Transparent
Inloggen
Sluiten

KNVB straft PSV hard na Heerenveen-uit

10 juni 2024 16:13
Foto: Pro Shots

KNVB straft PSV hard na Heerenveen-uit; image source: Pro Shots

De KNVB heeft PSV hard gestraft voor de ongeregeldheden na de met 0-8 gewonnen wedstrijd op bezoek bij SC Heerenveen. Vlak voor het laatste fluitsignaal werden er massaal fakkels en rookbommen ontstoken, waardoor de wedstrijd minutenlang stil heeft gelegen. De KNVB heeft vandaag een statement gemaakt tegen de ongeregeldheden en eerder reeds aangekondigd in de toekomst harder op te zullen treden in het geval van calamiteiten waar vuurwerk bij afgestoken is.

De KNVB kwam daarbij met het volgende statement: "Vuurwerk, sommige supporters vinden het mooi, sfeervol en vinden dat het je ploeg een extra steun in de rug geeft. Echter, het afsteken van vuurwerk is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan. Daarnaast is het ook zeer gevaarlijk, met name op volle tribunes kan het medesupporters ernstig en serieus in gevaar brengen. Daarom willen de clubs, de KNVB, de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeentes én het Ministerie van Justitie & Veiligheid vuurwerk in voetbalstadions harder aanpakken."

De bond vervolgt haar relaas vervolgens meer specifiek op de situatie waarin PSV verkeerde, tijdens de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen: "Onderstaand een overzicht van de door de onafhankelijk aanklager betaald voetbal opgelegde sancties, vanwege wanordelijkheden in en rondom de stadions." PSV is daarmee de eerste en vooralsnog enige club die het nieuwe seizoen ingaat met een straf op haar naam.

De strafeis van de KNVB luidde vandaag als volgt: "Het spelen van de eerste uitwedstrijd in de reguliere competitie van het seizoen 2024/2025, zal zonder uitpubliek geschieden. Dit vanwege de wanordelijkheden door de PSV-aanhang bij de wedstrijd SC Heerenveen-PSV, d.d. 25 april 2024.
Te weten:
1. Het afsteken van vuurwerk tijdens de wedstrijd
2. Het gooien van vuurwerk op het speelveld waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd.

Op dit moment is het speelschema voor aankomend seizoen nog niet bekend. Verwacht wordt dat deze, ook gelet op voorgaande jaren, ergens in de komende twee weken wordt gepubliceerd. Dan wordt dus ook duidelijk welke wedstrijd het betreft, waarin PSV het zonder uitsupporters moet gaan doen.

PSV heeft tot dusver nog niet gereageerd op de straf.
Tags

knvb vuurwerk heerenveen statement aanhang aanklager calamiteiten fluitsignaal justitie medesupporters minutenlang ontstoken openbaar relaas sancties sfeervol speelschema strafeis uitpubliek uitsupporters voetbalstadions

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 weken geleden
Tja beter paar minuten gewacht... achteraf.
+1/-0

 
2 weken geleden
Zou goed zijn als die slimmeriken ook eens zouden reflecteren op hun acties.. vermoedelijk ontbreekt het verstandelijk vermogen daartoe..
+6/-0

 
2 weken geleden
In zoverre dat ze idd beter paar minuten hadden kunnen wachten.

Jammer. Verder wel mooi eerbetoon aan de, aanstaande, kampioen.

Zoveel schande werd er overigens om ons heen niet van gesproken hoor... kon ook niet, iedereen was druk in de weer met de phone om eea op de gevoelige plaat vast te leggen.
+1/-1

 
2 weken geleden
Gelukkig hebben we de foto's nog ;-)
+3/-0

 
2 weken geleden
Zou het afsteken van vuurwerk na afloop van de wedstrijd niet tot dezelfde straf hebben geleid? Weliswaar hoefde de wedstrijd in dat geval niet onderbroken te worden, maar de overige argumenten over gevaarlijke situaties en het verbod op vuurwerk in de wet, zijn niet ineens minder waar.

Ik ben het overigens met je eens dat het beter was als ze een paar minuten hadden gewacht hoor, maar ik denk niet dat we de straf dan ontlopen hadden.
+1/-0

 
2 weken geleden
Als er een paar minuten was gewacht, dan was er naar alle waarschijnlijkheid niks aan de hand geweest qua sancties. Met name het feit dat de wedstrijd onderbroken moest worden is het grote pijnpunt.

