Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV strijdend ten onder op Wembley


Tijdstip
6 november 2018
Stadion
Wembley
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
Veronica


PSV strijdend ten onder op Wembley

PSV heeft op bezoek in Londen een pijnlijke nederlaag moeten slikken. De ploeg van Mark van Bommel ging met 2-1 onderuit tegen Tottenham Hotspur. Al na een minuut zette Luuk de Jong PSV op voorsprong, waarna Tottenham een spervuur aan kansen kreeg. Een kwartier voor tijd viel de gelijkmaker via Harry Kane en een minuut voor tijd veranderde Trent Sainsbury een inzet van Kane van richting, waardoor toch nog verloren werd.

PSV begon uitstekend aan de wedstrijd. Het dwong al direct een corner af en die hoekschop van Gastón Pereiro werd door Luuk de Jong snoeihard binnen gekopt. Na een minuut spelen lag de bal al in het doel en het uitvak ontplofte.

Wat volgde was een eenrichtingsverkeer richting het doel van Jeroen Zoet. Tottenham speelde in een zeer hoog tempo en PSV werd massaal terug gedrongen. De thuisploeg kreeg ook kans op kans, maar Jeroen Zoet wist zich te onderscheiden en wist meerdere keren met fantastische reddingen zijn doel schoon te houden.

Na rust bleef het spelbeeld aanvankelijk hetzelfde. Tottenham zette aan en was vrijwel constant op de speelhelft van PSV aan het spelen. In tegenstelling tot de eerste helft bleven de echt grote kansen nu wel uit.

Net zoals PSV vocht ook Tottenham voor haar laatste kans, waardoor in het laatste kwartier alles of niets gespeeld werd en een extra spits werd ingebracht. De Spurs kozen er voor om de lange bal te gaan spelen en dat resulteerde in een paar minuten al in de 1-1 van Harry Kane.

Tottenham koos er voor om vol voor de 2-1 te gaan en dat zorgde dat er achterin veel ruimte werd weggegeven. PSV kreeg een geweldige kans om weer op voorsprong te komen toen Donyell Malen een steekbal van Steven Bergwijn schitterend wist mee te nemen. De invaller leek iets te gehaast te schieten, omdat hij nog genoeg ruimte en tijd had om een hoek uit te kiezen. Paulo Gazzaniga kon daarom redding brengen op het schot.

PSV werd weer verder terug gedrongen en in de laatste minuut viel de treffer alsnog om zeer ongelukkige wijze. Een kopbal van Harry Kane werd via Nick Viergever en Trent Sainsbury van richting veranderd, waardoor Zoet net niet bij de bal kon en de bal bij de paal net binnen viel.

Door de nederlaag is PSV uitgeschakeld voor de tweede ronde van de Champions League. Overwintering in de Europa League is nog wel mogelijk, maar dan moet het uit de komende twee wedstrijden minimaal vier punten halen en is het nog afhankelijk van de resultaten van Tottenham Hotspur.


Luuk de Jong: 'Natuurlijk doet het pijn als je zo strijdt met zijn allen'

In gesprek met Veronica baalde Luuk de Jong enorm van de late nederlaag. "Tottenham is een hele goede ploeg. Natuurlijk doet het pijn als je zo strijdt met zijn allen. Complimenten voor het hele team hoe we lang stand hebben gehouden. Jeroen die een paar geweldige reddingen maakt om ons in de wedstrijd te houden. Dan valt hij nog twee keer en dat is heel zuur", aldus de aanvoerder. "Tottenham is een hele goede ploeg. Als je dan met 1-0 voorkomt en gaat strijden met zijn allen om die wedstrijd te winnen en bij 1-1 nog een paar mogelijkheden krijgt, is het zonde dat je dat niet goed. Als je de wedstrijd ziet en naar de verhoudingen kijkt, is het verdiend dat Tottenham wint. Maar je hoopt altijd er zelf met die winst vandoor te gaan."

Het vertrouwen aan de kant van PSV werd steeds groter. "Natuurlijk. Als die klok steeds verder tikt, ga je steeds meer denken dat het kan gebeuren", zo gaf hij aan. "We moeten de taken uitvoeren en blijven strijden. Dat kost veel energie bij heel veel jongens. Complimente aan het team hoe hard we gewerkt hebben, dat zeker. Maar het is jammer dat hij toch valt."

De Jong kreeg de vraag of PSV zichzelf iets kon verwijten. "Natuurlijk kun je altijd dingen jezelf verwijten, maar we hebben onze taken uitgevoerd en gestreden met elkaar", zei hij daarover. "We hadden in de omschakeling misschien wat rustiger moeten zijn, wat meer de tijd nemen en de juiste beslissingen nemen. We hadden het beter uit moeten spelen, omdat zij toch wel heel veel risico gingen nemen. Maar al met al heeft Tottenham terecht gewonnen en helaas hebben we niet kunnen overleven."


Denzel Dumfries: 'Het is gewoon heel erg zonde dat we het net niet over de streep trekken'

Denzel Dumfries kreeg in gesprek met Veronica de vraag hoe dichtbij PSV was geweest. "Als je naar de hele wedstrijd kijkt, hadden zij de grotere kansen natuurlijk. Maar we wel dicht bij", aldus Dumfries. "We hebben gevochten als leeuwen. Helaas valt dan eerst de gelijkmaker en maken ze daarna de 2-1."

Voor de verdediger doet deze nederlaag meer pijn als die tegen Barcelona of Internazionale. "Dat denk ik wel. Natuurlijk zit je nu nog in de emotie, maar deze en die tegen Inter doen ontzettend veel pijn, omdat je dichtbij bent. Het is gewoon heel erg zonde dat we het net niet over de streep trekken", zo gaf hij aan.

Dumfries kreeg ook de vraag hoe zwaar het was om zo'n wedstrijd te spelen waarbij je bijna de hele tijd naar achteren werd gedrukt. "Het is natuurlijk lekker als je op voorsprong komt. Het was een mooie goal van Luuk, een goede corner. Daarna weet je dat het tegenhouden gaat worden en dat zij gaan drukken", zei hij daarover. "Dan zijn er heel veel grote kansen, maar dan staan we als team goed. Jeroen houdt ons goed in de wedstrijd. We doen er alles aan om met zijn allen de goal te voorkomen. Alleen op het einde is het echt zuur dat hij toch valt."

Na de gelijkmaker kreeg PSV nog een grote kans om weer op voorsprong te komen. "Je weet dat je kwaliteiten hebt en snelheid voorin. Steven houdt de bal goed vast, Donyell loopt diep en je krijgt nog een een-op-een kans. Helaas voor ons gaat hij er dan niet in", aldus de rechtsback. "Maar het is een kwaliteit van ons dat we op de counter gaan spelen. Met de snelheid voorin kun je dan het verschil maken. Dat moet dan net maar goed vallen."

PSV is door de nederlaag nu uitgeschakeld voor de tweede ronde van de Champions League. "Je wil natuurlijk altijd voor het hoogst haalbare gaan. Je weet van te voren dat je in de poule des doods zit", zo gaf hij aan. "Maar we gaan nu volle bak voor de Europa League. Als we met dit team Europa League in gaan, kunnen we het hartstikke goed gaan doen. Daar gaat onze volle focus naar uit. Daar moeten we nu volle bak voor gaan."


Mark van Bommel: 'Het is zuur dat je aan het eind een goal tegen krijgt die twee keer van richting veranderd'

In gesprek met Veronica gaf Mark van Bommel aan dat PSV uiteindelijk terecht van Tottenham Hotspur verloor. "We komen op 0-1 en daarna is het meer tegenhouden dan wat anders. We wilden wel wat anders, maar we werden gewoon terug gedrongen. We hebben gevochten als leeuwen en op het laatst krijg je twee goals binnen", aldus de trainer van PSV. "Na de 1-1 kun je zelfs nog 1-2 maken met Donyell. Maar we moeten niet vergeten dat Tottenham gewoon hartstikke veel kansen gehad heeft."

Van Bommel ging verder: "We hebben ons wel fantastisch geweerd. Als je ziet hoe het publiek de hele wedstrijd achter de ploeg staat. Ik hoorde alleen maar de PSV fans. Ook op het laatst, we krijgen een staande ovatie van de fans. Ik denk dat dat wel genoeg zegt."

Hij kreeg ook de vraag of hij in de rust iets veranderd had in zijn team. "We hadden het na een minuut of tien al omgezet, omdat we er niet onderuit kwamen. Daarna werd het iets beter, maar de kansen bleven voor Tottenham", zo gaf hij aan. "Jeroen heeft een fantastische wedstrijd gekeept. Hij houdt er een paar ballen uit, dat is echt ongelofelijk. Dan is het zuur dat je zo aan het eind nog een goal tegen krijgt die twee keer van richting wordt veranderd."

