Lef PSV wordt toch nog beloond: 1-1 in Monaco

25 november 2003
-
Champions League
-

PSV heeft na een duel waarin het vanaf het begin aan lef toonde en naar haar kunnen speelde een verdienstelijk 1-1 gelijkspel behaald. Waar PSV in de eerste Champions League duels stijf stond van de zenuwen en nauwelijks iets durfde, begon PSV in Monaco met fris en aanvallend voetbal. Dat zette de toon voor de gehele wedstrijd. Ondanks alle afwezigen zette het druk op de ploeg van Monaco en probeerde het op de helft van Monaco te blijven voetballen. Tot grote kansen kwam het nauwelijks. De laatste pass in het strafschopgebied ontbrak in Monaco. Daarnaast blokkeerden de Fransen Mateja Kezman de gehele wedstrijd met twee man, waardoor die er niet aan te pas kwam. Dat gaf wel wat ruimte aan Robben en Vonlanthen. Het goede spel van PSV leek niet beloond te worden toen Morientes de Fransen na ruim een half uur op voorsprong zette. Na een vrije trap kopte hij de bal in de linkeronderhoek binnen. Waterreus kon er pas achter de lijn zijn hand tegenaan krijgen. PSV had het in het laatste deel van de eerste helft moeilijk toen de Fransen aanzetten.

Met nieuwe krachten kwam PSV vervolgens uit de kleedkamer voor de tweede helft. PSV leek het spel van de eerste 25 minuten voort te willen zetten. Dat werd echter wreed verstoord. Lucius moest met zijn tweede gele kaart van het veld. Lucius nam een vrije trap te snel naar de zin van de scheidsrechter. PSV kwam daardoor na 50 minuten met 10 man te spelen. Met 10 man kon het nauwelijks kansen forceren. Hiddink probeerde het wel en ging steeds meer alles of niets spelen door de inbreng van Vennegoor of Hesselink voor Vonlanthen en De Jong voor Lee.

5 minuten voor tijd kreeg PSV alsnog de beloning voor haar vechtlust en vooral het lef dat het toonde. Vennegoor of Hesselink kopte een voorzet vanaf rechts knap in. En minuut daarvoor had de scheidsrechter het evenwicht in het veld hersteld doen hij Zikos van het veld stuurde met zijn tweede gele kaart. Zikos maakte hands om het spel te stoppen voor een medespeler die op het veld lag. Twee minuten voor tijd moest na spelverdeler Giuly na een actie van de middenvelder op Kezman met rood van het veld, waardoor PSV in de blessuretijd zelfs nog met een man meer kwam te staan. PSV probeerde het nog in de maar liefst 6 minuten blessuretijd. Het was weer Vennegoor of Hesselink die de kans kreeg. Zijn keiharde kopbal werd echter uit de goal getikt, waardoor de overwinning uitbleef.

Onbegrijpelijke rode kaart Lucius

PSV kwam al na 50 minuten met 10 man te staan. Theo Lucius moest op dat moment met twee maal geel en dus een rode kaart van het veld. Tot ongeloof van alle PSV'ers en vooral Theo Lucius zelf kreeg hij zijn tweede gele kaart voor het te vroeg nemen van een vrije trap. Normaal is dat slim, nu kreeg Lucius geel en daarmee rood. De scheidsrechter leek dat in eerste instantie niet de beseffen, maar moest vervrolgens ook de rode kaart trekken.

PSV leeft nog; 2-0 op Depor ?n minimaal een punt voor AS Monaco voldoende voor CL kwalificatie; zeker van UEFA Cup

Deportivo la Coruna heeft zoals verwacht makkelijk gewonnen van AEK Athene. Hector, Valeron en Luque scoorden de doelpunten voor de Spanjaarden.

De stand:
1. AS Monaco (Fra) 5-10 (15- 6)
2. Deportivo La Coru?a (Spa) 5-10 (10- 9)
3. PSV 5- 7 ( 5- 5)
4. AEK Athene (Gri) 5- 1 ( 1-11)

Als twee of meer ploegen een gelijk aantal punten hebben, gelden de volgende criteria om de rangorde in het klassement te bepalen:
1. Behaalde punten in de onderlinge duels.
2. Doelsaldo in onderlinge duels.
3. Uitdoelpunten in onderlinge duels.
4. Doelsaldo in alle groepswedstrijden.
5. Meeste doelpunten.
6. Posities op de club- en landenlijst van de UEFA.

PSV moet daardoor in de slotwedstrijd de 2-0 nederlaag tegen de Spanjaarden van de uitwedstrijd zien goed te maken rekening houdend met gescoorde uitdoelpunten. Scoort Deportivo in Eindhoven dan moet PSV met drie doelpunten verschil winnen. Bij een 2-0 winst voor PSV in Eindhoven zijn de punten 1, 2 en 3 in evenwicht en gaat punt 4 in werking. Momenteel is het doelsaldo van de Spanjaarden +1, dat van PSV eentje minder. Wint PSV met 2-0 komen er bij PSV twee bij en gaan er bij Deportivo twee af en is PSV dankzij de 8-3 nederlaag van Deportivo door naar de volgende ronde Champions League.

