17 september 2009
-
Europa League
-

In de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League heeft PSV met 2-2 gelijkgespeeld tegen Sparta Praag. Invaller Jonathan Reis bracht PSV in de slotfase tot twee keer toe langszij.

PSV had lange tijd de controle over de wedstrijd. Toch drong de ploeg niet echt aan en had het moeilijk openingen te vinden tegen een net zo compact Sparta Praag. In de eerste helft moest Isaksson een keer echt handelend optreden, dat deed hij uitstekend.

Halverwege de tweede helft werd Sparta Praag gevaarlijker. Toen kwam de wedstrijd een beetje los. Op dat moment bracht Fred Rutten de snellere Jonathan Reis voor Danny Koevermans.

Isaksson ging vreselijk in de fout bij een voorzet. Hij miste de pal die gelukkig op de paal belandde. Een kwartier voor tijd kwam Sparta Praag op voorsprong. Reis liet verdediger Hubnik vrij bij een stilstaande situatie. Isaksson kwam daarbij ook niet uit het doel. Vier minuten later was het Jonathan Reis die de gelijkmaker maakte. Eerst maakte hij nog aanspraak op een penalty toen hij gehaakt werd. Die kreeg hij niet, maar even later kwam een afvallende bal wel voor zijn voeten. Hij aarzelde niet en schoot hem in een keer binnen.

Vier minuten voor tijd leek dat echter tevergeefs toen Simons voor de tweede keer verkeerd instapte en Kadlec wegwas. Die stelde Zeman in staat de 2-1 te scoren. PSV zetten vervolgens nog even aan, maakte druk en had gelukkig toen vasthouden van Lazovic in de slotminuut werd bestraft met een penalty. Simons wilde die niet nemen en Jonathan Reis wierp zich op. heel koelbloedig schoot hij de penalty in de binnenkant van het net binnen en bracht hij PSV de gelijkmaker.

Invaller Reis held van PSV met 2 treffers

Bij PSV was Jonathan Reis de held van de avond. De spits bewees zich nu ook in het eerste elftal door als invaller van Koevermans twee doelpunten te maken. 25 minuten voor tijd mocht hij het veld in van Fred Rutten. Eerst werd hij in het strafschopgebied aangetikt, waarvoor hij een penalty had kunnen en wellicht moeten krijgen. Vier minuten na de 1-0 kreeg hij een afvallende bal voor zijn voeten en aarzelde hij geen moment en schoot hij de gelijkmaker binnen. Nadat vier minuten voor tijd Sparta Praag weer op voorsprong was gekomen, had PSV geluk dat de ploeg in de 90ste minuut makkelijk een penalty kreeg nadat Lazovic was vastgehouden. Niet Simons maar Jonathan reis nam de penalty. Hij deed dat zeer overtuigend.

Cluj koploper na 2-0 zege op Kopenhagen

Na de eerste speelronde is het Roemeense Cluj koploper in de poule van PSV. De Roemenen wonnen thuis met 2-0 van FC Kopenhagen.

Fred Rutten: gemengde gevoelens

Fred Rutten liet op Telegraaf.nl weten met gemengde gevoelens terug te kijken naar de wedstrijd tegen Sparta Praag. In de eerste helft had PSV in zijn ogen gecontroleerd, maar speelde het in de eindpass te slordig. "In de tweede helft had ik voortdurend het gevoel dat we op voorsprong konden komen. Door wat ongelukkige momenten kwamen we echter twee keer op achterstand. Beide malen hebben we daar zeer goed op gereageerd. Als er in de slotfase dan nog een gelijkmaker uitrolt, mag je niet klagen."

Reis: ik wist dat ik zou scoren

Jonathan Reis was na afloop bescheiden, maar gaf aan ervan overtuigd te zijn geweest dat hij zou scoren bij de penalty. "Het is fantastisch om in Europa twee keer te scoren. Of ik er vertrouwen in had? Eerlijk gezegd wel. Toen we die strafschop kregen heb ik me onmiddellijk aangeboden hem te nemen. Ik twijfel niet. De andere spelers vonden het een goed idee. Ik wist dat ik zou scoren," aldus Reis op Telegraaf.nl.

Koevermans: applaus voor Reis

Op Telegraaf.nl liet Danny Koevermans weten bewondering te hebben voor de prestatie van zijn concurrent Jonathan Reis. "Het is mijn concurrent, maar ik vond het schitterend wat hij deed. Dat hij bij 2-1 achter de strafschop durft te nemen zegt wel iets. Applaus voor Jonathan, zou ik zeggen. Dat heeft hij verdiend."

Rutten: Reis beloont zichzelf en de ploeg

'Simons had niet het goede gevoel en Jonathan is een type dat de verantwoordelijkheid neemt. Met hem maakte ik me geen zorgen,' aldus Fred Rutten over de penalty. 'Jonathan klopt al een tijdje op de deur. En hij beloont zichzelf nu en de ploeg.'

Opstelling PSV

Andreas Isaksson, Stanislav Manolev, André Ooijer, Timmy Simons, Erik Pieters, Ola Toivonen, Otman Bakkal, Orlando Engelaar, Danko Lazovic, Danny Koevermans ('64 Jonathan Reis), Balázs Dzsudzsák

Opstelling Sparta Praag

Blanek, Kusnir, Hubnik, Repka, Hoheneder, Cofcak, Hucek, Vacek, Zeman, Wilfried, Holenda ('79 Kadlec)

PSV.nl: Fotoverslag van de wedstrijd Sparta Praag-PSVPhilips Army: Geslaagde trip naar Praag!

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.