Transparent
Inloggen
Sluiten

KNVB: 'Ook wij willen zo snel mogelijk van homofobe spreekkoren af'

9 november 2022 10:38 - ED.nl
Foto: Pro Shots

KNVB: "Ook wij willen zo snel mogelijk van homofobe spreekkoren af"; image source: Pro Shots

In een reactie aan het Eindhovens Dagblad heeft een woordvoerder van de KNVB laten weten dat de voetbalbond de opvatting van PSV steunt dat ook homofobe spreekkoren moeten verdwijnen uit de stadions. "Het is inmiddels 2022, we moeten beter en verder zijn dan dit", aldus de woordvoerder. "Ook wij willen zo snel mogelijk van homofobe spreekkoren af. We werken al enkele jaren aan bewustwording op dit gebied. Nu gaan we dus naar vervolgstappen kijken met de clubs."

De voetbalbond meldt in de reactie niet wat dit betekent voor eventuele boetes. PSV kreeg na de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal een schikkingsvoorstel van 20.000 euro vanwege antisemitische spreekkoren, maar heeft aangegeven deze niet te betalen vanwege de homofobe spreekkoren die door de fans van Ajax werden gezongen. Ook afgelopen zondag waren deze weer massaal te horen.

Meer op ED.nl
Tags

spreekkoren homofobe knvb antisemitische bewustwording opvatting schikkingsvoorstel steunt vervolgstappen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Het is wel interessant. De spreekkoren zijn niet veranderd, de wereld om ons heen wel. Ik vraag me af hoe je een groep supporters er van kan weerhouden dit soort dingen te zingen in het heetst van de strijd. Individueel boetes of stadionverboden opleggen lijkt me ondoenlijk. Clubs straffen met wedstrijden zonder publiek straft vooral mensen die hier niet aan mee doen. Ik zie zo snel even geen fatsoenlijke oplossing. Iedere oplossing die ik kan bedenken benadeelt ten onrechte een grote groep of is zo idealistisch dat het nooit gaat werken.
+3/-1

 
1 jaar geleden
Volgens mij is de wereld om ons heen nauwelijks veranderd. Wat enorm is veranderd is de beeldvorming van de pers en hoe de TV + kranten door de grote investerings-maatschappijen en de UN + WEF worden aangestuurd. We krijgen via de TV een beeldvorming opgedrongen, en ik begin ondertussen wel genoeg te krijgen van al die acties die ons vertellen hoe we ons moeten gedragen en hoe we moeten denken. Het komt me te dwangmatig over, het is nietmeer organisch vanuit de medeburgers zelf.
+8/-4

 
1 jaar geleden
Nee, de wereld is nauwelijks veranderd..
+1/-1

Zowat ieder oplossig die je maar kan aandragen is er een nadelig gevolg te vinden en dat is ook zowat bij alles,, iedereen verdedigt hun eigen stelling hoe achterlijk de ander het ook mag vinden,dat heeft de populariteit van de vrijheid van meningsuiting nou eenmaal met zich meegebracht.
+3/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Het is zo ontzettend kinderachtig om over homo's te zingen in een voetbalstadion, je ziet het af en toe op een schoolplein zonder dat de kindjes weten wat een homo überhaupt is. 95% van de toeschouwers in een stadionzijn ouder dan 8 jaar. Misschien een idee om een of andere Sire-campagne te starten en laten zien hoe ontzettend je voor lul staat als een volwassen en masse deze onzin te zingen??
+5/-2

 
1 jaar geleden
Wat een flauwekul, het gaat er toch om wát er over gezongen wordt?? Ik vind bijvoorbeeld het zingen van "alle *****/boeren zijn homo" helemaal niet kwetsend. Waarom zou je daardoor beledigd zijn? de supportersgroepen noemen zichzelf respectievelijk boeren/*****, en wie moet er beledigd zijn? De homo's? waarom? als er gezongen zou worden alle *****/boeren zijn hetero, zou mij dat totaal niet beledigen, waarom bij homo's dan wel? Ze willen toch gelijkheid, die is er hier in NL al lang. Er wordt tegenwoordig van alles aangepraat door mensen die de hele dag alleen maar bezig zijn met zich afvragen of iets wel woke genoeg is. je wordt er langzaamaan een klein beetje moe van.
+3/-2

 
1 jaar geleden
Idd het is veel te braaf geworden allemaal. Zeker als je het vergelijkt met de good old seventies & eighties. Het toeval wil dat wij toen ook nog weleens een Europese prijs pakten. Ik ben blij dat ik die tijd heb meegemaakt. Want ik zie e.e.a. de komende jaren en decennia alleen maar erger worden. Op het veld zowel als erbuiten.
+2/-1

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Hoe oud ben je eigenlijk? Over homo's zingen in een stadion is gewoon pathetisch. Dat is lagere school speelpleinniveau. Maar ik zou zeggen,ga je gang...
+2/-1

