Transparent
Inloggen
Sluiten

Tuchtcommissie KNVB zet geldboete PSV gedeeltelijk om in voorwaardelijke straf

23 december 2022 11:49 - KNVB.nl
Foto: Pro Shots

Tuchtcommissie KNVB zet geldboete PSV gedeeltelijk om in voorwaardelijke straf; image source: Pro Shots

De KNVB meldt via de officiële kanalen dat de tuchtcommissie van de KNVB heeft bepaald dat PSV een geldboete krijgt van 20.000 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk, vanwege 'wanordelijkheden' tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal dit jaar. De aanklager van de voetbalbond had eerder nog een schikkingsvoorstel ingediend van 20.000 euro onwaardelijk, maar daar ging PSV niet mee akkoord.

Mede vanwege de beperkte strafkaart van PSV op dit gebied heeft de tuchtcommissie besloten op de boete deels voorwaardelijk op te leggen. Volgens de tuchtcommissie zijn betaaldvoetbalorganisaties in beginsel tuchtrechtelijk aansprakelijk voor wanordelijkheden die door hun aanhang worden gepleegd in en rondom stadions. Te denken valt daarbij aan vernielingen, kwetsende en racistische spreekkoren, het gooien van voorwerpen en het afsteken en gooien van vuurwerk. Die aansprakelijkheid vervalt indien een bvo kan aantonen dat het voor, tijdens en na een wedstrijd alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen.

Algemeen directeur Marcel Brands gaf in een eerdere verklaring al aan niet in beroep te gaan tegen de straf zelf, maar tegen het feit dat de homofobe spreekkoren tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal wel onbestraft bleven. Diezelfde spreekkoren waren ook meerdere keren te horen tijdens de competitiewedstrijd tussen Ajax en PSV toen supporters van PSV niet welkom waren. De Amsterdammers hebben voor beide wedstrijden geen boete gekregen.

Meer op KNVB.nl




Tags

tuchtcommissie knvb spreekkoren aanhang aanklager aansprakelijkheid beginsel beroep betaaldvoetbalorganisaties brands bvo homofobe kwetsende onwaardelijk racistische schikkingsvoorstel strafkaart tuchtrechtelijk vervalt vuurwerk

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Het blijft schaamteloos, de manier waarop de KNVB in alle lagen van de organisatie pure willekeur hanteert...
+11/-0

 
1 jaar geleden
Dit is geen willekeur maar voorkeur
+7/-0

1 jaar geleden
Het houdt niet op, niet vanzelf…pfff…
+2/-0

1 jaar geleden
Mogen we dan wel "alle ***** zijn homo" zingen of of heeft die ene club patent op spreekkoren met "homo" erin?
Los van het feit dat ik het sowieso een kansloos zinnetje vind. Vind dat wij wel betere liedjes hebben om de club aan te moedigen en ons niet moeten verlagen tot die onzin.
Alles wat je aandacht geeft groeit.
+8/-0

 
KLOPT, Zing dan verdorie gewoon Cubliederen punt uit.
+2/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Goede vraag. Ik krijg ook sterk de indruk dat ieder spreekwoord met het woord jooden erin direct wordt bestempeld als discriminerend/rascistisch/antisemitisch. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Ik heb het altijd een lastig vraagstuk gevonden en het doet me denken aan de zwarte pieten discussie. Geen enkele sinterklaasvierder heeft rascistische ideeën bij zwarte piet. Dit figuur is gewoon onderdeel van een mooie Hollandse traditie, zonder ook maar iets van verkeerde bijbedoelingen. Zo is er ook geen enkele PSV'er die echt iets heeft tegen het Joodse volk of wil dat aanhangers van het Joodendom iets aangedaan wordt. Alles moet wel in de juiste context worden geplaatst.

Maar dit past allemaal in een tijd waarin een schouderklop wordt gezien als grensoverschrijdend gedrag en je naast man of vrouw ook nog iets anders kan zijn.
+6/-1

 
1 jaar geleden
Klopt ja. Eigenlijk is het heel normaal dat er constant over de tweede wereldoorlog gezongen moet worden en dat ze allemaal aan het gas moeten :ja
+1/-1

 
1 jaar geleden
Vreemd? Ik lees helemaal nergens dat ook maar iemand het normaal vindt om oorlog en iets met gas in een spreekkoor te gebruiken?
Wat ik wel lees dat men zich afvraagt of het woord jood een zwaardere lading heeft dan boer o.i.d. omdat er telkens zoveel ophef om is.
+4/-0

 
1 jaar geleden
Hetgene wat erbij wordt gezongen zorgt voor die ophef. Het is niet alle ***** zijn homo, maar veel ernstigere dingen die voorbij komen. En dan hebben we het nog niet eens over de volstrekt walgelijke dingen die over Ihattaren en Bergwijn gezonden werden.
+1/-1

 
1 jaar geleden
Geweldige post @shevchenko, ik heb hem met veel plezier geleden. Er wordt nu te gemakkelijk naar een negatieve bedoeling gezocht. Het probleem eigenlijk bij de personen die zo naar die negatieve bedoelingen aan het zoeken zijn, en daarna gaan beschuldigen.
+1/-1

 
1 jaar geleden
Zingen over de tweede wereldoorlog is inderdaad helemaal niet negatief bedoeld nee :denk
+2/-1

1 jaar geleden
Zeist blijft dus met twee maten meten.
+2/-0

1 jaar geleden
De KNVB is gewoon een corrupt zooitje en doen niet onder voor de FIFA
+3/-0

1 jaar geleden
Er wordt daar altijd met twee maten gemeten en nee dit is geen Calimero gedrag, in Betondorp loopt t nu niet zo lekker maar van mij mag schreudertje nog lekker even blijven zitten, lekker rommelen daar
+1/-0

1 jaar geleden
Ik zag van de week een foto een koffiemok van Ajax in de VAR ruimte van de KNVB staan .
Of dat een geintje was of echt weet ik niet. Dat zegt al genoeg eigenlijk… 😎
+1/-0

1 jaar geleden
Waarom, wáárom hoorden we zoiets niet toen de fakkels en brandblussers in het vak onder het uitvak terechtkwamen door die snavels ???
Stel toch eens een daad, bestuur van PSV. Pik dit niet langer en weiger die bras uit de hoofdstad de komende jaren ! Stelletje slappe zaadschieters.
+5/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.844 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn dichterbij eredivisie feyenoord flamingo hendrikus jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler skipper soccernews sparta tuchtcommissie utrecht vip waarheidsgehalte wedstrijdrapportage