Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenPSV dankzij vijfklapper Donyell Malen veel te sterk voor Vitesse


Tijdstip
14 september 2019
Stadion
Philips Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 2


PSV dankzij vijfklapper Donyell Malen veel te sterk voor Vitesse; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

PSV dankzij vijfklapper Donyell Malen veel te sterk voor Vitesse

PSV heeft in eigen huis met grote cijfers weten te winnen van Vitesse. De ploeg van Mark van Bommel was met 5-0 veel te sterk. Donyell Malen groeide uit tot de absolute man van de wedstrijd. De spits maakte alle vijf de treffers.

PSV kreeg na ruim een minuut spelen al de eerste kans van de wedstrijd toen Mohamed Ihattaren vanaf ongeveer twintig meter een vrije trap mocht nemen. Doelman Pasveer kon in twee instanties de bal keren en nam de bal direct uit, waardoor Vitesse in een grote overtalsituatie richting het doel van Jeroen Zoet kon. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van Tannane, maar Zoet kon zijn inzet stoppen. PSV leek al meteen wakker geschud door dat moment en nam toen volledig het initiatief in het duel. Het had na ruim een kwartier spelen echter wel de hulp nodig van huurling Obispo om op voorsprong te komen. De verdediger speelde de bal in de voeten van Bruma, die vervolgens passte richting Donyell Malen. De spits zetten Pasveer op het verkeerde been en kon in de verre hoek voor de 1-0 zorgen.

De ploeg van Mark van Bommel ging vervolgens op zoek naar meer doelpunten. Na een uitstekende rush van Denzel Dumfries kwam de bal voor de voeten van Ihattaren, maar zijn schot kon nog net van de lijn worden gehaald. Tien minuten voor rust volgende alsnog de volkomen terechte 2-0. Een hoekschop van Ihattaren kon door Malen bij de eerste paal worden binnen gekopt die daarmee zijn tweede treffer van de avond maakte. De spits van PSV kon in blessuretijd van de eerste helft zelfs zijn derde treffer maken, maar Obispo kon de bal nog net wegwerken.

Veertien seconden na rust volgde de treffer van Malen alsnog. PSV trapte af en de bal kwam uiteindelijk bij Ihattaren. De jonge middenvelder kreeg alle ruimte om op te zetten en kwam na een goede individuele actie ook een op een met Pasveer. De keeper wist zijn inzet nog te keren, maar de rebound kon door Malen worden binnen gekopt. Vitesse dacht enkele minuten later de aansluitingstreffer te maken na een corner, maar Pablo Rosario wist met een uitstekende kopbal nog net voor de lijn de bal uit het doel te houden.

PSV ging rustig op zoek naar meer treffers en kwam verdedigend zelf niet meer in de problemen. Tot twee keer toe werd er tevergeefs voor een strafschop geclaimd vanwege hands, maar ging de bal niet op de stip. Dat gebeurde tien minuten voor tijd wel toen invaller Cody Gakpo onderuit werd gehaald. De VAR had enkele minuten nodig om het na te kijken, ondanks dat het een overduidelijke overtreding was en er ook vanuit Vitesse niet werd geprotesteerd. De beslissing van Van Boekel bleef staan, waardoor Malen mocht aanleggen voor zijn vierde treffer en ook die bal ging er in.

Nog geen twee minuten later floot Van Boekel opnieuw voor een penalty. Gakpo speelde de bal tegen de hand van Bazoer. Dit keer werd Van Boekel door de VAR na de zijkant geroepen, waarna het lang duurde voordat een beslissing werd genomen. De scheidsrechter bleef bij zijn oorspronkelijke beslissing staan en ondanks felle protesten van Vitesse mocht Malen ruim vier minuten nadat er gefloten was voor een penalty daadwerkelijk de strafschop nemen. Pasveer koos voor een hoek, terwijl de spits door het midden schoot. Hij maakte daarmee zijn vijfde treffer van de avond en zorgde daarmee voor de 5-0. Na enkele minuten blessuretijd werd afgefloten voor het einde van de wedstrijd en was de overtuigende overwinning een feit.