Uiteindeljk was de tegenstander simpelweg te sterk. "In de eerste helft deden we het aardig, konden we redelijk tegen houden. In de tweede helft probeer je dat aan te scherpen, dat je de ruimtes heel goed bespeelt", zei hij daarover. "Zij wilden heel snel van kant wisselen waardoor ze binnendoor wilden spelen. Dan moet je ze er om heen dwingen. Dat deden we in fases goed, maar Tottenham is wel heel sterk."

PSV staat met lege handen. "Ik had het al besproken, maar als je de poule ziet met Barcelona, Tottenham en Inter zet je ons op vier. Dat betekent niet dat wij ons gewonnen geven", aldus Van Bommel. "We hebben er nu vier gespeeld, je bent drie keer op voorsprong gekomen. Dat is knap. Ik ben ook trots op het elftal. Ze zijn alleen te goed, punt."


Jeroen Zoet: 'Het is elke keer net niet en dan sta je met lege handen'

Persoonlijk kon Jeroen Zoet terug kijken op een uitstekende wedstrijd. "Vooral in de eerste helft ging het goed. Ik heb een paar belangrijke ballen kunnen pakken. Uiteindelijk krijg je twee goals tegen en sta je met lege handen", aldus de doelman in gesprek met Veronica. "Ik denk dat je wel trots kan zijn op het team hoe we met zijn allen geknokt hebben. Maar we hebben niet het voetbal gespeeld zoals wij dat kunnen. Het is elke keer net niet en dan sta je met lege handen."

Met name de 2-1 deed pijn. "Hij gaat eerst via Nick en dan nog op Trent. Het is klote", zo gaf hij aan. "Want je weet dat ze op het einde nog een tweede spits er in brengen en de ballen er in gooien. Dan moet je klaar staan en de bal verwachten. Vervelend dat je dan via de scrimage de goal nog tegen krijgt. Balen."


[video] "Alles gegeven wat in ons zat"


Daniel Schwaab: 'Niemand kan zeggen dat wij er niet alles aan gedaan hebben'

Na de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur gaf Daniel Schwaab tegenover De Telegraaf aan het jammer te vinden dat PSV nog onderuit ging. "Het had zo mooi kunnen zijn. Op Wembley kreeg ik steeds meer het gevoel van ’misschien gaat het vanavond gebeuren’. Maar helaas", aldus de verdediger. "Voor mijn gevoel is dit de beste ploeg in deze poule. Gezien de manier hoe ze spelen en op elkaar ingespeeld zijn. Zoveel beweging, zoveel slimmigheid, zoveel automatismen."

Voetballend kwam PSV er niet aan te pas. "Voetballend zie je inderdaad een verschil met die andere ploegen. Wat dat betreft hebben wij nog wel iets te doen… Er zit echt nog rek in, denk ik", zo gaf hij aan. "Misschien kunnen we er nog een keer naartoe om qua balbezit eens 50/50 te spelen. Tegen Spurs werd de druk op een gegeven moment zó groot. We kwamen er niet meer uit."

De ploeg had echter wel voor alles gestreden. "Die spirit in ons team, dat kunnen we zeker meenemen. Hoe we met z’n allen verdedigen, voor elkaar knokken en er alles aan doen om een tegendoelpunt te voorkomen. We hebben echt alles in de strijd gegooid", zei hij daarover. "Dan is het jammer dat het geen resultaat oplevert. Maar niemand kan zeggen dat wij er niet alles aan gedaan hebben."


Jeroen Zoet: 'Het lukte allemaal nét niet. Balen dus'

Jeroen Zoet gaf in gesprek met het Algemeen Dagblad aan te balen van de nederlaag. "Maar we mogen trots zijn op hoe we hebben verdedigd. Iedereen gaf alles en van voren naar achteren kwam iedereen de afspraken na", aldus de doelman. "En in de rust zeiden we tegen elkaar: ook al staan we onder druk, die ene grote kans voor ons gaat nog komen. En hij kwam ook, met Donyell Malen die vrij op doel af kon bij een 1-1 stand. Maar het lukte allemaal nét niet. Balen dus. Maar het is natuurlijk niet onterecht dat Spurs won."

