Transparent
Inloggen
Sluiten

Stewart: "Mijn moeder wil ineens elke week naar het Philips Stadion"

21 juli 2024 09:00 - Noël van de Laar
Foto: Pro Shots

Stewart: "Mijn moeder wil ineens elke week naar het Philips Stadion"; image source: Pro Shots

PSV.supporters.nl was deze week een dag te gast op het trainingskamp van PSV in Klosterpforte. Naast Peter Bosz, Ismael Saibari en Malik Tillman spraken we daar deze week ook met technisch directeur Earnest Stewart. Het resulteerde in een open en ontspannen gesprek met de Amerikaan die sinds een jaar en vier maanden verantwoordelijk is voor het technisch beleid binnen PSV.

Earnest, hoe staat PSV er voor jouw gevoel voor? Zit je nu op de helft van de transferwindow of hoe werkt dat voor jou?

"Je hebt een plan in je hoofd dat je uit wil voeren. Welk moment je in de window zit is daarbij niet belangrijk. Ik zit hier niet om voor morgen alle dingen al voor elkaar te hebben maar ik zit hier juist voor de langere termijn. Sommige dingen duren wat langer, terwijl andere zaken zich weer sneller af laten handelen. Naast het feit dat er een EK is geweest deze zomer komt de transferperiode ook dit jaar weer wat later op gang. Daar hebben in principe alle clubs last van. Het daadwerkelijke evaluatiemoment vindt natuurlijk pas in september plaats, na het sluiten van de transferwindow."

Er is al best wel veel gebeurd al bij PSV deze zomerstop, toch? Staat er nog meer te gebeuren en zo, ja, wat kunnen we verwachten?

"Ja, zeker. We staan er volgens mij ook best goed voor op dit moment. Zoals ik al zei is er wel een EK geweest. Er zal normaal gesproken interesse ontstaan in spelers. Niet alleen in spelers die het goed hebben gedaan op het EK, ook in spelers die het afgelopen seizoen gewoon heel goed gepresteerd hebben. Dat merk je wel. Maar om nou te zeggen dat de deur platgelopen wordt door geïnteresseerde clubs, nee, dat niet. Je hoort wel in de markt dat er interesse is in spelers, wat ook normaal is als er succes is. We staan er nu goed voor, maar je weet natuurlijk nooit wat er allemaal nog gaat spelen, of er jongens vertrekken of langdurig geblesseerd raken. Dat zijn scenario’s waar je je als club niet altijd even goed op voor kunt bereiden."

Vorig jaar praatte je over een puzzel die je aan het leggen was. Hoe ver ben je nu met die puzzel voor komend seizoen?

"We zijn een Nederlandse club, we moeten zorgen dat we op beleidsniveau aan- en verkopen doen. Je bent altijd afhankelijk van zaken die onderweg gebeuren. Ik moet wel zeggen dat vorig jaar, de manier van spelen echt heel erg snel is gegaan. We zijn er goed in geslaagd om spelers te halen die passen binnen de filosofie die we na streven. Je hoopt natuurlijk de groep zoveel mogelijk intact te houden. Het zou alleen zomaar kunnen dat er interesse ontstaat en dat er biedingen voorbij komen die je als club simpelweg niet kunt weigeren. Maar dat blijft ook een beetje koffiedik kijken, natuurlijk."

Merk je een groot verschil met vorig jaar en zo, ja, waaraan merk je dat?

"Eigenlijk was het best wel vast vorig jaar, de spelers die er waren die waren er ook echt. Dat was ook echt zo. Ik kan niet zeggen dat er voor heel veel spelers op de deur werd geklopt vorige zomer. Dat is nu wel heel anders. PSV lijkt het afgelopen seizoen weer een stuk interessanter te zijn geworden voor buitenlandse clubs, ja. Dat is heel positief, want daar werken we ook heel hard voor elke dag. Anderzijds hoeven we inkopend ook niet zoveel te doen als vorig jaar. Nu is het zaak om de selectie zoveel mogelijk compleet te houden en te versterken waar mogelijk."

