Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Voorbeschouwing Paris Saint-Germain FC-PSV


Tijdstip
Vandaag 21:00
Stadion
Parc des Princes
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
Ziggo Sport


PSV.supporters.nl Scorebord

Van deze wedstrijd zal live verslag worden gedaan op het PSV.supporters.nl Scorebord: Je kunt de wedstrijd ook volgen via onze mobiele sites.

Staat hierboven geen link naar het PSV.supporters.nl Scorebord, dan ondersteunt je browser geen JavaScript 1.1 en kan je het scorebord niet bekijken. Download een browser die JavaScript 1.1 ondersteunt om het scorebord te bekijken.


PSV treft PSG voor het eerst; negatieve balans in Frankrijk

PSV speelde in haar clubhistorie nog nooit tegen Paris Saint-Germain. Daarnaast speelde de club in haar honderdelfjarig bestaan pas negentien duels op Franse bodem. Van die negentien wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Tien duels eindigde in een gelijkspel terwijl PSV zeven keer met een nederlaag huiswaarts keerde. PSV kent daarbij een negatief doelsaldo van zestien goals, de Eindhovenaren scoorden zelf twaalf goals in Frankrijk, tegenover achtentwintig tegengoals tegen Franse clubs.

De allereerste ontmoeting met een Franse club dateert van het seizoen 1975/1976. In het kader van de Europa Cup 1 was AS Saint-Étienne de eerste Franse tegenstander voor PSV. Uit werd er met 1-0 verloren terwijl PSV thuis niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel waarop uitschakeling volgde. In datzelfde jaar maar een seizoen later trof PSV de Franse club opnieuw in een tweeluik om hetzelfde toernooi, Beide wedstrijden eindigden identiek aan de eerdere ontmoetingen met AS Saint-Étienne en dus volgde wederom uitschakeling.

Na de eerste ontmoeting met AS Saint-Étienne volgen er eind jaren zeventig nog een aantal stevige duels met Franse voetbalclubs. In 1977-1978 stuitten de Eindhovenaren op Bastia in de finale van de Europa Cup III; die destijds nog over twee wedstrijden werd gespeeld. Uit eindigde het treffen in een doelpuntloos gelijkspel terwijl PSV de Fransen thuis met 3-0 naar huis stuurden. Dat bracht PSV dankzij goals van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen haar eerste Europese prijs in de clubhistorie.

Anderhalf jaar later volgde opnieuw een tweeluik met AS Saint-Étienne. De huidige nummer veertien in de Franse Ligue 1 was in die jaren een roemruchte tegenstander waar PSV het inmiddels traditioneel lastig tegen had. De uitwedstrijd in Frankrijk zullen veel PSV-supporters zich nog wel herinneren. Na een 2-0 overwinning in het Philips Stadion kreeg PSV twee weken later alle hoeken van het veld te zien, waarbij de 6-0 eindstand boekdelen spreekt.

Begin jaren tachtig is PSV gevrijwaard gebleven van het spelen van wedstrijden tegen Franse tegenstanders. Het duurde uiteindelijk tot het uiteindelijk gouden jaar waarin de triple werd gepakt door Guus Hiddink en zijn team, voor PSV weer een Franse club trof. PSV eindigde in de finale tegen Benfica Lissabon met voornamelijk gelijke spelen in de voorgaande rondes in de Europa Cup 1. Zo ook in het voorjaar van 1988, toen PSV voor het eerst stuitte op Girondins de Bordeaux. Na een 1-1 gelijkspel in de Franse wijnstad was een 0-0 gelijkspel in eigen huis voldoende om door te gaan naar de halve finales.

In het laatste jaar van de traditionele Europa Cup 1 trof PSV Montpellier voor het eerst. Na een 1-0 nederlaag in Frankrijk eindigde de wedstrijd in Eindhoven in een doelpuntloos gelijkspel. Vervolgens duurde het tot 9 september van het jaar 2001. Op de dag van de aanslag op de Twin Towers in New York moest PSV noodgedwongen op bezoek bij FC Nantes. Terwijl Serviër Mateja Kezman als enige niet rouwig leek om de aanslagen in New York, was het merendeel van de ploeg van Eric Gerets wel degelijk beduusd onder de omstandigheden, zo zou Ronald Waterreus jaren later verklaren in een aflevering van de Skiete Willy-podcast van Voetbal International. PSV speelde bij voorbaat een verloren en kansloze wedstrijd die dan ook met 4-1 verloren ging. In de herfstvakantie van dat jaar een maand later eindigde de wedstrijd in het Philips Stadion wederom in een 0-0 gelijkspel.

