Transparent
Inloggen
Sluiten

Einde ultra-groeperingen in stadions?

27 mei 2024 20:29
Foto: Pro Shots

Einde ultra-groeperingen in stadions? ; image source: Pro Shots

Politiechef Frank Paauw is de nieuwe voorzitter van de KNVB. Tijdens de bondsvergadering is hij verkozen met eenendertig van de zestig stemmen. Dat was vanzelfsprekend voldoende om als opvolger van de vertrekkende Just Spee te worden benoemd. Hans Nijland eindigde met twintig stemmen op de tweede plaats, terwijl Jeanet van der Laan op zeven stemmen mocht rekenen. Twee stemmen werden bij de telling ongeldig verklaard

Frank Paauw kreeg de laatste maanden al veel kritiek te verwerken vanwege zijn kandidatuur en gehekelde uitspraken. Zo heeft hij zich eerder hardop afgevraagd of uitsupporters niet geweerd moeten worden omdat de massale inzet van politie en ME niet langer uit te leggen was. Ook heeft hij eerder een brief aan alle politiekorpsen van Nederland gestuurd met daarin het advies om uitsupporters van FC Groningen en Cambuur Leeuwarden tot nader order te weren. Daarnaast is hij voorstander van een verbod op uitsupporters bij Europese wedstrijden, voor velen juist dé charme van het voetbal, waar hij zich ook allesbehalve populair mee maakt.

In recentere uitspraken heeft Frank Paauw aangegeven dat de soep iets minder gegeten wordt dan opgediend, want hij lijkt zich te richten op de ultra-groeperingen. Die groepen, doorgaans herkenbaar aan zwarte jassen met capuchons, worden nu weggezet als de raddraaiers die volgens de politiechef verantwoordelijk zijn voor alle misdragingen van de afgelopen weken. "Normale" en vriendelijke supporters zouden nog altijd welkom moeten zijn waarbij zelfs afscheid genomen moet gaan worden van de onzinnige combiregelingen. Hij gaf daarbij aan: "Ik heb altijd gezegd: bij voetbal hoort óók uitpubliek. Als driehoek moeten we de clubs daarin ook steunen want zij kunnen dat niet alleen. De uitgangspunten om voetbal toegankelijker en gastvrijer te krijgen heb ik altijd gesteund, zowel als politieman als ook als voetballiefhebber. Maar de mensen die het proberen te verpesten voor de rest, daar moeten we ons op focussen."

De afgelopen maanden werd er door fans van vrijwel alle clubs in Nederland geprotesteerd tegen de voordracht en op handen zijnde aanstelling van de politiechef. Normalisatie van de bizarre maatregelen waar met name uitsupporters momenteel al mee te maken hebben, lijkt verder dan ooit. De breed gedragen onvrede onder voetbalfans ten spijt schept de verwachting dat het tegenovergestelde dreigt te gebeuren; een verslechtering van de relatie. Frank Paauw is inmiddels trending topic op Twitter waar het nieuws met woede en verbazing lijkt te zijn ontvangen.
Tags

paauw uitsupporters groeperingen politiechef ultra nederland afgevraagd allesbehalve bondsvergadering brief cambuur capuchons combiregelingen driehoek gastvrijer gehekelde geprotesteerd geweerd groningen hans herkenbaar jassen jeanet kandidatuur knvb laan misdragingen nijland normalisatie onvrede opgediend politiekorpsen politieman raddraaiers recentere schept soep spee tegenovergestelde telling toegankelijker trending uitgangspunten uitpubliek verslechtering vertrekkende voetbalfans voetballiefhebber voordracht voorstander vriendelijke weggezet weren woede

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden (gewijzigd)
Dat zou top zijn (versoepeling van de combi-regelingen door asocialen te weren). Eindelijk die idioten die alleen maar uit zijn op rotzooi trappen het stadion uit. Dan kunnen de normale supporters op een normale en veilige manier naar het stadion gaan.
+14/-0