We spraken net met Peter Bosz en die gaf aan vooral prioriteit te zien in het aantrekken van een rechtercentrale verdediger en een eventuele vervanger voor Hirving Lozano, die in de komende winterstop naar San Diego vertrekt, om daar op te anticiperen. Klopt dat?

"Dat is inderdaad hoe wij er nu instaan. De vervanger van Lozano zullen we niet nalaten als de mogelijkheid zich voordoet om die te halen, anderzijds hebben we genoeg aanlooptijd om ervoor te zorgen dat we dat ook kunnen doen. Dat valt tot nog toe wel te overzien. Maar we hebben nog anderhalve maand te gaan natuurlijk. Vorig jaar was de situatie ook op dat front wezenlijk anders. Toen speelden we voorrondes Champions League en hadden we in feite nog niks. Nu hoeven we geen voorrondes te spelen dus dat maakt de situatie ook wezenlijk anders. De druk om te presteren was er vorig jaar al veel eerder. Juist dankzij de kwalificatie vorig jaar ontstond er ruimte om wat extra dingen te doen. Het halen van Hirving is daar een goed voorbeeld van. Dat was dus echt wel anders."

Momenteel zijn er een behoorlijk aantal spelers met nog een eenjarig contract bij PSV. Merk je dan ook dat het lastiger is om contracten te verlengen nu er zoveel interesse is in de speler van PSV?

"Twee dingen spelen daarin mee. Enerzijds omdat je succes hebt en anderzijds omdat je gewoon nog een eenjarig contract hebt. Je hebt dadelijk natuurlijk ook die transfervrije status die spelers kunnen gaan verzilveren. Dat merk je wel op het moment dat er succes is. Dat gaat vanuit een speler, op het moment dat er succes is en je kunt dan een volgende stap maken op sportief of financieel vlak in je carrière, dan is dat zeker wel een onderdeel van het spel, ja."

Kijken de buitenwacht en de media misschien teveel naar die aflopende contracten? Het lijkt me voor de club ook niet ideaal dat er spelers transfervrij de club verlaten?

"Ik vind het an sich vrij logisch als in... Ik ben een jaar en vier maanden geleden begonnen in deze rol bij PSV, Peter begon een jaar geleden. Ja, je gaat dingen doen die je zelf wil doen. Je gaat niet zomaar contracten verlengen om het verlengen. Dus je gaat kijken. En dan trek je je conclusies daaruit. Daarmee ga je aan de slag. En dan is dat een logisch gevolg van een verandering die er plaats heeft gevonden voor een TD en een trainer, die invloed hebben op hetgeen wat er moet komen."

Maar er zijn wel degelijk aanbiedingen gedaan aan spelers die beschikken over een aflopend contract. Daar is alleen nog niet op gereageerd. Toch?

"Ja, op het moment dat contracten over een jaar of anderhalf jaar aflopen kom je bij die spelers in de lucht. Dan is de situatie vaak anders natuurlijk dan wanneer je een nog meerjarig contract openbreekt en verlengt."

Je hebt ook clubs die zeggen: Verlengen of je speelt niet meer. Maar jullie lijken daarin een andere mening te zijn toegedaan. Klopt dat?

"In sommige gevallen wel, ja. Omdat hetgeen wat het oplevert als je een speler verkoopt met een eenjarig contract vaak niet opweegt tegen het bedrag dat we ophalen bij een eventueel kampioenschap. Daar kan ik in sommige gevallen geen rekensom op maken."

Merk je dan ook een bepaalde loyaliteit van spelers naar de club toe? Dat ze dan toch met één jaar verlengen om te voorkomen dat ze gratis de deur uit lopen?

"Die zijn er zeker wel bij, ja. Dat gaat wel prima eigenlijk. Er zijn nu met Mauro Junior, Walter Benitez, Jordan Teze, Armando Obispo en Olivier Boscagli vijf spelers die beschikken over een aflopend contract. Ik verwacht wel, eventuele transfers deze zomer daargelaten, dat de meerderheid van deze contracten verlengd gaat worden, ja. Bij sommige van die vijf heb ik er een beter gevoel bij dat we er uit gaan komen dan bij de ander, zonder daarbij in te gaan op namen."

