Transparent
Inloggen
Sluiten

KNVB staakt duels bij homofobe spreekkoren

10 juli 2023 13:50 - KNVB.nl
Foto: Pro Shots

KNVB staakt duels bij homofobe spreekkoren; image source: Pro Shots

Vanaf komend seizoen zullen duels in het betaald voetbal ook gestaakt gaan worden bij aanhoudende homofobe spreekkoren. Dat maakt de KNVB bekend via de officiële kanalen. Indien na twee waarschuwingen van de stadionspeaker de spreekkoren aanblijven houden zal de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd. Daders zullen worden opgespoord en ontvangen een stadionverbod.

Tijdes de algemene vergadering betaald voetbal hebben alle clubs zich unaniem achter de plannen geschaard.

Meer op KNVB.nl
Tags

spreekkoren homofobe knvb staakt aanblijven aanhoudende geschaard opgespoord stadionspeaker stadionverbod tijdes unaniem waarschuwingen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
Dat is dan standaard een half lege arena als we daar spelen.
+9/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Ik verlang naar de oude tijd.
Dat een wedstrijd 90 minuten duurde en geen 100 minuten.
Dat je nog keer kon roepen.. De scheids is een hondelul.
Dat een voetballer die een doelpunt maakte dat normaal vierde met zijn teamgenoten en niet op de boarding staat met 2 vingers in zijn oren.
Heel gedoe allemaal.
+5/-2

 
8 maanden geleden
Waarom zou je op de scheids willen schelden? Dan ben je toch gestoord? Ook in de oude tijd.
+9/-3

 
8 maanden geleden
Haha inderdaad. De "goede oude tijd waarin je kon schelden op de scheids"... man man man.
Homofobe spreekkoren, antisemitische spreekkoren, de scheids voor vreselijke ziektes uitschelden of de scheids zijn moeder erbij betrekken nadat deze net 2 weken daarvoor was overleden (gebeurde in het PSV stadion)... Ben blij dat dit tokkie gedrag eindelijk eens wordt aangepakt. Dit is gedrag van eencelligen en als je je voelt aangesproken hierdoor: rot lekker op van onze club. Ga lekker naar Feyenoord toe als je je als een tokkie wilt gedragen.
+12/-5

 
reactie verwijderd

 
8 maanden geleden
Tokkie en eencellig gedrag is wat het voetbal kapot maakt. En dat moet ten alle tijde verbannen worden bij onze mooie club. Tokkies en eencelligen horen inderdaad niet bij PSV. Mensen die dat wel vinden, mogen wat mij betreft (zoals ik dus eerder aangaf) lekker oprotten naar Feyenoord ja. Ga maar lekker daar eencellig gedrag vertonen.
+5/-5

 
8 maanden geleden
Eens. Het zou dan helpen als de KNVB en clubs hetzelfde gedrag ook op het veld keihard aanpakken en dit ook publiekelijk benoemen. Iets met ´voorbeeldgedrag´ met de recente bekerfinale als mooi voorbeeld. Het is naïef om supporters (terecht) op hun gedrag aan te spreken terwijl je spelers zich op het veld als een stel kleine kinderen gedragen.

Ons laatste aankoop doet me echter vermoeden dat PSV daarin niet voorop gaat lopen.
+1/-0

 
8 maanden geleden
Generatie Z... generatie zwak
+2/-2

 
8 maanden geleden
Heb het over hondelul... Jij haalt er een hoop dingen bij die ik niet suggereer.
Bedoel ermee.. Mis beetje romantiek van vroeger.
En vind hondelul best wel onschuldig.
+3/-0

 
El Frikandel (geschorst)
8 maanden geleden
Tot je die eentje in je reet krijgt 🫣
+2/-1

 
8 maanden geleden
Dat weet jij dan blijkbaar weer...
+3/-0

 
El Frikandel (geschorst)
8 maanden geleden
Beats a fricandle 😆
+1/-0

 
8 maanden geleden
Helemaal mee eens. Zie mijn post hieronder.
+1/-0

 
8 maanden geleden
Mee eens. De overheid begint zich langzaam tegen de burgers te keren, en stap voor stap proberen ze onze vrijheid te verminderen.
+4/-12