 
1 jaar geleden
Dat lijkt me niet zo belangrijk hoe oud ik ben, maar je mag het best weten, 42 jaren jong.
Je zou het ook gewoon zielig kunnen noemen om te zingen over homo's, en dat ben ik ook gewoon met je eens, ik doe er ook niet aan mee, maar dat is wat anders dan er door beledigd zijn of er zelfs boetes voor krijgen, terwijl het niet beledigend is, dat was mijn punt.
+2/-1

1 jaar geleden
Ik weet niet wat er destijds is gezongen, maar proef een verschil in beoordeling of ik een jood of een boer voor homo uit maak. En dan wordt het lastig als een supportersgroep zich van die geuzennaam bedient.
+5/-0

1 jaar geleden
De betutteling neemt toe in de maatschappij. Roken mag vrijwel nergens meer, bij de coffeeshop mag alleen nog afgehaald worden, het traditionele vuurwerk rond oud & nieuw wordt uit den boze dan wel sterk aan banden gelegd, Zwarte Piet verdwijnt op den duur helemaal uit onze Sinterklaas folklore.

Teksten in boeken, tijdschriften, strips, films en tv-programma's worden sterk gecensureerd. Bij het vaak weerzinwekkende cabaret mag of durft men niks meer te zeggen zodat het te hopen is dat de enige 3 grappige cabaretiers - Hans, Theo & Youp - ook daadwerkelijk grappig blijven.

En dit lijkt ook meer en meer de voetbalstadions te gaan treffen. De woke cultuur en lobby, deels gesteund door de, overwegend linkse, media lijkt welhaast niet meer te stuiten.

Ik ben benieuwd hoever deze tendens zal reiken. Het moet natuurlijk wel voetbal(sfeer) blijven, anders kunnen wij net zo goed naar de moskee (vrijdag), synagoge (zaterdag) of kerk (zondag) gaan.
+8/-4

 
1 jaar geleden
Geweldige post, en allemaal waar. De tendens gaat breken, kijk maar naar de ommekeer in bv Italie en wat er op locaal niveau met de schoobesturen in de USA gebeurd. Daar is al het woke gedoe gestopt, en gaan ze terug naar de christelijke cultuur.
+4/-3

 
1 jaar geleden
Nou vuurwerk mag van mij anders vandaag nog totaal afgeschaft worden. Is ook niet echt een hele oude traditie maar pas sinds de seventies dacht ik.
Boeren moeten weg, uitstoot verkeer moet omlaag, vliegschaamte en allerlei andere milieu toestanden. Maar wel met oud en nieuwe voor een kleine 100 miljoen verbrassen, enorm veel overlast voor hulpverleners, dieren in paniek en wekenlang de resten van " de traditie" op de openbare weg en in de natuur. Lachen man🤦‍♂️
+2/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Siervuurwerk, lichte knallers, sterretjes, het is waar ik als kind mee opgegroeid ben... gaat mij natuurlijk ook niet zo om vuurwerk an sich, maar meer erom dat het leven waarmee ik gewoon was met rasse schreden verandert, en bepaald niet ten goede. Nou ook nog het enige "mannelijke" (m/v) bolwerk? Ik mag toch hopen van niet!
+1/-0

 
1 jaar geleden
Ik snap je punt en je ziet de wereld nu wel heel snel veranderen, en helaas niet ten goede wat mij betreft. Genderloos speelgoed, kick out zwarte piet, geen dames en heren meer, blanke vla, jodekoeken en negerzoen kan niet meer.
+1/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
WoW, de KNVB gaat de homofobe spreekkoren nu onderzoeken.
Waarom niet meteen na de JC Schaal-wedstrijd onderzoeken?
Enige reden: PSV heeft heel hard in de media laten weten dat deze ook niet correct zijn, dus de KNVB had alleen PSV willen straffen.
+2/-0

 
1 jaar geleden
Nee, ze gaan helemaal niks onderzoeken …. Ze zeggen alleen dat ze er vanaf willen …
Dit heeft helemaal geen consequenties, niet voor de boete van Psv noch voor de Ajaks supporters die hebben gezongen !

Dit is gewoon een ontwijkend antwoord waar niemand iets mee kan.
+11/-0

reactie verwijderd

1 jaar geleden
Wat was er eigenlijk mis met hi-ha-hondenlul? Waarom is dat verdwenen...Of zit de partij van de dieren daar achter?
+2/-0

1 jaar geleden (gewijzigd)
Tja, volgens mij is het lastig om een grens te trekken tussen wat 'niet wenselijk' is en wat 'strafbaar' is. Het heeft natuurlijk een beetje met fatsoensnormen te maken en met sportiviteit naar de tegenstander.

"Alle boeren zijn homo" vind ik persoonlijk voor mezelf niet kwetsend. Maar natuurlijk is het wel vervelend voor de LHBTI-gemeenschap dat hun geaardheid door de Ajax-supporters gebruikt wordt om een groep belachelijk te maken, te beledigen of te provoceren. Ik verwacht overigens dat de Nederlandse boeren wel snappen dat het spreekkoor niets met hun beroepsgroep te maken heeft. Waarschijnlijk staat driekwart van de gastjes die dat roepen zelfs met omgedraaide vlaggetjes te rellen tegen de Nederlandse regering.

