Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


PSV te sterk voor FC Groningen ondanks dramatische tweede helft


Tijdstip
26 januari 2019
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


PSV te sterk voor FC Groningen ondanks dramatische tweede helft

PSV heeft de tweede wedstrijd na de winterstop wel weten te winnen. In het Philips Stadion werd met 2-1 gewonnen dankzij twee doelpunten van Hirving Lozano. De winst werd echter met veel moeite binnen gehaald, omdat de Groningers in de slotfase enkele keren dicht bij de gelijkmaker waren.

Mark van Bommel koos er voor om met Gastón Pereiro aan de wedstrijd te beginnen en Érick Gutiérrez op de bank te zetten. Nadat er de eerste minuten weinig gebeurde op het veld, bleek die wissel in de opstelling de juiste te zijn, aangezien de Uruguayaan een hoofdrol opeiste. Pereiro zette met een knappe pass de aanval op die leidde tot de 1-0 toen Hirving Lozano na een uitstekende actie van Steven Bergwijn de score opende.

Een paar minuten later scoorde Lozano opnieuw toen een uitstekende voorzet van Pereiro bij de tweede paal werd binnen geschoten. Weer een paar minuten later stuurde hij bovendien ook Luuk de Jong weg met een schitterende pass, maar de aanvoerder kreeg de bal niet goed onder controle.

PSV leek de overwinning al binnen te hebben. Via De Jong was het nog twee keer dicht bij een doelpunt, maar doelman Padt wist met twee uitstekende reddingen de bal uit het doel te houden.

Vanuit het niets was het opeens aan de andere kant raak. Een corner van FC Groningen werd weggewerkt en kwam voor de voeten van Ludovit Reis. Het schot van de middenvelder werd twee keer van richting veranderd, waardoor Jeroen Zoet kansloos was en de aansluitingstreffer een feit was.

In de laatste minuut werd het voor PSV nog erger toen Lozano hard in botsing kwam met Groningen-verdediger Memisevic. De Mexicaan werd op de brancard afgevoerd en ging direct voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Na rust kwam PSV aanvankelijk goed uit de kleedkamer en ging het op zoek naar de beslissing. Steven Bergwijn was dicht bij de derde treffer, maar doelman Padt wist wederom redding te brengen.

Het niveau van PSV werd echter met de minuut minder. Uiteindelijk zou PSV in de gehele tweede helft maar drie keer een doelpoging verrichten, waarvan slechts één daadwerkelijk op doel.

FC Groningen kreeg steeds meer vertrouwen in een resultaat en speelde mede dankzij de wissels in de slotfase vol op de aanval. Vlak voor tijd viel die ook bijna uit een vrije trap van Thomas Bruns die via De Jong van richting werd veranderd. Tot opluchting van vrijwel iedereen in het Philips Stadion ging de bal echter op de lat.

Diep in blessuretijd, die merkwaardig genoeg uiteindelijk bijna acht minuten bedroeg, zette Groningen voor een laatste keer aan. PSV ontsnapte wederom omdat de bal vanuit de kluts net naast het doel van Zoet ging en PSV zo net de overwinning binnen wist te halen.

Twee wissels van PSV in de slotfase waren bovendien ook noemenswaardig. Een minuut voor tijd besloot Van Bommel op Michal Sadílek te brengen. Hij haalde daarvoor Donyell Malen van het veld, die in de eerste helft voor Lozano in het veld was gekomen. Zeven minuten in de blessuretijd mocht daarnaast Mohammed Ihattaren invallen. Voor de 16-jarige middenvelder was het zijn officiële debuut in het betaald voetbal.


Luuk de Jong: 'Op een gegeven moment hadden we het een beetje moeilijk'

In gesprek met Fox Sports moest Luuk de Jong bekennen dat het niveau in de tweede helft hard achteruit ging bij PSV. "Op een gegeven moment hadden we het een beetje moeilijk. Vooral omdat Groningen heel direct ging spelen. Dat was vooral in de eindfase", aldus De Jong. "In het begin van de tweede helft kwamen we er moeilijk doorheen, terwijl we dat in de eerste helft wel goed deden. We vonden vaak de ruimtes en creëerden veel kansen. Toen lieten we na om 3-0 of 4-0 te maken en krijg je zo'n lullige goal tegen. Toen was de marge weer één."

De Jong ging verder: "In de tweede helft hadden we wel de bal, maar kwamen er niet meer doorheen. We konden de ruimtes niet meer vinden. In de eerste helft deden we dat heel goed. Dit moet beter van ons."

De aanvaller was zelf niet bezig met dat hij zijn honderdste voor PSV kon maken. "Ik zag die statistieken ook voorbij komen. Het zou mooi zijn als je de honderdste maakt, maar dat moet dan maar volgende week gebeuren", zo gaf hij aan.


[video] `We hebben geknokt en gewonnen'


Nick Viergever: 'Uiteindelijk moet je blij zijn dat we hier met 2-1 winnen'

Volgens Nick Viergever was de wedstrijd tegen FC Groningen eentje met twee gezichten. "Tot de 2-1 spelen we een hele goede wedstrijd. Misschien zelfs wel onze beste dertig minuten van het seizoen. We lieten heel goed voetbal zien en Groningen kwam er niet aan te pas. Je creëert heel veel kansen", aldus Viergever in gesprek met Fox Sports. "Vanuit een corner, en dat zijn toch de makkelijkste dingen om te verdedigen, staat het zo maar 2-1. Daarna krijg je nog wel een grote kans op de 3-1."

