Transparent
Inloggen
Sluiten

Toon Gerbrands: 'Alle transfers waren verantwoord binnen onze bedrijfsvoering'

24 januari 2021 11:30 - Goedemorgen Eredivisie
Foto: Pro Shots

Toon Gerbrands: "Alle transfers waren verantwoord binnen onze bedrijfsvoering"; image source: Pro Shots

In Goedemorgen Eredivisie sprak algemeen directeur Toon Gerbrands tegen dat PSV afgelopen zomer onverantwoorde risico's heeft genomen met de transfers die gedaan werden. "Het spelen zonder publiek heeft natuurlijk gevolgen. Ook voor clubs die de zaakjes op orde hebben", aldus Gerbrands. "Wij hebben een eigen vermogen van 40 miljoen en hebben waarde op het veld. Wat je in deze fase altijd moet doen is jouw businessmodel in stand houden. Dat betekent dus dat voetbal belangrijk is. Wij leven van Europees voetbal en transfers. Dat hebben we al jaren gedaan en dat is nu nog steeds het geval. Die transfers waren verantwoord binnen onze bedrijfsvoering."

Gerbrands maakte als algemeen directeur van AZ mee dat de club bijna failliet ging. "Toch moesten we blijven presteren. We moesten een schuld van 60 miljoen euro oplossen en hebben dat gedaan met een businessmodel gebaseerd op voetbal", zo gaf hij aan. "We haalden Europees voetbal, wonnen een keer de beker en deden een paar transfers. Dat is het fundament geweest van wat de club nu is. Je moet dat altijd in stand houden. Wel binnen verantwoorde lijnen trouwens. Ieder seizoen raken we vier of vijf spelers kwijt. Dat is ons businessmodel. Je haalt spelers binnen, ontwikkelt ze en ze gaan naar grotere competities. Dat is PSV."

Volgens de algemeen directeur is er niet veel veranderd sinds Ajax besloot flink te investeren in de selectie. "We lopen al járen financieel achter op Ajax. Zij hebben 200 miljoen euro op de bankrekening staan, wij niet. Wij hebben een eigen vermogen van 40 miljoen euro, terwijl die van hen veel hoger is. Maar dat doen we al jaren", zei hij daarover. "Het is dan flauw om statistieken er bij te halen, maar in de afgelopen 20 jaar of de afgelopen 6, 7 jaar weten we toch titels binnen te halen op onze eigen manier. Dat blijven we doen. De slag met geld zullen we niet gaan winnen."

Gerbrands sprak ook tegen dat het transferbeleid in handen is gelegd van Roger Schmidt. "Er zijn twee spelers gekomen die we anders niet hadden gehaald: Zahavi en Götze. Zij komen honderd procent uit de koker van Schmidt. Max waren we een jaar geleden al mee bezig en ook Sangaré stond al langer op de lijst", reageerde hij daarop. "Soms helpt het wel dat er een trainer is, zodat een speler wil komen. Ik heb het bij AZ ook meegemaakt. Arveladze was nooit naar AZ gekomen als Van Gaal er niet was. Als een trainer niet met een speler wil werken, komt een speler niet. Als de technisch directeur een speler niet wil, komt hij ook niet. Zo werken wij al jaren."

Wel staat vast dat PSV na dit seizoen tekort zal komen vanwege het coronavirus. "In vergelijking met andere jaren kom je 10 tot 12 miljoen euro tekort. Er is geen club die hier geen last van heeft", aldus Gerbrands. "Alleen de ene club heeft iets meer gespaard of iets meer waarde op het veld staan. Dan kun je dat op die manier weer recht gaan trekken. Als je geen liquiditeit hebt, je hebt geen waarde op het veld of je hebt weinig eigen vermogen kun je het als club moeilijk gaan hebben. Veel clubs zullen een heel lastige periode gaan krijgen. Die berichten zullen vanzelf nog wel gaan komen."
Tags

gerbrands businessmodel schmidt arveladze bankrekening coronavirus eredivisie failliet fundament gaal goedemorgen gotze koker liquiditeit onverantwoorde roger sangare transferbeleid zaakjes zahavi

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Heeft Toon echt gezegd dat Ajax 200 miljoen op de bankrekening heeft staan? Apart, dat klopt voor geen meter, maar goed Toon is niet de man van de cijfers zullen we maar zeggen.
+2/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Klopt inderdaad geen zak van. Op de laatst gedeponeerde jaarrekening van beide clubs zie je namelijk staan dat psv zelfs meer geld in kas had dan Ajax (2,5 Mln meer 25 vs 22,5 Mln)..

Ajax is overigens ook gewoon bezig met een levensgevaarlijke financiële ratrace. 95 Mln salariskosten vs 48 van psv. Telkens maar blijven kopen. En dan 1 x cl missen en direct 50 miljoen het rood in.
+2/-0

 
3 jaar geleden
Droomscenario toch ? Nog een extra motivatie om kampioen te worden.
+1/-0

3 jaar geleden
En juist die 2 Gotze en Zahavi moeten nog aantonen dat ze PSV naar een hoger niveau kunnen / gaan tillen Toon
+1/-1

 
3 jaar geleden
Bij Gotze zal dat voornamelijk afhangen van z’n aanta minuten. Op basis van kwaliteiten doet hij dat zeker wel.
Zahavi zal ook steeds fitter gaan worden hoop ik.
Corona krijgen is voor een topsporter ook een dingetje wat door vele onderschat wordt.. en we hebben er nogal een aantal die het gehad hebben dit speel jaar..
+3/-0

3 jaar geleden
Geldt dat ook voor de transfers van 2 zomers geleden?
+1/-0

 
3 jaar geleden
Ja, dus van Bommel ging akkoord met de transfers, dus ook met Lato.
+1/-0

 
3 jaar geleden
Lekker volledig... en volgens mij betrof het hier nog huur ook.
+1/-0

3 jaar geleden (gewijzigd)
Mooie aflevering van Goedemorgen Eredivisie. Toon stelt zich ongelooflijk professioneel op. De juiste man voor de juiste club. Nu horen we het zelf eens van de AD . Ook Huubke deed een duit uit het zakje mn over Roger en zijn wisselbeleid. De realisten onder elkaar.
+1/-1PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake bakayoko basarnhem berg brobbey costa dest dijk feyenoord frankrijk gakpo geertruida gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje ring ronaldopsv rosario schouten sepp strijdplan vaio veerman vitesse weghorst xavi