie altijd zo nep gevonden, ik herriner me nog de tijd dat ik weet niet hoe lang FC eindhoven gewoon elk jaar laatste was. met alle respect voor FC eindhoven is het natuurlijk niet goed dan een club zonder gevolgen jaren mee kan doen voor spek en bonen.

Ik was blij dat er stappen gezet werden naar deze doorstroming en was hooguit gefrustreerd dat het maar niet doorgezet werd.
+2/-0

 
Er is geen enkele club in het amateurvoetbal die wil promoveren naar de KKD. Wie doe je dan een plezier om promotie/degradatie tussen de eerste en tweede divisie mogelijk te maken?
+1/-0

 
2 jaar geleden
Dit heeft ook te maken met de licentievoorwaarden.

De licentiestap van amateur naar prof is te groot, ik zou bijvoorbeeld graag de mogelijkheid van semi-profs terug zien in de keukenkampioendivisie.

1 van de problemen van de top amateurs is dat je iedereen een full time prof-contract moet geven dan zijn ze dus 20 van de 22 selectiespelers kwijt.
En ze gaan ook direct een enorme financieel risico aan zonder dat er reserves zijn.
+1/-0

Ben ik de enige die het schijnbaar bizar vindt dat je schijnbaar nog meer Europese gelden af moet gaan staan aan de andere clubs? Ik vind het vooral heel opmerkelijk dat PSV akkoord gaat met die plannen.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Hoe sterker de competitie is hoe beter dat is voor clubs als Ajax en bv PSV.
Door wat geld naar beneden te schuiven verhoog je het niveau op de bodem en maakt het iedereen sterker.

Ook maakt het besluitvorming makkelijker om te zorgen dat daadwerkelijk de beste clubs naar europa gaan, zodat er meer geld in het laatje komt dit bevorderd namelijk de situatie voor alle nederlandse clubs.
+1/-0

 
Nederland is letterlijk het enige land in Europa waarin clubs die Europees spelen hun gelden deels af moeten staan. Regelrechte waanzin. Helemaal nu ze dat percentage nog verder omhoog willen gooien.
+1/-0

2 jaar geleden
"Klinkt" op zich wel goed. Eindelijk van die (K)NVB* af. Ik zal de bond niet direct partijdigheid verwijten, maar het kwartje (lees: vartje) valt toch wel verdomd vaak een bepaalde richting op.

Verder nog te weinig informatie om een gedegen mening over te vormen. Heeft wel wat weg van Premier League (Super League?), maar dan inclusief 1e divisie. En per slot van rekening is Eredivisie al synoniem voor Premier League. Dat e-voetbal mogen zij van mij wel loslaten.

Ajax tegen? Ik voor! Toch maar ff de ontwikkelingen afwachten.
+2/-1



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler santos shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage