Transparent
Inloggen
Sluiten

PSV treft PSG voor het eerst; negatieve balans in Frankrijk

21 oktober 2024 12:41
Foto: Pro Shots

PSV treft PSG voor het eerst; negatieve balans in Frankrijk; image source: Pro Shots

PSV speelde in haar clubhistorie nog nooit tegen Paris Saint-Germain. Daarnaast speelde de club in haar honderdelfjarig bestaan pas negentien duels op Franse bodem. Van die negentien wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Tien duels eindigde in een gelijkspel terwijl PSV zeven keer met een nederlaag huiswaarts keerde. PSV kent daarbij een negatief doelsaldo van zestien goals, de Eindhovenaren scoorden zelf twaalf goals in Frankrijk, tegenover achtentwintig tegengoals tegen Franse clubs.

De allereerste ontmoeting met een Franse club dateert van het seizoen 1975/1976. In het kader van de Europa Cup 1 was AS Saint-Étienne de eerste Franse tegenstander voor PSV. Uit werd er met 1-0 verloren terwijl PSV thuis niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel waarop uitschakeling volgde. In datzelfde jaar maar een seizoen later trof PSV de Franse club opnieuw in een tweeluik om hetzelfde toernooi, Beide wedstrijden eindigden identiek aan de eerdere ontmoetingen met AS Saint-Étienne en dus volgde wederom uitschakeling.

Na de eerste ontmoeting met AS Saint-Étienne volgen er eind jaren zeventig nog een aantal stevige duels met Franse voetbalclubs. In 1977-1978 stuitten de Eindhovenaren op Bastia in de finale van de Europa Cup III; die destijds nog over twee wedstrijden werd gespeeld. Uit eindigde het treffen in een doelpuntloos gelijkspel terwijl PSV de Fransen thuis met 3-0 naar huis stuurden. Dat bracht PSV dankzij goals van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen haar eerste Europese prijs in de clubhistorie.

Anderhalf jaar later volgde opnieuw een tweeluik met AS Saint-Étienne. De huidige nummer veertien in de Franse Ligue 1 was in die jaren een roemruchte tegenstander waar PSV het inmiddels traditioneel lastig tegen had. De uitwedstrijd in Frankrijk zullen veel PSV-supporters zich nog wel herinneren. Na een 2-0 overwinning in het Philips Stadion kreeg PSV twee weken later alle hoeken van het veld te zien, waarbij de 6-0 eindstand boekdelen spreekt.

Begin jaren tachtig is PSV gevrijwaard gebleven van het spelen van wedstrijden tegen Franse tegenstanders. Het duurde uiteindelijk tot het uiteindelijk gouden jaar waarin de triple werd gepakt door Guus Hiddink en zijn team, voor PSV weer een Franse club trof. PSV eindigde in de finale tegen Benfica Lissabon met voornamelijk gelijke spelen in de voorgaande rondes in de Europa Cup 1. Zo ook in het voorjaar van 1988, toen PSV voor het eerst stuitte op Girondins de Bordeaux. Na een 1-1 gelijkspel in de Franse wijnstad was een 0-0 gelijkspel in eigen huis voldoende om door te gaan naar de halve finales.

In het laatste jaar van de traditionele Europa Cup 1 trof PSV Montpellier voor het eerst. Na een 1-0 nederlaag in Frankrijk eindigde de wedstrijd in Eindhoven in een doelpuntloos gelijkspel. Vervolgens duurde het tot 9 september van het jaar 2001. Op de dag van de aanslag op de Twin Towers in New York moest PSV noodgedwongen op bezoek bij FC Nantes. Terwijl Serviër Mateja Kezman als enige niet rouwig leek om de aanslagen in New York, was het merendeel van de ploeg van Eric Gerets wel degelijk beduusd onder de omstandigheden, zo zou Ronald Waterreus jaren later verklaren in een aflevering van de Skiete Willy-podcast van Voetbal International. PSV speelde bij voorbaat een verloren en kansloze wedstrijd die dan ook met 4-1 verloren ging. In de herfstvakantie van dat jaar een maand later eindigde de wedstrijd in het Philips Stadion wederom in een 0-0 gelijkspel.

Het jaar daarop volgde met Auxerre alweer de volgende Franse club. Nu werd er voor de verandering in Frankrijk eens met 0-0 gelijkgespeeld, terwijl de wedstrijd in Eindhoven met 3-0 werd gewonnen door PSV. Het was het eerste jaar van de tweede periode van Guus Hiddink bij PSV. In de Champions League-campagne van dat seizoen was de thuiswedstrijd tegen Auxerre ook meteen de enige wedstrijd die in dat toernooi werd gewonnen. De overige wedstrijden tegen Borussia Dortmund en Arsenal werden verloren, danwel gelijkgespeeld.

In de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2003/2004 stuitte PSV op AS Monaco. De Monegasken wisten in Eindhoven met 1-2 te winnen terwijl de return in Zuid-Frankrijk met 1-1 gelijk werd gespeeld. Nadat PSV als derde eindigde in haar groep bekerde de ploeg van Guus Hiddink door in de UEFA Cup waar PSV opnieuw AJ Auxerre trof. De ploeg van succestrainer Guy Roux speelde in die jaren een bescheiden rol in Europa en wist ook een jaar later en niveau lager niet te winnen van PSV. In Frankrijk eindigde het duel in 1-1 terwijl PSV Auxerre thuis wederom met 3-0 naar huis stuurde.