 
2 maanden geleden
Dat klinkt heerlijk! Ik heb geen idee hoe Frank Pauw daar precies wil gaan komen, maar die man heeft er vast langer over nagedacht dan ik in de 3 minuten nadat ik dit artikel gelezen heb :)
+1/-0

2 maanden geleden
Kan niet tegen maatregelen zijn die ervoor zorgen dat voetbal weer van iedereen kan zijn.. vaders moeten weer met kinderen naar voetbal kunnen zonder zich zorgen te hoeven maken om stukken vuurwerk die het vak in vliegen.
Ik hou van sfeer, ik hou van gezonde rivaliteit, het zingen van mooie liederen, maar het hooliganisme moet verbannen worden..
+16/-0

2 maanden geleden
Ik juich het toe weg met de ultras, weg met capuchons, bivakmutsen en zwartdragers!
Voetbal terug bij het gewone gezellige volk!
+13/-0

 
2 maanden geleden
Waarom zou je een zwarte capuchon en/of een bivakmuts opdoen in een voetbalstadion als je naar een wedstrijd gaat kijken en je club aanmoedigen? Ik kan geen één reden bedenken, behalve datje je wil voordoen als een hechte groep 'waar niet mee te sollen valt'. Ga dan aub de heide, op en nodig die van een andere club uit, misschien dat er zelfs een leuk matpartij uit voorkomt.
+6/-1

 
2 maanden geleden
Dat wordt al gedaan in buitenland, Polen als ik me niet vergis (en misschien wel andere Oostblok landen). Twee groepen van verschillende clubs ontmoeten elkaar in een weiland. Van beide clubs evenveel mannen (of vrouwen). En meppen maar! Er zijn zelfs regels, als iemand op de grond ligt mag je niet doorgaan. En geen wapens, alleen de vuisten. Er lopen ook soort 'scheidsrechters' doorheen. Misschien moeten ze dat lekker gaan doen.
+1/-1

 
2 maanden geleden
Ze zouden zich idd. kunnen aanmelden bij een freefight-club, die dan het liefst op zondagmiddag hun trainingssessies hebben.
+2/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Afscheid van verplichte combi's lijkt mij utopie. Dat station is al jaren geleden gepasseerd.

De man heeft in het, recente, verleden zulke foute uitspraken gedaan dat ik weinig vertrouwen (meer) in hem heb.

Onbegrijpelijk dat het niet Hans Nijland is geworden. Voetbaldier pur sang, bewezen vakman, bij een ieder geliefd... althans dat zou je denken.
+6/-2

 
2 maanden geleden
Wat ik er over gelezen heb is dat er binnen het amateurvoetbal helemaal geen animo was voor Nijland als directeur.
+1/-0

2 maanden geleden
Vraag me alleen af hoe hij die ultra-groeperingen dan aan wil gaan pakken. Je mag niet zomaar iemand oppakken omdat hij een zwarte hoodie aan heeft. Om te beginnen moet er gezorgd worden voor een vlekkeloze fouillering. Hoe kan het dat de ADO-supporters en de Go Aheadsupporters zoveel vuurwerk mee naar binnen kregen? Maar och, hij krijgt er vorstelijk voor betaald dus mag hij het oplossen ook.
+1/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Als club kan je kledingeisen stellen. Bij concerten zijn voetbalshirts ook verboden, op PSV shirts bij Guus Meeuwis na. Dan kan je zwarte hoodies ook verbieden
+3/-1

 
2 maanden geleden
Redelijk naïef om te denken dat je deze groepen gaat weren door het verbieden van zwarte kledij.
Je gaat er hoogstens de supporters die niet bij deze groep horen en ook zwarte kleren dragen mee tegen je in het harnas jagen.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Zet maar (politie)honden in, die vuurwerk kunnen ruiken (zoals drugshonden op vliegvelden) en bij een "hit" gelijk naar een aparte ruimte, waar je een "stripsearch" moet ondergaan.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Die hadden ze bij de bekerfinale in de kuip, bleek inderdaad zeer effectief te zijn.
+1/-0