[video] Highlights | PSV - Vitesse


Donyell Malen: 'De manier waarop voor mij speciaal is alleen maar mooi'

Donyell Malen gaf na de wedstrijd in gesprek met Fox Sports aan dat het een geweldige avond was. "Hier winnen na een interlandperiode is gewoon belangrijk. De manier waarop voor mij speciaal is alleen maar mooi", aldus Malen. "Ik vond mijn eerste doelpunt de mooiste. Daar hebben we ook op getraind. Dat hij er zo in gaat is dan mooi."

De spits was al met een goed gevoel teruggekeerd in Eindhoven. "Ik ben vooral trots. Dat je international wordt is een mooi ding", zo gaf hij aan. "Ik heb ook een klein beetje meer zelfvertrouwen. Dat is ook normaal denk ik. Als die eerste er dan meteen in gaat, is het heel lekker."


[video] Malen: 'Dit was wel bijzonder, ja'


Jeroen Zoet: 'Gewoon een goede overwinning tegen een goed team'

In gesprek met Fox Sports gaf Jeroen Zoet aan blij te zijn met de 5-0 zege. Het had echter niet veel gescheeld of Vitesse had kunnen scoren toen de doelman een speler probeerde uit te kappen. "Ik had sneller een keuze moeten maken. Dat deed ik niet goed", aldus Zoet. "Uiteindelijk maakte hij hands, dus er was niets aan de hand."

Bij de doelman heerste vooral blijheid vanwege de wedstrijd. "Superblij, ook voor Donyell", zo gaf hij aan. "Aan het einde hebben we ook niets meer weggegeven. Gewoon een goede overwinning tegen een goed team."


Mark van Bommel: 'We moeten minimaal twee goals tegen krijgen'

Mark van Bommel was uitermate tevreden na de wedstrijd tegen Vitesse. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. Hij had echter het nodige aan te merken. "De uitslag is heel goed, maar we moeten minimaal twee goals tegen krijgen", aldus Van Bommel. "Als we daarin veel geconcentreerder zijn en beter de dingen uitvoeren die we moeten uitvoeren, krijg je niet zoveel kansen tegen of mogelijkheden tot goals. We maken het ons daarin erg moeilijk. Het is niet af te lezen aan de uitslag of aan het spel, maar het lag volledig aan onszelf."

De trainer van PSV had de nodige verbeterpunten gezien. "We moeten gewoon geconcentreerder zijn", zo gaf hij aan. "Ballen die je inspeelt of een trucje bij 2-0 die mislukt. Daardoor krijgt de tegenstander het gevoel dat er iets te halen valt. Een chipje het middenveld in of opbouwen waar het niet kan en waar je situaties creëert waarin het publiek negatief op reageert. Dat kan in deze fase niet."

Van Bommel was blij met de spelers die hij kon inbrengen. "We hebben gewoon heel veel kwaliteit op de bank zitten. Dat zie je ook", zei hij daarover. "Het spel blijft goed en blijft gevarieerd. Je krijgt andere types in het veld. Het is mooi dat je zo'n bank hebt en dat je zoveel kwaliteiten naast je hebt zitten. Nu was de stand zo, maar als de stand niet zo is, kun je nog steeds zo wisselen."


[video] Doan: 'Ik was een beetje nerveus'


Jan Peters: 'Ik denk dat Donyell Malen een grote toekomst wacht'

De Telegraaf-rapporteur Jan Peters was na het duel tegen Vitesse vol lof over Donyell Malen. "Die jongen zit in een flow, is pas 20 jaar en kent een droomweek", aldus Peters. "Als hij zich zo blijft ontwikkelen gaan PSV en het Nederlands elftal ontzettend veel plezier aan hem beleven."

PSV kwam op voorsprong mede door een fout van Armano Obispo. "Maar de manier waarop Malen die kans afmaakt is bewonderenswaardig. Nog voordat Remco Pasveer zijn doel kon verkleinen, schiet hij de bal in de verre hoek", zo geeft Peters aan. "En de tweede treffer van Malen heeft mij nog meer verrast. Ik dacht altijd dat hij niet zo’n sterke kopper was, maar uit een hoekschop knikte hij de bal hard binnen. Een erg mooi doelpunt. Dat was de 3-0 niet, maar daar stond hij wel weer op de goede plek."