Viergever ging verder: "In de tweede helft gaat Groningen wat anders doen en gaat sneller druk zetten. Je moet dan de rust bewaren om er doorheen te spelen. Dat hebben we niet gedaan. Daarom kwamen er steeds lange ballen en kwamen we in de duels terecht. Uiteindelijk moet je blij zijn dat we hier met 2-1 winnen."

PSV kende veel problemen met het spel van de Groningers na rust. "Groningen zette wat agressiever druk. Je moet dan de juiste keuzes maken aan de bal op het middenveld. Je moet durven vooruit spelen en durven om die bal te geven. Dat zijn dingen die zeker beter moeten", zo gaf hij aan. "We hebben het in sommige wedstrijden wel laten zien. Vandaag was het zo'n dag dat we de bal net niet naar de goede kleur speelden. Daardoor bleef Groningen in de wedstrijd en bleven ze geloof houden. Vandaag hebben we wel laten zien dat we kunnen strijden als team tot de laatste minuut. Dat deden we tegen Emmen niet."


[video] 'Dat shirt krijgt een mooie plek'


Mark van Bommel: 'In de tweede helft moet je blij zijn dat je die wedstrijd wint'

Mark van Bommel gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het spel van zijn ploeg in de tweede helft hard achteruit ging. "Zeker tot aan de goals speelden we fantastisch. Maar ik probeer dat al vaker uit te leggen en dat is eigenlijk niet uit leggen, op een keer is er een moment en ben je het kwijt. Dat zijn van die details en dat was de tegengoal", aldus Van Bommel. "Dan raak je uit je ritme en omdat je maar één goal voor staat, blijft het moeilijk. In de tweede helft moet je blij zijn dat je die wedstrijd wint."

Gevraagd werd aan de trainer van PSV hoe je weer terug in het ritme kan komen. "Soms is het een speler die een overtreding maakt op het juiste moment waarbij je de bal speelt en je de speler meeneemt. Dat zijn van die klutsmomenten. Of een goede aanval, een goal of een counter. Een ingooi van de tegenstander die ze knullig verspelen", zo gaf hij aan. "Het is vaak niet uit te leggen, maar dat zijn van die momenten dat je terug kan komen in de wedstrijd. Net zoals dat je de wedstrijd zo kan weggeven."

Volgens Van Bommel lukt het niet altijd om weer in dat ritme te komen. "Ik heb zelf ook die wedstrijden gespeeld en dan denk je ook 'hoe kan dat?'. Dat zijn vaak van die momenten. Je moet er alles aan doen om te zorgen dat je geen tegengoal niet tegen krijgt", zei hij daarover. "Het klinkt heel gek, maar soms moet je die 2-1 dan gaan verdedigen. Je moet niet voor je eigen goal gaan hangen, maar de wedstrijd wel over de streep trekken. En dan heb je geluk dat die bal op de lat valt."

In de laatste minuut haalde Van Bommel Donyell Malen van het veld, die in de slotfase van de eerste helft juist was ingevallen. "Het is rot voor Donyell, maar ik wilde daar een speler hebben die vlak ging spelen, waardoor je meer grip op de wedstrijd kreeg", aldus Van Bommel. "Donyell is wat aanvallender, maar elke keer viel de bal verkeerd en in dat gat wilde ik Sadílek zetten."


[video] Samenvatting | PSV - FC Groningen


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Hirving Lozano ('15)
Goal
2-0 Hirving Lozano ('19)
Goal
2-1 Reis ('34)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
33.900 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Groningen: Absalem ('55)
Kaart
FC Groningen: Chabot ('66)
Kaart
FC Groningen: Te Wierik ('77)
Kaart
PSV: Gastón Pereiro ('77)
Kaart
FC Groningen: Bruns ('90)

Opstelling PSV

Hirving LozanoLuuk de JongSteven Bergwijn


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'45 Donyell Malen voor Hirving Lozano
'89 Michal Sadílek voor Donyell Malen
'90 Mohamed Ihattaren voor Gastón Pereiro


Opstelling FC Groningen

MahiBel Hassani


WarmerdamReisMemisevicBruns


HandwerkerChabotTe WierikAbsalem


Padt

Wissels:

'60 El Hankouri voor Bel Hassani
'71 Sierhuis voor Absalem
'87 Gladon voor Chabot


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 6 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-1)
 5 5-1 (2-1)
 5 4-1 (2-1)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
10  4 5-1 (2-0)
11  4 3-1 (1-0)
12  4 5-1 (2-0)
13  4 2-0 (1-0)
14  4 4-1 (1-0)
15  4 3-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.48. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Hirving Lozano (60 -> 5,0)
2. Gastón Pereiro (28 -> 4,0)
3. Angeliño (26 -> 3,0)
4. Steven Bergwijn (18 -> 2,0)
5. Luuk de Jong (8 -> 1,0)
6. Daniel Schwaab (6 -> 0,0)
6. Pablo Rosario (6 -> 0,0)
8. Niemand (5 -> 0,0)
9. Jeroen Zoet (4 -> 0,0)
9. Jorrit Hendrix (4 -> 0,0)
11. Nick Viergever (1 -> 0,0)
11. Michal Sadílek (1 -> 0,0)
13. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
13. Aziz Behich (0 -> 0,0)
13. Eloy Room (0 -> 0,0)
13. Dante Rigo (0 -> 0,0)
13. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
13. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
13. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
13. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
13. Donyell Malen (0 -> 0,0)
13. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
13. Armando Obispo (0 -> 0,0)
13. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
13. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
13. Denzel Dumfries (0 -> 0,0)
13. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
13. Jordan Teze (0 -> 0,0)
13. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
13. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
13. Dirk Abels (0 -> 0,0)
13. Mike van de Meulenhof (0 -> 0,0)
13. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.