Probleemloze overwinning voor PSV tegen Heracles

16 februari 2024
Philips Stadion
ESPN

Probleemloze overwinning voor PSV tegen Heracles; image source: Pro Shots

PSV heeft vrijdagavond weer gewonnen in de Eredivisie. Het thuisduel tegen Heracles Almelo eindigde in een 2-0 zege. Luuk de Jong en Olivier Boscagli zorgden voor de doelpunten.

Het duel in het Philips Stadion verliep in de eerste minuten nog zeer moeizaam, maar binnen een kwartier volgde al een belangrijk moment in de wedstrijd. Heracles-aanvaller Limbombe verspeelde de bal en probeerde met een tackle zijn fout goed te maken. Hij was echter te laat en raakte Luuk de Jong vol op zijn enkel, waardoor een rode kaart het gevolg was.

Enkele minuten later volgde bovendien ook de openingstreffer. Na een vrije trap van Joey Veerman schampte De Jong de bal en liet de doelman van Heracles daarmee volkomen kansloos.

Al snel was De Jong opnieuw gevaarlijk met het hoofd, maar dit keer kon de keeper van de Heraclieden de bal nog net over het doel tikken.

Gezien het krachtsverschil leek het publiek in het Philips Stadion zich op te kunnen maken voor een doelpuntrijke wedstrijd en daar waren de kansen ook zeker naar. Echter mede door voortreffelijk keeperswerk van Heracles-doelman Brouwer stond het bij rust slechts 1-0.

Ondanks dat het tempo aan de lage kant was, volgde ook in de tweede helft kans op kans voor de ploeg van Peter Bosz. Uiteindelijk was het Olivier Boscagli die na een goede een-twee met Malik Tillman voor de 2-0 zorgde en daarmee het duel voortijdig besliste. Enkele minuten daarvoor had Ricardo Pepi ook al gescoord, maar vanwege buitenspel telde die treffer niet

PSV bleef de kansen krijgen, maar een kwartier voor tijd ontsnapte het plotseling aan een tegentreffer toen invaller Engels namens Heracles op de paal schoot. Ook PSV raakte het houtwerk via een kopbal van De Jong. Uiteindelijk zou PSV tot 39 schoten komen, waarvan 14 tussen de palen. Gescoord werd er echter niet meer, maar met een zege op zak kan de ploeg zich nu richten op het Champions League duel van dinsdag tegen Borussia Dortmund.

André Ramalho: 'Het was een lastige wedstrijd'

In gesprek met ESPN gaf André Ramalho aan dat PSV een lastige wedstrijd kende tegen Heracles. "Dat kwam ook door die vroege rode kaart. Mensen denken vaak dat het dan makkelijker wordt, maar de tegenstander gaat dan veel compacter spelen", aldus Ramalho. "Je moet dan gefocust blijven, want zeker met een man meer mag je tegengoal tegenkrijgen. Toch hebben zij één of twee kansen gekregen."

Ramalho ging verder: "Het belangrijkste is dat we kalm zijn gebleven en op onze kansen hebben gewacht. We hadden zeker vaker moeten scoren, maar we zijn rustig gebleven en hebben de wedstrijd onder controle gehad. Ook de nul gehouden. Dat is ook belangrijk. We zijn op de goede weg en hebben ons kunnen voorbereiden op wat er gaat gebeuren."

De verdediger was het niet eens met de opmerking dat de rode kaart ideaal was met oog op de wedstrijd van dinsdag. "Om getest te kunnen worden was het beter geweest om tegen elf man te spelen", zo gaf hij aan. "Maar het is wat het is. Uiteindelijk hebben we het goed gedaan. Aan die rode kaart kunnen wij zelf toch niets doen. Het belangrijkste waren uiteindelijk de drie punten."

Luuk de Jong: 'Het ontbrak er de hele wedstrijd aan dat we die kansen afmaakten'

Luuk de Jong kreeg in gesprek met ESPN de opmerking dat het voor PSV een ideaal scenario was dat Heracles een rode kaart kreeg. "Natuurlijk was het voor ons fijn dat er een snelle rode kaart kwam, maar nog steeds moet je die energie erin blijven stoppen. Soms zie je ook teams die dan denken dat doen we wel effe en dan lukt het niet", aldus De Jong. "Het is lekker dat je dan snel die 1-0 maakt, maar nog voor rust had je de 3-0 of 4-0 moeten maken. We hadden kansen genoeg, maar het ontbrak er de hele wedstrijd aan dat we die kansen afmaakten."

