PSV verspeelt zege tegen tiental van Fortuna

15 januari 2023 16:32

PSV verspeelt zege tegen tiental van Fortuna ; image source: Pro Shots

PSV is in de Eredivisie opnieuw tegen heel slordig puntverlies aangelopen. Op bezoek bij Fortuna Sittard kwam de ploeg niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Xavi Simons en Ibrahim Sangaré zorgden voor de doelpunten.

PSV nam direct het heft in handen en kreeg na enkele minuten al een enorme kans via Anwar El Ghazi. Het schot van de aanvaller werd door de doelman van Fortuna echter gekeerd. Niet veel later kreeg de aanvaller opnieuw een grote kans, maar ook dit keer wist de keeper redding te brengen.

Aanvallend was het vooral PSV dat zich liet zien. Xavi Simons kreeg met afstandsschoten een paar goede pogingen, El Ghazi raakte een kopbal verkeerd en Luuk de Jong zag zijn inzet met het hoofd door de doelman gekeerd worden.

Fortuna was zelf nog geen enkele keer in de buurt van het doel van Walter Benítez geweest, maar toen het in de blessuretijd van de eerste helft wel kwam, was het ook meteen raak. De doelman greep zwak in, waarna de rebound in het doel kon worden getikt. Waar PSV in twaalf doelpogingen niet tot scoren wist te komen, was de eerste poging van Fortuna wel direct raak.

Ook in de tweede helft kreeg PSV al snel weer de kansen. Een schot van Érick Gutiérrez werd gekeerd, terwijl een poging van Simons voor een leeg doel over ging. Tien minuten na rust kwam de thuisploeg plotseling met tien man te staan toen met gestrekt been de knie van De Jong werd geraakt.

De kansen voor PSV bleven maar komen. Invaller Guus Til leek de bal voor het intikken te hebben, maar raakte de bal volledig verkeerd. Nadat een poging van Simons door een van de verdedigers werd geblokt, kon de international enkele seconden later alsnog voor de 1-1 zorgen door een voorzet van Jordan Teze binnen te koppen.

Aan het spelbeeld veranderde niets. PSV was volop aan de bal en Fortuna probeerde tegen te houden. Een poging van Noni Madueke ging net naast het doel, terwijl De Jong de bal voor het intikken kreeg. Zijn inzet ging echter over het doel. Gezien het enorme overwicht leek een tweede treffer van PSV niet uit te kunnen blijven en een kwartier voor tijd volgde die voorsprong dan ook. Een schot van De Jong werd nog gekeerd, maar de rebound kon vervolgens door Ibrahim Sangaré eenvoudig binnen getikt worden.

Direct na het doelpunt trok Fortuna weer ten aanval en ging het achterin meer risico nemen. Dat zorgde voor meer ruimte voor PSV om via de counter toe te slaan, helemaal toen de thuisploeg aanvallend wisselde door een van de verdedigers van het veld te halen voor een extra spits.

Vanwege de rode kaart en een blessure van Armando Obispo werden er nog acht minuten aan blessuretijd gegeven. Daarin kreeg De Jong nog een enorme kans, maar opnieuw vond hij de doelman op zijn weg. In de zesde minuut van de blessuretijd kreeg Fortuna een enorme kans, maar Yilmaz schoot hard op de lat. Omdat Til over de bal heen maaide toen hij uit probeerde te verdedigen en een van de spelers van Fortuna raakte ging de bal op de stip. Hoewel er sprake leek te zijn van buitenspel bleef de penalty wel staan en Yilmaz maakte dankbaar gebruik van het cadeautje.