Het jaar daarop volgde met Auxerre alweer de volgende Franse club. Nu werd er voor de verandering in Frankrijk eens met 0-0 gelijkgespeeld, terwijl de wedstrijd in Eindhoven met 3-0 werd gewonnen door PSV. Het was het eerste jaar van de tweede periode van Guus Hiddink bij PSV. In de Champions League-campagne van dat seizoen was de thuiswedstrijd tegen Auxerre ook meteen de enige wedstrijd die in dat toernooi werd gewonnen. De overige wedstrijden tegen Borussia Dortmund en Arsenal werden verloren, danwel gelijkgespeeld.

In de groepsfase van de Champions League in het seizoen 2003/2004 stuitte PSV op AS Monaco. De Monegasken wisten in Eindhoven met 1-2 te winnen terwijl de return in Zuid-Frankrijk met 1-1 gelijk werd gespeeld. Nadat PSV als derde eindigde in haar groep bekerde de ploeg van Guus Hiddink door in de UEFA Cup waar PSV opnieuw AJ Auxerre trof. De ploeg van succestrainer Guy Roux speelde in die jaren een bescheiden rol in Europa en wist ook een jaar later en niveau lager niet te winnen van PSV. In Frankrijk eindigde het duel in 1-1 terwijl PSV Auxerre thuis wederom met 3-0 naar huis stuurde.

In 2004/2005, waarin PSV uiteindelijk in de halve finales werd uitgeschakeld door het Italiaanse AC Milan troffen de Eindhovenaren twee Franse clubs. In de achtste finale werd er zowel thuis als uit afgerekend met AS Monaco, in de kwartfinale was er een penaltythriller nodig om ook Olympique Lyonnais over twee wedstrijden te verslaan. Na een 1-1 gelijkspel in zowel Lyon als Eindhoven werd de beslissende penalty door Robert de Pinho da Souza vol in de kruising geschoten.

Het jaar daarop kwam PSV Lyon opnieuw tegen, ditmaal in de achtste finales. Die ontmoetingen waren aanzienlijk minder succesvol voor PSV, thuis werd er al met 0-1 verloren door een indrukwekkende vrije trap van Juninho. Twee weken later werd PSV volledig overklast en met 4-0 naar huis gestuurd. Een jaar later trof PSV Girondins de Bordeaux voor het eerst sinds de ontmoetingen in 1988. Uit werd er knap met 0-1 gewonnen, maar de Fransen waren daartegenover in Eindhoven met 1-3 te sterk voor PSV.

Twee seizoenen later werd PSV voor het eerst gekoppeld aan Olympique Marseille. In Eindhoven won PSV met 2-0 terwijl er in Zuid-Frankrijk met 3-0 werd verloren van de ploeg waar oud-PSV'er Boudewijn Zenden destijds actief was. In het voorjaar van 2011 speelde PSV onder Fred Rutten in de Europa League. Met Lille als tegenstander eindigde de wedstrijd in Noord-Frankrijk in een 2-2 gelijkspel, nadat PSV lange tijd een vrij kansloze wedstrijd speelde, kwam PSV vanuit het niets in de slotfase terug tot 2-2 dankzij goals van Wilfred Bouma en Ola Toivonen. In Eindhoven werd er twee weken later vervolgens met 3-1 afgerekend met de Franse ploeg.

Vervolgens duurde het ruim tien jaar voor PSV met AS Monaco opnieuw een Franse tegenstander lootte in een officieel duel. Thuis werd er met 1-2 verloren door de ploeg van Roger Schmidt, terwijl de 0-0 in Monaco voldoende was om door te gaan naar de UEFA Conference League van dat seizoen. PSV eindigde met acht punten net achter groepswinnaar AS Monaco en nummer twee Real Sociedad. Nog geen jaar later kwam PSV de Monegasken wéér tegen, nu in de strijd om een ticket af te dwingen voor de groepsfase van de Champions League. Ditmaal weet PSV in Frankrijk met 1-1 gelijk te spelen om een week later in eigen huis met 3-2 af te rekenen. Uiteindelijk strandde PSV dat seizoen in de playoff waardoor het onder leiding van Ruud van Nistelrooij verder moest in de Europa League doordat Rangers in het Philips Stadion met 0-1 te sterk was na een 2-2 gelijkspel in Glasgow. Huidig PSV'er Malik Tillman leverde nog de assist voor de uiteindelijk enige goal van Antonio Colak.

De meest recente ontmoeting met een Franse club staat de meeste supporters ook nog wel bij. Vorig seizoen stuitte PSV voor het eerst in haar clubhistorie op het Franse RC Lens. Na een 1-1 gelijkspel in Frankrijk eindigde de wedstrijd in Eindhoven in een 1-0 overwinning dankzij een vroeg doelpunt van aanvoerder Luuk de Jong.

