Transparent
Inloggen
Sluiten

UEFA voert wijzigingen door in plannen Europese competities vanaf 2024

10 mei 2022 16:49 - UEFA.com
Foto: Pro Shots

UEFA voert wijzigingen door in plannen Europese competities vanaf 2024; image source: Pro Shots

De UEFA heeft bevestigd dat vanaf het seizoen 2024/2025 de Europese competities flink op de schop zullen gaan. De Europese voetbalbond heeft na een vergadering met verschillende partijen wel enkele wijzigingen doorgevoerd aan de oorspronkelijke plannen. De groepsfases worden uitgebreid naar 36 teams, maar in plaats van 10 groepswedstrijden in de Champions League zullen clubs 8 wedstrijden in de groep spelen volgens een Swiss format.

Het opvangnet wat de UEFA in gedachten had voor topclubs die zich niet wisten te kwalificeren voor de Champions League is komen te vervallen. In plaats van dat de twee clubs die het hoogst op de coëfficiëntenlijst staan zonder zich gekwalificeerd te hebben een ticket krijgen, gaan deze naar de twee landen die in het vorige seizoen het beste gepresteerd hadden. Zij krijgen dan een extra ticket voor de Champions League. In het huidige seizoen zou Nederland daardoor een extra ticket voor de groepsfase krijgen.

De UEFA heeft daarnaast bevestigd dat alle wedstrijden op de finale na midweeks gespeeld zullen blijven worden. Er waren geruchten dat de Europese voetbalbond voortaan in het weekend de wedstrijden wilde afwerken, maar dit is niet het geval.

De Europa League en Conference League zullen vanaf 2024/2025 ook in een soortgelijk systeem gaan werken. Ook in de Europa League zal worden gespeeld tegen 8 verschillende clubs. In de Conference League zullen 6 groepswedstrijden gespeeld worden.

Meer op UEFA.com
Tags

uefa conference coefficientenlijst format gekwalificeerd groepsfases nederland opvangnet soortgelijk swiss

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 weken geleden
Waar is de tijd van knock out systeem gebleven vanaf het begin. Dit is toch een klote opzet of niet dan. Haalt nog meer verassing eruit.
+2/-0

 
3 weken geleden
De UEFA heeft juist als doel om alle verrassing eruit te halen zodat alle grote clubs eigenlijk zeker van hun inkomsten zijn. Het gaat om het grote geld, niet om voetbal.
+3/-0

 
3 weken geleden
Daarom is die Van de Sar een van de voorstanders! Wordt ook alleen nog maar naar het geld gekeken bij die boeven club!
+1/-0

Z. on de Bok (geschorst)
3 weken geleden (gewijzigd)
Linksom of rechtsom, de kleinere competities/clubs worden toch wel genaaid.
+1/-0

3 weken geleden
Het wordt steeds gekker en met name minder leuk en overzichtelijk. En de kalender, die al uitpuilt, nog voller en voller. En voor de gewone man met de pet (of zonder natuurlijk), de trouwe voetbalfan die de club thuis en uit, binnen zowel als buiten de landsgrenzen, achterna reist is dit niet te doen, niet meer vol te houden. Mocht deze dat überhaupt nog willen.

Ik denk dat Uefa richting een Amerikaans systeem wil, de 4 grote sporten aldaar achterna. Alleen is het hele sportbestel daar veel en veel anders - in de regel vrijwel geen uitpubliek - en betreft het daar niet slechts een continent maar tevens één land.

Ach ja, men doet maar. Ik heb niet de illusie dat deze tendens te stoppen is. Ik koester de seventies & eighties en go with the flow... until the bubble bursts.
+1/-0

3 weken geleden
Je hebt 36 teams en speelt 8 wedstrijden, Dat komt dan toch niet uit, of snap ik het nu niet?
+1/-0

 
3 weken geleden
Alles wordt in 1 grote groep gegooid. Je speelt tegen 8 verschillende tegenstanders (4x thuis, 4x uit). De 8 teams met de meeste punten gaan naar de achtste finales, nummers 9 t/m 24 spelen een tussenronde. Geen afvallers meer naar de Europa League.