Meteen na het laatste fluitsignaal was dan niet alleen qua negatieve consequenties beter geweest, imo was de sfeerverhoging ook qua timing absolute top. Ga maar na, laatste fluitsignaal, tijd voor feest én meteen dan de kleur- en sfeervolle eruptie vanuit het uitvak. De gunfactor vanaf de thuissupporters was dan ook groter geweest, nóg groter.
+2/-0

2 weken geleden
En terecht maar weer. Hopelijk worden de daders ook eens geïdentificeerd. Moet er niet aan denken als er in zo'n uitvak een keer brand uitbreekt.
+4/-3

2 weken geleden
Iets zegt me dat dat geen RKC uit zal worden..

Maak er dan maar Utrecht uit van, is verkapt Corona wedstrijdje dan.
+1/-0

 
2 weken geleden
Haha was ook mijn eerste gedachte.

Als die klojos nu gewoon dertig seconden hadden gewacht dan was de wedstrijd in ieder geval afgelopen geweest. Maar ik kan me niet voorstellen dat wij weer de enigen zijn die hiervoor gestraft worden toch🤔
+1/-0

 
2 weken geleden
Bij vrijwel alle wedstrijden is een flinke pyro geweest, dus ik weet niet of iemand kan opzoeken of alle clubs gestraft zijn...
+1/-0

 
2 weken geleden (gewijzigd)
Liever niet FCU, maar ik vrees ervoor. Maar dat heeft meer met hun eigen sanctie te maken. Ik zou de (K)NVB* er wel voor aanzien om Ajax-PSV in de 1e of 2e speelronde in te plannen. Hopelijk gaat "het nieuwe PSV" dan wel in beroep n.a.v. conceptprogramma. Maar dat is puur speculeren. Afwachten.

Precies mijn woorden, Hendrikus, paar minuten wachten tot laatste fluitsignaal en dan gáán!

*die K moet je eerst verdienen
+1/-0

 
2 weken geleden
Ajax-PSV in de 1e of 2e speelronde zal niet gebeuren, dat doen ze al heel lang niet meer.
+1/-0

2 weken geleden (gewijzigd)
Sonde natuurlijk van de straf. Maar complimenten voor de actie, deze 40+er kan zoiets wel waarderen.

De volgende keer wel het vuurwerk graag in het vak houden, dan was de straf misschien niet zo zwaar geweest.
+4/-3

2 weken geleden
Kunnen ze die uit supporters niet straffen met 1 jaar niet mee met uit wedstrijden. Kunnen de mensen een keer een uit wedstrijd pakken die wel normaal een club supporten.
Vaak zijn de uit wedstrijden vol geboekt en hebben nooit een kans om zie te bezoeken ivm te weinig punten .
+4/-1

 
2 weken geleden
Ik neem aan dat de fakkels werden doorgegeven en dat de supporters er wel voor gezorgd hebben dat ze door het dragen van petjes / mutsen niet zo makkelijk geïdentificeerd konden worden.

Het is makkelijk om te roepen, maar oh zo moeilijk om uit te voeren.
+1/-1

2 weken geleden
Lekker gewerkt jongens; een paar hersenlozen die het verpesten voor de goedwillende meerderheid. Nog even en er mogen helemaal geen uit supporters meer mee en dan is de wereld te klein; dan gaan we huilie huilie doen. Keihard aanpakken en stadionverboden plus meldplicht zsm! Blijkbaar is dat het enige middel waarop je dit onkruid uit kan roeien.
+8/-2

 
2 weken geleden
Niks "huilie huilie"... gewoon thuistribunes.
+1/-0

2 weken geleden
Verne.k het maar weer voor al die fans die wel een club hart hebben. Wat zou ik graag zien dat er eens een grote schoonmaak zou kunnen komen.
+4/-0

2 weken geleden
Ben een van de weinige die het wel mooi en sfeervol vind.
Maar vond deze actie ook dom, zitten een paar hele onverstandige mennekes bij de verenigingen die populair willen doen ipv onze club willen steunen.
Dit gaat wel ten koste van PSV, helaas.