Gevraagd werd aan de aanvoerder of hij de rode kaart wel terecht vond. "Het enige wat ik weet is dat ik de bal wegspeelde en hij op me in kwam glijden. Dat deed behoorlijk pijn", zo gaf hij aan. "Als je probeert te herstellen, moet je wel oppassen met zo'n tackle. Over geel of rood kun je altijd discussiëren, maar als je zelf iets probeert te herstellen, ga je al een gevaarlijke situatie in en dat beoordeelt de scheidsrechter dan als een rode kaart."

Bij Heracles was er weinig begrip voor de rode kaart. "Je weet dat als je zo'n sliding inzet je iemand ook zo kan raken. Dan moet je het ook accepteren dat de scheidsrechter daar rood voor geeft", zei hij daarover. "En dat deed de scheidsrechter ook goed dat hij ons bleef beschermen. Ook dat is voetbal."

Zelf opende hij met zijn hoofd weer de score. "Ik hou van deze ballen. Ik weet waar Joey ze ongeveer gaat neerleggen en probeer dan vanuit buitenspelpositie weer terug te stappen in de lijn van de tegenstander zodat ik geen buitenspel meer sta. Ik schamp hem dan heel licht en voor de keeper is het dan bijna onmogelijk om te reageren. Ook een perfecte bal van Joey natuurlijk", reageerde hij daarop.

Peter Bosz: 'We zijn weer drie punten dichterbij het kampioenschap'

In gesprek met ESPN kreeg Peter Bosz de vraag wat voor gevoel hij had na de winst tegen Heracles. "We zijn weer drie punten dichterbij het kampioenschap", aldus Bosz. "We hebben met minimale inspanning het resultaat kunnen halen. Al vrij snel kwamen we tegen tien man te staan en dan moet je zorgen dat je de wedstrijd snel beslist. Dat deden we helaas niet. Het bleef lang 1-0, ondanks dat we wel al die kansen kregen. Na die tweede was het uiteindelijk beslist."

Gevraagd werd aan Bosz hoe hij ervoor gaat zorgen dat de ploeg in een paar dagen tijd weer mee kan in de intensiteit van de Champions League. "Dat lukt je niet in een paar dagen. Daar heb je een heel seizoen voor en in eerdere wedstrijden waarin dat nodig was, hebben wij dat ook gedaan", zo gaf hij aan. "Dat zit in deze ploeg en dat zullen wij dinsdag ook weer moeten oproepen."

De trainer verwacht dat Ismael Saibari dinsdag weer inzetbaar zal zijn. "Ik heb hem erbij gepakt voor het geval het nodig zou zijn deze wedstrijd, want dan had ik hem zeker gebracht. Het was gelukkig niet nodig, dus we hebben hem op de bank kunnen houden", zei hij daarover. "Of Johan Bakayoko weer kan spelen, weet ik echt niet. Ik ben geen dokter, dus ik weet het echt niet."

Jetro Willems: 'Als je zo erkend wordt en wordt toegezongen is alleen maar mooi'

Jetro Willems gaf in gesprek met ESPN aan de manier hoe hij werd ontvangen in het Philips Stadion zijn hoogtepunt van de wedstrijd was. "Als je zo erkend wordt en wordt toegezongen is alleen maar mooi", aldus Willems. "Ik wist natuurlijk dat het lastig werd toen ik in het veld kwam. In de vorige wedstrijd hadden we ook al een vroege rode kaart en dan is het gewoon lastig tegen zo'n kwalitatief goede ploeg. Maar we hebben wel gestreden en het maximale eruit gehaald."

'86 Scheperman voor De Keersmaecker

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 4-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

3 maanden geleden
Hopelijk een eenvoudige overwinning die vroeg tot stand komt, zodat spelers met eventuele vermoeidheid of pijntjes vroegtijdig gewisseld kunnen worden. Alles met het oog op dinsdag, al mag er vrijdagavond natuurlijk geen puntverlies geleden worden.
+1/-0

Hopelijk nu gelijk een 2e helft in de 1ste helft doen zodat we in de rust kunnen wisselen en onnodige schade ontwijken.
+1/-0

Inderdaad op naar een snelle overwinning. Zou fijn zijn om deze oosterlingen snel op de knieen te hebben en dat de focus om Dortmund kan.

