10 augustus 2003
-
Johan Cruijff Schaal
-

Voor de zevende keer in de historie wist PSV de Nederlandse Super Cup te winnen, de zesde keer sinds de invoering van de Johan Cruijff Schaal acht jaar geleden. In een snikhete Arena won PSV met 3-1 van FC Utrecht. In een matige wedstrijd zorgden Robben, Van Bommel en Kezman voor de doelpunten van PSV. De ploeg kende op het slotoffensief van FC Utrecht na weinig problemen met de tegenstander. Het ontbrak alleen aan wat creativiteit voorin om al in een vroeg stadium ruim afstand te nemen van een met personele problemen kampend FC Utrecht.

PSV had een duidelijk overwicht in de wedstrijd, maar kon weinig openingen creeren tegen het stugge FC Utrecht. Na 14 minuten kwam PSV op voorsprong. Robben wisselde regelmaat met Rommedahl van flank. Vanaf rechts sneed hij het strafschopgebied binnen en rondde hij een slalom knap af door de benen van FC Utrecht doelman Ponk. Een paar minuten later werd Kezman vrijgezet voor de keeper. Oog in oog met Ponk faalde hij echter. Na ruim 20 minuten stond FC Utrecht uit het niets op gelijke hoogte. Een vrije trap werd hoog in de 16 meter gespeeld. na een scrimmage kwam de bal voor de voeten van de volledig vrijstaande Van der Haar. Die aarzelde geen moment en schoot de bal makkelijk binnen.

Hiddink bracht na rust De Jong in het veld voor Bogelund. De Jong ging achter Kezman spelen, waardoor Park naar de rechterflank verhuisde. Rommedahl nam de rechtsbackplaats over van Bogelund, maar moest nadrukkelijk voor meer diepte gaan zorgen. Het ontbrak de ploeg in de eerste helft aan creativiteit en diepte. Twee minuten na rust stond PSV alweer op voorsprong. Jurgen Colin zorgde met een prachtige pass vanuit de laatste linie dat Van Bommel vrij voor de keeper kwam te staan. De aanvoerder aarzelde geen moment en schoot de bal door de benen van Ponk binnen voor de 2-1. PSV kreeg vervolgens de kansen om verder uit te lopen. Ballen van Robben en Van Bommel verdwenen op de paal. Pas een kwartier voor tijd kwam FC Utrecht met het slotoffensief en kreeg PSV het moeilijk. Van der Haar kreeg vervolgens van dichtbij een uitgelezen mogelijkheid op de 2-2. Hij schoof de bal echter over.

Door het offensief kreeg PSV voorin de ruimte om verder uit te lopen. Dat gebeurde uiteindelijk pas 2 minuten voor tijd. Mateja Kezman kreeg de bal uit een vrije trap van Van Bommel. Hij speelde zichzelf vervolgens vrij en schoot op prachtige wijze vanaf de rand van het strafschopgebied de beslissende treffer binnen.

Van Bommel krijgt Schaal uitgereikt door Kesler

Vlak na afloop van het duel tegen FC Utrecht kreeg aanvoerder Mark van Bommel uit handen van bondsvoorzitter Kesler de Johan Cruijff Schaal uitgereikt. Naast de Schaal lag er ook een geldbedrag van 135.000 euro klaar voor PSV als winnaar. Er waren slechts zo'n 150 PSV fans om het beperkte feestje mee te vieren. 'Geen supergrote prijs, maar wel een prijs' aldus Guus Hiddink.

Hiddink niet tevreden met spel PSV

Guus Hiddink was uiteraard tevreden met de behaalde prijs. "We moeten heel gretig zijn in het behalen van prijzen, maar ons door de winst niet niet de ogen doen sluiten voor alles wata er misging" Hiddink was allerminst tevreden over het vertoonde spel. "Zeker in de eerste helft was het veel te statisch. Er was veel te weinig dieptedreiging zonder bal. Daarnaast waren er foutjes, die niet afgestraft werden, maar die je in de competitie niet meer mag maken. In de tweede helft ging het iets beter. Door de wissel van De Jong voor Bogelund kwam Rommedahl rechtsachter Park te spelen. Er kwam daardoor meer diepte in het spel, ook zonder bal."

'87 Calabro voor Van der Haar

PSV.nl: Fotoverslag van de Johan Cruijff-schaal VIII psvmovies.tk: Filmpjes goals PSVEDG.net: Foto's PSV - FC Utrecht
UtregFotoSite.nl: Fotoverslag PSV - FC Utrecht 3-1PSV Zuipsite: Foto's PSV - FC Utrecht (J.C. Schaal)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 33 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.