Transparent
Inloggen
Sluiten

Grapperhaus: puntenaftrek voor wangedrag fans

20 november 2021 09:08 - AD
Foto: Pro Shots

Grapperhaus: puntenaftrek voor wangedrag fans; image source: Pro Shots

Dit seizoen zien we een opleving van ongeregeldheden onder supporters rondom wedstrijden in het betaald voetbal. In het Algemeen Dagblad spreekt minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus zich uit over de te nemen maatregelen. De CDA'er wil dat de teugels worden aangetrokken en dat de overheid wedstrijden verbiedt als een en ander niet in orde is. Ook ziet hij wel wat in puntenaftrek bij misdragende supporters: "Als een club de financiën niet op orde heeft, kan die puntenaftrek krijgen. Dan moet dat ook kunnen als de veiligheid niet op orde is".

Andere maatregelen waar de bewindsman aan denkt zijn slimme camera's en microfoons in alle stadions, waar het kabinet overigens niet aan mee wil betalen, en een digitale meldplicht. Daarbij moeten mensen met een stadionverbod zich rondom wedstrijden meermalen melden en met hun smartphone bewijzen dat ze niet in het stadion of het centrum zijn. Verder wil Grapperhaus dat maanden voor wedstrijden een veiligheidsscreening wordt uitgevoerd en dat clubs actiever worden in het verhalen van schade op de daders.

Meer op AD
Tags

grapperhaus puntenaftrek wangedrag actiever bewindsman cda ferdinand justitie kabinet meermalen meldplicht microfoons minister misdragende opleving overheid smartphone stadionverbod uitgevoerd veiligheidsscreening

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 weken geleden
Dat zou belachelijk zijn! Daar kan een club niets aan doen. Zie gisteren DB en ADO.
Dan kopen we met z’n alle een Ajax shirt en gaan we rellen bij de arena en worden we kampioen, zou toch een belachelijke maatregel zijn.
+14/-0

 
2 weken geleden
Hoho! Heb jij nou kritiek?
Dat mag dus niet van de deugmensen.
+3/-0

 
2 weken geleden
Nooit begrepen wat er mis is met willen deugen. Er is zelfs een hele ethische stroming aan deugden gewijd.
+2/-0

 
2 weken geleden
Niks mis met (willen) deugen.
Er is alleen een groep mensen die vindt dat iedereen zoals zij moeten zijn en doen. Kritiek of een andere mening wordt door deze groep niet geduld. Dan deug je niet.
+1/-0

 
2 weken geleden
Goed plan Maan, alleen de kans dat ik met een Ajax shirt ga lopen is net zo groot als dat Helmond sport de CL in gaat.
+4/-0

2 weken geleden
De regering is al langer de kluts volledig kwijt...
+9/-0

 
2 weken geleden
Volgens mij zijn een paar anderen het spoor bijster
+1/-0

 
2 weken geleden (gewijzigd)
Vertel, wie dan?
Die hooligans, oké niet bijster handig, maar de frustratie gaat steeds verder oplopen; het is niet zo dat tot een bepaalde stad beperkt wordt...

Ik wil hier geweld niet goed praten, maar ik snap heel goed waarom - vooral jonge - mensen gefrustreerd raken door de bizarre eenzijdige aanpak, een aanpak die niet werkt ook nog eens...
+2/-0

 
2 weken geleden
Je wil het niet goed praten, maar doet het toch? :denk
+1/-0

 
 
2 weken geleden
Je kunt toch ook begrip hebben voor een vader die de verkrachter/moordenaar van z'n zoon/dochter te grazen neemt, zonder het goed te keuren?
Zelfs rechters kunnen dat.
+1/-0

 
2 weken geleden
Maar is volgens jou de recente uitbarsting van geweld (puur) te wijten aan alle problematiek rondom Corona? Voetbalgeweld is van alle tijden. Vitesse - NEC is altijd een risicowedstrijd, Roda - MVV is ook in het verleden uit de hand gelopen. Wat mij betreft moet je deze dingen gewoon los van elkaar zien.
+1/-0

 
2 weken geleden
Hoe kun je dit los van elkaar zien als de maatregelen tegen corona de reden is dat deze mensen het stadion niet in kunnen?
Tuurlijk is supportersgeweld van alle tijden maar dat is in tijden niet zo heftig geweest als nu. En ja, dat heeft een heel duidelijke reden. En dat is niet eens corona an sich, maar de maatregelen.
+1/-0

 
2 weken geleden
Jij hebt het nu over de zaken van dit weekend neem ik aan? Supporters die "inbreken", vuurwerk het veld opschieten, dat soort zaken. Ik had het meer over het algemene plaatje wat je de afgelopen periode ziet met zaken die niet door de beugel kunnen. Alle fratsen rond NEC - Vitesse, het definitief staken van MVV - Roda, de situaties rondom Payet in Frankrijk, onze Rotterdamse vrienden. Een combinatie van dingen in / rond het stadion en zaken die totaal buiten het stadion / de wedstrijd om plaats vinden.