 
8 maanden geleden
Er zijn geen complotten. Alles is openbaar en al bekend. Meeste plannen zijn zelfs al getekend.
+1/-5

 
8 maanden geleden
De regering keert zich niet tegen de burgers. Stap voor stap gebeurt dit niet en zijn er ook geen "getekende" bewijzen. Dit soort berichten en zogenaamde 'feiten' vind je alleen op Facebook of van die schimmige websites waar suggestieve teksten eerder niet dan wel met bewijzen wordt gestaafd.

Advies voor je: blijf ver weg van dit soort complotwappie onzin.
+5/-1

 
reactie verwijderd

 
reactie verwijderd

 
8 maanden geleden
Moeten dit soort posts niet verwijderd worden?
+2/-1

 
8 maanden geleden
Inderdaad... nu lachen ze maar ze vergeten voor het gemak bijvoorbeeld de alcohol in sportkantines etc etc. Het gaat steeds een stapje verder totdat iemand al gekwetst is als je diegene ongewenst gedag zegt.
+2/-2

 
8 maanden geleden
Altijd veel plezier met onze hond, moet je dan natuurlijk wel uit vreugde van de tribunes kunnen schreeuwen.
+1/-0

 
8 maanden geleden
Mee eens! Niks mis met een keer hi-ha-hondenlul roepen om de scheids te laten weten wat je van een beslissing vind.

Aanhoudende spreekkoren, waarin een groep mensen, of het nou een geuzennaam is of niet, stelselmatig beledigd worden, is niet leuk. Daar moet tegen op getreden worden.

Het is jammer dat er (dit soort) regels voor nodig zijn. Beter zou het zij als we allemaal gewoon het fatsoen hadden om wat aardiger tegen elkaar te zijn. Maar goed, beter bannen we dit gedrag uit de stadions. Heel goed dat de clubs proberen iets te doen aan de zinloosheid van wangedrag en gescheld.
+2/-0

 
8 maanden geleden
Die tijd begon het juist uit de hand te lopen. Ik verlang naar de tijd dat we in het stadion zaten en ons eigen team vooruit schreeuwden. VOORUIT DIE ROOD WITTEN VOORUIT PSV Tegenstander en scheidsen uitschelden is een teken van zwakte.
+7/-0

 
8 maanden geleden
Op de boarding staan met zn vingers in z'n oren is toch een mooie celebration? Snap echt niet wat daar mis mee zou zijn.
En die dingen die allemaal geroepen worden... Je zou maar een geliefde hebben verloren aan kanker, of enorm gepest zijn omdat je gay bent. Voor jou persoonlijk waren die spreekkoren misschien niet kwetsend. Voor andere mensen in het stadion mogelijk wel. Denk daar ook eens aan svp.
+2/-1

8 maanden geleden
Nu zal de tegenstander wat creatiever moeten worden richting Simons ..😅
+1/-2

8 maanden geleden
Tja, ik weet niet of ik mijn mening hierover wel moet /mag plaatsen hier. En dat zegt eigenlijk wel weer genoeg.
+5/-3

 
8 maanden geleden
Stoppen met het geven van je mening is geen goede zaak. Gewoon netjes typen wat je vind.
+4/-2

 
8 maanden geleden
Iedereen moet in zijn waarde gelaten worden maar IK VIND dat de maatschappij hierin doorslaat. Je geeft aandacht aan iets negatiefs. Door meer en meer regels op te leggen voelt deze doelgroep zich wellicht alleen maar in een hoek gedrukt. Ze uitten zich vervolgens wel op een andere manier. Met joden mag wel? Of met kanker (VIND IK persoonlijk 1000 x erger). Je kunt niet alles verbieden. Sommige denken er anders over en daarom is het gevaarlijk om te zeggen; ik denk dat als je je hier druk om kunt maken dat je het gewoon (te) goed hebt. Er zijn mensen op de wereld met veel grotere zorgen. En het leven wordt alleen maar mooier als je het minder serieus neemt.
+6/-2