Volgens mij klopt daarnaast het verhaaltje niet. Bosz en Maas keren niet terug bij hun oude club aangezien wij thuis spelen.
+1/-0

Hopelijk staan de koppies bij deze wedstrijd en niet al bij Dortmund en voor rust al het verschil maken. Daarna wisselen en rustig utspelen.
+1/-0

Eens met Peppi beginnen en dan, als het klaar is, Luuk de jong brengen in de 76e minuut.
Volgend seizoen lijkt met dat sowieso de opzet.
+1/-0

Want?
Je sterkste opstelling zou ik zeggen, en mocht de stand het toelaten misschien eerder wisselen.
+1/-0

Volgens mij blijkt jaar in jaar uit dat het niet goed is om niet met de sterkste elf te beginnen. Je geeft sowieso een signaal(onderschatting) af aan de tegenstander die er daardoor een schepje bovenop gooien. En het komt ook een beetje wanhopig over om dan alsnog de toppers te brengen als het niet loopt.
Ik zou het niet doen, dan maar wisselen in de rust als de stand het toelaat.
+1/-0

Zolang Luuk zo blijft presteren, gaat er aan die opzet natuurlijk ook helemaal niets veranderen
+2/-0

Pardon?
Waarom zou je de bijna topscorer van de eredivisie langs de kant zetten?
+3/-0

Luuk de Jong heeft in het verleden meermaals aangegeven graag in 'een flow' te blijven en zo weinig mogelijk gewisseld te worden. Volgens mij vind het nu al dat hij meer dan genoeg gewisseld wordt. Straks heeft Luuk weer genoeg tijd om lekker vakantie te vieren omdat hij bewust gekozen heeft om te bedanken voor Oranje. Nu hij in zo'n enorme flow zit vooral lekker laten beginnen iedere wedstrijd. Onze leider in en buiten het veld.
+5/-0

Sterkste 11 het veld opsturen alles geven voor een prachtige voetbalshow en je eigen belonen met 7 doelpunten.
+2/-0

Helemaal voor!
Dan kom ik niet voor niets naar het stadion.
En dan ook zeker met 4 doelpunten voor rust en 3 na de rust.
+1/-0

'T is oe gegund zo ook een ieder PSV hart in heel Nederland
En Amsterdam ;-)
+1/-0

Snel zaken doen , liefst binnen t half uur 2-0
Voor zodat je signaal afgeeft dat er niks te halen valt , vertrouwen tanken richting Dortmund , hopen dat de machine dan weer loopt
+1/-0

Fijn dat de van een blessure teruggekeerde spelers geen terugslag hebben gehad, dat geeft ons zo vlak voor Dortmund weer flink wat extra opties. Natuurlijk is het jammer dat Lang er nog steeds uit ligt, maar van de andere kant doen we het al zo goed als het hele seizoen zonder hem. Guus Til is een speler die je tegen Dortmund waarschijnlijk niet zal missen, vanwege zijn tekort aan handelingssnelheid en inzicht op het hoogste niveau. Voor vanavond is het wel jammer dat hij er niet bij is, dit zijn toch de wedstrijden waar hij door zijn manier van spelen vaak trefzeker is.

Vanavond zou ik ook starten met de beoogde opstelling voor a.s. dinsdag. Het was toch een rommelige start van 2024 en daarom is het goed om de jongens weer even samen op het veld te hebben. Daarnaast hebben we, doordat we op vrijdag spelen, een dag extra rust naar dinsdag.

Dus: Benitez - Teze - Ramalho - Boscagli - Dest - Schouten - Veerman - Saibari - Bakayoko - De Jong - Lozano
+1/-0

Ik zit toch een beetje met Mauro, ik vond hem echt zo n beetje de beste tegen ajax. Vorige week kon hij uit voorzorg niet spelen, maar nu wel weer geloof ik. Ergens verdient hij het wel om te blijven staan, hij heeft het echt laten zien, maar ja, wie zou er dan af moeten.... Hoop dan in ieder geval dat hij snel mag invallen als er anderen rust krijgen.
+1/-0

3 maanden geleden (gewijzigd)
Heb inderdaad ook veel respect voor Mauro.
Hij wil het zelf ook zo graag, maar zou denk ik nooit een basiskracht worden..
Ideale speler voor Coronthians
+1/-0