Ik vind het heel vreemd om begrip te hebben voor dit soort zaken vanwege de corona maatregelen. Wat dat betreft, snap ik inderdaad wel ergens dat supporters NU kwaad reageren vanwege de lege stadions (zonder het te willen goedpraten uiteraard).

Je kan in alle situaties heel makkelijk wijzen naar de overheid, de clubs, de politie of weet ik veel wie nog meer. Maar uiteindelijk gaat het om fatsoensnormen en op een normale manier met elkaar om willen gaan. Een speler die een corner gaat nemen met vanalles en nog wat bekogelen, hoort daar niet bij. Wat mij betreft levert dat soort gedrag direct een stadionverbod op. Maar uiteindelijk zou je willen dat mensen bepaald gedrag achterwege laten omdat ze weten dat het niet hoort, dat het niet netjes is, in plaats van dat ze het achterwege late vanwege de angst om gepakt te worden.
+1/-0

 
2 weken geleden
"Maar is volgens jou de recente uitbarsting van geweld (puur) te wijten aan alle problematiek rondom Corona?"

Daar reageerde ik op.

Ik wordt ook boos als ik die mensen zie, maar ik word ook boos en misselijk als ik denk aan hoe mensen, jong en oud, zich nu zouden kunnen voelen.

Ik ben een 'braaf burger', prikkie gehaald, hou me braaf aan alle maatregelen en veroorzaak geen overlast. Ik heb godzijdank weinig last gehad van alle maatregelen maar ik kan me prima voorstellen hoe iemand zich voelt die z'n huis, werk, zaak en/of vrienden en familie is kwijtgeraakt door alle maatregelen en/of niet willen vaccineren en de bijbehorende verschrikkelijke veroordelingen en buitensluiting. Ook bij het gevoel van het ontnemen van vrijheid kan ik me heel goed iets bij voorstellen.
Wat als jij eerst je zaak, dan je huis en dan je vrienden en familie en dus je sociale leven kwijt raakt? Of dat dat je toekomstbeeld is, omdat je je niet wilt laten vaccineren met whatever een overheid in je wil spuiten?
Het kan je nu misschien slecht uitkomen, omdat jij misschien van mening bent dat iedereen zich nu zou moeten laten vaccineren, maar godzijdank heeft men nog steeds het recht om zelf te bepalen wat er, wel of niet, in je lichaam wordt gespoten, door wie of welke overheid dan ook.

Er gaan letterlijk mensen kapot door alle maatregelen en ja, sorry, maar ik voel de pijn, wanhoop en woede van deze mensen ook. En nee, ik keur al het geweld dus niet goed. Buiten dat deze mensen hun straf verdienen verdienen ze het ook om hulp te krijgen, hebben ze gewoon het recht om te zijn wie ze zijn of willen zijn en mogen ze hun eigen keuzes maken, net als jij en ik.
+2/-0

2 weken geleden
Dan wordt Heerenveen kampioen en eindigt Feyenoord met ongeveer -10 punten op de laatste plaats. Die Grappenhaus is (net als de meeste van zijn collega’s) het spoor volledig bijster. Neemt niet weg dat er heel hard opgetreden moet worden tegen idioten die onze samenleving terroriseren, waar dan ook.
+8/-0

2 weken geleden
Hard optreden tegen 'supporters' met wangedrag.
Maar puntaftrek is niet te doen.
Zoals hierboven al aangegeven; ga namens een andere club rellen en die club krijgt puntaftrek.
+5/-0

 
2 weken geleden
'Hard aanpakken!'; al jaren de standaard uitspraak van politici bij welk probleem dan ook. Terwijl onderzoek naar onderzoek keer op keer laat zien, dat die aanpak niet werkt om problemen op te lossen.
+10/-0

 
2 weken geleden
Maar komt dat omdat een harde aanpak niet werkt of omdat ze alleen zeggen dat ze iets hard aanpakken, maar ze doen vrij weinig?
+2/-0

 
2 weken geleden
Omdat een harde aanpak niet werkt. Het zijn vaak te simplistische oplossingen voor vaak complexere problemen. Verder is het idee dat iemand voordat hij/zij wat fout gaat doen bewust nadenkt over de consequenties is gewoon een misvatting. In landen waar ze harder of langer straffen is er vaak meer en niet minder criminaliteit.
+3/-0

 
2 weken geleden
Maar dan is dat meer kritiek op de manier van hard aanpakken of het gebrek daaraan. Wanneer mensen individueel vaker eruit gepikt worden en aansprakelijk worden gesteld dan zal het wangedrag automatisch afnemen. Niet alleen omdat de rotte appels er uit worden gehaald, maar ook omdat het anderen afschrikt.