 
8 maanden geleden
Je zegt het op zich goed. Dat k*nker voor jou PERSOONLIJK veel erger is. Waarschijnlijk omdat t zoals bij velen dichtbij staat. Je mag dan alleen wel t bruggetje maken, dat dit bij de homoseksuele burger ook het geval is bij homoseksuele spreekkoren.
+11/-0

 
8 maanden geleden
Indirect wel, goed gelezen dat ik het woord persoonlijk daarvoor gebruik. Maar dan komen we in een situatie zoals mathildelaan hieronder schetst wie er wel dood mocht of wie niet en als we willen kunnen we zo nog wel door discussiëren totdat we lijnrecht tegenover elkaar staan. Proost mensen.
+2/-1

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Het is gewoon heel kinderachtig om 'homo' te roepen in een stadion, en wat denk je er mee te bereiken? Jezelf gewoon als een volwassene gedragen moet toch niet zo moeilijk zijn, toch?
+8/-0

 
El Frikandel (geschorst)
8 maanden geleden
Een keertje roepen, mwa. Maar we hebben het hier over spreekkoren. Denk terug aan Heerenveen - PSV,die achterlijken daar tegen Simons. Daar was ik wel laaiend over ja
+2/-0

 
reactie verwijderd

8 maanden geleden (gewijzigd)
Alleen bij homofobe spreekkoren? stilleggen en staken bij elke scheldwoorden van een eenling of spreekkoor, net als bij het gooien van voorwerpen (behalve bloemetjes).
+3/-2

 
8 maanden geleden
Als in de stad met 30.000 mensen op het plein een iemand wat roept, Ga je dan ook het hele plein ontruimen ? Het lijkt wel een fixatie te worden.
+2/-12

8 maanden geleden
Prima, helaas moet een deel van de supporter heropgevoed worden. Jammer dat een deel de wokeness cultuur en t handhaven van absurd gedrag niet kan onderscheiden en het allemaal onder 1 noemer stopt.

Hopelijk zorgt het over een aantal jaar niet meer voor gestaakte wedstrijden, maar voor wat meer fatsoen.
+8/-0

8 maanden geleden
Het verkeerde middel voor het juiste doel.
Waarom die geleerde woorden over anti-plunk-isme of plunk-o-fobie?
Vroeger had je boeren of juist weer anderen die dood moesten (volgens de spreekkoren). Toen kreeg je geleerde debatten in de kranten en in de politiek over wie er nou wel dood mochten en wie niet.
Het heeft me nooit kunnen overtuigen.

Veel zinniger zou het zijn als clubs hun supporters duidelijk maken dat ze geen prijs stellen op gescheld. Moedig gewoon je eigen club aan.

En wat homo's betreft. De enige homofiel die bij mij weten ooit een voetbalveld betreden heeft was Blankestein. En die was een scheids, niet eens een speler. Maar misschien zijn er dingen waar ik geen weet van heb.
+2/-6

 
8 maanden geleden
Hoho… je vergeet Ignace van Swieten! Met zijn strakke, korte broekje. Blankestein kwam ná hem. Vandaar ook de spreekkoren “hij is de vriend van Van Swieten” destijds… ik vind dat soort spreekkoren ludiek en niet aanstootgevend maar heb wel begrip voor andere zienswijzen.
Vriend van me gaat altijd naar ADO. Daar zingen ze niet meer “hij is de vriend van Van Swieten” maar: “hij heeft een fiets zonder zadel”. Ludiek en binnen de huidige perken. Zo zal er steeds wel weer een maas gevonden worden…
+3/-1

 
8 maanden geleden
Ehm, je slaat de spijker op zijn kop. De enige homofiel die ooit een stadion betreden heeft zou 1 scheidsrechter zijn en 0 voetballers. Statistisch gezien natuurlijk onmogelijk en heel misschien dat dit soort spreekkoren daar debet aan zijn?
+5/-1