Overigens is vuurwerk dus vuurwerk.
Oftewel, 1 fakkel of 100 fakkels moet hetzelfde zijn qua straffen in mijn ogen.
Straf je nu psv, dan moet je dit bij iedereen gaan doen. Bijvoorbeeld: De graafschap ook zonder uitpubliek na het vuurwerk bij ADO uit?
+3/-0

 
2 weken geleden
Ik ben het met veel punten wel met je eens.

* Fakkels in combinatie met de rook kunnen inderdaad mooie sfeerbeelden opleveren.

* De KNVB moet consequenter zijn qua straffen. Al vind ik het ergens ook nog wel een verschil maken of een groepering tientallen fakkels mee neemt en afsteekt, of dat een individu een stuk vuurwerk naar binnen smokkelt.

* Ik zou niet willen zeggen dat "de fakkeldragers" onze club niet steunen. Ik ben wel van mening dat ze lak hebben aan de algemene opinie, dat ze lak hebben aan de regels en dat ze het belangrijker vinden om zichzelf te profileren dan om zich te voegen aan de normen, waarden en regels van de "doorsnee Nederlander / supporter".

Al met al is de conclusie dat het grootste deel van de mensen het geen onaardig gezicht vond, al die fakkels in het uitvak. Maar is dat het waard dat straks 500-1.000 PSV-supporters een wedstrijd niet mogen bezoeken die ze graag zouden bijwonen? In mijn ogen niet.

En aangezien het volgens mij heel moeilijk, zo niet onmogelijk is, om de daders te identificeren en op een effectieve manier individueel te straffen, is een collectieve straf de enige manier om ervoor te zorgen dat dit niet meer gaat gebeuren.

Want die jongens met die fakkels hebben echt wel hart voor de club. Misschien wel meer dan de gemiddelde forum-bezoeker hier. En die jongens balen er ook echt wel van dat straks die eerste uitwedstrijd niet bezocht kan worden.

Net als dat de "schuldige" Utrecht-supporters er ook echt wel van zullen balen dat de eerste thuiswedstrijd van Utrecht zonder publiek gespeeld gaat worden.

Hopelijk zorgt het strengere straffen ervoor dat bepaald wangedrag gaat verdwijnen. We hebben bijv. ook een stuk minder "gooi-incidenten" gehad in gemiddelde wedstrijden dit seizoen.
+4/-0

 
2 weken geleden
Prima post, minus laatste alinea, desalniettemin plusje waard.
+2/-0

2 weken geleden (gewijzigd)
Beetje vreemde gang van zaken. Ik had liever gehad dat ze nu een duidelijk statement zouden maken met duidelijke straffen die ingaan vanaf komend seizoen.

Er is al heel vaak vuurwerk afgestoken tijdens wedstrijden. De ene keer levert dat een boete op en nu ineens een wedstrijd zonder uitpubliek. Prima dat ze strenger willen zijn en nu een statement willen maken, maar niet achteraf de regels/straffen aanpassen.
+1/-0

 
2 weken geleden
Weet je toevallig ook welke straf bijvoorbeeld De Graafschap gekregen heeft voor de pyro in Den Haag?
+1/-0

 
2 weken geleden
Daar is op dit moment nog geen uitspraak over gedaan
+1/-0

2 weken geleden
Ik ben voor een streng beleid en vind dit een goede sanctie, maar vanaf komend seizoen. Je kan niet ineens de spelregels gaan veranderen. Er zijn meerdere wedstrijden geweest die compleet uit de hand liepen, bijvoorbeeld Ajax - Feyenoord of de bekerfinale. Nu ben je met twee maten aan het meten. Ik zou vanaf komend seizoen een kaarten systeem introduceren, zoals ook voor spelers geld, dus bij de 5e kaart een duel schorsing enz enz, bij 2x geel een duel schorsing en bij direct rood naar de tuchtcommissie. De verantwoording voor het publiek ligt mijns inziens bij de clubs en die dienen met een oplossing te komen tegen het bizarre gedrag van o.a. de afgelopen paar weken, maar ook zeker wedstrijden die doelbewust gestaakt zijn door toeschouwers. Tenslotte is het niet verplicht om iedereen maar binnen te laten, je mag als club wel wat selectiever zijn in wie je gasten zijn.
+1/-0PSV E-zine

Meer dan 27.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

advocaat akpom alchemist anthony antonh arensman arrogant bakayoko bayern brobbey chuba connor doeki espn feyenoord gerets koki oranje pepi poster ring rivaal schouten skipper tillman tilman vaio veerman voetbalprimeur wanner