Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Elfde competitiezege op rij na moeizame wedstrijd tegen Vitesse


Tijdstip
3 november 2018
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Elfde competitiezege op rij na moeizame wedstrijd tegen Vitesse

PSV heeft met veel moeite de elfde competitiezege van dit seizoen weten te boeken. Vitesse werd in eigen huis met 1-0 verslagen. Aanvoerder Luuk de Jong maakte in de tweede helft het enige doelpunt. Vitesse speelde een groot deel van de wedstrijd met tien man, omdat het na 14 minuten al een rode kaart kreeg.

PSV kreeg na een minuut al direct een goede kans om de score te openen via Luuk de Jong, maar in de openingsfase was Vitesse de ploeg die voor het meeste gevaar wist te zorgen. De Arnhemmers kwamen herhaaldelijk gevaarlijk opzetten en wisten ook voor te zetten, maar die ballen konden steeds door de defensie van PSV worden weggewerkt.

Na een klein kwartier spelen werd de wedstrijd op zijn kop gezet toen Hirving Lozano op volle snelheid diep werd gestuurd. Hij was doorgebroken en werd onderuit gehaald door Danilho Doekhi, waardoor scheidsrechter Gözübüyük niets anders kon doen dan een directe rode kaart geven.

Voor Vitesse was het aanleiding om de gekozen tactiek compleet om te gooien. Een middenvelder werd gewisseld voor een verdediger en de ploeg trok zich massaal terug rondom het eigen strafschopgebied. Het zorgde er voor dat PSV alle ruimte kreeg om te voetballen, maar eenmaal in de buurt van het strafschopgebied wist het nauwelijks vrije mensen te vinden. Gastón Pereiro kreeg via een kopbal een goede mogelijkheid, maar zijn inzet ging net naast het doel. De beste kans was voor Steven Bergwijn toen hij vrij op de keeper af kon na een slechte terugspeelbal. Doelman Eduardo wist echter te redden.

Na rust schroefde PSV het tempo op, maar wist het nog steeds lastig tot kansen te komen. De eerste grote kans was zelfs voor Vitesse nadat Daniel Schwaab zich liet verrassen in de lucht en er vervolgens direct op doel werd geschoten. Jeroen Zoet lette echter wel goed op en kon redding brengen.

Ondanks dat PSV weinig kansen wist te creëren leek het in het Philips Stadion wachten tot de 1-0 viel. Uiteindelijk volgde die treffer in de 69e minuut toen Hirving Lozano een voorzet gaf en Luuk de Jong zijn voet er alleen maar tegenaan hoefde te zetten.

PSV probeerde voorzichtig aan te zetten tot meer doelpunten, maar bleef problemen houden met de Arnhemse muur. Vlak voor tijd kreeg Vitesse nog een goede mogelijkheid om gelijk te maken, maar een vrije trap van Bryan Linssen aan de zijkant van het veld ging net naast het doel. Voor PSV was daarom ook de elfde competitiewedstrijd dit seizoen in een overwinning omgezet.


Luuk de Jong: 'We gingen te veel breien aan één kant om er doorheen te komen'

Ondanks de overwinning tegen Vitese was Luuk de Jong in gesprek met Fox Sports niet tevrden over het spel van de ploeg. "Bij vlagen was het tempo niet hoog genoeg. Met tien man weet je dat ze het veel moeten gaan belopen", aldus de aanvoerder. Ik denk dat wij het tempo iets hoger moeten leggen en hun kapot moeten spelen. We gingen te veel breien aan één kant om er doorheen te komen en dan maak je het voor hun makkelijk."

De Jong ging verder: "Een paar keer komen we ook nog goed weg. Het enige wat Vitesse deed is wat ze konden doen met tien man. Ze streden keihard om ons tegen te houden. Dat deden ze goed, maar dat deden wij ook niet goed."

Uiteindelijk brak De Jong de ban na een voorzet van Hirving Lozano. "Daar loer ik altijd op als een buitenspel zo naar binnen komt. Lozano heeft hem al vaker zo gegeven op mij", zo gaf hij aan. "Hij valt precies tussen de keeper en verdediger. Daar loer je op als spits zijnde om hem daar te verlengen."

De Jong kreeg de vraag of er nog extra druk rondom de wedstrijd lag door de nederlaag tegen RKC. "Je weet dat er negativiteit rond de wedstrijd hangt, omdat je uit de beker ligt en mensen gaan zeggen dat we een tik hebben gekregen. Daar moet je als team op reageren", zei hij daarover. "Het was niet makkelijk vandaag, maar uiteindelijk win je en dat is het enige wat telt."