 
8 maanden geleden
Ha Sankaunited,

Dat bedoelde ik natuurlijk ook (met de woorden "maar misschien zijn er dingen waar ik geen weet van heb";).
+1/-1

8 maanden geleden (gewijzigd)
Niet te hopen dat ze roze of regenboog bekertjes gaan gebruiken :)

Maar serieus;
natuurlijk niets mis mee dat we weer een beetje normaal gaan doen met z'n allen (sorry voor het generaliseren).
Onze maatschappij wordt steeds harder, steeds meer vervreemden we van elkaar. Dat alles praten we goed onder de noemer "vrijheid van meningsuiting".

Vrijheid van meningsuiting is niet bedacht om voortaan kwetsend, onbeschoft , onfatsoenlijk, discriminerend of bedreigend (die laatste 2 mogen niet, dus verzinnen we vanalles wat dat net niet is, maar daar wel tegenaan schuurt) door het leven te gaan.

Rivaliteit op gebied van sport is mooi, maar dat hoeft niet gepaard te gaan met waarde/norm vervaging.
+9/-0

reactie verwijderd

 
8 maanden geleden
Lekker makkelijk hè? Bij alles waar je een keer in de spiegel moet kijken, de woke term er maar ingooien.
+5/-1

 
8 maanden geleden
Haha inderdaad. Dat zie je vaak ook op Facebook op bij nieuwsberichten op bv nu.nl of YouTube. Er zijn altijd (in mijn ogen eencellige) mensen die 'woke' erbij halen terwijl bv deze maatregel helemaal niet met dat zogenaamde woke te maken heeft. Gelukkig zie je dat bij PSV fans veel minder en zie je dat ze dat alleen in hun zielige vriendengroepje dan gebruiken.
Dit is gewoon een goede regel, net als veel andere regels die voetbal domheid tegengaan in het stadion (zoals bier gooien). Je moet wel heel simpel zijn als je dit niet ziet.
+3/-0

El Frikandel (geschorst)
8 maanden geleden
Wassen neus dit. Voordat de eerste keer "ingegrepen" wordt is het al veel te ver over de schreef, dat weet iedereen. En dan nóg een keer een waarschuwing en dán 'tijdelijk' staken. Typische slappe zakken in Zeist. Spreekkoren ? Meteen waarschuwing, 2e keer van het veld af.
+2/-0

8 maanden geleden
Ik blijf erbij: de verkeerde aanpak voor het goede doel.
Met moeilijke woorden als "homofoob" schieten we niks op. Met willekeurig gekozen -fobieën en anti-ismen komen we niet verder.
Het kan simpeler en overtuigender.

Waar ik helemaal niks van snap is alle heisa rondom Xavi Simons.
Ik weet niks over het privéleven van Xavi Simons en het gaat me ook niet aan. Maar dat punt zijn we nu voorbij, of we het willen of niet.
Zeg dan gewoon: ja, Xavi is homo (if so), en wat zou dat? We hebben eerder ook gekleurde spelers gehad en zelfs Belgen. Welke PSV-supporter zou uitwijken naar 010 of 020 als blijkt dat Simons homofiel is? Waar hebben we het over?
+1/-2

8 maanden geleden
Helaas roepen er ook mensen die drommelsgoed weten wat ze teweeg brengen
+3/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Dit stukje in NRC van vandaag laat zien wat ik bedoel:

"De KNVB beboet nu voornamelijk bij antisemitische spreekkoren; PSV moest eerder dit seizoen 12.500 euro betalen na het duel om de Johan Cruijff Schaal. PSV beklaagde zich omdat de aanhang van Ajax tijdens die wedstrijd homofobe spreekkoren zong maar daar niet voor werd gestraft. De KNVB zou ook voor homofobe liederen beleid moeten ontwikkelen, vindt de Blankenstein Foundation."

en

"Onlangs klonken bij FC Utrecht in de competitiewedstrijd tegen PSV massaal en langdurig de spreekkoren „alle boeren zijn homo” en „Xavi Simons is homo”. De Blankenstein Foundation vindt het teleurstellend dat voetbalbond KNVB daarop niet met een statement is gekomen."