Dergelijke maatregelen zoals puntenaftrek waarbij de gehele club in zijn geheel inclusief supporters wordt geraakt in plaats van de individuele personen werkt pas als dit ertoe leidt dat clubs supporters beter individueel aanpakken. Dit soort incidenten gebeuren omdat mensen zich in een groep sterker voelen, weten dat ze er waarschijnlijk niet individueel op gepakt worden en het simpelweg leuk vinden om te rellen.

De maatregelen zijn wellicht te simplistisch, maar dan moeten de maatregelen naar mijn mening zelf herzien worden. Er hangen tegenwoordig overal camera's en kaarten zijn grotendeels geplaceerd en op naam. Ook de vakken waarbij je geen vaste plek hebt zou je op basis van beeldmateriaal de dader in veel situaties kunnen achterhalen. Natuurlijk geen 100%, maar zolang de pakkans en consequenties hoog genoeg zijn schrikt het vanzelf mensen af.

Een club zelf straffen met zoiets als puntenaftrek zou niet werken als straf voor wangedrag van supporters zoals anderen al aangaven. Maar als een club structureel niet ingrijpt of de andere kant op kijkt waardoor supporters vrij spel hebben dan kan ik me daar nog wel in vinden. Op dit moment wordt er gewoon te weinig gedaan en zijn er bepaalde clubs die vaker met dergelijke taferelen in het nieuws komen dan anderen. Wellicht dat daar gekeken kan worden wat er aan handhaving ontbreekt.
+1/-1

 
2 weken geleden
Ik denk dat er gedoeld wordt op divers onderzoek wat aantoont dat hardere straffen niet resulteert in minder recidive. De begeleiding naar het rechte pad is veel belangrijker dan een eventuele afschrikkende werking.
+5/-0

 
2 weken geleden
Maar is er voor jouw gevoel dan écht sprake van een harde aanpak? Ik ben niet zo thuis in dit wereldje van misdragingen van voetbalsupporters, maar voor mijn gevoel is het een kwestie van een stadionverbodje hier en daar. En verder niets.. Bij rellen is het aantal opgepakte supporters meestal op 2 handen te tellen. En daarna wordt er afschuw gesproken over de misdragingen en dat het opsporen van de individuen de hoogste prioriteit heeft, maar als puntje bij paaltje komt is het vaak niet duidelijk te achterhalen wie er wel/niet iets gedaan heeft.
+1/-0

 
2 weken geleden (gewijzigd)
Precies, daar ligt volgens mij ook het probleem. Hoe ga je mensen juridisch vervolgen? Bewijsmateriaal is lastig als het gaat over een grote groep mensen en mogelijk is de capaciteit bij politie als zowel justitie te beperkt om voldoende onderzoek te kunnen doen. Het gevolg is dat ze waarschijnlijk alleen de mensen eruit pikken die overduidelijk op beeld iets strafbaars hebben gedaan en de rest te laten lopen omdat het onderzoek te veel tijd kost. Dat is volgens mij ook de realiteit als je de verhalen van politie en justitie hoort. De capaciteit daar is ook beperkt.
+2/-0

2 weken geleden
Tegen de hersenloze moet opgetreden worden en niet de clubs de dupe laten worden van deze volgesnoven idioten.Bij de rechtbank komt dit tuig er meestal met een taakstrafje vanaf.Je ziet wat er gisteren in Rotterdam gebeurde als dit volk de macht op straat krijgt en de politie, brandweer en hulpverleners moeten wijken voor dit met zwaar vuurwerk gooiende gajes.
+2/-0

2 weken geleden
Welja joh, laat de sociale meerderheid maar lijden onder het gedrag van de asociale minderheid
+1/-0

2 weken geleden
Zo iets zou een klein kind bedenken ,het probleem bij clubs leggen die er geen hulp mee krijgen ,je zag het in Rotterdam er is geen macht meer in Nederland..
+3/-0

2 weken geleden
De overheid die zich met de sportcompetities bezig gaat houden, we gaan richting Turkije en dat soort gezellige landen.
+3/-0

 
2 weken geleden (gewijzigd)
Maatschappelijke problemen rondom het voetbal is geen zaak van de overheid? Bij elke voetbalwedstrijd is (veel) politie op de been. Kan me wel voorstellen dat de overheid/maatschappij een beetje klaar is met wat er de laatste tijd gebeurd rondom voetbalwedstrijden. Daar staat los van dat deze problemen natuurlijk veel breder in de maatschappij liggen (zie Rotterdam afgelopen vrijdag) en dat de voorstellen om deze problemen oplossen ook zeer discutabel zijn.
+1/-0

 
2 weken geleden
Ik heb het dan vooral over het middel van puntenmindering. Het tegengaan van geweld is 100% een taak van de overheid.
+2/-0