Welke 8 teams je krijgt wordt geloot. Op basis van het coëfficiënt hebben ze 4 potten. Met de oude plannen van 10 wedstrijden zou je tegen 3 clubs spelen uit de andere 3 potten en 1 wedstrijd tegen een club uit jouw pot. Hoe ze dat nu gaan doen is (nog) niet bekend.
+1/-0

 
3 weken geleden
Ah oké dus de ploegen waar wij(😊)tegen spelen spelen niet allemaal tegen elkaar?
Alsof je een competitie na de 8e speeldag afbreekt en dan de stand opmaakt.
+2/-0

 
3 weken geleden
Eigenlijk is dat laatste gewoon de beste uitleg
+1/-0

 
3 weken geleden
Wederom dank voor jouw feitenkennis en weetjes paraatheid👍
+2/-0

 
3 weken geleden
Als toevoeging op jouw laatste zin: de wedstrijden worden niet willekeurig gekozen maar obv de coefficientenlijst.
+1/-0

 
3 weken geleden
Als ze het volgens het Zwitsers systeem doen dan is het niet op basis van coëfficiënten, maar op basis van het resultaat gedurende de competitie. Clubs met een vergelijkbaar aantal punten spelen tegen elkaar wat het aantal gelijkwaardige wedstrijden zou verhogen waarbij alsnog de sterkste ploegen boven drijven. Dit zou wel betekenen dat je gedurende de competitie moet blijven 'loten'. Presteer je goed dan kom je tegen ploegen te spelen die ook goed presteren waardoor er juist ook puntverlies is bij de sterkere ploegen. Dit kunnen ze dan later weer compenseren door te winnen tegen een ploeg die ook puntverlies heeft geleden.

Iedere keer dat ik een uitleg lees hebben ze het wel over het Zwitsers systeem dat afgeleid zou zijn van het schaken, maar komt de uitleg hier volgens mij niet mee overeen. Met twee speelrondes in aangesloten weken vraag ik me ook af hoe ze dat zouden doen als je niet vooruit kan 'loten' (veel awaydays op korte termijn voor uit-supporters bijvoorbeeld).

Vaak hebben ze het over een gelijkwaardig traject voor iedere club qua weerstand volgens een formule. Dan zijn de coëfficiënten wel een logische maatstaf om de weerstand per tegenstander en vervolgens de gehele route te bepalen. Deze zou dan voor alle clubs zo dicht mogelijk bij elkaar moeten liggen. Dan zou je net als nu gewoon weer de clubs op basis van sterkte spreiden in plaats van groeperen. Dan heb je volgens mij voornamelijk meer verschillende tegenstanders, maar niet meer gelijkwaardige wedstrijden. Je wordt wel minder afhankelijk van je loting en ben je als topclub verzekerd van voldoende zwakkere broeders als tegenstander. Geen poules des doods of zeer gelukkige lotingen meer.

Klinkt als twee verschillende systemen waarbij ik bang ben dat je gelijk hebt en op basis van coëfficiënten vooraf geloot gaat worden, maar dan moeten ze volgens mij wel van die benaming af stappen. Tenzij mijn kennis over dat systeem binnen het schaken onjuist is natuurlijk. Dit is wel hoe ik het tegenwoordig online zie op de grotere websites en ook nu op de zaterdagen van de Rapid Chess Championship. Hierbij mag de top 100, top 10 vrouwen en top 10 junioren wekelijks meedoen (mochten ze niet al in de top 100 zitten) en spelen 9 rondes waarbij vrijwel iedere wedstrijd tussen twee spelers met hetzelfde aantal punten is. Top 8 gaat door naar de knockouts op zondag. De zaterdagen zijn echt slachtvelden en worden door de spelers vaak zwaarder ervaren dan de knock outs op de zondag. Dit doen ze overigens 26 weken waarbij de 13 beste weekeindes bepalend zijn per speler. Daar komt dan weer een top 12 uit voor het eindtoernooi. Één zo'n weekend zou dan een vergelijkbare format hebben als wat de UEFA wilt voor een geheel seizoen, behalve dan dat ze afgestapt zijn van 1 grote poule met 100 clubs.
+2/-0

3 weken geleden
Wat een ontzettende flauwekul dit.
Maar goed, laten we ook afwachten hoe het uitpakt. Toen de Conference League werd ingevoerd, schreeuwden we ook moord en brand en nu is iedereen ineens in hosannasfeer.
+2/-0

3 weken geleden
Gewoon zorgen dat je er bij bent is al een mooi bedrag en 4 maal een thuis wedstrijd is ook kassa meer zit er voor psv tegen de echte (koop) top toch niet in ..
+1/-0

reactie verwijderd


Win met PSV

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.788 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

bakayoko boscagli brands bruma crockett doan drommel feyenoord fofana gakpo ginkel gotze guti james jong madueke mauro mwene obispo ramalho romero salcido sangare schmidt sonny teze veerman vertessen vinicius zahavi