2 maanden geleden
Zeer tendentieus artikel. De gemiddelde voetbalsupporter boeit het imo niks wie de bondsvoorzitter is. Het weren van uitsupporters gaat echt niet gebeuren, daar gaat deze man echt niet over. Blijkbaar voelen bepaalde groeperingen zich bedreigd door deze man, en die maken het meeste lawaai, terwijl ik denk dat er een hoop (zo niet de meerderheid) van de supporters het op punten eens is met de zienswijze. Ik wel in ieder geval.
+8/-0

2 maanden geleden
De afgelopen jaren al meermaals mijn visie gedeeld, al dan niet tegen de stroming in zwemmende.

Ik snap niet hoe het dragen van een hoody 1 op 1 gelieerd kan worden aan vandalisme, bestoken van vuurwerk en bedreigingen.

Ik weet niet wie er in het stadion zat tegen sparta, maar naast de bivakmuts was het merendeel van de veldbestormers rood en wit dragend.

Los daarvan, ben ik benieuwd wat de beste man gaat bereiken. Ik ben, net als Killer, sceptisch.

Voor de volledigheid, ik ben absoluut tegen vuurwerk in andere vakken of veld gooien, slopen en bedreigen. Maar ik heb ook een hoody, niet perse zwart overigens, en draag deze ook wel eens naar de wedstrijd. Ik heb echter nog nooit met vuurwerk gegooid, een veld bestormd of iemand bedreigd.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Fijn dat jij je eigen net als velen niet verlaagd tot deze barbaarse activiteiten, Ze hebben het hier dan ook over het merendeel Obi en ik hoop dan ook dat mocht het verbieden van de hoody kan bijdragen aan de oplossing een ieder die voetbal een warmhart toe draagt mee zal werken.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Exact mijn gedachte, dus bedankt voor het typen! ;-)
+1/-0

 
2 maanden geleden
Ik zat er vlak boven waar ze het veld op gingen. En ja, het waren voornamelijk de supporters met zwarte kleding die het veld op gingen. Dus ik weet niet wat jij hebt gezien. Nadat ze door het eigen publiek werden uitgejouwd en wat bierbekertjes kregen toegeworpen, gingen ze (en dan bedoel ik de zwarte gekleedde 'supporters') op oorlogspad. Ze baande zich een weg omhoog in hoek tussen Oost en L-side om paar eigen (!) supporters keihard neer te meppen. Ik heb angstige kleine kinderen de box in gehezen die super bang waren geworden. Wat ik ook niet begrijp, er liepen gasten tussen met maskers op. Dat moet toch al helemaal verboden worden?? En de stewards stonden erbij en keken ernaar. Ik weet niet wat de bevoegdheden zijn van de sterwards, maar ze lieten het allemaal gebeuren. En ergens begrijp ik dat wel, want die gasten zijn gek, doorgesnoven en missen volgens mij het een en ander.
+5/-0

2 maanden geleden
Het zou Frankie sieren als hij eens in Duitsland op bezoek gaat bij de locale driehoeken om daar eens na te gaan hoe een en ander rond het voetbal wél in goede banen geleid wordt!
+1/-0

 
2 maanden geleden
In Duitsland zitten rivaliserende thuis- en uitsupporters samen in de trein naar het stadion. Dat is in Nederland ondenkbaar. Dat heeft niks met de locale driehoek te maken. Dat komt door de mentaliteit van de mensen.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Dat vind ik veel te makkelijk; het kan niet enkel en alleen de mentaliteit van de mensen zijn. Maar stel dat dit wel zo is, dan is de oplossing niet moeilijk: keihard dadergericht straffen, met meldingsplicht.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Ik vrees dat Shevchenko gelijk heeft. Qua mentaliteit is Nederland een ongelofelijk klote land geworden. Niet voor niets dat Nederlandse toeristen op menig overlast lijstje bovenaan staan. De ikke ikke instelling komt in alle bevolkingsgroepen voor. Wij vinden dat alles moet kunnen en als het al een keer niet mag negeren we het massaal en doen het toch. Zo lang dat het algemeen geaccepteerde gemiddelde is komt er helemaal niets van deze mooie voornemens terecht vrees ik. Maar wat zou het fijn zijn om gewoon met welk shirt dan ook door een stad te kunnen lopen #whishfull thinking#
+1/-0