In 2004/2005, waarin PSV uiteindelijk in de halve finales werd uitgeschakeld door het Italiaanse AC Milan troffen de Eindhovenaren twee Franse clubs. In de achtste finale werd er zowel thuis als uit afgerekend met AS Monaco, in de kwartfinale was er een penaltythriller nodig om ook Olympique Lyonnais over twee wedstrijden te verslaan. Na een 1-1 gelijkspel in zowel Lyon als Eindhoven werd de beslissende penalty door Robert de Pinho da Souza vol in de kruising geschoten.

Het jaar daarop kwam PSV Lyon opnieuw tegen, ditmaal in de achtste finales. Die ontmoetingen waren aanzienlijk minder succesvol voor PSV, thuis werd er al met 0-1 verloren door een indrukwekkende vrije trap van Juninho. Twee weken later werd PSV volledig overklast en met 4-0 naar huis gestuurd. Een jaar later trof PSV Girondins de Bordeaux voor het eerst sinds de ontmoetingen in 1988. Uit werd er knap met 0-1 gewonnen, maar de Fransen waren daartegenover in Eindhoven met 1-3 te sterk voor PSV.

Twee seizoenen later werd PSV voor het eerst gekoppeld aan Olympique Marseille. In Eindhoven won PSV met 2-0 terwijl er in Zuid-Frankrijk met 3-0 werd verloren van de ploeg waar oud-PSV'er Boudewijn Zenden destijds actief was. In het voorjaar van 2011 speelde PSV onder Fred Rutten in de Europa League. Met Lille als tegenstander eindigde de wedstrijd in Noord-Frankrijk in een 2-2 gelijkspel, nadat PSV lange tijd een vrij kansloze wedstrijd speelde, kwam PSV vanuit het niets in de slotfase terug tot 2-2 dankzij goals van Wilfred Bouma en Ola Toivonen. In Eindhoven werd er twee weken later vervolgens met 3-1 afgerekend met de Franse ploeg.

Vervolgens duurde het ruim tien jaar voor PSV met AS Monaco opnieuw een Franse tegenstander lootte in een officieel duel. Thuis werd er met 1-2 verloren door de ploeg van Roger Schmidt, terwijl de 0-0 in Monaco voldoende was om door te gaan naar de UEFA Conference League van dat seizoen. PSV eindigde met acht punten net achter groepswinnaar AS Monaco en nummer twee Real Sociedad. Nog geen jaar later kwam PSV de Monegasken wéér tegen, nu in de strijd om een ticket af te dwingen voor de groepsfase van de Champions League. Ditmaal weet PSV in Frankrijk met 1-1 gelijk te spelen om een week later in eigen huis met 3-2 af te rekenen. Uiteindelijk strandde PSV dat seizoen in de playoff waardoor het onder leiding van Ruud van Nistelrooij verder moest in de Europa League doordat Rangers in het Philips Stadion met 0-1 te sterk was na een 2-2 gelijkspel in Glasgow. Huidig PSV'er Malik Tillman leverde nog de assist voor de uiteindelijk enige goal van Antonio Colak.

De meest recente ontmoeting met een Franse club staat de meeste supporters ook nog wel bij. Vorig seizoen stuitte PSV voor het eerst in haar clubhistorie op het Franse RC Lens. Na een 1-1 gelijkspel in Frankrijk eindigde de wedstrijd in Eindhoven in een 1-0 overwinning dankzij een vroeg doelpunt van aanvoerder Luuk de Jong.

Meer weten over de historie van PSV tegen Franse clubs? Dat kan via deze link.




Discussieer mee op de forums


Tags

frankrijk monaco auxerre etienne hiddink ontmoeting stuitte willy bordeaux ditmaal girondins lyon psg uefa voorjaar york aanslag aanslagen achtentwintig allereerste antonio arsenal bastia beduusd bekerde benfica bodem boekdelen bouma campagne colak conference daartegenover deijkers dortmund gerets gerrie gevrijwaard glasgow groepswinnaar guy herfstvakantie historie honderdelfjarig huiswaarts identiek jong juninho kader kerkhof kezman kruising kuijlen lens ligue lille lissabon lyonnais malik marseille mateja merendeel milan montpellier nantes nistelrooij noodgedwongen ola overklast penaltythriller pinho playoff podcast rangers roemruchte roger rouwig roux rutten schmidt skiete sociedad souza strandde stuitten stuurden succestrainer tegengoals tillman toivonen towers triple twin voetbalclubs waterreus wijnstad wilfred zenden zeventig

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

bakayoko balverlies barman bosz bot dams eredivisie feyenoord flamingo hendrikus ihattaren ingecalculeerd ingeslagen intensiteit jong juve juventus karsdorp mauro perisic psg rkc saibari schouten sporting til tillman vaio veerman weghorst