Peters gaf uiteindelijk een 8,5 aan de spits van PSV. "Ik geef normaliter niet snel een hoger cijfer dan een 7,5, maar Donyell verdiende een hele ruime voldoende. Waarom ik geen 9 of hoger heb gegeven? In mijn optiek zijn er altijd puntjes die beter kunnen", zegt hij daarover. "Zo vind ik hem aan de bal soms nog wat onrustig en ik denk dat Malen nog kan groeien in het ’mee voetballen’, zoals Dusan Tadic bij Ajax. Maar hè, als iemand vijf keer scoort, wie ben ik dan om met verbeterpuntjes te komen. Malen is snel, beweeglijk en weet waar de ruimtes liggen. Ik denk dat hem een grote toekomst wacht."


Donyell Malen Speler van de Week in Telegraaf en VI

Met zijn vijf treffers is Donyell Malen door zowel Voetbal International als De Telegraaf uitgeroepen tot beste speler van afgelopen weekend. De spits van PSV kreeg in VI met een 10 de maximale score. Het was voor het eerst in bijna negen jaar dat een speler die beoordeling krijgt. Malen is in het algemeen klassement met een zesde plaats ook de beste PSV'er. Op een vijfde plek staat de door PSV verhuurde Mauro Júnior.

Ook in De Telegraaf kreeg Malen de hoogste beoordeling van alle spelers. Omdat er altijd puntjes zijn die beter kunnen kreeg de spits van PSV echter een 8,5. Malen krijgt in het Algemeen Dagblad met een 9 een betere beoordeling. Reza Ghoochannejhad is met een 10 echter de beste volgens het AD. Hij maakte als invaller vier doelpunten. De Iraanse spits van PEC Zwolle kreeg in De Telegraaf geen beoordeling omdat hij te kort had gespeeld.

Logischerwijs staat Malen bij alle drie de media in het Elftal van de Week. Ook Timo Baumgartl heeft daarin drie keer een plekje weten te veroveren. De Duitser kreeg bij zowel VI als De Telegraaf een 7 en in het AD een 8 voor zijn wedstrijd. Dat cijfer kreeg Mohammed Ihattaren in zowel het AD als bij VI, zodat hij twee keer in het Elftal van de Week staat.


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Donyell Malen ('18)
Goal
2-0 Donyell Malen ('36)
Goal
3-0 Donyell Malen ('46)
Goal
4-0 Donyell Malen ('83, penalty)
Goal
5-0 Donyell Malen ('89, penalty)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
33.300 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Bazoer ('73)

Opstelling PSV

Steven BergwijnDonyell Malen Bruma


Jorrit HendrixMohamed IhattarenPablo Rosario


Olivier BoscagliNick ViergeverTimo BaumgartlDenzel Dumfries


Jeroen Zoet

Wissels:

'62 Cody Gakpo voor Steven Bergwijn
'71 Konstantinos Mitroglou voor Mohamed Ihattaren
'79 Ritsu Doan voor Bruma


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 4 3-1 (2-0)
 4 2-0 (1-0)
 4 3-0 (1-0)
 4 3-1 (2-0)
 4 2-0 (1-0)
 4 4-1 (2-0)
10  4 3-1 (2-0)
11  4 2-0 (1-0)
12  4 2-0 (1-0)
13  4 3-1 (2-0)
14  4 2-0 (1-0)
15  4 2-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.87. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Donyell Malen (117 -> 5,0)
2. Mohamed Ihattaren (56 -> 4,0)
3. Timo Baumgartl (34 -> 3,0)
4. Jorrit Hendrix (12 -> 2,0)
5. Bruma (11 -> 1,0)
6. Konstantinos Mitroglou (3 -> 0,0)
6. Cody Gakpo (3 -> 0,0)
8. Jeroen Zoet (1 -> 0,0)
8. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
8. Denzel Dumfries (1 -> 0,0)
8. Ritsu Doan (1 -> 0,0)
12. Hirving Lozano (0 -> 0,0)
12. Toni Lato (0 -> 0,0)
12. Nick Viergever (0 -> 0,0)
12. Daniel Schwaab (0 -> 0,0)
12. Lars Unnerstall (0 -> 0,0)
12. Sam Lammers (0 -> 0,0)
12. Érick Gutiérrez (0 -> 0,0)
12. Joël Piroe (0 -> 0,0)
12. Ibrahim Afellay (0 -> 0,0)
12. Pablo Rosario (0 -> 0,0)
12. Robbin Ruiter (0 -> 0,0)
12. Derrick Luckassen (0 -> 0,0)
12. Gastón Pereiro (0 -> 0,0)
12. Olivier Boscagli (0 -> 0,0)
12. Ryan Thomas (0 -> 0,0)
12. Yanick van Osch (0 -> 0,0)
12. Michal Sadílek (0 -> 0,0)
12. Jordan Teze (0 -> 0,0)
12. Amar Catic (0 -> 0,0)
12. Mike van de Meulenhof (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)