2 maanden geleden
Waarom niet de daders (vuurwerk gooien, geweld) per wedstrijd identificeren, aanklagen + stadionverbod? Is dat te moeilijk?
+1/-0

 
2 maanden geleden
Identificeren is best moeilijk, ondanks de vele camera's. Wat echter effectiever is, ook voor de toekomst, is bij vuurwerk het hele vak een wedstrijd leeg lagen, bij de 2e keer 2 wedstrijden. Daarna zal het hele vak wel direct corrigerend gaan optreden bij dit soort eigenlijke Ajax supporters
+1/-0

 
2 maanden geleden
De kunst is juist om met maatregelen te komen die de daders treffen, zonder dat een hele grote groep niet-daders daar last van heeft.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Als er op 1 zijde iedere wedstrijd 80 fakkels zijn, dan heeft die hele zijde al jaren de tijd gehad hun vakgenoten te corrigeren of zich ervan te distanciëren. Echter geven ze die fakkel allemaal door, gehuld in verboden gezichtsbedekkende kleding. Dan moet je inderdaad de rest van het stadion en de club beschermen, zodat dat een hele grote groep niet-daders in de rest van het stadion daar geen last van heeft.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Je vergeet alleen dat de supporters in dat betreffende vak een kaartje gekocht hebben om voetbal te kijken, niet ingehuurd zijn om de orde te handhaven.

Waarom zou ik het risico op 2 blauwe ogen moeten lopen om te garanderen dat ik de volgende wedstrijd nog het stadion in mag.

Daarnaast ook erg makkelijk om te roepen vanaf een andere tribune. Als je dan toch zo van de sociale controle bent laat dan heel het stadion maar boeten. Waarom zou ik verantwoordelijk zijn puur en alleen omdat ik in hetzelfde vak sta? Jij kan als medesupporter ook je verantwoordelijkheid nemen en bij de ingang al het vuurwerk af komen pakken.
+1/-2

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Als jij in een vak zit waar structureel gerotzooi is, al meer dan 20 jaar, dan had je al lang de tijd om een ander vak uit te zoeken of anoniem een melding te hebben gemaakt bij PSV.

Daarbij is al tijdelijk waar jij staat, want PSV heeft geen stavakken, alleen is er 1 zijde waar ze er stavakken van hebben gemaakt. Precies de zijde die al jaren voor een slechte naam zorgt voor PSV, die de oorzaak zijn van alle boetes van PSV. De zijde die niet trots is op Rood-Wit, maar trots op Zwarte hoodies. Iedereen die daar in de zwarte want staat, is dus uiteindelijk medeverantwoordelijk
+1/-0

2 maanden geleden
Als ik weer zag wat er na de kampioenswedstrijd het stadion in kwam via vak U, geheel onherkenbaar en de boel verziekten en kort en klein sloegen, kan me dat niet hard genoeg gestraft worden.
+1/-0

2 maanden geleden
Als het hem lukt zou het natuurlijk geweldig zijn, wie wil er nou niet met zijn zoontje lekker een uitwedstrijd kunnen bezoeken en er een onvergetelijke dag van maken, ik heb 3 zoontjes en zou zoiets fantastisch vinden, nu hoef je daar niet aan te denken, een thuiswedstrijd bezoeken is voor hen al een kennismaking met woorden die ze nooit horen, laat staan een uitwedstrijd.