Om toch in te gaan op een naam. Atletico Madrid heeft zich recent bij PSV gemeld om Walter Benitez over te nemen. Was dit bod voor jullie echt onbespreekbaar?

"Ja, absoluut. Daar konden we helemaal niks mee. Er moet gewoon wel een marktconforme prijs op tafel komen voor spelers van PSV. Dat geldt niet alleen voor Walter maar in principe voor iedere speler. Wij willen ook gewoon gezien worden als een grote club en zo wensen we ook behandeld te worden. Dat betekent dat je ze niet voor een appel en een ei op kan komen pikken. Voor elke TD is het een lastige periode, deze transferperiodes. Je hebt als club een bepaald belang dat soms haaks staat op het belang van de spelers en individuen. 2 september sluit de transfermarkt en vanaf dat moment maken we de balans op en is het zaak dat we er met zijn allen weer volle bak voor gaan."

Leg je als technisch directeur dan ook deadlines op aan spelers, dat ze voor een bepaalde datum moeten reageren op een contractvoorstel en zo, niet dat het voorstel van tafel geveegd wordt?

"Nee. Daar doet PSV niet aan. Het mooiste voorbeeld hierbij is denk ik wel de situatie van Sergiño Dest. Maar ook voor Obispo geldt in feite precies hetzelfde, nu die enige tijd weer uit de roulatie is zou het makkelijk zijn om het contractvoorstel in te trekken. Maar zo gaan we niet met onze spelers om. Het is natuurlijk vooral heel vervelend dat hij er nu weer uitligt. Niet alleen voor hem maar ook voor ons."

In het verleden was het zo dat PSV jaarlijks minimaal een topverkoop moest doen om financieel uit de problemen te blijven. Is dat nog steeds zo? Of is de financiële zekerheid die kwalificatie voor de Champions League met zich meebrengt voldoende om niet afhankelijk te zijn van een uitgaande toptransfer?

"Nou, het maakt het sowieso wel gemakkelijker, ja. We hoeven in principe nu niet te verkopen. Maar, je moet er wel alert op zijn dat de Champions League een eenmalige baat is. Je hoopt die elk jaar te behalen, wat misschien niet realistisch is. Maar het maakt de zaken voor ons nu zeker wel gemakkelijker, ja. Vorig jaar hebben we met Ibrahim Sangaré ook al een topverkoop gedaan. Vervolgens haalden we ook nog Champions League. Dit jaar idem. Dan is die druk wel even wat anders. Al denk ik wel dat het voor elke Nederlandse club nog altijd de insteek is om jaarlijks één voor de club toptransfer te doen."

Jerdy Schouten wordt na het succesvolle Europees Kampioenschap dat hij gespeeld heeft nadrukkelijk in verband gebracht met de grootste clubs van Europa. Verwacht je veel beweging rondom hem?

"We gaan er vanuit dat hij bij ons blijft. En zo, niet, dan zal het juiste bedrag voor hem op tafel moeten komen, ja. In sommige gevallen zitten we echt wel in een luxe positie. Zoals het nu staat en het raamwerk dat er is, op zich staat dat er goed voor. We moeten nog wel een aantal dingen doen natuurlijk, zoals dus bijvoorbeeld het verlengen van die contracten die volgend jaar aflopen, maar zo zijn er nog wel meer dingen die we deze zomer moeten doen."

Merk je ook dat het afgelopen seizoen positief heeft bijgedragen aan de aantrekkingskracht van de club?

"Het is een combinatie van factoren. Zo heeft het ook met de manier van spelen te maken. Maar ook met Peter natuurlijk, de mens en de coach die Peter Bosz is. Een transfer is vrijwel nooit binnen een week afgerond. Daar gaat doorgaans heel veel tijd en aandacht in zitten. Driouech is daarbij natuurlijk een perfect voorbeeld. Het is ook echt niet zo dat er geen contact is geweest tussen het afketsen van de transfer in februari en vorige week toen we hem presenteerden. PSV, de club die we zijn is natuurlijk al een. Waar het trainingscomplex ligt en we elke dag trainen is twee. Ik vind het echt nog steeds ongelofelijk en het mooiste complex dat in Nederland bestaat. De rust die er heerst. Dat is echt uniek in Nederland."

