Transparent
Inloggen
Sluiten

John de Jong: 'Als ik Cody Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten'

21 december 2022 10:03 - VI Pro
Foto: Pro Shots

John de Jong: "Als ik Cody Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten"; image source: Pro Shots

In gesprek met Voetbal International heeft John de Jong uitgebreid gereageerd op zijn vertrek bij PSV. Volgens de voormalig Directeur Voetbalzaken had hij zeker nog bij PSV gezeten als hij Cody Gakpo had verkocht. "De dag na de uitwedstrijd tegen Rangers kreeg ik te horen dat Manchester United wilde doorpakken", aldus De Jong. "Ik gaf aan wat we wilden en dat we Cody in de thuiswedstrijd nog nodig hadden. Dat kon."

De Jong gaat verder: "Vervolgens verloren we van Rangers en United gaat niet voor Gakpo, maar voor Antony. Daar zit volgens mij de emotie van de RvC. We haalden de Champions League niet en ze zagen een miljoenentransfer niet doorgaan. We liepen in hun ogen dus tientallen miljoenen euro's mis die we hard nodig hadden."

Aan het eind van de transferperiode bracht Southampton vervolgens een bod uit. "Ik vond dat we voor de sportieve ambitie van de club moesten gaan. Ik vond en vind dat PSV een heel goede selectie heeft waarmee we kans maken op de titel. Met Cody erbij is die kans een stuk groter", zo geeft hij aan. "Ik vond bovendien dat we hem niet onder zijn marktwaarde moesten verkopen. Verder wilde ik Cody niet laten gaan, omdat mijn goede opties om hem te vervangen met nog één dag te gaan er niet meer waren. Bovendien waren Luuk de Jong en Noni Madueke een paar maanden geblesseerd. Als we Cody dan ook nog zouden verkopen, hadden we net zo goed tegen de concurrentie kunnen zeggen: Hier hebben jullie de schaal."

Niet iedereen was het daarmee eens. "De directie vond uiteindelijk hetzelfde als ik. Maar met name Ton van Veen, de financiële man in de RvC, wilde per se een verkoop", zegt hij daarover. "Hij wilde nu de zekerheid van een plus in het huidige boekjaar. Hij wilde in mijn ogen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele rode cijfers. Robert van der Wallen zat er een beetje tussenin."

Op dinsdag 6 september was er vervolgens een directie-overleg. "Vlak voor dat overleg zei Marcel dat de RvC unaniem het vertrouwen in me had opgezegd. Hij overviel me", zo geeft hij aan. "Toen zei hij ook voor het eerst dat de RvC al langer twijfels had over mijn functioneren. Maar hij vertelde ook dat de RvC het vertrouwen niet opgezegd zou hebben als Cody Gakpo wél was verkocht. Als ik Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten."

Zelf heeft De Jong nooit iets gemerkt over ontevredenheid vanuit de RvC. "In maart 2021 had ik een evaluatiegesprek. Daarin werd alles benoemd: dat wat was goed gegaan en dat wat beter kon. De RvC was tevreden en mijn contract werd verlengd tot media 2024", reageert hij daarop. "Vervolgens verkoop ik voor ruim 50 miljoen euro aan spelers, winnen de Johan Cruijff Schaal, lopen nipt de Champions League mis, overwinteren in Europa en winnen de beker van Ajax. In de competitie eindigen we op twee punten achterstand op de tweede plaats. In februari werd al bekend dat Marcel algemeen directeur zou worden en in die maanden heeft de RvC niets gezegd over onvrede. Waarom niet? Omdat ze níet ontevreden waren."

Na de bekerwinst vroeg Toon Gerbrands bovendien of De Jong zijn contract wilde verlengen. "En dat deed hij op verzoek van de RvC. Daar ben ik toen niet op ingegaan, omdat ik eerst wilde kijken hoe deze nieuwe samenwerking zou uitpakken", legt hij uit. "In juni noemde Van der Wallen Marcel, Ruud en mij nog zijn dreamteam. Nog steeds niets van ontevredenheid. Ik heb 25 deals gedaan afgelopen zomer, dus het verhaal van de RvC klopt niet. We winnen opnieuw de Johan Cruijff Schaal en draaiden een transferwindow waar iedereen tevreden over was. De uitkomst is dan dat in degene die daar verantwoordelijk voor is, het vertrouwen wordt opgezegd. Bizar."