VoorbeschouwingenWat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Pittige week met Vitesse en Ajax.
Geeft meteen een goed beeld van waar PSV nu staat.
Ajax heeft ook zwakke plekken dus ik hoop dat PSV daarvan kan profiteren.
+4/-1

 
4 jaar geleden
Was ajax met het gelijk spel tegen vitesse dan zo slecht, is vitesse vanavond zo slecht, of is PSV gewoon in 1x heel goed geworden? Vitesse na de eerste klap, zakte wel echt erg in hoor.
+2/-0

 
4 jaar geleden
@Hawks, PSV is grote stappen aan het maken. Volgens mij begint er nu een systeem te ontstaan, en beginnen de spelers op elkaar aan te sluiten.
Maar de stand verbloemd wel dat Vitesse een aantal grote kansen heeft gehad. Die moet PSV de komende week niet aan Ajax gaan geven.
We goed te zien dat PSV een wedstrijd nu echt wint, en niet met de hakken over de sloot.
+2/-0

 
4 jaar geleden
Ik had daarbij ook het idee dat er nu ook echt met de bal gepased wordt. Rond tikken ook in kleine ruimtes, zoeken naar het gaatje en dan heel snel opendraaien en vooruit spelen. Het begint er inderdaad op te lijken. Ajax moet je geen kansen geven, die creeren ze zelf wel. Maar goed, je moet daar zelf ook je kansen creeren EN afmaken. Hadden we dat in de laatste ontmoeting gedaan, waren we kampioen geweest!
+1/-0

 
4 jaar geleden
Prima wedstrijd van PSV, maar eerste 20 min waren ook drama.. dus PSV heeft ook zwakke plekken.! Maar deze week word zwaar met sporting en Ajax
+1/-0

4 jaar geleden
Komen alleen maar top wedstrijden aan ,doe het voor mij de winst tegen Vitas....
+2/-0

4 jaar geleden
Ik verwacht dit keer een mooie overwinning, ik zeg 4-1, met misschien de volgende opstelling:
Zoet
Dumfries Baum Viergever Boscagli
Hendrix
Affelay Ihattaren
Malen Mitro Bergwijn ( of Bruma, wanner steven geblesserd is)
+4/-0

 
4 jaar geleden
Ik verwacht dat hij met Rosario en Hendrix begint,
Maar als Afellay fit genoeg is zou het mooi zijn als hij in de 2e helft jouw opstelling ook uitprobeert.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Het aantal goals had je goed geraden, gelukkig liggen ze er allemaal voor ons in :).
+2/-0

4 jaar geleden
daar zijn we weer mooi klaar mee met die v Boekel. fluitert van niks !!!
+1/-1

4 jaar geleden (gewijzigd)
Neem aan dat Mitroglu inmiddels gewoon in de basis kan beginnen? Sterkste opstelling lijkt mij wel nodig vandaag.

Edit: Had ik even geen gelijk zeg. Prachtige avond voor PSV en Malen.
+3/-0

 
Wil zien of hij nou echt mee kan, heb zo voorlopig nog mijn twijfels, leek mij allemaal maar traag zijn acties.
+2/-4

 
4 jaar geleden
Als hij ook nog eens snel was was hij onhaalbaar. Het is vooral zijn ervaring en gogme die we. Orig hebben. Snelheid hebben we zat.
+1/-2

 
4 jaar geleden
Dat heb ik ook wel eens aangegeven. En behalve een piroulette hebben we hem vandaag niet gezien.
+1/-2

4 jaar geleden
Waarom speler kopen en nog steeds Hendrix er in ....wordt alvast 1 gele kaart..
+1/-8

 
4 jaar geleden
Waarom spelers afschrijven?
je doet het met de groep,en niemand is belangrijker of minder belangrijk dan een ander,bovendien is de vorm variabel en kan dat van week tot week verschillen.
Steun allen zou ik zeggen,winnen doe je samen.
+8/-0