Wat is de kracht van je samenwerking met Peter Bosz?

"We begrijpen elkaar. Ik denk dat we onze visie samen delen, wat en hoe we dingen graag doen. Onze eerste gesprekken gingen daar voortdurend over. Het publiek moet hetgeen wat je doet op het veld kunnen vertalen. Peter zit er ook zo in. Ja, we willen echt heel graag winnen. Echt heel graag. Maar de manier waarop is misschien nog veel belangrijker. Daar zit Peter net zo in als ik. Plus het helpt natuurlijk dat Peter ook op mijn functie heeft gewerkt bij Feyenoord. Hij begrijpt dus de uitdagingen waar ik mee te maken heb als technisch directeur. Dat helpt natuurlijk enorm. De relatie die we met elkaar hebben, we houden elkaar geïnformeerd over datgeen waar we mee bezig zijn. Anderzijds weet hij ook de nuances daarin. Het is sinds we zijn samen gaan werken bijzonder prettig. Heel fijn samenwerken."

Bestaat er angst voor een periode dat het aanzienlijk minder gaat?

"Nee, zo zit ik er niet in. Zo leef ik niet. Ik kom elke dag op mijn werk om het beter achter te laten dan het gisteren was. Zo simpel zit het leven en het voetbal in elkaar. Zo zit ook ik in elkaar. Ik ben niet bezig met dingen die misschien wel eens minder zouden kunnen gaan. Misschien is dat de Amerikaan in mij, ik ben van nature gewoon heel positief ingesteld. Ik tracht daarbij het glas altijd halfvol te zien. Zo leid ik mijn leven. Je kunt er met zijn allen elke dag heel erg negatief in gaan zitten maar daar is nog nooit iemand beter van geworden volgens mij. Ik snap daar ook helemaal niks van. Zo sta ik niet in het leven en zo wil ik ook niet in het leven staan. Dus als er dan een keer een tegenvaller is, ben je er niet mee bezig de mensen nog verder de grond in te stampen. Ik niet in ieder geval. Je probeert ze eruit te halen, je probeert ze te helpen. Dat doen we met de gehele staf, daar spreken we ook dingen mee af om zaken voor elkaar te krijgen. En dan gaan we weer verder. De vastigheid en de principes hier zijn zo ingericht om zo snel mogelijk uit eventuele dalen te klimmen."

Er wordt vaak gezegd dat er een wezenlijk verschil zit tussen AZ en PSV. Jij hebt nu voor beide clubs mogen werken. Merk je ook die verschillen en waar zitten die dan in?

"Ja, natuurlijk merk je verschil. Alleen de beleving hier is al zoveel massaler dan bij AZ. Als je alleen al kijkt naar het kampioensfeest hier. Mensen hebben me vooraf geprobeerd uit te leggen wat er dan allemaal zou staan te gebeuren. Wat dat betreft is mijn Nederlandse kant best nuchter daarin, maar ik vond het echt heel erg indrukwekkend, hoor. Echt heel mooi. En niet alleen ik! Ook mijn familie. Mijn moeder is bijvoorbeeld nooit komen kijken. Ze kwam één keer, met de kampioenswedstrijd, kijken. Nu wil ze elke week mee! Mijn neefje van negen is ook fanatiek supporter, heeft ik weet niet hoeveel shirts van PSV. Sterker, ik denk dat hij van iedere selectiespeler van PSV wel een shirtje met die naam achterop heeft. Hij was ook al fan ver voor ik bij PSV begon te werken vorig jaar. Mijn moeder had het achteraf voornamelijk over het stadion. Over hoe ze zich voelde toen ze binnenkwam, zo prettig, de mensen en hoe ze geholpen werd, het familiaire. Los van de sfeer, maar gewoon in het stadion. Dat vond ze hartstikke leuk. En mijn vader net zo! Heel bijzonder."

Had je verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan en je zo snel de vruchten kon plukken van je werk?