Ik denk alleen dat je mensen die graag met elkaar willen boksen, zich altijd zullen organiseren om zo toch de boel te kunnen verpesten. Tenzij je ze allemaal op heterdaad oppakt en een meldingsplicht rond wedstrijden doet, maar dan vraag je nog meer van de politieorganisatie als voetbalbranche dan nu al gedaan wordt, dat lijkt me onmogelijk.
Maar ik laat me graag verrassen.
+1/-0

2 maanden geleden
De rol van voorzitter van de KNVB moet mijns inziens niet groter gemaakt worden dan hij is. Ik lees in de berichtgeving over de aanstelling van Paauw dat hij de opvolger is van Just Spee, die het de laatste 5 jaar heeft gedaan. Ik heb deze naam nog nergens voorbij horen komen, dus het lijkt me niet dat deze functie een bepalende invloed heeft op zaken zoals het omgaan met supporters bij wedstrijden in het betaald voetbal.

Er zijn daarnaast mijns inziens ook teveel praktische bezwaren om dit probleem simpel te kunnen oplossen. Ondanks (steekproefsgewijs) fouilleren bij wedstrijden lukt het werkelijk elke groepering om grote hoeveelheden vuurwerk een stadion in te krijgen. Zelfs bij uitwedstrijden (afgelopen zondag natuurlijk, maar denk ook nog even terug aan Heerenveen - PSV). Hoe ga je dat aanpakken? En hoe ga je de tientallen supporters identificeren die een veld oplopen? Natuurlijk, sommigen zijn herkenbaar in beeld, maar dan heb je nog niet direct de identiteit erbij. En het meerendeel is slecht herkenbaar door mutsen. Vervolgens geef je ze een stadionverbod, maar hoe ga je dat (als club) dan weer handhaven? Die gast die bij ons de Sevilla-keeper aanviel, had nota bene al een stadionverbod. En met enkel een paar vrijwillgers als steward en een paar ingehuurde beveiligers ga je geen opgefokte, doorgesnoven of dronken raddraaiers tegenhouden.

Ik zou het fantastisch vinden als we er op één of andere manier in slagen om ervoor te zorgen dat het niet meer uit de hand gaat lopen. Dat we ook kunnen accepteren dat er bij voetbal ook een verliezende partij is. En dat laatste, dat lijkt een maatschappelijk probleem. We zijn zo gewend te krijgen wat we willen, dat we bij een nederlaag of tegenslag onszelf niet meer in de hand hebben. Kijk maar naar wat er gebeurde bij Roda, bij ADO, bij Utrecht, bij Ajax (thuis tegen Feyenoord) of vorig jaar rond de degradatie van Groningen. Het gaat zo vaak fout. Maar mijns inziens is daar, zoals shevchenko ook al ergens aan gaf, een enorme mentaliteitsverandering voor nodig. En een verandering die 180 graden de andere kant op gaat als de mentaliteitsverandering die we de afgelopen tig jaar gezien hebben in dit land.
+1/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Gewoon geen uit-supporters meer naar de stadions! Relatief simpele ingreep die in 1 klap heel veel problemen zou oplossen voor zowel clubs, KNVB, Eredivisie en maatschappelijk (kosten politie inzet, slechte imago, etc)
+1/-3

 
2 maanden geleden
Dan krijg je juist gezeik, want dan gaan uitsupporters in het thuisvak zitten.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Als je dit meent, snap je helemaal niets van voetbalbeleving en het awayday gevoel van veel van de normale fanatieke supporters. Als wij toe gaan naar voetbal zonder uitsupporters, dan ga ik nog vaker in Duitsland kijken. Want daar kan het allemaal wel.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Dan waren de rellen in Utrecht, bijvoorbeeld, ook geweest. Lost dus niet per definitie iets op.
+2/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake bakayoko basarnhem benitez berg boscagli costa dest dijk feyenoord flamingo gerets izecson klompje mauro oostenrijk oranje post psveldhoven ronaldopsv santos schouten sepp stewart strijdplan teze tillman veerman weghorst xavi