Wat als ze nu zouden zingen "Alle boeren zijn klojo's"? Dan worden de homo's in ieder geval niet meer beledigd. Maar het blijft natuurlijk nog steeds een leus die bedoeld is om op te ruien, en niet als steunbetuiging aan het eigen team. Wat mij betreft even erg / "onwenselijk".

Dat de anti-semitische spreekkoren dan opeens als strafbaar worden beschouwd, vind ik persoonlijk raar. Ik neem aan dat de rabbi's in Nederland ook echt wel snappen dat spreekkoren over rabbi's tegen Ajax bedoeld zijn en niet tegen rabbi's in het algemeen. "Alle rabbi's zijn homo" is wat mij betreft even onwenselijk en kinderachtig als "alle boeren zijn homo". Echter, het CID staat altijd vooraan als er weer eens iets is geroepen door een tegenstander van Ajax, dus blijkbaar is er voor de maatschappij toch een grens als het gaat om welke groepen er beledigd worden.

Wat mij betreft is er maar één oplossing: iedereen moet stoppen met de verwijzingen naar rabbi's in de stadions. Dus zowel vanuit Ajax als ook vanuit de tegenstanders. Daarvoor kun je een heel duidelijke lijn trekken.

En voor wat betreft de onwenselijke spreekkoren, dan ben ik bang dat het inderdaad een utopie is dat we dit met elkaar helemaal uit kunnen bannen. Wat mij betreft kan er een grote campagne komen vanuit de clubs en de KNVB die erop gericht is je team op een positieve manier te ondersteunen in plaats van het beledigen van de tegenstander. En zorgen dat het grote publiek het als kinderachtig en smakeloos gaat zien om anderen te beledigen.
+1/-0

 
1 jaar geleden
En als het CIDI zich niet meldt, laat Frits Barend wel van zich horen, of dochter Babs. Die laatste staat er nog dubbel in ook.

Ik snap het niet meer hoor. Er worden toch ook regelmatig zowel h- als J-grappen gemaakt. En nogal grove ook hoor. Zelfs de, goede, (Nederlandse) cabaretiers doen daar aan mee, wat zeg ik, nemen het voortouw. Ik denk dat zulks niet uit te bannen is in de, steeds meer, verhardende samenleving. De h's die ik ken, lachen dan, al dan niet als een b met kiespijn, hartelijk mee. Bij de J's ligt het wat gevoeliger, dat is nou eenmaal zo.
+2/-1

 
1 jaar geleden
Ik ben nooit tegenstander van goeie grappen, en ik kan smakelijk lachen om cabaretiers die (al dan niet grove) grappen maken ten kosten van andere groepen. Een ludiek actie tegen een tegenstander kan ook prachtig zijn. Ik kan me herinneren dat er bij NAC een tijd lang elke wedstrijd een actueel spandoek hing wat iets met de opponent te maken had. Een spottend liedje over Marc Overmars nadat hij was ontslagen, ook prachtig. Ik zou het zonde vinden als dat soort dingen allemaal verdwijnen.

Maar waar zijn we mee bezig als er verwijzingen naar de gaskamers in de 2e wereldoorlog worden gebruikt, of als (zoals een tijdlang bij Feyenoord regelmatig gebeurde) mensen met Palestijnse vlaggen gaan rondlopen om hun haat richting Ajax aan te tonen. Dat is toch achterlijk? Dat kun je vergelijken met Ajax-supporters die Rutte-spandoeken op zouden hangen omdat de meeste boeren tegen de zittende regering zijn.

Ik denk dat het goed is dat mensen, en ook de fantieke supporters, beter gaan beseffen wat er wel/niet leuk en gepast is. Misschien ben ik een brave burger in deze, maar het zou toch veel leuker zijn om een potje bier met een rivaliserende supporter te drinken en de wedstrijd te bespreken dan om elkaar te willen beledigen omdat je toevallig voor een andere club bent?
+2/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik sta daar zelf wat anders in. Ik til niet zo zwaar aan welke uitingen dan ook, hetzij geschreeuwd dan wel geschreven. Het zal mij niet gauw te ver gaan. Mits uiteraard in de context van de onderlinge rivaliteit/vijandschap.

Wel stuit de hypocrisie mij danig tegen de borst. Bij Ajax hangen al 40 jaar de bekende Israëlische vlaggen in het stadion, maar oh wee als het tegen ze gebruikt wordt. Terwijl daar zelf regelmatig het bombardement op Rotterdam verbaal verheerlijkt werd/wordt. Wél consequent blijven dan.
+1/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

ake bakayoko basarnhem brobbey dest dijk feyenoord frankrijk gakpo geertruida gerets koeman malen mauro nederland oostenrijk oranje reijnders ring rodriguez rosario schouten sepp simons strijdplan vaio veerman vitesse weghorst xavi