"Dat vind ik echt een hele moeilijke vraag. Als ik aan iets begin... Met Amerika ging ik als speler naar het WK toe. Dan ga ik daarnaartoe om wereldkampioen te worden. Dat is voor mij topsport. Je gaat er toch vanuit dat als je ergens naartoe gaat, dat je dan succes gaat hebben? Je kunt toch niet ergens naartoe gaan en denken van, ja, pfoe, nee, dat gaat 'm niet worden? Hoop is misschien niet het goede woord en je kunt ook niet zeggen dat je het verwacht. Maar als het dan gebeurt dat je succes hebt, komt dat ook niet helemaal als een verrassing natuurlijk. Dit was ons doel, en het is mooi dat we daar stapje voor stapje op zo'n korte termijn naartoe zijn gegroeid. Er zullen vast mensen zijn die bij PSV hebben gewerkt zonder succesvol te zijn, maar ik ken er nog meer die succesvoller zijn geweest dan ik. Ik kan weinig over mijn voorgangers zeggen natuurlijk. We gaan er weer hard aan werken om het succes te herhalen en uit te bouwen."

Met Jan Vennegoor of Hesselink is er nu ook een technisch manager gekomen die zich focust op het werven van talent voor Jong PSV, talent dat de potentie heeft om door te groeien naar het eerste elftal. Kun je daar iets meer over vertellen?

"Ik vind dat Jong PSV de aandacht moet krijgen zoals ik die geef bij het eerste en Sandra (Doreleijers, red.) bij de vrouwen. Daar moet ook gewoon echt aandacht voor zijn. Uiteindelijk willen we bij Jong ook gewoon spelers hebben waarvan het merendeel het eerste kan halen. Het was voor mij dus een heel logische stap om deze nieuwe functie in het leven te roepen."




Discussieer mee op de forums


Tags

bosz eenjarig jong stewart walter benitez contractvoorstel earnest kwalificatie lozano nederland obispo topverkoop transferwindow aanlooptijd aantrekkingskracht amerika anticiperen appel armando atletico beleidsniveau boscagli buitenwacht dest diego doreleijers driouech enerzijds evaluatiemoment familiaire fanatiek feyenoord front glas haaks halfvol hesselink idem instaan interessanter ismael jerdy jordan kampioensfeest kampioenswedstrijd klosterpforte koffiedik leef leid loyaliteit lucht madrid malik marktconforme massaler mauro meebrengt merendeel nalaten nature neefje nuances nuchter ontspannen platgelopen presenteerden principes raamwerk rekensom saibari san sandra sangare schouten selectiespeler shirtje stampen teze tillman trainingskamp transferperiodes vennegoor wereldkampioen window zomerstop

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Wat gaaf dat jullie daar nu zelf interviews doen!
+6/-0

 
2 maanden geleden
Dit interview lijkt een bijna exacte kopie van het interview van Freek Jansen van VI.
Erg opvallend. Toeval?
+2/-1

 
2 maanden geleden
Ik weet niet of Noel van de Laar een alter ego is voor Freek Jansen, lijkt me niet. Ik denk ook niet dat Noel bij Freek op schoot zat dus ik denk dat ze vragen stelden in dezelfde richting en dat Earnie zijn antwoorden nog meer in die zelfde richting boog, dus nee geen toeval.
Wat denk jij?
+2/-0

 
2 maanden geleden
Het is in ieder geval geen exclusief interview en zo wordt het hier wel gebracht.
Waarschijnlijk idd een gezamenlijk persmonent.
+2/-1

 
2 maanden geleden
Er staat in tegenstelling tot de interviews met de spelers helemaal niet dat het exclusief is, dus hoe kom je daar nu weer bij?
+3/-3

 
2 maanden geleden
Dat lees ik zo uit de tekst…
+2/-3

 
2 maanden geleden
Je leest in de tekst dat het exclusief is terwijl dat er niet staat? Bijzonder
+4/-5

 
 
2 maanden geleden
Het is inderdaad wel heel volwassen om dingen te lezen die er niet staan :ja
+4/-5

 
2 maanden geleden
Op zich niet zo vreemd want de vragen zijn nogal voor de hand liggend. En Stewart zal niet steeds een ander antwoord geven.
+5/-0

 
2 maanden geleden
Het is algemeen bekend dat op die mediadagen de trainer en/of directie tegelijkertijd met alle aanwezige journalisten praat. Dan is het ook niet heel gek dat die interviews op elkaar gaan lijken.
+3/-1

2 maanden geleden
Een interview leest wat makkelijker weg op deze manier, met vraag - antwoord. In plaats van een verslag waarbij je af en toe afvraagt hoe een vraag gesteld is. Dikke prima.