Meer weten over de historie van PSV tegen Franse clubs? Dat kan via deze link.


Wedstrijd in Zweedse handen

De UEFA heeft de Zweedse scheidsrechter Glenn Nyberg aangesteld om de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en PSV morgenavond in de UEFA Champions League in goede banen te leiden. De Zweed wordt daarbij ondersteund door grensrechters Mahbod Beigi en Andreas Söderqvist. Adam Ladebäck is aangesteld als vierde official terwijl Bojan Pandzic zal fungeren als VAR.

Het wordt de tweede keer dat Nyberg een wedstrijd van PSV toegewezen heeft gekregen. In februari 2022 leidde hij de wedstrijd in de tussenronde van de UEFA Conference League tussen PSV en Maccabi Tel Aviv. PSV wist die wedstrijd uiteindelijk met 1-0 te winnen. De Zweed is zeer ervaren en floot op het afgelopen Europees Kampioenschap in Duitsland zijn eerste duel op een internationale eindronde voor landenteams. Nyberg is een scheidsrechter die niet met kaarten strooit en over het algemeen op de achtergrond blijft in de wedstrijden die hij fluit.

De Zweedse arbiter was vrij in de tweede ronde van de competitiefase van de UEFA Champions League. Wel had hij in de eerste speelronde de leiding over de wedstrijd tussen Manchester City en Inter Milan. Dat duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. De Zweed gaf ook in die wedstrijd slechts één gele kaart.



Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


24 uur geleden
Oh my. Ik hou mijn hart vast.
We missen er echt veel.
Dest, Karsdorp, Schouten, Veerman, Lozano. Dat is een partij kwaliteit. Met die gasten zou het al een uitdaging worden...
+4/-1

 
21 uur geleden
Jij bent wel de forumoptimist he, wil je wel een beetje in je rol blijven !
+2/-1

 
20 uur geleden
Misschien moet ik even langs de stationskiosk.
+1/-1

 
19 uur geleden
Ik zou momenteel voor de Sligro gaan
+1/-1

 
20 uur geleden
Lijkt mij een vrij kansloze zaak. Met Dest, Veerman en Schouten mis je 3 van de 4-5 beste spelers.
+1/-1

24 uur geleden
De spoeling voor het middenveld en achterin is zo dun geworden. Hopelijk geen extra blessures oplopen daar. Vrees dat er geen eer te behalen zal worden.
+3/-0

24 uur geleden
Jep, zelfs op volle oorlogssterkte had ik al mijn twijfels, maar nu zeker.
Doelsaldo kan echt bepalend gaan worden, dus proberen de schade zo beperkt mogelijk te houden.
Ik zou Mauro rechts en Dams links opstellen. En nu dan maar een keer Babadi opstellen. Die heeft blijkbaar een heel goed contract dus laat het dan maar een keer zien. (Wie weet verrast hij ons positief, ook ik heb de wedstrijden van jong gekeken).

Twijfel over Saibari, we moeten voorzichtig met hem doen, als we die ook nog eens kwijtraken. Hij zal zich deze wedstrijd de tering moeten lopen dus of dat verstandig is.
+1/-0

23 uur geleden (gewijzigd)
Ik verwacht er niets van, dan kan het alleen maar meevallen... hoop ik.

Wat hierboven wordt geschreven door @Rijnwoude in de late alinea is even bizar als logisch en dat is geen beste conclusie.
Het is al vaker gesteld: die waslijst aan blessures en dat het altijd tegenvalt zou toch eens onderzocht moeten worden en daarna verbeterd lijkt mij...
+1/-0

22 uur geleden
Kunnen we niet beter thuisblijven, dan wordt het 3-0 reglementair toch?
Scheelt reiskosten, nieuwe blessures en een paar dagen extra rust.
+2/-0

 
21 uur geleden
En toch gok je op een 0-0, daar zou ik blind voor tekenen.
+2/-0

 
16 uur geleden
Ik heb mijn poule nog niet eens ingevuld, maar dat zal zeker geen 0-0 zijn.🤔
+1/-0

 
16 uur geleden
Vreemd dan horen er vraagtekens te staan. Ben benieuwd
+1/-0

 
14 uur geleden
Als er twee wedstrijden in de pool staan en je vult er maar één komt er bij die tweede 0-0 te staan dacht ik.
Zal dat eens testen door alleen PSG-PSV in te vullen, dan zou er bij PSV-PEC dus ook 0-0 moeten staan.
+1/-0

21 uur geleden
Geen eer te behalen. Was sowieso al lastig geworden met onze verdediging, maar zonder Karsdorp, Schouten en Veerman is het helemaal een kansloze bedoening. Hopen dat we deze wedstrijd zonder kleerscheuren doorkomen. Een blessure bij Luuk, Tillman of Saibari zou deze fase wel helemaal afmaken.
+1/-0