Voorwaarde voor dit alles is dat het al geplaatste AS Monaco minimaal een punt pakt in Athene. Want anders eindigen (bij winst van PSV) drie ploegen met 10 punten en treedt punt 1 met drie ploegen in werking. Omdat PSV 4 punten haalde in de onderlinge duels met Deportivo La Coru?a & AS Monaco, Deportivo La Coru?a 6 punten in de onderlinge duels met AS Monaco & PSV en AS Monaco 7 punten in de onderlinge duels met PSV & Deportivo La Coru?a is PSV alsnog het haasje ook al winnen ze bij wijze van spreken met 5-0 van Deportivo La Coru?a. Als de drie ploegen met 10 punten eindigen is PSV dus ten aller tijden uitgeschakeld. AEK won overigens nog nooit in de Champions League.

Door het gelijke spel van PSV en de nederlaag van AEK Athene is PSV in ieder geval wel verzekerd van de derde plaats en daarmee UEFA Cup voetbal.

Bouma in de wolken

Gelegenheidsaanvoerder Wilfred Bouma was na afloop in de wolken over het goede resultaat in Monaco. "Ik kan het nog steeds niet bevatten. Direct na rust kwamen we met 10 man te staan, maar Monaco drukte niet echt door. En dan scoorden we nog. Dit is te gek zo'n resultaat, ongelofelijk."

"Ik ben dolblij. In blessuretijd waren we nog dichtbij de zege. Vennegoor kon er niet goed bij. Dat is jammer, anders gingen we nog met de winst weg. Maar dit is al schitterend. We begonnen goed, het eerste half uur. Daarna kwamen we gigantisch onder druk en scoren zijn. We hielden gelukkig ons kop erbij, waardoor zij niet door konden drukken."

"Ik weet niet waar de scheidsrechter mee bezig was, maar alles ging mis met hem, al vanaf het begin" aldus Bouma, reagerend op het incident waarbij Lucius zijn tweede gele kaart kreeg voor het te vroeg nemen van een vrije trap. "In de slotfase kreeg een andere speler nog rood. Ik weet niet wat er gebeurde, maar het was gelukkig in ons voordeel."

"Zolang die 2-0 uitbleef wisten we dat we kans hadden. Al stonden we met 10 man, we speelden niet slecht. Iedereen was echt fel. Het liep goed en dat hadden we ook nodig na afgelopen zaterdag."

Vennegoor of Hesselink houdt zuur gevoel over aan gelijkspel

Vennegoor of Hesselink was de 'matchwinnaar' voor PSV met zijn eerste Champions League doelpunt in de slotfase. Toch hield hij een beetje een zuur gevoel over aan de wedstrijd. "We hadden zelfs nog kunnen winnen in blessuretijd. Met een punt doe je nog mee. Dus eigenlijk moet je blij zijn dat je nog op 1-1 komt. We kwamen op het einde met 10 man tegen 9 te staan. Dan hoop je nog een doelpuntje mee te pikken. 1-1 tegen Monaco, dan doe je het heel goed. Maar ik blijf het gevoel houden dat je misschien kon winnen. Dat is wel zuur."

"We voetbalden aardig mee. Op zich was het wel een open wedstrijd, zonder grote kansen over en weer. De ontknoping kwam op het einde. Dat was mooi. We doen nog mee, al wordt het een hele moeilijke opgave tegen Deportivo la Coruna. Maar toch is het zuur, je had wellicht stieken weg kunnen gaan met een 1-2 overwinning", waarmee Vennegoor toch weer terugkwam bij zijn zuur gevoel dat overheerste."

Hiddink tevreden met prestatie elftal

Guus Hiddink was na afloop een tevreden man. Het door blessures en schorsingen geteisterde elftal had zijn tactische plan uitstekend uitgevoerd. Hiddink wilde Monaco vanaf het begin verrassen. "Als je hier afwachtend gaat spelen, krijg je ze om de oren" Monaco had het daar moeilijk mee. "We hebben in de eerste 20 a 25 minuten heel goed gespeeld. We waren daarna even weg. Monaco werd gevaarlijk en dan komt de goal tegen."

"In de rust heb ik aangegeven dat als we zelf zouden blijven voetballen de kansen vanzelf zouden komen. Ik vond PSV het goed doen, zelfs met een man minder bleef het goed meedoen in de tweede helft."

Debuut voor Vonlanthen in de basis; eerste Europese optreden

Johan Vonlanthen kreeg vanwege de grieperige De Jong onverwacht zijn debuut in de basis bij PSV in de schoot geworpen van Guus Hiddink. Het was tegelijkertijd ook zijn eerste optreden in de Champions League voor PSV. De pas 18-jarige aanvaller werkte zich uit de naad, maar werd door de verdediging van de Fransen van de goal gehouden. Achter Kezman moest hij dan ook vooral voor de aansluiting zorgen. Zijn optreden mocht vanwege zijn werklust absoluut verdienstelijk genoemd worden.

Opstelling AS Monaco

Roma, Givet, Squillaci, Rodriguez, Evra ('76 Ibarra), Giuly, Bernardi, Zikos, Rothen, Morientes ('81 Adebayor), Pr?o ('59 Ciss?)

PSVmovies.tk: De goal van Vennegoor in MonacoPSV.nl: Fotoverslag AS Monaco-PSVPSV on Tour: PSV ON TOUR
PSVWorld: AS Monaco - PSVPSV Zuipsite: AS Monaco - PSVLe Monde des Princes: Photos ASM - PSV Eindhoven
De Mortel On Tour: ROOD ???

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 22 deelnemers aan de PSV Netwerk Pool goed voorspeld.