4 jaar geleden
Weer mag de Griek niet meedoen in de eerste helft.
Van Bommel wacht tot hij weer met 0-1 achterstaat en dan komt in de 55e minuut de Griek in het elftal.
+1/-5

4 jaar geleden
Zowaar zin in vandaag! Ik verwacht een leuke wedstrijd.
+6/-1

4 jaar geleden
Wauw, niemand had dit verwacht. Heel goed gespeeld, verdediging goed, Rosario niet slecht, en Malen, ongelooflijk. Doan ook nog wat snelle combinaties en blijft niet hangen op 1 plek, wisselt gewoon ook lekker met de rest. Mitroglu na 1 actie niet meer gezien.
+3/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Voorgevoel bedroog dus niet!

(mag niet op mijzelf reageren)
+3/-1

4 jaar geleden (gewijzigd)
Niet Malen wordt de revelatie van dit seizoen(en hij doet het héél goed) maar Mo Ihattaren. Zelden zo een natuurtalent gezien, die je nu per wedstrijd stappen ziet maken.
+3/-1

 
4 jaar geleden
Mee eens. Ihattaren ontwricht de verdediging van de tegenstander, trek die uit elkaar, en Malen profiteert daarvan. Vorig jaar was PSV erg voorspelbaar en was het hoge ballen op Luuk. Dit jaar gaat PSV echt een voetbal-ploeg worden die met acties en combinatie-voetbal doelpunten gaat maken.
+2/-1

 
4 jaar geleden
Veel spelers leveren de bal nu al in bij een vragende Mo. En elke keer deed hij er iets goed mee gisteren. Nog net iets minder 'galleryplay' en hij wordt dit seizoen al de ster van de eredivisie.(gisteren was hij de beste op het veld)
+1/-1

 
4 jaar geleden
Hou er rekening mee dat hij tegen ajax flink op de huid wordt gezeten
+1/-0

 
4 jaar geleden
Zou heel mooi zijn, dat zou een groot compliment zijn voor Mo.
+1/-1

Souza Faria 11 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Geweldig gespeeld mannen. We zijn weer de beste op dit moment. Dat onze concurrent gelijkspeeld tegen Vitesse zegt genoeg toch. Ihattaren zo goed zijn ze niet meer geweest in de 21e eeuw op de Nederlandse velden. Genieten 17 jaar. Ja echt 17 jaar.
+6/-2

4 jaar geleden
Prima voor Donyell Malen, een bewijs dat je ook van Ajax kunt winnen.
Tegen Ajax wordt de slag op het middenveld beslist... Ajax heeft een middenveld die nauwkeurig en snel de bal naar elkaar overspelen - ze tikken je helemaal suf en slaan dan toe.
PSV moet dit zien te ontregelen, je moet zorgen dat Ziyech en Tadic weinig ballen krijgen.
De verdediging van Ajax is niet zo sterk... als zij onder druk komen maken ze fouten waarbij je ook tegen Ajax 5 goals kunt maken.
+2/-4

4 jaar geleden
was een redelijk goede wedstrijd ! maar ondanks die ene hele goede save vraag ik me af wat zoet aan het doen was met die ene bal! hij zou er maar eens ingaan dan ben ik bang dat je het nog lastig gaat krijgen!! maar af en toe doet hij stomme dingen!! maar ja volgende week neuzen er aan naaien en dan weer goed weekend!! verders iedereen verdomd goed gewerkt zo moeten ze elke week spelen!!
+3/-5

4 jaar geleden
Wonderen zijn de wereld nog niet uit. Van Bommel heeft dan toch eindelijk Bergwijn uit de as van het veld gehaald.

Goed gedaan MvB.
+2/-7

 
4 jaar geleden
Check het laatste bericht van Bergwijn. Lijkt erop dat hij hier zelf mee is gekomen.
+1/-0

4 jaar geleden
Volledig terecht. Hard gewerkt, goede goals, goede assists. Hij is nog jong voor zo'n prestatie, ik gun het hem. Na het NL elftal zij ik al dat ie nu 'los' zou zijn met zijn goals, dat hij dit nu maar vol houd! Vitesse was ook niet echt goed, maar het spel van PSV begon al ergens op te lijken, nu doortrekken in de komende grotere wedstrijden. Ik hen er steeds meer vertrouwen in.
+1/-0