Het Eindhovens Dagblad meldt dat Owen Wolff in beeld is bij PSV. De 17-jarige Amerikaan wordt gezien als een van de grootste talenten van de Verenigde Staten en was afgelopen week al in Eindhoven voor een stage. Aan het eind van deze maand wordt hij achttien, zodat hij in de komende transferperiode al de overstap kan maken. Wolff speelt nu voor Austin FC, waar PSV sinds kort een samenwerkingsverband mee heeft.
Ondanks dat hij nog maar zeventien jaar oud is, heeft hij al 29 officiële wedstrijden op zijn naam staan bij Austin FC. Het contract van de jeugdinternational van de Verenigde Staten loopt over drie jaar af. Austin FC heeft bovendien nog een optie om deze met een extra jaar te verlengen.
Talenten binnenhalen blijft belangrijk.. op deze leeftijd kan je er ook niet te ver naast zitten mits goed gescout.
Beetje naam bouwen in USA kan ook geen kwaad.
3 jaar contract met een optie op nog een jaar. En al 29 wedstrijden op zijn naam, dus vast onderdeel van de A-selectie van Austin FC. Dan kan hij niet goedkoop zijn. En als hij dankzij het samenwerkingsverband dat WEL is, dan snap ik niet wat Austin FC aan dit samenwerkingsverband heeft.
Sowieso snap ik niet veel van hoe samenwerkingsverbanden tussen clubs werken. Ik heb gegoogled als een malle maar kan weinig concreets vinden. Uitspraken als "samen sterker staan" zeggen zo weinig. Als PSV goedkoop toptalenten kan weghalen, dan moet daar iets tegenover staan. Ik kan me alleen niet voorstellen wat opweegt tegen het verlies van je beste talenten als je Austin FC bent. En als PSV de volle mep moet betalen, waarom wordt het samenwerkingsverband dan benadrukt? Heeft PSV een eerste optie oid? En wat staat daar dan tegenover? Een % doorverkooppercentage wellicht, maar dat moet dan dermate hoog zijn dat er meer profijt in zit dan zelf de talenten verkopen.
Ik heb dus erg veel moeite de wederzijdse baten concreet in te schatten. Wellicht dat iemand hier meer over kan vertellen?
Google komt vooral aanzetten met artikelen van de KNVB website. Las net nog iets over 4 amateurclubs die hun jeudgopleidingen samengevoegd hebben tot 1 grote opleiding. Ook daar worden de vragen die er nmi echt toe doen niet in beantwoord. Namelijk: als die opleiding een groot talent voortbrengt, bij welke van die 4 clubs komt die dan te spelen? Wat voor afspraken zijn daarover gemaakt? Enige concrete punt wat wordt benoemd is dat de jeugdeftallen altijd voldoende spelers hebben dankzij deze constructie en dat concurrentie goed is voor de ontwikkeling van de talenten. Maar hoe alle 4 clubs daarvan kunnen profiteren wordt met geen woord over gerept. Zelfde geldt voor het verband tussen PSV en Austin FC.
Voor Austin; profiteren van kennis PSV. Aantrekkingskracht voor sponsoren, ook om eventueel uit te breiden naar Europa. En aantrekkelijk voor spelers om te kiezen voor de club, omdat er een lijntje naar Europa loopt.
Hele goede vragen, waar ik het antwoord zelf ook niet op heb. Ik heb ook niet de indruk dat PSV talenten gaat laten rijpen in de MLS. Misschien deelt PSV kennis en kunde voor het opzetten van een jeugdopleiding? Misschien fungeert PSV als brug naar de Europese transfermarkt? Ik kom ook niet veel verder dan dit soort dingen en de dingen die jij al noemt. Interessante materie.