Mark van Bommel: 'Tegen tien man moet je proberen hetzelfde te blijven doen als normaal'

In gesprek met Fox Sports gaf Mark van Bommel aan dat zijn ploeg tegen Vitesse gedisciplineerd gespeeld had. "Zeker op moment als je tegen tien man speelt, moet je het geduld bewaren, gedisciplineerd zijn. Niet te geforceerd, want dat zie je vaak. Dan ga je andere dingen doen die je normaal doet. Dat hebben wij geduldig gedaan", aldus de trainer van PSV. "Je moet proberen hetzelfde te blijven doen tegen tien man. Dat is niet makkelijk. Dan moet je daarnaast ook nog super geconcentreerd zijn in het verdedigen. Want Vitesse is gewoon een heel goede ploeg. Ze hebben met tien man echt heel goed verdedigd."

PSV had het echter lastig om tot veel uitgespeelde kansen te komen. "We hebben wel de beste kansen gehad met Steven en Chucky. Een paar voorzetten die net rakelings voorlangs gaan. En natuurlijk de goal", zo gaf hij aan. "Vitesse heeft een paar halve mogelijkheden gecreëerd. Maar die vrije trap van Linssen was wel aardig."

De wedstrijd tegen RKC is volgens Van Bommel alweer vergeten. "Zo gaat dat in het voetbal. Je moet zo snel mogelijk weer door", zei hij daarover. "Zo is dat ook als je wint, dan wil je ook zo snel mogelijk weer door. Tottenham staat nu voor de deur."


Jeroen Zoet: 'Elf wedstrijden, drieëndertig punten. Dat kunnen weinig ploegen in Europa zeggen'

Jeroen Zoet gaf aan blij te zijn toen de wedstrijd afgelopen was en de 1-0 nog steeds op het scorebord stond. "Elf wedstrijden, drieëndertig punten. Dat kunnen weinig ploegen in Europa zeggen", aldus de doelman. "Ik ben blij dat we gewonnen hebben. Het was een rare week. Er lag wat meer druk op. Uiteindelijk draait het om winnen en dat hebben we gelukkig weer gedaan."

Volgens Hans Kraaij Jr. is Zoet bezig aan een 'geruisloos' seizoen. "Als je puur naar de cijfers kijkt gaat het goed. Dat is natuurlijk niet alleen mijn verdienste, maar van het hele team. De jongens geven alles om de kansen te voorkomen", zo gaf hij aan. "In verdedigend opzicht hebben we vandaag goed gespeeld. Alleen door een aantal keer gaven we Vitesse door ons eigen toedoen iets waardoor ze dachten dat er misschien een doelpunt in zat."

In tegenstelling tot veel andere doelmannen schroomt Zoet het niet om de bal naar voren te schieten op moment als de verdediging in de dekking staat. "Daar hebben wij ook kracht en kwaliteit voor. Het is ook een wapen waarin we dit jaar en ook vorige jaren veel kansen hebben gecreëerd", zei hij daarover. "Ik hou er niet van om over collega's te praten. Je moet risico's afwegen. Soms is het beter om de problemen te verleggen dan dicht bij de goal te blijven pielen met de bal."


[video] De Jong: ' Altijd loeren op die voorzet'


[video] 'Elf keer winnen is heel goed'


Jorrit Hendrix: 'Niemand heeft hier wat te klagen, volgens mij'

In gesprek met De Telegraaf gaf Jorrit Hendrix aan zich geen zorgen te maken, ondanks dat PSV de laatste wedstrijden geen goede indruk maakt. "Je kan niet elke wedstrijd goed spelen. Als wij onze taken uitvoeren, hoeven we niet zo goed te spelen om toch een overwinning te behalen. Dan kunnen we ook met minimale cijfers winnen", aldus de middenvelder. "Vitesse deed het gewoon goed. Maar net niet goed genoeg, want we winnen uiteindelijk toch."

PSV maakte vooral in de eerste helft een zwakke indruk. In de tweede helft werd het tempo opgeschroefd. "Geduld hebben is niet hetzelfde als langzaam spelen. Als je zo ver op de helft van de tegenstander speelt, moet je ook waakzaam zijn voor counters", zo gaf hij aan. "In de tweede helft lieten we de bal goed van links naar rechts gaan. Dan ontstaat er ruimte om een voorzet te geven. Daar kunnen wij heel gevaarlijk in zijn en dat heb je nu ook weer gezien. Daarna gingen we toch weer te veel met de bal lopen, terwijl we beter hetzelfde hadden kunnen blijven doen. Maar al met al: weer drie punten. Niemand heeft hier wat te klagen, volgens mij."