Die deel 1, deel 2 etc met Saibari en Tillman had voor mij wel als 1 geheel gemogen.
+3/-1

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Ik vind vraag- antwoord een beetje schoolkrantverslagen. Lees liever een verhaal met feiten en quote door elkaar.
+2/-1

 
2 maanden geleden
Eens. Dat vond ik heel erg bij de eerste delen die verschenen. Het is dan echt aan de geinterviewde (bv. Bosz) om het boven dat niveau uit te laten stijgen.
+3/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
VI lees ik al jaren niet meer . Dus een volledig intv met Earnest Stewart lees ik hier voor het eerst .
Mooi intv !
+8/-0

2 maanden geleden
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het een beetje een standaard-verhaaltje van een TD. Niets ten nadele van de interviewer, maar de uitspraken van Stewart hadden net zo goed door AI gegenereerd kunnen worden.

We zijn kampioen, in de transferperiode tot nu toe weinig tegenslagen, dus het is een heerlijk goed-nieuws verhaal op dit moment. Aangevuld met hier en daar een wat onrealistische ambitie (zoals dat het meerendeel van de spelers bij Jong PSV het eerste moet kunnen halen).

Het is fijn dat de bal over een paar weken weer voor het echie gaat rollen, want dan gaan we zien hoe we er werkelijk voor staan. De eerste seizoenshelft was vorig jaar natuurlijk perfect, maar in de tweede seizoenshelft hebben we vergelijkbaar gepresteerd met Feyenoord. Als we die lijn doortrekken, gaan we niet ongenaakbaar zijn. Daarnaast zijn we er tot op heden niet sterker op geworden, want met het wegvallen van Dest en de decimering van het aantal beschikbare verdedigers ziet het er naar uit dat het in de achterste linie enorm behelpen gaat worden tot in ieder geval 1 september.

Natuurlijk, als we straks weer met Boscagli - Schouten - Veerman in het hart spelen, en onze aanvallers fit blijven, hebben we wederom beduidend meer kwaliteit dan sowieso 13 van onze tegenstanders. Maar die paar procent extra, die ervoor zorgt dat je ook in de CL kan meedoen om die plekken 9-25, daar moet wel nog wat voor gebeuren!
+5/-0

 
2 maanden geleden
Ik heb eigenlijk nooit, maar dan ook nooit in een interview van een voetbalgerelteerd persoon iets nieuws of interessants gehoord. Fish, de eerste zanger van Marillion, heeft daar ooit een mooi lied over geschreven. Dat komt dan altijd in mijn hoofd voorbij wat echt geen straf is. Dat nummer heet 'Cliché'.....
+2/-0

2 maanden geleden
Kan iemand mij vertellen waarom de twee seizoenshelft alle wedstrijden op zondag worden gespeeld? Voor mij komt dit bijzonder slecht uit namelijk.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Het speelschema is nog maar tot december 2024 definitief ingedeeld. Vanaf het weekend van 8 december is het speelschema nog niet definitief qua speeldagen. Dus het is voorlopig nog niet duidelijk hoe de tweede seizoenshelft eruit gaat zien.
+1/-0

2 maanden geleden
Dank voor reactie die me enigszins gerust stelt.
+2/-0

2 maanden geleden
Dus de moeder van Earnest mogen we een
"succes" supporter noemen😇
Zou zij dan ook op een wachtlijst komen?
+1/-0



PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanholt bakayoko basarnhem bella berg bergwijn blessuregevoelig boscagli bosz dam dams dest eredivisie flamingo itakura jesperpsv jong karsdorp ledezma mauro nagalo ndala obispo oppegard ramalho ronaldopsv schouten stewart teze veerman