En onze ideale 12e man, kan op beide backs, op het middenveld en misschien zelfs links in de aanval als het moet. Zal echt zijn wedstrijden wel maken doordat er bijna altijd wel iemand ontbreekt, niet fit is of rust krijgt.
+1/-0

Met de koppies bij deze wedstrijd zitten en hopelijk voor rust al beslist zodat je de 2e helft iets rustiger aan kan doen. Ik zeg 3-1 of 3-0
+1/-0

Neem aan dat saibari en bakayoko rust krijgen ? Baka zelfs niet op de bank meen ik.
+1/-0

Pepi voor de geblesseerde Bakayoko. Daar wordt het niet minder statisch van.
+1/-0

Gelukkig (niet dat ie ziek is natuurlijk)
+1/-0

Is ziek dan minder erg dan geblesseerd😇
+1/-0

Normaal gesproken wel ja, met het oog op Dortmund.
+1/-0

Ssst Peter B. wil het D woord nog niet horen. Pas na de wedstrijd 😊
+1/-0

Ik neem aan dat peter pas na de wedstrijd op het forum komt lezen.
+1/-0

De Jong en Pepi samen in de aanval, daar wacht ik al een tijdje op. Benieuwd wat dit gaat brengen maar ik verwacht dat dit prima gaat uitpakken. Middenveld ook top, zelfs zonder Saibari. Ik heb er zin in.
+1/-0

Twee om Topscorer te worden voor Luuk en twee voor El Tren om z'n gemiddelde vast te houden.
+1/-0

Ik zie de krantenkoppen alweer voor me.PSV op rozen na zwaar bestrafte overtreding en buitenspeldoelpunt.
Ach Who cares.
+1/-0

Buitenspel zal niemand over praten met de VAR. Limbombe was wat ongelukkig, maar wel op de enkel. Overigens is de vraag of het een voordeel is als Heracles helemaal in kan zakken.
+1/-0

Was een leuk potje voor Noa geweest, beetje pingelen.
+1/-0

Precies, of het voordeel is dat Heracles in zakt, zie nu niet veel voordeel..
+1/-0

Saibari maar ff proberen ?
+1/-0

Kleine1 (geschorst)
Tja, moet wel iets gebeuren want dit is bagger (tegen 10 man nog wel) …
+2/-0

Het is inderdaad niet best en dat tegen 10 man..
+1/-0

Het is weer allemaal wat te onzorgvuldig. Evengoed had het al 3 of 4-0 kunnen zijn. 2e helft vallen er nog wel een paar maar tegen Dortmund zullen ze toch uit een ander vaatje moeten tappen.
+2/-0

Teze eraf en Babadi of Saibari erin …
+1/-0

Die Perez is ook blind … “voet op voet” zegt ie … koekerd!
+4/-0

Vreselijke vent die Perez, die heeft iets tegen PSV. Hij vond ook dat er toen tegen Twente gespeeld kon worden op dat waterveld.
+5/-0

De scouts van Dortmund zullen vast met een gerust hart afreizen.
Zelfs met 10 man hoef je nog niet veel te vrezen.
+1/-1

Mooi, van deze wedstrijd worden ze zo niet veel wijzer. Wacht maar af dinsdag.
+2/-0

Snap het wel, ze zullen het niet tegen Bosz zeggen maar denk dat ze zich toch een beetje inhouden voor Dortmund. Dit lijkt toch wel gewonnen. Dus inderdaad saibari, babadi en Mauro erin. Die willen zich vast wel even laten zien in de hoop op een plekje tegen Dortmund.

Pepi naast Luuk vind ik vooralsnog niet echt werken, maar goed hele team draait niet echt.
+1/-0

Met Lozano en Pepi lijkt het wel alsof wij ook met zijn tienen staan🤔
+1/-1

Lozano komt nog geen lantaarn paal voorbij.
+2/-2

Ik heb na de vorige wedstrijd al iets over Lozano gezegd wat mij niet in dank werd afgenomen maar gezien het transferbedrag dat voor Lozano is betaald vermoed ik toch dat het een tip van Mislintat moet zijn geweest.
+6/-5

Volgens mij heeft Lozano meer geslaagde acties en voorzetten afgeleverd dan Baka over de laatste 5 wedstrijden of zo …
+3/-0