Zoet had echter wel een punt van kritiek over beide wedstrijden tegen Tottenham Hotspur. "Voetballend zijn we er twee keer niet aan te pas gekomen. Ik zie dat vooral als de verdienste van Spurs. Als je het realistisch bekijkt, is een topploeg uit de Premier League gewoon te goed gebleken. En in deze toppoule geldt dat voor alle drie de tegenstanders", zo gaf hij aan. "En toch hebben we tot nu toe elke wedstrijd kansen om iets te halen. We zijn ook drie keer op voorsprong gekomen in vier duels. Dat is toch een teken van kwaliteit. Maar 1-0 voor, dat houden we vervolgens niet vast. Dat blijkt steeds nét te moeilijk."

De doelman wilde ook niet mee gaan met de opmerking dat dit zijn beste wedstrijd was sinds de thuiswedstrijd tegen Atletico Madrid in februari 2016. "Mijn beste wedstrijd sinds Atlético? Dat bepalen jullie maar", zei Zoet daarover, die zelf niet meer bezig was dat hij zich gerevancheerd had voor zijn blunder tegen Internazionale. "Beter kijken we al direct weer vooruit. Laten we tegen De Graafschap dan maar voor de twaalfde overwinning op een rij in de competitie gaan."


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Luuk de Jong ('2)
Goal
1-1 Kane ('78)
Goal
2-1 Kane ('89)
Scheidsrechter
Kruzliak (Slw)
Toeschouwers
46.588 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
PSV: Hirving Lozano ('38)
Kaart
Tottenham Hotspur: Son ('63)
Kaart
PSV: Daniel Schwaab ('90)
Kaart
Tottenham Hotspur: Trippier ('90)

Opstelling PSV

Steven BergwijnLuuk de JongHirving Lozano


Jorrit HendrixGastón PereiroPablo Rosario


AngeliñoNick ViergeverDaniel SchwaabDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'73 Donyell Malen voor Gastón Pereiro
'81 Trent Sainsbury voor Luuk de Jong
'86 Érick Gutiérrez voor Steven Bergwijn


Opstelling Tottenham Hotspur

SonKaneLucas


EriksenAlliWinks


DaviesSanchezAlderweireldAurier


Gazzaniga

Wissels:

'62 Lamela voor Lucas
'75 Llorente voor Son
'75 Trippier voor Aurier


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (0-0)
 5 2-1 (1-1)
 5 2-1 (1-0)
 3 2-0 (0-0)
 3 3-1 (1-0)
 3 3-1 (1-0)
10  3 2-0 (1-0)
11  3 3-1 (1-0)
12  3 3-1 (2-0)
13  3 2-0 (0-0)
14  3 3-1 (1-0)
15  3 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.81. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Jeroen Zoet (98 -> 5,0)
2. Luuk de Jong (57 -> 4,0)
3. Angeliño (22 -> 3,0)
4. Daniel Schwaab (19 -> 2,0)
5. Nick Viergever (6 -> 1,0)
6. Hirving Lozano (5 -> 0,0)
6. Denzel Dumfries (5 -> 0,0)
8. Niemand (2 -> 0,0)
9. Gastón Pereiro (1 -> 0,0)
9. Pablo Rosario (1 -> 0,0)
11. Nicolas Isimat-Mirin (0 -> 0,0)
11. Aziz Behich (0 -> 0,0)
11. Santiago Arias (0 -> 0,0)
11. Jorrit Hendrix (0 -> 0,0)
11. Marco van Ginkel (0 -> 0,0)
11. Eloy Room (0 -> 0,0)
11. Sam Lammers (0 -> 0,0)
11. Dante Rigo (0 -> 0,0)
11. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
11. Joshua Brenet (0 -> 0,0)
11. Luuk Koopmans (0 -> 0,0)
11. Maximiliano Romero (0 -> 0,0)
11. Bart Ramselaar (0 -> 0,0)
11. Ramon Pascal Lundqvist (0 -> 0,0)
11. Albert Gudmundsson (0 -> 0,0)
11. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
11. Kenneth Paal (0 -> 0,0)
11. Donyell Malen (0 -> 0,0)
11. Mauro Júnior (0 -> 0,0)
11. Armando Obispo (0 -> 0,0)
11. Cody Gakpo (0 -> 0,0)
11. Trent Sainsbury (0 -> 0,0)
11. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
11. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
11. Jordan Teze (0 -> 0,0)
11. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
11. Matthias Verreth (0 -> 0,0)
11. Dirk Abels (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.