Dat een deel van de achterban wel blij is dat hij is vertrokken begrijpt hij. "Want ook ik vind het niet goed dat het niet is gelukt om de titel te pakken", aldus De Jong. "Het is sinds Ajax in 2018 het kapitaal ook op het veld zet niet makkelijker geworden. De financiële kloof is groter geworden, maar ik vind nog steeds dat geld niet leidend hoeft te zijn. Ik meen het als ik zeg dat PSV ieder seizoen voor het kampioenschap kan spelen, maar helaas zijn we in die vier jaar nooit boven onszelf uitgestegen."

Meer op VI Pro




Discussieer mee op de forums


Tags

rvc jong cody gakpo ontevredenheid rangers titel wallen antony bekerwinst bizar boekjaar deals draaiden dreamteam evaluatiegesprek gerbrands kapitaal kloof madueke marktwaarde miljoenentransfer nipt onvrede overviel southampton ton transferwindow tussenin unaniem veen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
De RvC was ongetwijfeld al langer ontevreden, maar dat hebben ze niet gezegd.
Het is allesbehalve netjes gegaan, eigenlijk topclub onwaardig. Ik kan me heel goed voorstellen dat de Jong boos is over de gang van zaken.
+6/-0

1 jaar geleden
Bij mijn vorige werk hing op de financiële administratie een (grappig bedoeld) delftsblauw tegeltje met de tekst: 'Waar visie ontbreekt, grijpen boekhouders de macht'. Waarvan akte.
+5/-0

1 jaar geleden
Was geen fan van JDJ heeft veel fout gedaan en geld over de balk gegooid ,maar dat RCV Gakpo voor weinig had laten gaan is de dat geld dan zo hard nodig ??? Of was dit de kans om van JDJ af te komen ,.......JDJ krijg wel netjes door betaald dus kost dit ook weer bakken met geld !!!
+1/-1

 
Geld is hard nodig ja. Voor 1 juli (dus na het seizoen kan ook nog) zal er een grote transfer gedaan moeten worden om te voorkomen dat je in het rood beland. Doe je die transfer niet, kom je onder toezicht te staan van de KNVB.
+1/-0

1 jaar geleden
Deze gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs. Tegelijkertijd komt het John de Jong ook wel goed uit om het de hele tijd over het wel of niet verkopen van Gakpo te hebben. Terwijl ik het ontslag van hem heel goed begreep, hij heeft al jaren verzuimd om echt structurele verbeteringen aan te brengen in de selectie. Dit jaar: hoe kan een topclub een seizoen ingaan met maar 1 fitte spits (die dus geblesseerd raakte waardoor PSV wekenlang heeft geklooid op 9)? Hoe kan het dat we allemaal al jaren zien dat er geen echt leiderschap in de selectie zit en er toch weer op jonkies wordt ingezet? Waar is de versterking op de back positie? Kortom, John de Jong is een prima vent, de RvC heeft dit niet netjes gedaan, maar dat hij weg moest is helemaal terecht
+3/-0

 
1 jaar geleden
Precies. Met Saibari de tweeluik tegen Rangers ingaan waar 30 miljoen op het spel stond. En dan daarna pas een vervanger halen voor Madueke (El Ghazi)
+2/-0

1 jaar geleden
Vind het ergens niet eens netjes om alle gesprekken met namen erbij zo in het openbaar te gooien.
+4/-0

1 jaar geleden
Aan alles blijkt dat ze het niet zo zagen zitten met John. Dus als ie Gakpo wel verkocht had dan was nu alsnog thuis tosti's aan het bakken
+1/-0

1 jaar geleden
Dit is nou eens een voorbeeld van win-win. Gakpo nog wél en de Jong niét meer bij PSV.
+3/-0

1 jaar geleden
Hij spreekt zichzekf een beetje tegen. Als ze helemaal tevreden waren, waren er ook geen verbeterpunten te benoemen.

Daarnaast proef ik hieruit dat hij teleurgesteld is in Marcel.
+1/-0

1 jaar geleden
Ons Jumbo menneke Ton van Veen, wordt die nog beoordeeld?

Die had Gakpo bijna voor een fooi weggedaan en ons de titel door de neus geboord.

Scherp in de gaten houden dat menneke, en niet teveel macht geven.
+2/-0

Triest dit soort troubels bij ons club, ik durf wel te geloven dat Brands meer hiervan weet en dat er mensen zijn die hun investering en of naam liever veilig zien en daarvoor enig ander persoon maar opofferen als ze hun eigen planning bedreigd voelen zoals Michelos hier ook zegt.
+1/-0



PSV E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers PSV E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 27.845 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

alchemist bakayoko bastard bergwijn eredivisie feyenoord flamingo hato hendrikus izecson jevon jong koen kou kroes madueke manolev praag psveldhoven ramalho renners romario rvc sandler shevchenko skipper slot tuchtcommissie vip wedstrijdrapportage