Nu gaan de ogen weer op Tottenham Hotspur. "Er zijn genoeg punten van de afgelopen weken die we meenemen naar dinsdag. Gezien de vorige wedstrijd zou je kunnen zeggen dat het spelbeeld voor ons misschien andersom is in vergelijking met het duel met Vitesse. Maar elke wedstrijd is anders", zei hij daarover. "Of we gedurfder moeten spelen? Ja, misschien wel. Ik ga onze geheimen nog niet prijsgeven natuurlijk. Dat is een verrassing voor dinsdag."


Harry Lubse: 'Momenteel zien we weer de Luuk de Jong zoals we hem kennen'

De Telegraaf-rapporteur Harry Lubse was na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse vol lof over Luuk de Jong. "Momenteel zien we weer de Luuk de Jong zoals we hem kennen. Een uitstekende spits die minimaal twintig goals per seizoen maakt. Het is knap hoe hij zich na een moeizame periode heeft teruggevochten", aldus de geboren Eindhovenaar.

Lubse gaat verder: "Luuk is een echte targetman. Zo speelt hij al het hele seizoen en dat zag je ook weer in het duel met Vitesse. Hij is ijzersterk met het hoofd. Als je ziet met hoeveel gemak hij ballen uit de lucht plukt, dat is een gave die niet iedereen heeft. Het lijkt allemaal spelenderwijs te gaan. Door zijn timing weet hij bijna alle luchtduels te winnen en negen van de tien keer bezorgt hij de bal vervolgens bij een medespeler."

Volgens de voormalig PSV'er is De Jong essentieel voor het spel van PSV. "Hij is een duidelijk aanspeelpunt, die voor rust zorgt in de voorhoede. Ik denk dat jongens als Hirving Lozano en Steven Bergwijn – maar ook de middenvelders – daar beter door gaan spelen", zo geeft hij aan.

De Jong zorgde uiteindelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd. "Een goal die typerend is voor Luuk. Na een prima voorzet van Lozano schampt hij de bal, waardoor deze in het doel verdwijnt", zegt hij daarover. "Die scherpte voor de goal maakt hem compleet. De snelheid heeft hij niet, maar dit soort doelpunten zijn wel zijn kracht."

De vraag is of De Jong nog een keer de stap naar het buitenland moet maken. "Hij is 28 en zou misschien nog één keer een stap kunnen maken. Maar als PSV zo blijft presteren en ook Europees actief is, zou ik als ik hem was lekker blijven", aldus Lubse, die van 1969 tot 1980 zelf tot 254 competitiewedstrijden voor PSV speelde. "Hij weet hoe het eraan toegaat in het buitenland en dat is niet altijd even goed gegaan."


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Luuk de Jong ('69)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Doekhi ('14)
Kaart
Vitesse: Linssen ('15)
Kaart
PSV: Steven Bergwijn ('42)
Kaart
Vitesse: Odegaard ('62)
Kaart
PSV: Denzel Dumfries ('86)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'84 Donyell Malen voor Steven Bergwijn
'90 Bart Ramselaar voor Hirving Lozano


Opstelling Vitesse

LinssenDarfalouOdegaard


FoorBeroSerero


ClarkClarke-SalterDoekhiKaravaev


Eduardo

Wissels:

'18 Thelander voor Foor
'84 Gong voor Serero
'90 Buttner voor Clark


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-0 (0-0)
 7 1-0 (0-0)
 7 1-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 5 2-0 (0-0)
 4 3-2 (0-0)
10  4 2-1 (0-0)
11  4 2-1 (0-0)
12  4 2-1 (0-0)
13  3 2-1 (1-1)
14  3 3-0 (1-0)
15  3 3-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.01. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Luuk de Jong (86 -> 5,0)
2. Angeliño (74 -> 4,0)
3. Hirving Lozano (56 -> 3,0)
4. Daniel Schwaab (16 -> 2,0)
5. Denzel Dumfries (14 -> 1,0)
6. Jeroen Zoet (10 -> 0,0)
6. Jorrit Hendrix (10 -> 0,0)
8. Gastón Pereiro (4 -> 0,0)
8. Pablo Rosario (4 -> 0,0)
8. Niemand (4 -> 0,0)
11. Nick Viergever (3 -> 0,0)
12. Bart Ramselaar (1 -> 0,0)
13. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
13. Aziz Behich (0 -> 0,0)
13. Santiago Arias (0 -> 0,0)
13. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
13. Eloy Room (0 -> 0,0)
13. Sam Lammers (0 -> 0,0)
13. Dante Rigo (0 -> 0,0)
13. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
13. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
13. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
13. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
13. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
13. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
13. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
13. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
13. Donyell Malen (0 -> 0,0)
13. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
13. Armando Obispo (0 -> 0,0)
13. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
13. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
13. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
13. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
13. Jordan Teze (0 -> 0,0)
13. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
13. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
13. Dirk Abels (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.