2 weken geleden
En wie bepaald wanneer het misdragen is? Is dat Biergooien, vuurwerk gooien, rookbommen, racistische scheldliederen, de scheidsrechter uitschelden, rookbommen, veldbetreden etc etc.. er zijn tientallen manieren en wie bepaald in dat geval wanneer het erg genoeg is voor punt aftrek? Dan krijg je weer allemaal scheve gezichten en competitie vervalsing. Zoals gisteren bij DB en ADO zijn de clubs gewoon machteloos. Deze nieuwe regel die minister ‘ikorganiseermijnbruiloftondanksdathetcoronaisenheeldewereldinlockdownzit’gr apperhaus verzonnen heeft is gewoon Bullshit 1e klas!!
+4/-1

2 weken geleden
Grappenmaker.

Huwelijk ontbinden bij wangedrag op bruiloft?
+12/-0

 
2 weken geleden
Ze hebben deze onnozelaar een tijdje uit de schijnwerpers gehouden nadat ie op een haar na zijn baantje mocht houden. Nu komt ie weer eens tevoorschijn met een onzinnig plannetje.
+3/-0

2 weken geleden
En hoeveel punten aftrek heeft/krijgt deze fopdrol zelf?
Of vindt deze fopdrol dat de veiligheid waar hij zelf verantwoordelijk is wel op orde is? Dan hoeven voetbalclubs zich ook geen zorgen te maken.
+3/-0

2 weken geleden
Heeft deze mafkees niet al genoeg schade aan Nederland toegebracht? Dat hij eerst zijn eigen rotzooi maar eens opruimt !
+4/-0

2 weken geleden (gewijzigd)
Die man doet zijn naam echt eer aan!! Maar het feit dat deze man dit überhaupt zegt, geef aan wat het gemiddelde denkniveau is in Den Haag. Formeer een kabinet van 150 mensen die in het bedrijfsleven echt iets bereikt hebben en ik weet zeker dat er wijzere besluiten worden genomen dan deze 150 pannenkoeken die er nu zitten.
+3/-0

2 weken geleden
1 woord, OPVOEDING
of liever gezegd het gebrek er aan
+3/-0

2 weken geleden
Waarom blijven we dit soort ééncelligen "supporter" noemen?
+4/-0

2 weken geleden
Ik zie iedereen losgaan op de puntenaftrek, maar daar gaat de KNVB/Eredivisie over en niet Grapperhaus.

Grapperhaus gaat wel over een eventuele (digitale) meldplicht. Daar ben ik wel enorm voorstander van. Volgens mij is het momenteel vrij eenvoudig om met een stadionverbod toch wedstrijden te bezoeken. Als ik het goed begrepen heb, is zo'n meldplicht ook de kern van de in Engeland veel beter werkende voetbalwet.
+1/-0

reactie verwijderd

reactie verwijderd

2 weken geleden
Ik vind het op zich niet zo gek wat Grapperhaus zegt, maar je moet natuurlijk wel een heel goed onderscheid maken tussen wat zich binnen en buiten het stadion afspeelt.

Ik vind dat de clubs wel degelijk verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in een stadion. Enerzijds van de supporters zelf, anderzijds natuurlijk ook van spelers en officials. Als jij je zaakjes (op regelmatige basis) niet op orde hebt, dan mogen daar best consequenties aan zitten.

Betekent dit dat PSV gestraft moet worden als uitsupporters zich in ons stadion misdragen? Nee, niet direct. Dat vind ik dan weer de verantwoordelijkheid van de bezoekende club.

De vraag is ook wat misdragen is. Is een fakkel afsteken misdragen? Is de trappen blokkeren misdragen? Vallen kwetsende spreekkoren hieronder? Het gooien van bier? Het gooien van andere voorwerpen? Knokpartijen?

Volgens mij moet je een beetje toe naar een gulden middenweg. Het is niet te doen om alle 35.000 mensen op een 'vliegveld-waardige manier' te scannen en te controleren. Maar je mag best van een club verwachten dat ze weten wie er in het stadion zit en dat ze ook instaan voor het gedrag van deze mensen. En dat ze er, bij misdragingen, dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt.

En ik vraag me af of dat verantwoordelijkheidsgevoel er überhaupt wel is. Op basis van de urgentie die ik als buitenstaander denk te zien bij incidenten, denk ik dat dat heel erg tegenvalt. Vaak is het toch de mantel der liefde die veel zaken bedekt.
+1/-0


Win met PSV

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.835 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afgeschaald basarnhem bruma code corona doan drommel feyenoord griep griepje heerenveen kabinet mvogo nikiforov pasveer ramalho schmidt scorendemiddenvelderaub skipper sociedad topsportmentaliteit twente unnerstall utrecht vaio variant vinicius vitesse zahavi zorg