Dit gaat allemaal over gemaakte werkelijkheid. Ajax is geen joodse club. Oud-voorzitter Michael van Praag, zelf joods, walgt van die flauwekul. Hij wil dat zijn supporters ermee ophouden.
Als er één club joods is, is het PSV, de Philips Sport Vereniging. De familie Philips stamt af van joodse Duitse handelaars, die zich tot het protestantisme bekeerden en in Zaltbommel gingen wonen (niet als vluchtelingen, overigens). Natuurlijk is geen enkele voetbalclub joods. Ik zeg het alleen maar om de absurditeit van die zogenaamde identiteiten te illustreren.
Boeren zul je in de stad Eindhoven niet veel tegenkomen. Eindhoven is groot geworden door de industrie (Philips, Karel I, DAF). Alleen daar konden de arme boerenkinderen uit de grote gezinnen nog een inkomen verdienen.
Met andere woorden: de zogenaamde "joodse" identiteit van Ajax is flauwekul en de zogenaamde "boerse" identiteit van PSV ook. [Wordt vervolgd]
+2/-1

8 maanden geleden (gewijzigd)
In de tijd van Rijvers en Michels had je al spreekkoren van "puntje-puntje dood!". Puntje-puntje was "joden" of "boeren" of wat dan ook, afhankelijk van wie het zong en tegen wie. Ontzettend vervelend en kinderachtig.
Toen is de politiek zich ermee gaan bemoeien, en het werd er niet beter op.

De leiding van Ajax klaagt over "antisemitisme". Dat is ook heel slecht en verwerpelijk, maar een eerste stap zou zijn: volg het wijze advies van Michael van Praag. Kappen met die israelische vlaggen. Het slaat nergens op.

De leiding van PSV klaagt over "homofobe spreekkoren". Dan ga je mee met de schijnwerkelijkheid van de namaaksupporters van andere clubs. PSV bedoelt dat Xavi Simons uitgescholden wordt, en beklaagt zich over eenzijdige maatregelen. Zeg dat dan.

En als Xavi Simons werkelijk gepikeerd is over die spreekkoren (en kennelijk echt homo is, want wat zou het hem anders deren?), wees dan groot en flink. Zeg dan dat je je als club niet schaamt voor een homofiele speler. En laten andere clubs hetzelfde zeggen.

En gebruik geen mooeilijke woorden. Waren de mensen die vroeger riepen van "boeren dood" dan soms anti-agraristen? Of agrarofoob?

Tot slot. Ik krijg een aantal minnetjes op mijn vorige posts, en dat is allemaal prima en niks pesoonlijks. Maar als je mij wilt overtuigen: vertel me met argumenten wat ik verkeerd gedaan of gezegd heb. Plusjes en minnetjes praten niet.
+1/-3

8 maanden geleden
Erg overtrokken en onverstandig. Als de KNVB ‘Homo’ tot scheldwoord verklaart zeg je eigenlijk iets over homosexuelen wat je nou juist niet wilt. Wat gaan ze doen als een heel vak een speler toeroept dat hij een hetero is? Mag dat wel van de KNVB? Dan vindt de KNVB kennelijk dat er iets mis is met homo’s. Ik vind dit oneerbare gedrag schandalig van een respectabele organisatie als de KNVB en dit vraagt om gepaste maatregelen tegen de verantwoordelijken!
+3/-3PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.840 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

abn ajaks amro arbitrage bakayoko binnenkant bodo bosz brobbey caroline dortmund expertisegebied feyenoord gaal henderson izecson lozano petrovic psvrijnwoude sancho santos scheids sinner soubavaria tennis vaart vaio verlenging voorgrond zieker