21 uur geleden
PSG is veel te sterk voor PSV. We missen daarnaast ook veel spelers. Ik hoop dat het een kleine nederlaag wordt.
+1/-0

21 uur geleden
Schade beperkt houden, eventuele punten zouden toch bonuspunten zijn geweest.
+1/-0

19 uur geleden
Wedstrijd verplaatsen vanwege gevaarlijke binnenlandse dreiging :) Ook een optie.
+2/-0

19 uur geleden
PSG heeft 3 punten uit 2 wedstrijden. Deze willen/moeten ze winnen wat ze ook (makkelijk) gaan doen mee door al die blessures bij PSV. Heb er een hard hoofd in en verwacht helaas nul punten misschien zelfs wel meer blessures.
+1/-0

17 uur geleden
Ach ja, een wedstrijd waarvan je op voorhand weet dat je hem verliest. Waarschijnlijk weer een tijdje leuk meedoen, zelf weinig creëren en de deksel op je neus. De Fransen zullen zich ook niet opladen voor een wedstrijdje tegen PSV. Je kan het vergelijk met een wedstrijd van ons tegen Zwolle. Je weet dat je hem toch wel wint. Desondanks toch gewoon kijken, heel heel soms gebeurt er wel eens een stuntje en dat wil ik niet missen. Alles minder dan 5-0 is wat mij betreft gewoon een prima resultaat en daarna gaat de CL voor ons pas echt beginnen. We hebben al een bonuspunt, en het is ook nog eens onze eigen schuld dat dat er geen 3 zijn.
+1/-0

15 uur geleden
Zit nu jong PSV te kijken, al 0-3 achter. Maar goed, er ontbreekt nu ook wel heel veel. Hopelijk geen voorbode.
+1/-0

13 uur geleden
Laten we hopen dat het geen forse nederlaag wordt, want het doelsaldo gaat belangrijk zijn op het einde. Klinkt misschien vreemd, maar misschien hoeven we niet ontevreden te zijn met een 1-0 of 2-0.
+1/-0

10 uur geleden
Door de nieuwe indeling van de CL-groep voel ik een heel stuk minder spanning bij deze wedstrijden. Bij het oude systeem was het zeer duidelijk wat de situatie na drie wedstrijden was, en wat PSV tov de concurrenten moest doen om door te komen.
Nu komt wedstrijd drie er aan, maar ik heb geen duidelijk gevoel waar we staan. Dat komt ook omdat bij slechts een wedstrijd tegen een tegenstander spelen je in het begin de moeilijke ploegen kan krijgen en op het eind nog een paar die PSV wel kan winnen.
Het is leuk dat je PSV nu tegen 8 andere ploegen kan zien voetballen, en zo spelen de spelers zich mogelijk wel bij meer ploegen in de kijker, hetgeen verkoop kan vergemakkelijken. Maar voor de spanning had ik liever het oude systeem gehad.
+1/-0

 
2 uur geleden (gewijzigd)
Mee eens. Daar staat wel tegenover dat het op het einde waarschijnlijk spannender wordt. Kan me zomaar voorstellen dat op de laatste speelronde nog 10 ploegen strijden om een plek bij de eerste 24 en je misschien ook wel afhankelijk bent van het resultaat op allerlei andere velden.

Daarnaast strijden er op de laatste speeldag nog een aantal ploegen om top 8 notering, waardoor de topploegen ook de laatste wedstrijd nog gas zullen willen geven. Geen of in ieder geval minder B-elftallen dus.
+1/-0

 
60 minuten geleden
En daarom kan ook de reacties in voorgaande topics (van vele mede forumleden) over een Liverpool dat met een Bploeg aantreedt in de laatste thuiswedstrijd de prullenbak in
+1/-0

37 minuten geleden
Het zou mij zeer verbazen als we met minder dan 4-0 vanaf gaan vanavond.
+1/-0

31 minuten geleden
Ik heb echt zo'n crematiegevoel voor deze wedstrijd. Je weet wel zo'n crematie waar je uit respect niet onderuit kunt maar waarvan je weet dat het afzien wordt en pijn gaat doen. Maar hee, niet kijken is geen optie voor mij, dus gaan we er gewoon weer goed voor zitten.
+1/-0

 
25 minuten geleden
Sorry daar kan ik niet over praten, ben nmlk nog nooit gecremeerd geweest;-)
+1/-0

27 minuten geleden
Wij gaan het meemaken vanavond dus zet het drankje koud of warm koekje of snacks klaar en bereid je voor op een aangenaam verassend avondje van ons PSV, beng beng we klaren deze klus wel
+1/-0