Lozano blijft erg populair maar het is gewoon een feit dat hij tot op heden veel te weinig brengt - zeker voor het prijskaartje. Zijn aanname is vaak erg matig en hij heeft ook vanavond weer moeite om zijn directe tegenstander uit te spelen. Natuurlijk heeft hij kwaliteiten maar tot op heden valt hij gewoon tegen en blijft zijn transfer wat mij betreft aardig riskant.
+4/-0

Gewoon het veld breed houden en veel schieten is altijd het devies in dergelijke wedstrijden en veel de bal rond laten gaan. Maar met niemand op links en Lozano op rechts en matige schoten wordt dat lastig. Desondanks hebben we nog een grote hoeveelheid kansen.
+1/-0

Afgezien van de wedstrijd tegen twente is het toch wel een heel stukje minder sinds de winterstop.
+1/-1

Poeh het is er niet beter op geworden met die wissels. Met Sambo, Mauro, Obispo, van Aanholt, Teze, Boscagli, Ramalho zijn er eigenlijk zeven verdedigers?
+1/-0

Teze hoef je niet mee te tellen, die ging gewoon stil staan in de 16 … 😟
+1/-0

En de noord tribune is alweer half leeg.
Triest om te zien
+3/-0

Ben er ook niet kapot van maar kan ze vanavond geen ongelijk geven helaas.
+3/-1

Moet eerlijk bekennen dat mijn stoel voor de tv tijdens de wedstrijd soms ook even leeg was. ( en nee, niet omdat ik stond te juichen)
+1/-1

Wat is Boscagli een geweldige voetballer. Ze hebben het bij espn over De Jong en ja mooie goal, maar Boscagli: die passes, positionering in het veld, alles bijzonder goed vandaag en dat is vaker zo.
+6/-0

Zakelijke overwinning en door de uitstekende keeper van Heracles is de uitslag niet hoger uitgevallen.Rode kaart kon de scheidsrechter geven en Luuk stond bij de 1-0 niet buitenspel.De 3 punten zijn binnen en weer een stap dichter bij het kampioenschap.Dinsdag wordt een totaal andere wedstrijd.
+3/-0

Constante stroom naar het vijandelijke doel,waar echter een fantastisch keepende Brouwer stond.
De effectiviteit bewaren we voor dinsdag.
+3/-0

Weeeeer 3 punten. Zakelijke overwinning met weinig inspanning. Geen geblesseerden. Niet geweldig om naar te kijken maar dergelijke wedstrijden zitten er ook bij, zeker voor een belangrijke CL wedstrijd. Op naar Dinsdag.
+2/-0

Ik denk dat sommige PSV-fans al een beetje erg verwend zijn dat ze zo'n dominant PSV als onder Bosz al matig vinden spelen terwijl er geen club in de Eredivisie zulke cijfers kan overleggen als dit PSV.

Shoten: 39
Schoten op doel: 14
Balbezit: 80%
Passbauwkeurigheid: 92%

Als er twee doelpunten meer waren gemaakt dan zou iedereen zeggen "Erg dominant PSV walst over 10 Heraclieden heen" en nu met een keeper op doel bij Heracles in uitstekende vorm die werkelijk bijna alles tegen hield, scoren we helaas maar 2 keer en vinden sommige fans PSV maar matig. Onder Schmidt heb ik vaak PSV een heel erg goede eerste helft zien spelen om het vervolgens na de rust uit handen te geven en nu onder Bosz vergelijkbaar voetbal met nog betere cijfers en wedstrijden die wel makkelijk worden gewonnen ondanks een iets mindere vorm. Maar men is nogal snel vergeten dat dit PSV pas 4 verliespunten heeft opgelopen en daardoor nog steeds ruim voorstaat op de nummer 2 Feyenoord en een veel beter doelsaldo heeft dat dit Feyenoord echt niet gaat inlopen. Ik ben trots op dit PSV!! Eendracht Maakt Macht! 🔴⚪️💡
+7/-1

Zoals Bosz na afloop zei '3 punten dichter bij de titel'. De nul gehouden, enorm veel kansen gecreerd en geen blessures. De komende weken gaat hem om de knikkers. Tig goals komt wel weer als de kaarten geschud zijn. Met een Ramaj of Bijlow in de goal had Heracles er 9 tegengehad.